TSJECHIň, naar verkeersbureaus  in Europa, naar verkeersbureaus buiten Europa, naar musea.
** Naar uw accommodatie!
 
Welkom in TsjechiŽ Historie bij elke stap die u zet Het Gouden Praag
Burchten en sloten Kerkelijke monumenten en bedevaartsoorden Het kuuroord: een plaats voor rust en verfrissing
Vakantie in de natuur Tsjechische republiek, voor ieder wat wils In Nederland  / BelgiŽ   
 Czech Tourism
Praag pagina     Internet links voor Praag Bruikbare links
 Tsjechische RepubliekĖ
Landkaart en korte beschrijving van de districten
** Uw accommodatie in TsjechiŽ kunt U goed boeken via Country.TsjechiŽ.
Er zijn 700 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!
 
** Via Hotels/Booking/Wereldwijd kunt u goed zoeken in 190 landen. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, boeken in uw taal is mogelijk!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ!   
** U vindt er o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets

    

Welkom in TsjechiŽ   

We heten u welkom op de plaatsen, waar de invloeden van de Europese beschavingen samenkomen. De Midden-Europese Tsjechische,Republiek wordt weliswaar door geen enkele zee omspoeld, maar dit schijnbare gebrek wordt door de onmetelijke rijkdom aan natuur en cultuur gecompenseerd. De concentratie van zoveel toeristische doelen in een zo kleine ruimte is uniek, ook binnen de Europese context.
Het grondgebied van de staat wordt omgeven door uitgestrekte bergkammen   
en de meeste grenzen worden juist door deze natuurlijke scheiding gevormd. Hoewel TsjechiŽ door zijn oppervlak (bijna 79-duizend km2) en het inwoneraantal (10,2 milj.) tot de middelgrote tot kleine Europese landen behoort (het is slechts iets kleiner dan Oostenrijk en iets groter dan BelgiŽ, en qua inwoneraantal lijkt het op Hongarije), vertegenwoordigt het grondgebied een bont mozaÔek van regio's. De reis langs de landschapsspecialiteiten is zonder meer de moeite waard en kost evenmin veel tijd - u kunt TsjechiŽ immers binnen enkele uren van grens tot grens doorkruisen.
Dat TsjechiŽ een aangenaam land is,  
wordt bewezen door het feit dat een groot aantal buitenlanders TsjechiŽ gekozen heeft tot tijdelijke of permanente woonplaats. Praag werd in de 90 er jaren vergeleken met het Parijs van de 30 er jaren van de vorige eeuw. Niet slechts natuurkrachten hebben deelgenomen aan de vorming van het schilderachtige Tsjechische landschap, maar ook de mens, die als koralen historische steden, duizenden kleine dorpjes en fonkelende oppervlakken van meertjes heeft uitgestrooid.
Tochten naar bergtoppen zijn bij ons relatief eenvoudig.   
De top van de Snezka, de hoogste berg, ligt 1602 meter boven de zeespiegel, en men wordt er beloond met adembenemende uitzichten - als uit vogelperspectief kan men een behoorlijk deel van het land overzien. De laagst gelegen plaats bevindt zich in Hrenskp, op de plaatsen waar de rivier de Labe (Elbe) het grondgebied van de staat verlaat en richting Duitsland voert.
De Tsjechische rivieren - de Labe, de "nationale" rivier de Vltava die de as van Bohemen vormt, en de rivier de Morava die de as van MoraviŽ vormt en vele andere nodigen ook tot watertoerisme uit.
In TsjechiŽ wordt goed voor de toeristen gezorgd,   
er is een overvloed aan accommodatiemogelijkheden en restaurants, evenals een uitstekend functionerend openbaar vervoersnetwerk... De poorten van historische steden, burchten en sloten openen zich voor de bezoekers, maar ook diegene, die moe is van de beschavingsdrukte, kan hier midden in de prachtige natuur uitrusten...
En TsjechiŽ biedt nog een ander voordeel ≠de vriendelijk geprijsde diensten maken een verblijf in ons land goed mogelijk, evenals uitstapjes tot over de grenzen van het land. We heten u welkom!

Historie bij elke stap die u zet    
De rijke cultuurhistorische erfenis in de vorm van burchten en sloten, kloosters, versterkte steden en de niet onaanzienlijke hoeveelheid kleinschalige kerkelijke architectuur op het platteland, romantisch in het landschap ingepast, zijn de stille getuigen van het verleden. Ook getuigen de vele technische monumenten, de wereldbekendheid van de Tsjechische producten en de klinkende naam van de Tsjechische genieŽn op kunstzinnig, sportief en vele andere gebieden van het kunnen van vroegere generaties.
Een van de oudste sporen, tegenwoordig al minder goed zichtbaar, werden bij ons achtergelaten door Keltische stammen in de vorm van zogenaamde oppidae;   
de vorming van de eerste staat - Groot-MoraviŽ - liet restanten van ooit machtige forten achter die duidelijker te bespeuren zijn. Behouden gebleven romaanse monumenten, gotische kerken en kloosters en de plattegronden
van historische stadscentra vertellen van de heerschappij der Premysliden en Luxemburgers.
De heerschappij van de belangrijkste telg der Luxemburgers,   
de Tsjechische koning en Roomse keizer Karel IV, heeft een onuitwisbaar stempel gedrukt op het aanzien van de Tsjechische landen. Hij heeft o.a. de oudste universiteit ten noordoosten van de Alpen gesticht (1348), die tegenwoordig zijn naam draagt.
Aan een poging tot hervorming van de katholieke kerk aan het begin van de 15de eeuw, honderd jaar eerder dan in Europa, wordt herinnerd door een aantal monumenten uit de hussitische oorlogen, maar ook door de culturele en filosofische erfenis uit die periode. De stad TŠbor in Zuid≠Bohemen dankt zijn bestaan aan de Hussieten.

Vele renaissancemonumenten getuigen van de betekenis van de handelscontacten en de rijkdom van de middeleeuwse steden.   
De invloed van de Italiaanse renaissance is vooral in Praag het duidelijkst merkbaar. De Tsjechische renaissance is niet alleen in het geval van een groot aantal sloten bewaard gebleven, maar ook in hele stadsgedeelten van Telc, Slavonice of Novť Mesto nad Metuji. Een bezichtiging van de prachtige huizen, versierd met renaissancistische sgraffito behoort tot de onuitwisbare indrukken, opgedaan tijdens de reizen langs de bezienswaardigheden van de Tsjechische Republiek.

Voor lange tijd was het lot van de Tsjechische landen verbonden met het lot van de Habsburgse monarchie.   
Als we voorbij gaan aan de verschrikkingen van de Dertigjarige Oorlog en de geschillen van de Tsjechen met de nieuwe heersers, betekende deze periode vooral de bloei van de barokke architectuur. De bolronde koepels van sloten en kerkelijke bouwwerken, waarmee het hele land bezaaid is, doen eraan herinneren, dat hier tevens de barokgenieŽn Dienzenhofer en Santini hun scheppende arbeid verrichtten. Het platteland kreeg vervolgens een verzorgd aanzien en werd behalve de barokke plattelandskerkjes en -slotjes met uitgestrekte parken en bossen ook gedomineerd door alleeŽn en prachtige lanen. Juist in deze periode valt de voltooiing van het unieke merencomplex in Zuid-TsjechiŽ.

Het geschil tussen de rationaliteit en het romantisme van de nieuwste geschiedenis  
 wordt weerspiegeld door een groot aantal classicistische gebouwen en gebouwen in empirestijl, door de vormgeving van parken en we danken hier o.a. het ontstaan aan van het natuurcomplex van Lednice≠Valtice (geplaatst op de lijst van de UNESCO). Er ontstonden nieuwe steden, stadswijken en militaire versterkingen.
Bohemen verwelkomde de Jugendstil, de moderne stijlen (bijv. het kubisme) en later ook het functionalisme en het socialistisch realisme.
In 1918 ontstond Tsjecho-Slowakije. De vrije republiek koesterde de Tsjechische, Duitse en joodse cultuur. Ook de jonge (pas twaalf jaar oude) Tsjechische Republiek probeert aansluiting te vinden op de goede tradities van het voormalige Tsjecho-Slowakije.

Het Gouden Praag   

Moeder der steden", "De Gouden Stad" of "De honderd torens tellende stad", dat zijn slechts enkele benamingen voor de Tsjechische metropool boven de rivier de Vltava (Moldau).
Praag is de belangrijkste stop van toeristen die richting TsjechiŽ reizen,
en dat is niet verwonderlijk: de architectonisch bekoring van monumenten in allerlei bouwstijlen, de traditionele gastvrijheid en het uitstekende bier in de Tsjechische kroegen, evenals de mengeling van Tsjechische, Duitse en joodse cultuurelementen hebben Praag een unieke atmosfeer geschonken, waardoor de stad tot de fraaiste van Europa en daarbuiten behoort. Met recht is de historische stadskern in 1993 op de lijst van het Werelderfgoed van de UNESCO geplaatst.
De ontwikkeling van de stad in het stroomgebied van de Vltava, reeds bevolkt vanaf de steentijd, begon met de stichting van de Praagse burcht door het heersende geslacht der Premysliden in de negende eeuw na Chr.

De mooiste monumenten van Praag heeft de periode van Karel IV, de beroemdste Tsjechische heerser, opgeleverd.  
In de 14e eeuw, de maniŽristische periode in de tijd van de eigenzinnige Rudolf 11 van Habsburg, werd Praag in een waas van astrologie gehuld en werd de stad met de kunst verrijkt, die gemaakt werd aan zijn hof. Ook de barokke periode droeg in aanzienlijke mate bij aan de pracht van de stad. Voor bewonderaars van monumenten is er te veel om te kiezen. De reusachtige barokke paleizen van Hradcany (de Burchtwijk) vormen een monumentale toegang tot de burcht met de gotische kathedraal van St. Vitus. De MalŠ Strana (Kleine Zijde) is vol intieme hoekjes en gezellige restaurants; de burgerhuizen worden hier afgewisseld door adellijke paleizen met prachtige tuinen. In de Starť Mesto (Oude Stad) wacht de bezoeker een wandeling door de bochtige middeleeuwse straatjes naar het Staromestskť nŠmestÓ (Oude≠Stadsplein) met het oude stadhuis en het astronomisch uurwerk. De geheimzinnige spirituele atmosfeer kan men proeven bij bezoeken aan de joodse Stad, de synagogen, het Oude Joodse Kerkhof en de uitgebreide verzameling van het joods Museum, die tot de waardevolste in Europa behoort. De fraaiste promenade van Praag is de Karelsbrug, tegenwoordig de plaats van straatkunstenaars en muzikanten. Het handelscentrum en het brandpunt van het nachtelijk leven is vooral de Novť Mesto (Nieuwe Stad) met het VŠclavskť nŠmestÓ (Wenceslasplein). Hier treft u ook de meeste discotheken, jazzclubs en bioscopen aan. De belangrijkste muzikale gebeurtenis is de Prazskť jaro (Praagse Lente), het internationale muziekfestival in mei, en verder het Praagse jazzfestival of Tanec Praha, het festival van moderne dans in juni. Cultureel genoegen wordt ook door een groot aantal Praagse theaters, galerieŽn en musea verschaft.
De bezoekers van de stad waarderen ook het kwalitatief hoogstaande openbaar vervoer met het metronet. Dat alles maakt van Praag een attractief centrum, niet slechts voor het toerisme, maar ook voor het ondernemerschap.
Zie verder Praag pagina   -  Internet links voor Praag

Burchten en sloten vormen de grote cultuurschat van de Tsjechische Republiek.   

De bekendste Tsjechische burcht is Karlstejn, nabij Praag gebouwd door Karel IV. als schrijn voor de rijkskroonjuwelen en als plaats voor de religieuze overpeinzingen van de keizer.
Zvikov wordt vaak de koning van de Tsjechische burchten genoemd. De uitgestrekte bossen herbergen de koninklijke burcht KrivoklŠt, en in de rotsformaties van de Cesky RŠj (Boheems Paradijs) ligt de burcht Kost. In de nabijheid van Karlovy Vary ligt overigens een van de alleroudste Tsjechische kastelen ≠Loket. In MoraviŽ behoort Pernstejn tot de mooiste bouwwerken van de
gotiek en de renaissance. Het was ooit de zetel van het gelijknamige machtige adellijke geslacht.
Het grootste juweel van de renaissance is het slot in Litomysl,   
dat geplaatst is op de lijst van het Wereld erfgoed van de UNESCO. De renaissance wordt tevens weerspiegeld in de zetel van de machtige heren van Rozmberk in Cesky
Krumlov (eveneens een UNESCO≠monument), in de grootse burcht en het slot van Jindrichuv Hradec of in Velkť Losiny, dat berucht geworden is door de heksenprocessen in de 17e eeuw. Enkele burchten werden in nieuwe stijlen verbouwd, bijvoorbeeld Bouzov, het kasteel van de orde der Duitse ridders in Midden-MoraviŽ, dat tegenwoordig in de neogotische stijl is verbouwd. De meeste sloten in het Tsjechische landschap zijn in de barokstijl opgetrokken. In Oost-TsjechiŽ ligt bijv. het machtige slot Opocno met een arcadehof en een schilderijenten≠toonstelling of het barokke ziekenhuis Kuks, versierd met een cyclus van barokke allegorieŽn van de Deugden en Ondeugden van de beeldhouwer M. B. Braun. In het oppervlak van een meer spiegelt
zich het eilandslot CervenŠ Lhota inZuid-TsjechiŽ.   
Vooral Zuid- en Midden-MoraviŽ zijn rijk aan barokke slotarchitectuur. Vranov nad Dyji ontstond op een hoge rots boven de rivier en was het resultaat van een verbouwing van de oorspronkelijke burcht. De schoonheid van het slot in Jaromerice nad Rokytnou wordt nog verhoogd door de aanliggende kerk van de heilige Margaretha en het voormalige aartsbisschoppelijke slot in Kromei'iz met zijn unieke tuinen is een UNESCO-monument.
Tot de populairste sloten in TsjechiŽ behoren zonder twijfel vooral de objecten die in een romantische stijl in de tweede helft van de 19e eeuw zijn gebouwd. Deze sloten zien er letterlijk als een sprookje uit. Bij Ceskť Budejovice in Zuid-Bohemen is dat HlubokŠ nad Vltavou, dat vrijelijk aansluit op de architectuur van het Engelse slot Windsor. Lednice in Zuid-MoraviŽ, aan de grens met Slowakije en Oostenrijk, wordt omgeven door een uitgestrekt landschapspark met talrijke meren en kleine bouwwerken (UNESCO-monument).
De kastelen en sloten   
zijn niet slechts een historische coulisse, maar ze pulseren van leven - ze zijn de plaats van een groot aantal historische festivals en tentoonstellingen.
In enkele ervan kunt u een onderkomen vinden of u kunt er traditionele gerechten proeven en zelfs een hele dag of een vakantie doorbrengen.

Kerkelijke monumenten en bedevaartsoorden   

Het duizend jaar durende christendom in TsjechiŽ heeft unieke sporen nagelaten en dat ook in de vorm van een architectonische erfenis. De katholieke kerken en kloosters vormen het grootste deel van de kerkelijke monumenten, maar ook zijn de monumenten van andere christelijke kerken, evenals de joodse monumenten interessant. Op een groot aantal heilige plaatsen worden bedevaarten gehouden, gecombineerd met een feestelijke liturgie, maar ook met markten en met volksfeesten. Veel van deze feestelijkheden zijn opnieuw ingesteld na de val van het communistische regime in 1989. De kloosters bruisen weer van het geestelijke leven. Enkele ervan bieden de mogelijkheid tot overnachting en zo kunnen de bezoekers de genius loci ondergaan.

In de Tsjechische Republiek vindt u honderden bedevaartsoorden.   
Driehonderd ervan zijn alleen aan Maria gewijd. Tot de belangrijkste behoort de SvatŠ Hora (Heilige Berg) boven de stad Pribram. De barokke kathedraal in DobrŠ Voda (Goed Water) in Zuid-TsjechiŽ is aan een wonderbaarlijke bron ontstaan. In het noorden bevinden zich de grote kerken in Jablonny onder de berg Jested boven het graf van St. Zdislava, en in Hejnice staat de indrukwekkende barokke kathedraal, die aan Maria gewijd is. In MoraviŽ bevinden zich waardevolle bede≠vaartskerken, zoals bijv. in Dub nabij Olomouc en Ki'tiny nabij Brno. De romaans-gotische basiliek en de aanliggende joodse stad in Trebic zijn uitgeroepen tot UNESCO-monument. De belangrijkste bedevaartsoorden in MoraviŽ zijn de berg Hoswn met de Maria≠Hemelvaartkapel, het Svaty Kopecek (Heilig Heuveltje) bij Olomouc en Velehrad, dat met de traditie van Cyrillus en Methodius verbonden is en met de komst van het christendom in ons land.

Met de traditie van de heilige Adalbert is het klooster in Brevnov verbonden, dat al in 993 is gesticht.   
Er bevindt zich een uitgestrekt Premonstratenzerklooster in TeplŠ bij MariŠnskť LŠzne. In architectonisch opzicht waardevol is het nabijgelegen klooster in Kladruby met de kloosterkathedraal, die door architect G. Santini is gebouwd een unieke stijl, namelijk die van de barokke gotiek. Een ander werk van deze geniale architect is de stervormige kapel van St. Johannes van Nepomuk op de ZelenŠ hora (Groene Berg) bij Zdar nad SŠzavou - dat is toegevoegd aan de lijst van het Werelderfgoed van de UNESCO. Waardevolle monumenten van de cisterciŽnzer-bourgondische vroege gotiek zijn de kloosters in PredklŠster bij Tisnov en in Osek bij Duchov. Men kan de gotische architectuur eveneens bewonderen tijdens een bezoek aan de Zuid-Tsjechische kloosters in Vyssi Brod en in de ZlatŠ Koruna (Gouden Kroon).

Het kuuroord: een plaats voor rust en verfrissing    

Door de rijkdom aan natuurlijke bronnen van minerale en thermale water- en veensoorten, waarvan in 37 badplaatsen gebruik wordt gemaakt, schaart TsjechiŽ zich tot de grootmachten op kuurgebied. Behalve uitstekende geneeskundige resultaten die een scala aan ziektes betreffen, variŽrend van bewegingsgebreken, zenuw- tot huidaandoeningen, verschaffen de moderne badinrichtingen ook mogelijkheden tot actieve recreatie, versterking van de conditie en aangename culturele belevenissen. Steeds populairder worden wellesprogramma's, waarbij u zich gedurende kuurprocedures ontspant en geniet van beweging en rust en dat zodanig, dat u zich goed voelt.

Het grootste en bekendste kuuroord is Karlovy Vary met zijn 12 thermale bronnen.  
 Het bouwt al vanaf de 14e eeuw aan zijn naam, toen het gesticht werd door Karel IV in het schilderachtige dal van de rivier de TeplŠ. Het kuuroord werd bezocht door een groot aantal heersers, politici en kunstenaars van Goethe en Mozart tot tsaar Peter de Grote. Tegenwoordige verschijnen de beroemdheden hier regelmatig op het internationale filmfestival in juli - het bekendste in Midden-Europa. Karlovy Vary is behalve door de grote successen op het gebied van de genezing van de spijsvertering ook bekend om de wandel mogelijkheden door de betoverende natuur die het stadscentrum omgeeft.

De Zuid≠Boheemse driehoek van kuuroorden worden aangevuld door het edele MariŠnskť LŠzne en het neoclassicis≠tische Frantiskovy LŠzne.   
Aan de voet van Krusnť hory (het Ertsgebergte) liggen de eerste radonbaden van JŠchymov verborgen. Daarin heeft de onderzoekster Marie Curie SklodovskŠ een groot aantal ontdekkingen gedaan. Ook Trebon is voorbereid op zijn bezoekers. Deze plaats ligt aan de rand van een natuurreservaat, in het aantrekkelijke landschap van de Zuid-Boheemse meren. Bij de opsomming van kuuroorden kan niet worden voorbijgegaan aan het Midden-Boheemse Podebrady en JŠnskť LŠzne, dat in het centrum van Krkonose (het Reuzengebergte ) ligt. In MoraviŽ kan men in Luhacovice met behulp van zuur bronwater, gecombineerd met het muziekfestival van JanŠcek, de gezondheid herkrijgen. In de schoot van de Hruby Jesenrk wachten Jesenrk en Karlova StudŠnka hun badgasten op. Rust, nieuwe krachten en de verloren gewaande gezondheid kan de bezoeker ook in vele andere kuuroorden in de gehele Tsjechische Republiek opdoen.

Vakantie in de natuur    

TsjechiŽ is een land, dat geschapen is voor ontspanning. Een bezoeker heeft hier niet slechts de mogelijkheid om zijn culturele en historische blik verwijden, maar kan zich ook uitleven bij het bereiken van een sportief of toeristisch doel.
Bij de ontdekking van het natuurschoon   
wordt de belangstellenden een onuitputtelijke hoeveelheid gemarkeerde wandel- en fietspaden aangeboden, vooral in het Boheemse Woud, in Vyso Cina, in het stroomgebied van de Labe en in Zuid-Moravie. Rivieren kunnen bedwongen worden in boten en tijdens rafting. De oppervlakten van de vijvers en stuwmeren (Lipno, Orlik, Novť Mlyny) bieden mogelijkheden voor zeilen en surfen, maar ook kunt u er "slechts" rustig aan het water zitten en vissen.
Wilt u uitstijgen boven de drukte van de stad   
of wilt u genieten van de schilderachtigheid van het Tsjechische landschap, dan kunt u gebruik maken van het aanbod van een groot aantal sportvliegvelden en een rondvlucht maken.
De tientallen sportcentra in bijna elke grotere stad, evenals tennisvelden en speelvelden die vrijwel elk dorp heeft, bieden ruime mogelijkheden voor de veeleisende sporter, maar ook voor hen, die slechts af en toe sporten.
Het prachtige landschap verleidt tot het spelen van golf op de meer dan tien golfvelden - de bekendste daarvan liggen in Karlovy Vary en MariŠnskťLŠzne. Landgoederen bieden de mogelijkheid om er paard te rijden. Op zand-, kalksteen of marmerrotsen kunnen de bezoekers verschillende kletterterreinen uitproberen (Cesky rŠj (Boheems Paradijs), het gebied van Kokorn en andere).

Voor de bezoekers in de winter staan moderne bergsport- en skicentra gereed, vooral in Krkonose (het Reuzengebergte), en verder in de stedelijke ijsstadions.   
Het land van de hockeyspelers biedt echter ook de mogelijkheid om er te schaatsen, en dat
op vrijwel elke vijver.
Het aanbod van theaters (inclusief bŁhnes in de natuur, bijv. in Cesky Krumlov), muziekfestivals en voorstellingen (de Praiskť Jaro - Praagse lente), filmfestivals (Karlovy Vary, Uherskť Hradiste), theaterconcoursen en bioscopen is zo rijk, dat iedereen er iets van zijn gading aan kan treffen. Aangeraden kan worden, om een bezoek te brengen aan een van de vele folkloristische festivals. Hier hebben de bezoekers de mogelijkheid om door te dringen tot de geheimen van zang en dans,
maar ook tot die van de plaatselijke keuken - de gastronomische specialiteiten.
Evenzo worden de mogelijkheid gegeven om de Tsjechische biersoorten te leren kennen, om Moravische en Boheemse wijnen of
traditionele jeneversoorten en likeuren te proeven (de Becherovka van Karlovy Vary, de slivovice (pruimenjenever) uit Walachije of de jerabinka (lijsterbessenjenever) uit Vysocina.

Tsjechische republiek, voor ieder wat wils    

De meeste bezoekers aan de Tsjechische Republiek komen hoofdzakelijk voor Praag, een stad die uniek is vanwege zijn architectuur en cultuur. Praag is echter in het geheel niet het enige doel in het land, dat in toeristisch opzicht interessant is.
In de onmiddellijke omgeving van de hoofdstad ligt een groot aantal attractieve plaatsen die een bezoek waard zijn. In het bijzonder moeten de koninklijke burcht Karlstejn worden genoemd, de oude stad KutnŠ Hora en de bedevaartskathedraal op de SvatŠ Hora (Heilige Berg) bij PrÓbram. Ook de Tsjechische badplaatsen zijn zeer populair, vooral het drietal elegante kuursteden in West≠TsjechiŽ. Karlovy Vary is de bekendste ervan. Een parel onder de Zuid-Tsjechische steden is Cesky Krumlov - een schilderachtige middeleeuwse stad met een burcht in de meanders van de rivier de Moldau. De gehele regio is beroemd om een groot aantal monumenten en om het schilderachtige landschap.

In MoraviŽ munten om hun schoonheid de steden Olomouc en Kromei'őz uit, die kunnen bogen op vele barokke architectuurparels.   
Bezoekers zouden evenmin de sloten in Lednice en Valtice achterwege moeten laten, die verbonden zijn met een romantisch park.
De natuur van de Tsjechische Republiek biedt vele mogelijkheden voor de liefhebbers van een actieve vakantie. Zeer bijzonder zijn de rotscomplexen - ensembles van rotsvormen die de menselijke fantasie stimuleren en een unieke atmosfeer creŽren.
U kunt ons land in elk seizoen bezoeken. Steeds zult u nieuwe belevenissen ondergaan die uw ervaring verrijken. Laat u geen bezoek in de toverachtige kerst- of paastijd ontgaan, als u hier kennis kunt maken met vele volksgewoontes en tradities.

Internetadressen  
www.CzechTourism.com  officiŽle presentatie van de Tsjechische Republiek voor toeristen -  www.prague-info.cz  Praags informatiebureau -   www.mzv.cz informatie over reisbescheiden -  www.czechairlines.com  Tsjechische luchtvaartmaatschappij -  www.idos.cz informatie over de dienstregelingen van bussen en treinen  -   www.travelguide.cz  logies -   www.ackcr.cz  -  www.accka.cz   associaties van reisbureaus

In Nederland    
Czech Tourism in Amsterdam
Strawinskylaan 517  -  1077 XX Amsterdam  -  Tel.: (+31) 20 575 3014  -  Fax: (+31) 20 575 3015  -  E-mail: info-nl@czechtourism.com
CzechTourism Amsterdam is telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 10 en 11 uur.
Voor publiek zijn wij open tussen 10 en 12:30 en tussen 13:30 en 17 uur.
Brochures en andere toeristische informatie over TsjechiŽ kunt u per post, per fax of per e-mail bestellen. Uw aanvraag zal binnen 10 dagen beantwoordt  worden.
Tsjechisch centrum Den Haag
houdt zich bezig met de promotie van de Tsjechische cultuur in Nederland.
Paleisstraat 4 - 2514 JA Den Haag - tel.: 0031 - 70 - 356 14 77 - fax: 0031 - 70 - 362 59 66 - e-mail: cchaag@czech.cz

In BelgiŽ
Adresse: 150, av. A. Buyl - 1050 Bruxelles - Tťlťphone: 02/641.89.44 / 02/641.89.45-47 - Fax: 02/644.51.21 - e-mail: ccbrussels@czech.cz - Voor in het Ned. zie bij "Nederland"

Bruikbare links   

Tsjechische RepubliekĖBasisinformatie:

http://www.travelguide.cz Ė Reisgids, accommodatiemogelijkheden, kuuroorden, campings, restaurants, autoverhuur, conferentiecentrum, buitenlandse ambassadeīs in TsjechiŽ,  dienstregeling, internet cafťsīs
http://www.ctg.cz - Czech Travel Guide, accommodatie, eten & drinken, reisorganisaties, gids, openbaar vervoer, autoverhuur, cultuur, sport 
http://www.mvcr.cz Ė Ministerie van de Binnenlandse zaken van de Tsjechische Republiek, de vreemdelingenwet en de verblijfsvergunning
http://www.mzv.cz ĖMinisterie van de Buitenlandse Zaken van de Tsjechische Republiek, Tsjechische Ambassades, permanente vertegenwoordiging, consulaten, honoraire consulaat,  diplomatische missies in de Tsjechische Republiek, nieuwe regelingen geschikt voor buitenlandse bezoekers in de Tsjechische Republiek, lijst van de landen, waarvan de  paspoorthouders geen visumplicht hebben
http://www.czech.cz - Tsjechische Centra in het buitenland, basisinformatie, politiek systeem, land en mensen, geschiedenis van TsjechiŽ, cultuur en kunst, bekende Tsjechen van de 20e eeuw, sport, investeringen, toeristische informatie, economie, communicatie, media
http://guide.czecot.com - Reisgidsen in de Tsjechische Republiek

Accomodatiemogelijkheden in de Tsjechische Republik:
  
http://www.cuni.cz/cuni/uz/kolmen - hostels,  mensen - Karlsuniversiteit
http://www.travellers.cz - hostels
http://www.eceat.cz Ė Europese centrum voor Eko- Agro Tourisme accommodatie op het platteland , kleine campings, huizen, B&B, familiehotels; reserveringen service
http://www.camp.cz Ė campings in TsjechiŽ

Toeristische  informatie over Praag:
  
http://www.prague-info.cz Praagse informatiedienst
http://www.a-zprague.cz Praagse City Server
http://www.pis.cz - accommodatiemogelijkheden, kunst, bars en wijnkelders, business, autoīs, clubs, cultuur, vermaak, eten, religie, restaurants, scholen, dienstverlening, winkelen, sport, telecommunicatie, transport, reizen
http://www.weather.com - het weer in Praag en de Tsjechische Republiek
http://www.hrad.cz  Praagse burcht
http://www.ngprague.cz  Nationale galerij 
http://www.nm.cz Nationaal museum
http://www.opera.cz Praagse Staatsopera

Culturele evenementen in TsjechiŽ
  
http://www.ticketpro.cz Ė tickets online Ė concerten
http://www.festival.cz Praagse Lente
http://www.pim.cz Praags internationaal marathon
http://www.pragueautumn.cz Praagse  Herfst Muziekfestival
http://www.tanecpha.cz Tanec Praha - Internationaal Festival van de moderne Dans en Laterna Magica
http://www.iffkv.cz Internationaal Filmfestival Karlovy Vary

Burchten en kastelen in de Tsjechische Republiek:  
http://www.zamky-hrady.cz  

Infocentra in TsjechiŽ:
  
http://www.czechtourism.com  zoek in het ĄMenuď Informatiecentrum". http://www.atic.cz

Folklore
:
http://www.fos.cz Ė Folklore associatie van de Tsjechische Republiek

Tsjechische Kuuroorden
:  
http://www.spas.cz

Transport in de Tsjechische Republiek:

http://www.czech-airlines.com Tsjechische vluchten
http://www.dp-praha.cz   openbaar vervoer in Praag

Tsjechische Gebergte:
  
http://www.holidayinfo.cz ĖTsjechische gebergte Ė weer, sneeuwinfo
Natuur Ė en Cultuurerfgoed van de Tsjechische Republiek:

http://www.heritage-trails.cz

Centraal Automobielclub:
  
http://www.uamk.cz

Actuele InformatieĖNieuws:

http://www.praguepost.cz Ė Nationale Federatie van hotels en restaurant    -  http://www.cecta.org Ė Reisvereniging van de  Midden-Europese landen  -  http://www.etoa.org  - Europese Associatie van de touroperators  -  http://www.visiteurope.com Ė Europese Reiscommissie  

** Zoeken via Booking.Wereldwijd naar accommodatie in 110 landen.
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ!