PRAAGInternet portaal voor Praag  -  Veel info over TsjechiŽ, naar overzicht verkeersbureaus, naar overzichtskaart TsjechiŽ. ** Naar uw accommodatie!

Praag is de hoofdstad van TsjechiŽ, ligt aan weerszijden van de Moldau. Praag (Praha)  kan in drie concentrische ringvormige zones worden verdeeld: een historische kern, een ring met nieuwe stadswijken uit de 19e en 20e eeuw, met o.a. het Wenceslasplein en daaromheen een ring van randgemeenten met fabrieken.

** Uw accommodatie in Praag kunt U goed boeken via City.Praag. Er zijn 328 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!
Hotels in wijken van Praag:
Lesser Town (Mala Strana)  -  Old Town (Stare Mesto)   -  Prague Castle (Hradcany)  -  Wenceslas Square  -  Prague 01  -  t/m 10 zie de site

**
Via Hotels/Booking/Wereldwijd kunt u goed zoeken in 190 landen. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, boeken in uw taal is mogelijk!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ! 
** U vindt er o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets  

Ruzyně 7.2 km  -  Roztoky 10.2 km  -  Prŭhonice 12.8 km  -  voor meer,12, zie de site
Hotels op/nabij luchthaven
Ruzyně (PRG) 11.1 km  -  Pardubice (PED) 94.6 km

    
De historische kern   
omvat het hooggelegen Hradcany, daar onder ligt de stad Mala Strana (Kleine Zijde) en Stare Mesto (Oude Stad) met de joodse stad Josefov. Aan deze oude kern werd in de 14e eeuw Nove Mesto (Nieuwe Stad) toegevoegd.

HRADCANY
  
De Praagse Burcht, overheerst de stad. Vanaf de oever van de Moldau hebt u een mooi uitzicht op de burcht. Via een van de twee trapstraatjes, oostelijk met 98 treden en in het verlengde van de Thunovska straat met 205 treden komt u op de burcht. De laatste weg leidt u naar het burchtplein, Hradeanske namesti.
 
Aan de noordzijde van het burchtplein   
ligt het Aartsbisschoppelijke paleis uit de 16e eeuw, Het Sarokke gebouw heeft een gevel in rococo stijl. Westelijk zien we het Toscana-paleis. Via een grote smeedijzeren poort komen we op de Erehof, de eerste binnenhof. Via de Matthiaspoort komen we op de tweede binnenhof. In het midden staat een barokke fontein. De opgang leidt naar de regeringszalen. Rechts in de hoek is de burchtkapel. Links is de Burchtgalerie met er boven de Spaanse zaal, nu officiŽle ontvangsthal van de regering. Via de poort naast de Galerie kunt u over de Kruitbrug, met er onder hertenkamp en tuinen, naar het Lusthof BelvedŤre. Van hier gaan we terug naar het tweede binnenhof en dan naar de derde..

Hier staat de grootste kerk van Praag, de St. Vitusdom.   
In de 14e eeuw is men met de bouw begonnen. De gotische Gouden poort bevat een mozaÔek van Boheems glas. De zuidelijke toren, 103 m hoog is voltooid in 16e eeuw. De slanke westelijke torens zijn in de 19e eeuw afgebouwd. De gotische dom bestaande uit drie schepen en het dwarsschip met veel kapellen is 124 m lang. Boven het gewelf is een Triforium, een binnengalerij met borstbeelden van heersers uit de 14e eeuw. De grootste klok van BohŤme bevindt zich op de eerste verdieping. De mooiste kapel is de Wenzel kapel bij het zuidelijke portaal. Hier vindt u het grafmonument van de vermoorde koning Vaclav (935). In de crypte zijn de graven van Boheemse vorsten o.a. van Karel IV en Wenzel IV.

Zuidelijk van de derde binnenhof is de ingang naar het vroegere   koningspaleis    met    de   grootste   zaal   van het middeleeuwse Praag.   
Hier werd Vaclav Havel tot president geÔnaugureerd (1989). De zaal is verbonden met het koor van de Allerheiligenkerk.
Aan het plein achter de dom ligt de St. Jorisbasiliek. uit 12e eeuw. Het is de belangrijkste Romaanse kerk van Praag. Er naast ligt het St. Jorisklooster (benedictijnen). Nu is het een museum met gotische en Romaanse kunst.

We gaan nu bergafwaarts de Jirska ulice in.   
Links leidt een trapje naar het Gouden Straatje. Hier woonden goudmakers in huisjes uit de 16e eeuw. In een ervan heeft Frans Kafka gewoond. Boven de huisjes is een 12e eeuwse vestingmuur. Deze verbindt de Witte Toren met de Daliborka Toren, genoemd naar de Tsjechische edelman Dalibor (15e eeuw). Was aanvoerder van een opstand en werd hier gekerkerd. Hij werd gered van de hongersdood door zijn viool spel (Smetana,opera).

Het Loretaplein is aangelegd in de 18e eeuw.   
Cernin, gezant in VenetiŽ. heeft het grote barokke Cerninpaleis laten bouwen. Er tegenover ligt het Heiligdom van Loreta. Is gebouwd naar het voorbeeld van de Casa Santa, Maria's huisje, dat in de 13e eeuw door engelen naar Loreto in ItaliŽ gebracht zou zijn. Spoedig daarna werd het een pelgrimsoord. De schatkamer bevat veel kunstwerken, onder andere een kostbare diamanten monstrans. De kerk is ook beroemd door de 27 Amsterdamse klokken uit 1694. Elk uur klinkt er een Maria-lied.

Noordelijk ligt het kapucijnenklooster.   
Achter Loreta ligt de vroegere armenwijk. Nu wonen er kunstenaars in de kleine huisjes.
Van Loreta kan men naar de Petrin-heuvel lopen waar het 12e eeuwse Strahovklooster op ligt. Er is een unieke verzameling manuscripten. Vanuit het klooster heeft men een mooi uitzicht op de stad.MALA STRANA   
Mala Strana of smalle zijde ligt tussen de Moldau en de Petrin  heuvel. u  treft er aan:
smalle straatjes. schilderachtige huizen, kerken en paleizen, parken en tuinen. Wandelend over de Karlsbrug zien we links het Kampa eiland. Het wordt door de Duivelsbeek van Mala Strana gescheiden. Via een trap vanaf de brug kunt u op het eiland komen. U ziet er nog twee raderen van molens uit de 14e eeuw. Er zijn keramiekateliers en keramiekwinkeltjes. Veel huizen zijn op palen gebouwd (Praags VenetiŽ).
 
In de Karmelitska straat staat Maria de Victoriakerk, Panny Maria Vitezne.   
De kerk is bekend oor het Kindeke Jezus van Praag, een 45 cm lang wassen beeldje. Het wordt al drie eeuwen lang vereerd. Het bezit geneeskrachtige en vredestichtende gaven.
Een bezoek zijn verder zeker waard:
* de reusachtige barokke Sint Nicolaaskerk, een jezuÔeten kerk op het Malostranske plein, met veel fresco's en gouden beelden; -het renaissance Vrtbovska zahrada paleis en tuin, toegankelijk via het hoekhuis op de kruising Karmelitska en Trziste; -Waldstein paleis en tuin, een sieraad van Praagse barok. U komt er via een poortje in de muur aan de Letenska;
* de Nerudova straat, een van de meest pittoreske straten van Praag, waar de nummers 6, 12, 34 en 47 uw aandacht vragen; -Ledeburgtuin, waar u via de Valdstejnska straat komt.
 
STARE MESTO   
Stare Mesto of oude stad is zeer bezienswaardig. Het middeleeuwse karakter is er gehandhaafd. Het middelpunt wordt gevormd door het marktplein, Staromestke nam. Noordelijk ervan ligt de oude joodse wijk Josefov, Josefstad.
De zandstenen Karelsbrug is gebouwd in de 13e eeuw.   
De brug is 515 m lang en 10 m breed. Eeuwen lang is de brug de verbinding geweest tussen beide stadsdelen. De brug is nu wandelpromenade. Er wordt uitgebreid handel op de brug bedreven. Aan beide kanten staan bruggetorens. De mooiste is die aan de Stare Mesto zijde. Ooit was de poort een onderdeel van vestingwerken.

Komend vanaf de brug komen we eerst op het Kruisherenplein.   
Op het plein staat een monument van Karel IV. Oostelijk ligt de barokke Salvatorkerk, noordelijk de St. Franciscuskerk. We gaan nu de Karlova ulice in en passeren links het klementinum, een gebouwencomplex van de jezuÔeten. Nu is er de staatsbibliotheek gevestigd.

Via het pleintje Male namesti komen we op het marktplein van de stad.   
Het historische raadhuis valt u hier direct op. Het bestaat uit een gotisch hoekhuis met vierkante toren en kapel. Het huis met de renaissance ramen behoort er ook toe. Aan de zuidzijde van de toren kunnen we de astronische klok bewonderen. Elk uur trekken de twaalf apostelen en Jezus langs uit de blauwe raampjes boven de klok. Er boven kraait de haan. De wijzerplaat geeft niet alleen de tijd aan maar ook de loop van de maan en de zon. Er onder is een calendarium. De bovenste wijzer geeft de datum aan, in de middelste cirkel zijn twaalf medaillons, de twaalf maanden te zien en in de binnenste cirkel   de twaalf tekens van de dierenriem. Op het plein staat het standbeeld van Jan Hus. Oostelijk, achter huizen, ligt de gotische Tynkerk, met smalle, hoge torens. Noordwestelijk ligt de barokke Nicolaaskerk.

JOSEFOV   
We gaan nu de aan de noordzijde gelegen Parizska ulice in, dan links af de Jachymova in en komen in Josefov. De wijk stamt uit de 9e eeuw. In de 13e eeuw werd het getto een autonoom gebied. Tot 1850 bleef dat zo, toen werd het een onderdeel van de stad.
Na de tweede wereldoorlog kwamen de bezienswaardigheden in het bezit van het Joods Staatsmuseum.

Verder zijn er te zien:   
* Maislsynagoge, met een tentoonstelling van zilver.
* Joods raadhuis, er zijn voorwerpen te zien die betrekking hebben op het joodse leven in Praag.
* Oude-Nieuwe synagoge, de oudste van europa, met een standbeeld van Mozes er voor.
* Klaussynagoge met joodse kunstvoorwerpen. De nazi's wilden hier een "museum voor het verdwenen ras" inrichten!
* Ceremoniezaal, er tegenover, met kindertekeningen uit de concentratiekampen.
* Oude Joodse Begraafplaats, ligt tussen de twee laatste in, met 12000 grafstenen.

NOVE MESTO   
Hier ligt het winkel- en uitgaanscentrum van Praag. Het middelpunt wordt gevormd door het Wenzelplein.
Aan de andere kant beginnen we onze wandeling en wel bij het metrostation Mustek.
Rechts bevindt zich de straat Na Prikope. Hier is het prettig winkelen. De straat uitlopend komt u bij de kruittoren. Enkele meters verder staat het Repre Haus met bovenin de smetanazaal. Op de begane grond is het goed koffiedrinken of een hapje eten. We lopen nu terug en komen op het Wenzelplein. Hieraan ligt het Nationaal Museum. Liefhebbers van geologie, mineralogie, plantkunde en dierkunde kunnen hier hun hart ophalen. U treft hier ook het standbeeld van de heilige Wenzel. Er omheen staan Tsjechische heiligen. Hier heeft op 16 januari 1969 Jan Palach zich in brandgestoken uit protest tegen de Russische inval.

LATERNA MAGICA   
Is ontstaan tijdens de wereld tentoonstelling in Brussel in 1958. Het is een kunstvorm die een combinatie is van dia- en filmbeelden op een groot doek geprojecteerd, met daarvoor zwijgend spelende acteurs. Deze acteurs beelden een verhaal uit onder begeleiding van vaak indringende muziek. Toneel, muziek en film vormen dus een geheel. Alfred Ladok ontwierp Latermna Magica. Bekende stukken zijn: Zauberzirkus, met belevenissen van clowns in een circus en Odyssee, met de belevenissen van Odysseus.

SMETANA THEATER   
Is geluwd in 1886 in neoklassieke stijl. Er staan wekelijks opera's of concerten op het programma. Weense architecten hebben het gebouwd. Het werd geopend met "Der Meistersinger von Nurnberg" van Richard Wagner. Men kan er niet alleen genieten van de voorstelling maar ook van het prachtig versierde gebouw. Naast het theater ligt het Parlementsgebouw.

NATIONAAL THEATER   
Dit is gebouwd in de jaren 1868-1881. Het is gebouwd in renaissancestijl. Het gehele Tsjechische volk heeft er met giften aan bijgedragen. Het werd geopend met Smetanals opera "Libuse". Naast het theater ligt het Nova Scenagebouw. Daar worden theatervoorstellingen gegeven. Het is een groot vierkant glazen gebouw, gebouwd in de jaren 1960-'70. Beide gebouwen liggen op de hoek van de Narodnistraat dicht bij de Moldau.
 
NATIONALE GALERIE   
Bevindt zich in het Sternbersky Palac, Hradcanske namesti 15. Het bevat een collectie oude Europese schilderkunst, middeleeuwse schilderkunst en houtsnijwerk uit Bohemen. U kunt er werken bewonderen van Rembrandt, Tintoretto, Goya, van Gogh en Matisse. Behalve op maandag geopend van 10.00-18.00.

NATIONAAL TECHNISCH MUSEUM   
Ligt in de Kostelni 42. U treft er aan: fotografie, tijdmeting, elektronica, astronomie, machinebouw, atoomenergie en in de kelders een nagebouwde mijn.

PRASZKA ZOO   
Ligt vlak bij het slot Troja in het noorden van de stad. Deze dierentuin is in 1931 aangelegd.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ!
** Waarom zouden we voor onze accommodatie kiezen voor Booking?