SLOVENIň, ga zeker ook  eens naar  Stedentips voor Trips SloveniŽ, naar verkeersbureaus  in Europa, naar verkeersbureaus buiten Europa, naar musea. ** Naar uw accommodatie!

Slovenian Tourist Board

Dunajska 156, WTC - 1000 Ljubljana
Phone : +386 - 189 18 40 - Fax : +386 - 189 18 41
www.slovenia.info     - Brochures bestellen: http://www.slovenia.info/?

** Uw accommodatie in SloveniŽ kunt U goed boeken via Booking.Country.SloveniŽ.
Er zijn 206  hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!

** Via Hotels/Booking/Wereldwijd kunt u goed zoeken in 190 landen. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, boeken in uw taal is mogelijk!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ! 
** U vindt er o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets  

Ljubljana
Is de hoofdstad van SloveniŽ en ligt op 293 m hoogte in het bekken van de Ljubljanica en is omgeven door de Dinarische Alpen. Is het economisch, cultureel en educatief centrum van de deelrepubliek, verkeersknooppunt, centrum van een agrarisch gebied met aanzienlijke industrie. De stad is zetel van een rooms-katholiek aartsbisschop. Edvard Kardelj Universiteit is gesticht in 1595 en heeft een omvangrijke bibliotheek. 
Belangrijke musea zijn het Stedelijk Museum, het Sloveens Nationaal Museum, de Sloveense Nationale Kunstgalerie en het Sloveens Natuurhistorisch Museum. Het Museum voor Moderne Kunst, Sloveense moderne kunst, is organisator van de BiŽnnale voor Grafiek.
Van de oude gebouwen zijn de opmerkelijkste   
de boven de stad gelegen middeleeuwse burcht, de kathedraal, 18de eeuw met fresco's en het barokke stadhuis. Uit de tijd van de barok dateren veel bouwwerken, zoals het bisschoppelijk paleis en enkele rijke burgerhuizen.
De geschiedenis van de stad gaat vermoedelijk terug   
op een Illyrische nederzetting die reeds bestond toen de Romeinen er de vesting Emona stichtten. Daarna werd de stad voor het eerst in de 12de eeuw vermeld als Luwigana. Ze werd in de 13de eeuw hoofdstad van het Habsburgse rijk en kreeg in 1320 stadsrechten. Ljubljana was het centrum van de Reformatie in SloveniŽ en in de 19de eeuw een bolwerk van de Sloveense nationalisten. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de stad als hoofdstad van de deelrepubliek SloveniŽ bij JoegoslaviŽ.

Maribor   
Ligt aan deDrava, bij de Oostenrijkse grens. De stad is het politieke en economische centrum van Noord-SloveniŽ en een van de belangrijkste industriŽle centra van het land.  In het Pohorjegebergte en Slovenskegebergte is wintersporttoerisme . Universiteit van Maribor is gesticht in 1975. Er is een museum  in de 15de-eeuwse burcht. In oorsprong 12de-eeuwse kathedraal is in de 17de eeuw gewijzigd. De pestzuil is uit 1680.

Koper
  
In Slov.: Kopar; Ital.: Capodistria), is een havenstad in IstriŽ, aan de Golf van TriŽst. De stad ligt op een eiland dat in 1825 door een dam met het vasteland werd verbonden.
Zetel van een katholiek bisschop. Heeft een regionale bibliotheek. De belangrijkste gebouwen stammen uit de Venetiaanse tijd. De oorspronkelijk gotische dom, 15de eeuw,is later diverse malen verbouwd, renaissance, barok. heeft een bezienswaardig interieur. Stadhuis is uit de 15deĖ16de eeuw. Het voormalig paleis Belgramoni-Tacco, 16de eeuw, is nu provinciaal museum.
De stad werd oorspronkelijk gesticht als Egidia door Grieken,   
werd in de 2de eeuw v.C. Romeins, heette tot de 10de eeuw Justinopolis en was van de 13de tot de 18de eeuw de hoofdstad van het Venetiaanse deel van IstriŽ.

Postojna
  
In het
Duits: Adelsberg, ligt in het dal van dePivka. Is bekend om de uitgestrekte en fraaie druipsteengrot van Postojna, Slov.: Postojnska jama, ontstaan door de onderaardse loop van de Pivka. Het grottencomplex bestaat uit verscheidene afzonderlijke Ďzalení. Uit inscripties blijkt dat het voorste gedeelte van de grot reeds in de 13de eeuw bekend was. Met haar tot dusverre onderzochte 23 km lange gangen is deze grot waarschijnlijk het grootste en meest indrukwekkende voorbeeld van onderaardse karstverschijnselen in Europa. Slechts 5 km van de gangen is voor de toeristen toegankelijk gemaakt. Er is er een elektrische smalspoorweg. In de grotten komt een blinde, kleurloze salamander voor, de olm. Ten noordwesten van Postojna ligt het middeleeuwse kasteel Predjamski Grad, dat werd gebouwd in een opening van de karstwand op een 120 m hoge en loodrechte rotswand.

Lipizzaner
  
Is een
paardenras dat zijn naam dankt aan de stoeterij te Lipizza, nu Lipica, en is in 1580 door aartshertog Karel II als Oostenrijkse hofstoeterij gesticht voor het fokken van Arabische zilverschimmels. Behalve in Lipica komt het ras ook voor in Oostenrijk, Hongarije en ItaliŽ. De overwegende kleur is Ďschimmelí.
Het ras is vooral bekend door het optreden van Lipizzaners in de Reitschule in Wenen.
Deze paarden worden volgens strenge voorschriften gefokt in Piber in Stiermarken en stammen af van zes stamboomhengsten uit de 18de eeuw. Ze worden langdurig in Wenen getraind tot ze de graad van perfectie hebben bereikt die het klassieke hogeschoolrijden in de Spanische Reitschule over de gehele wereld beroemd heeft gemaakt.

Celje  
In het
Duits: Cilli, ligt ten zuidwesten van Maribor. Vanouds een belangrijke industriestad. Zij bezit verscheidene oude kerken,zoals de parochiekerk met een verzameling 18de-eeuwse iconen).  Er is een 16de-eeuwse burcht, de Grofovija en verder het uit de 16de eeuw stammende paleis van de graven van Cilli.
De stad gaat terug op het antieke Claudia Celeia,
dat in de 6de eeuw door de Slaven werd verwoest. De stad, voorheen behorend tot het Habsburgse rijk, maakte van 1919 tot 1991 deel uit van JoegoslaviŽ.

Bled
  
In het Duits: Veldes, ligt op 500 m hoogte aan het Meer van Bled. Is een toeristencentrum: water- en bergsport; warme bronnen. Is de vroegere zomerresidentie van het Joegoslavische staatshoofd. Op een 114 m hoge rots ligt een burcht die als museum toegankelijk is. Op een eiland in het meer ziet u een bedevaartkerk met Ďwensklokí.

Bled Tourist Board - Bled and its lake offer exactly what modern business people need most: peace, comfort, and at the same time a creative atmosphere, excellent links with the outside world, and modern facilities for business contacts of the highest category.

Internet links   
Informatie over SloveniŽ
http://www.matkurja.com/eng/country-info/

A huge
(zeer grote) website with a lot of information on Slovenia (also search option). Slovenia's main portal page. Als u boven op "Resources" klikt kunt u niet alleen op onderwerp zoeken maar ook onderaan op alfabet. De lijst is indrukwekkend.
The Lonely Planet website on Slovenia. A lot of  information.
http://www.bohinj.si/
The official Bohinj website
Weather Information ...Forecasts (weersvoorspellingen) and current weather data from CNN.

Musea  
* Museum of Dolenjska   |  Regional Museum of Murska Sobota    |  Kobarid Museum  |   
*  Zie verder  http://www.matkurja.com/eng/resources/arts/

Nationale Parken  
http://home.hetnet.nl/~rjs25/index.html
The Triglav National Park (in Slovenian: Triglavski Narodni Park) is situated in the most northwestern part of Slovenia
http://www.phone-soft.com/cyber-world/make-frame.php3?framename=0264i.htm
Links to the national parks all over the world: also Triglav National Park

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ!
** Waarom zouden we voor onze accommodatie kiezen voor Booking?