WÜRZBURG, oude bisschops- en levendige universiteitsstad. Toppers: UNESCO-werelderfgoed Residenz - De vesting Marienberg - De historische stadskern - Mainfränkisches Museum - Romantische Strasse /Frankisch Wijnland.
Naar deelstaat Beieren. Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie.

  Booking.com

Würzburg staat bekend als barokstad met zuidelijke charme.
Idyllisch gesitueerd te midden van de wijnbergen en bekroond door het symbool van de stad, de middeleeuwse vesting Mariënberg, hebben meesterwerken van de bouwkunst uit diverse stijlperiodes hun stempel op het stadsbeeld gedrukt. Kunst, cultuur en Frankenwijn zijn de karakteristieke kenmerken van het Würzburgse leven. Zij verspreiden de opgewekte sfeer van het zuiden en brengen u in de juiste stemming om van hieruit een reis via de Romantische Strasse  te gaan ondernemen.

Brochure Würzburg met "Walking Tour through the Old City"Bezienswaardigheden 
 
Toppers: UNESCO-werelderfgoed Residenz - De vesting Marienberg - De historische stadskern - Mainfränkisches Museum - Romantische Strasse /Frankisch Wijnland
De vesting Mariënberg is het symbool van de stad en was tot 1719 de woonplaats van de prins-bisschoppen. De prins-bisschoppelijke Residenz, het imposante hoofdwerk van de Zuid-Europese barok met de hoftuin en de hofkerk, staat sinds 1982 op de UNESCO-werelderfgoed lijst Eveneens het bekijken waard: de historische stadskern met de vele kerken - de St-Kiliansdom, de laat-gotische Mariakapel en het Stift Haug. In het Lusamtuintje achter de Neumünsterkerk bevindt zich het grafmonument van de minnezanger Walther von der Vogelweide. Schilderachtig gelegen tegen de helling boven de stad: de bedevaartkerk Käppele.

Würzburg: UNESCO-werelderfgoed ResidenzKunst en cultuur
 
Een rijk erfgoed drukt zijn stempel op het kunsten cultuurgebeuren van de stad en zorgt voor een rijkgeschakeerd palet aan culturele evenementen, bijvoorbeeld het Mozartfeest, de Bachdagen, het jazzfestival en de barokfeesten. Maar ook de wijn maakt hier deel uit van de cultuur, onder andere bij het wijnfeest in de Hofgarten of het wijnfeest bij de Dom.
Musea
 
De Residenz met het grootste samenhangende plafondfresco ter wereld van Giovanni Battista Tiepolo en het Mainfränkische Museum op de vesting Marienberg met 's werelds grootste Riemenschneider-collectie behoren tot de highlights van de stad. Even interessant zijn het eveneens op de vesting Marienberg gevestigde Fürstenbaumuseum over de stadsgeschiedenis, het Museum im Kulturspeicher en het Museum am Dom. Talrijke andere musea en galerieën bieden permanente en speciale tentoonstellingen.Twee genie
ën vereeuwigen zich in een meesterwerk
 
Balthasar Neumann, 1687-1753, behoort tot de belangrijkste bouwmeesters van de barok en rococo. Als voormalig kanonnier werd hij in 1719 door de prins bisschop Schönbusch met de leiding van de bouw van de Residenz in Wurzburg belast. Toen sommigen twijfelden bood hij aan de stevigheid van het reusaachtige vrijdragende gewelf met kanongebulder te testen. Men zag hier,op zijn bekwaamheden vertrouwend, vanaf.

De
luisterrijke voormalige bisschoppelijke residentie
 
heeft haar faam te danken aan twee kunstenaars die in volmaakte harmonie samengingen: Balthasar Neumann en Giovanni Tiepolo. Hun gemeenschappelijk werk maakt deel u
it van het UNESCO-werelderfgoed.  
Trappenhuis in de ResidentieWie
 enthousiast over de Residentie van Würzburg in Neder-Franken vertelt, die noemt in één adem het kolossale trappenhuis met de wereldberoemde plafondschilderingen. Dat alles begon in 1719, toen Balthasar Neumann, een onbekende bouwmeester uit Eger in Bohemen, van de Würzburgse prins-bisschop Johann Philipp von Schönborn de opdracht ontving een representatieve residentie te bouwen. 24 jaar na de eerstesteenlegging in 1720 was de ruwbouw gereed. Neumann wist een belangrijk barokcomplex neer te zetten, met het trappenhuis als klapstuk. In de luisterrijke entree overspant het gewelf zonder enige steunpilaren afmetingen van,8 bij 30 meter. De vermetele constructie was ook bouwtechnisch een meesterlijke prestatie.
Een adembenemende belevenis wordt het vertrek door de schilderingen van de Venetiaanse kunstenaar Giovanni Battista Tiepolo,
 
die in de 18
de eeuw in Europa een gevierd genie van de frescoschilderkunst was. Carl Philipp von Greiffenclau-Vollraths, de nieuwe eigenaar van de residentie, had Tiepolo en diens twee zoons met een vorstelijk salaris naar Würzburg gelokt. Het fresco stelt de destijds bekende vier werelddelen voor: Europa, Azië,Afrika en Amerika, belichaamd door ten dele exotische vrouwenfiguren, en in een hoek zijn zelfs zelfportretten van de kunstenaars te vinden. Met de schildering, die in 1752-1753 is ontstaan, schiep de Italiaan zijn meesterwerk en vestigde bovendien een record: het werk is met 677 vierkante meter het grootste aaneengesloten plafondfresco ter wereld. Na al die kleuren in het trappenhuis word je als bezoeker verrast door het monochrome intermezzo van de 'Weisse Saal' met virtuoos, filigraan stucwerk. Ook de opulente keizerzaal, hoogtepunt van de officiële vertrekken, roept een betoverende indruk op met allegorische plafondfresco's van Tiepolo. Het originele, gereconstrueerde spiegelkabinet is van overweldigend luxueuze zinnelijkheid met een overdaad aan goud en stucwerk.
Oostelijke gevel van de residentie in WürzburgVanaf
1814 was het prachtige gebouw de nevenresidentie van de Wittelsbachers; de latere Beierse prins-regent Luitpold is hier geboren. Van de 340 vertrekken kunnen er ruim 40 worden bezichtigd. Het is ook beslist de moeite waard een wandeling door de Hofgarten te maken, die tegen het einde van de 18de eeuw door de Boheemse tuinarchitect Johann Prokop Mayer als geometrisch toevluchtsoord in de geest van de rococo is aangelegd. De Hofgarten en de feestzalen vormen in de zomer een fascinerende ambiance voor concerten van het Mozartfeest in Würzburg.

Slot
Veitshöchheim & rococotuin
(Beieren)
 
Slechts op enkele kilometers de Main stroomafwaarts van Würzburg ligt nog een kleinood van de late barok. Tussen met heggen omzoomde lanen zijn er doorkijkjes naar heggenzalen, paviljoenen, prieeltjes, ronde bloemperken en de Parnassusfontein in de
Grosser See - een hoogtepunt van het park. Zo'n 300 sculpturen van de Würzburgse hofbeeldhouwers sieren het terrein.

Slot Veitshöchheim & rococotuin bij WurzburgParken en plantsoenen
 
De laatbarokke hoftuin van de Residenz vormt het decor voor talrijke concerten, bijvoorbeeld tijdens het Mozartfeest. Op de plaats van de vroegere versterkingswerken ligt thans het Ringpark in een halve cirkel om de stad. Het Landesgartenschau-Park bevindt zich op een schilderachtige locatie tussen de Mainoever en de vesting Marienberg. De Botanische Tuin van de universiteit omvat ca. 10.000 plantensoorten en de hoftuin in Veitshöchheim wordt als een van de mooiste rococotuinen van Europa beschouwd.

Aanrijroute
 
Per trein: ICE-/IC-/EC-aansluitingen   -  Autosnelwegen: A3, A7, A 81  -  Luchthavens: Frankfurt (110 km), Neurenberg (110 km), Stuttgart (150 km)

Tourist Information Würzburg Fränkisches Weinland
 
Am Congress Centrum, 97070 Würzburg  -  Tel.: +49 (0) 9 31 / 37 23 35  - Fax: +49 (0) 9 31 / 37 36 52 - E-mail: tourismus@wuerzburg.de  -  Internet:
www.wuerzburg.de

** Uw accommodatie kunt U goed via Booking Wurzburg boeken. Er zijn 31 hotels online boekbaar. U kunt de hotels die in de buurt gelegen zijn  van bijvoorbeeld: Oriëntatiepunt, Bezienswaardigheid, Museum, Treinstation, Wijk e.a. vinden door er op te klikken! Laagste prijsgarantie!
Central_Hotel Garni  heeft nogal wat plussen: 
Door de centrale ligging in het hart van Würzburg bevinden alle bezienswaardigheden zich op slechts enkele minuten van het hotel. Het hotel heeft een restaurant, een eigen parkeergarage met lift die naar alle verdiepingen gaat en een receptie die 24 uur per dag geopend is. Een bus- en tramstation ligt direct om de hoek

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets   

Booking.com