Bregenz 6900, naar overzicht Vorarlberg. De van oorsprong Keltische nederzetting werd door de Romeinen veroverd. Naar stedenlijst Oostenrijk. Naar kaart van Oostenrijk. Naar uw accommodatie!

       
De Keltische bewoners werden verdreven en de naam Brigantion werd gelatiniseerd tot Brigamium.
In 260 verwoestten de Alamannen de bloeiende Romeinse nederzetting. In
610 stichtte de heilige Columbanus hier een klooster.
Omstreeks het mid
den van de 10de eeuw
verrees er op het castrum Brigantium een burcht. Na de opstand van de AppelzeIlers tegen Sankt-Gallen
, 1408, waarbij de plaats zeer te lijden had, kwam zij aan de graven van Montfort. Bregenz was vrijwel in alle perioden van zijn geschiedenis een belangrijke handelsplaats. Een grote bloei beleefde de stad na de aanleg van de Arlbergstrasse onder keizer Jozef II en na haar aansluiting op het spoorwegnet in 1872.
 
CisterciŽnzerklooster Mehrerau

Buiten het stadscentrum ligt Mehrerau-Wettingen.
In 1097 vestigden zich hier benedictijnen uit Petershausen bij Konstanz. Op een prent uit de 16de eeuw blijkt duidelijk de invloed van de 'Hirsauer Bauschule', het chorus minor ongeveer op de plaats van de viering. Bij recente opgravingen vond men een zeer ruime crypte als begraafplaats van de abten. Daarboven stond een drieschepige kerk met rechte afsluiting.
Op de fundamenten van deze romaanse kerk

bouwde men in 1740 een eenschepige barokke zaalkerk. De stenen van de machtige romaanse vieringtoren werden gebruikt voor de nieuwe oosttoren. Toen kerk en klooster op Napoleontisch-Beiers bevel in 1808 werden afgebroken, gebruikte men deze stenen als solide fundament voor de pier in Lindau. In 1854 werd de kerk herbouwd. Opnieuw omgebouwd in 1962, kwam zij weer in het bezit der cisterciŽnzers. De kerk heeft mooie kruiswegstaties van Adelbert Brouts en twee laatgotische Mariabeelden. In de kapittelzaal een laatgotisch vleugelaltaar uit 1582, passietaferelen. Aan het klooster een fraai portaal met wapens.   
 
Seekapelle S
t.-Georg
Vroeger kwam het meer tot de muren van de kerk
, 1408 gesticht, 1690-1698 opnieuw gebouwd. De kerk bezit een bijzonder mooi renaissancealtaar uit 1610, afkomstig uit Schloss Hofen. Aan weerszijden de wapens van de Hohenemsers, in de altaarschrijn een Ma
donna bij het kruis, aan beide zijden in kleine nissen scŤnes uit het passieverhaal. De in 1445 gewijde kapel herbergt de gebeenten van tijdens de AppenzeIler oorlog gesneuvelde soldaten.

Bregenz: MartinstorenMartins
toren
 
De op romaanse fundamenten rustende toren is waarschijnlijk in de 14de eeuw ontstaan. De kapel uit 1362, gedateerde fresco's, toont in een recent blootgelegde nis Christus in de mandorla met de symbolen van de vier evangelisten en de portretten van de stichter, Montfort genaamd. Aan de muren heiligen, onder wie de in Tirol zeer vereerde KŁm
mernis. De toren stamt in de huidige vorm grotendeels uit 1599, de koepel uit 1701.

Parochiekerk St. -Gallus
Deze staat waarschijnlijk op de plaats van een vroegere, door Gallus en Columbanus aan de zalige Aurelia gewijde kerk. In 1318 werd deze kerk voor het eerst gewijd, in 1672 kreeg zij een nieuwe toren, in 1738 werd zij in barokke stijl verbouwd: verhoging van het schip en aanbouw van kapellen in het dwars
schip, bouwmeester A. Beer. Mooi stucwerk uit de Wessobrunner School. Op het hoogaltaar Gallus en Petrus, Paulus en Ulrich. In de zijkapel de heiligen Magnus, apostel van Allgau, benedictijn uit St.Gallen,en Nicolaas, de patroon van de Bodenseeschippers. Het koorgestoelte komt uit Mehrerau.

Burg Hohenbregenz

Deze schitterend gelegen burcht werd in 1647 door Wrangel en zijn Zweden geslecht. De bedevaarts kerk St.-Gebhard op de Gebhardsberg, de heilige Gebhard, bisschop van Konstanz, 949, zoon van graaf Ulrich van Bregenz, stichtte de benedictijnenabdij Petershausen en ligt daar begraven; 995, was oorspronkelijk ingebouwd in de burcht waar Gebhard geboren werd.   

Andere bezienswaardigheden
In de idyllische, ommuurde bovenstad staan verscheidene oude huizen:

het Deuring-SchlŲsschen, het oude Raadhuis
, een gebouw in vakwerk en het Gesellenspital met wapenfresco's van de heiligen Christoffel en Petrus.
In het Kirchlein des Siechenhauses
,
bejaardenziekenhuis, omstreeks 1400 gesticht door Hugo van Montfort, bevindt zich een mooie tronende madonna.
Vorarlberger Landesmuseum
, Kornmarkt I
toont bezienswaardige vondsten uit prehistorie en uit Romeinse tijd. Op de tweede verdieping Alamannische en retoromaanse volkscultuur en kunst vanaf de middeleeuwen. Op de derde verdieping vooral panelen en sculpturen.

Theater

Het in 1838 gebouwde, grote Kornhaus, graanpakhuis, werd in 1955 omgebouwd tot Theater am Kornmarkt. Jaarlijks worden in juli en augustus op het meer voorstellingen gegeven door gastgezelschappen, Bre
genzer Seefeslspiele.

  ** Uw accommodatie in geheel Oostenrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Oostenrijk     
  ** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ! 
  ** U vindt er o.a.:
   Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets  

 ** Waarom zouden we voor onze accommodatie kiezen voor Booking?
 ** Algemene info over Oostenrijk