REPUBLIEK SLOVENIň. Gezinnen, zakenmensen en liefhebbers van actieve ontspanning - allen vinden in SloveniŽ wel iets om zich mee bezig te houden. De wandelaars komen tot rust in de stilte van de bergen. Bergbeklimmers, skiŽrs, fietsers, kanovaarders, zeilers, vissers, jagers, golfspelers, paardrijders enz. iedereen kan zich overgeven aan de levendige, van nature aanwezige mogelijkheden voor genieten op hun sportgebied. Maak uw keuze

Bled en omgeving Koper Ljubljana
Maribor Nova Gorica Novo Mesto
Piran Postojna Slovenjgradec
Slovenska Bistrica Slovenske Konjice Tolmin en omgeving
Verkeersbureau van SloveniŽ    
** Uw accommodatie in SloveniŽ kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/SloveniŽ. Er zijn 206  hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!
Hotels in de populairste steden:

Ljubljana  -  Bled  -  Maribor  -  Portoroě  -  Kranjska Gora  -  Piran  -  Izola  -  Postojna  -  Cerklje na Gorenjskem  -  Laöko  -  Bohinjsko Jezero  -  Radovljica
Hotels in de provincies:
Dolenjska (Lower Carniola)
Gorenjska (Upper Carniola)
Goriska
Notranjska (Inner Carniola)
Osrednjeslovenska
Podravje
Pomurje
Primorska
Savinjska
Hotels in de regio's
Alpen
Julische Alpen
Lake Bled
Meer van Bohinj
Pohorje
 
Slovenian Istria
Stiermarken
 
Hotels op / nabij luchthavens
Brnik (LJU) Maribor International Airport (MBX) Portoroě (POW)

    
SloveniŽ
Gezinnen, zakenmensen en liefhebbers van actieve ontspanning - allen vinden in SloveniŽ wel iets om zich mee bezig te houden. De wandelaars komen tot rust in de stilte van de bergen. Bergbeklimmers, skiŽrs, fietsers, kanovaarders, zeilers, vissers, jagers, golfspelers, paardrijders enz. iedereen kan zich overgeven aan de levendige, van nature aanwezige mogelijkheden voor genieten op hun sportgebied.

Gastronomie
In drie verschillende grote culturen - de Pannonische, alpen- en middellandse zeecultuur vindt men de oorsprong terug voor gerechten uit de Sloveense keuken. De oudste elementen van de Sloveense gerechten vindt men terug in de traditionele meelspijzen en soorten van papgerechten. Bekend zijn verschillende vormen van brood voor feestelijke gelegenheden, tot op de dag van vandaag 110g steeds gevlochten uit strengen deeg en kransen, maar ook maakt men van oudsher "struklji" een soort dumplings, die men bereidt op 70 verschillende manieren, met zoete, vlees≠ of groentevullingen, en "zganci" een gerecht gemaakt van boekweit met kaantjes. Maar de echte Sloveense specialiteit is de "potica", een cakerollade, die men voor feestelijke gelegenheden bereidt met verschillede vullingen.

Wijnland
Het land is ook een wijnland bij uitstek. SloveniŽ is verdeeld in drie wijnstreken: Primorska, Posavska en Podravska, die weer onderverdeeld zijn in 14 wijndistricten, ieder district heeft zijn eigen specifieke eigenschappen. De wijnstreek Primorska staat bekend om zijn rode en volle witte wijnen. Posavska is het thuisland van een bijzondere Sloveense, wijn cvicek, de wijnstreek Podravska is het thuisland van de Renski rizling, van de Sauvignon, de Rulandec en de uitstekende wijnen Traminec en ook van mousserende wijnen.

Bevolking
De uitstekende ligging, het levendige aangezicht van het land, de verschillende mogelijkheden voor actieve ontspanning en het topaanbod op culinair en wijngebied en alles wat het land te bieden heeft, wordt op voortreffelijke wijze aangevuld door de mensen, die er wonen: vriendelijk, hartelijk, vrolijk, zorgzaam. Mensen, waarvan de identiteit gevormd is met de Sloveense taal, gesproken door twee miljoen mensen en waarvan het levendige culturele leven van oudsher nog steeds bewaard is gebleven. Voor Sloveen is het oprechte, onderlinge contact nog steeds het meeste waard. Hun gastvrijheid en hun rijke stukje van de wereld willen ze delen met hun bezoekers.

De zonnige Alpen
Het grootste deel van de Julische Alpen ligt binnen het gebied van het Nationale Park Triglav. Aan de rand van het park ligt het bekende plaatsje
Bled,
wat dit jaar zijn 1000-jarig bestaan viert. Met verschillende mogelijkheden voor recreatie, met zijn congreszaal, zijn casino en met zijn golfbaan is het een waar toeristisch paradijs.
Bohinj
is het uitgangspunt voor verschillende bergtochten. Het meer van Bohinj en Bohinjska Bistrica zijn echter een paradijs voor liefhebbers van activiteiten aan en op het water.
In de onmiddellijke nabijheid bevinden zich de skihellingen, langlaufbanen, maar ook mogelijkheden voor bergfietsen, parasailing, bergbeklimmen enz.
Kranjska Gora
is 's zomers zeer aantrekkelijk voor recreatie en sport in de vrije natuur, 's winters beschikt men over uitstekende terreinen voor de meest uiteenlopende skiactiviteiten. Op de nabijgelegen springschans van
Planica

meten elk jaar de beste sporters van de hele wereld zich in het skispringen. Plaatsen in de vallei van de rivier de Soca, de smaragd-rivier,
Bovec, Kobarid
en Tolmin,
zijn aantrekkelijke trekpleisters voor zowel rustzoekers als liefhebbers van adrenalinesporten. Verschillende sporten kan men hier beoefenen, het dal kan men echter ook beleven vanuit de hoogte, d.m.v. parasailing, met een hangglider of met de mountainbike.

De groene middellandse zee
De Sloveense kust heeft een lengte van 46,6 kilometer. De steden Piran, Izola en Koper langs de kust met hun middeleeuws karakter nodigen uit tot een bezoek.
Over de stad
Koper
zegt men wel, dat het, met zijn historisch centrum, ťťn van de meest schilderachtige delen van het schiereiland IstriŽ is.
Izola

is een zeeplaatsje met een rijke visserstraditie. Het toerisme is geconcentreerd langs de zuidkant van het plaatsje, aan de baai Simonov zaliv, waar zich het zwembad, de hotels en restaurants bevinden.
Piran,
een oud havenstadje, is als cultuurmonument in zijn geheel beschermd en heeft zijn oorspronkelijke identiteit behouden met zijn smalle straatjes en de dicht op elkaar staande huizen, die zich vanaf de smalle vlakke kuststrook trapsgewijs verheffen tot aan de top van de heuvelrug en die de omgeving het kenmerkende mediterrane karakter geven.
Portoroz
is de plaats, wat zich kan roemen op de langste traditie op het gebied van toerisme, het is een toeristische trekpleister met comfortabele hotels met moderne zwembaden, met een gevarieerd aanbod aan restaurants en evenementen, het is een geliefd congrescentrum.

De geheimzinnige karst
De reden, dat de Karst twee gezichten heeft ≠het ene boven en het andere onder de grond ≠ligt verscholen in het geheim van kalk en water. Aan de oppervlakte worden karst verschijnselen gevormd zoals invallen, land≠scheuren, bronnen, breuken, geulen en velden - de velden van Planinska en Cerknica - , terwijl ondergronds zich ontelbare ravijnen en karstgrotten bevinden - men zegt wel, dat de Sloveense karst het mooiste stukje onderaardse wereld van de hele planeet is. In SloveniŽ bevinden zich meer dan duizend karstgrotten en ravijnen.
Twintig verzorgde schatkamers van meesterwerken in kalk,
door het verdwijnende water van de karst gevormd, zijn geopend voor toeristen. De meest bezochte grotten zijn de grotten van
Postojna,
de grotten van Skocjan, die sinds 1986 op de lijst van beschermde UNESCO monumenten staan, de grotten van
Pivka
 en de Zwarte grot, de grot Krizna jama, Vilenica enz. De Sloveense karst is ook het thuisland van de edele Lipizaner paarden. Lipica, waar zich al meer dan 400 jaar een paardenstoeterij bevindt, geldt als de bakermat van deze paarden. De plaats is tegenwoordig een toeristisch ≠recreatief centrum met zijn rijschool, internationaal bekend als de plaats voor traditionele evenementen in de paardrijsport.

Het levendige Ljubljana
Ljubljana, een stad met 276.000 inwoners, een stad, zegt men, voor de mens op maat gemaakt. tot de middelgrote Europese steden behoort, heeft zij de vriendelijkheid van een kleinere plaats behouden, maar tegelijkertijd heeft het alles, wat een grote hoofdstad moet hebben. Het is een stad waar culturen van oost en west elkaar ontmoeten, waardoor het oude zich harmonisch vermengt met het nieuwe. Het is een stad van cultuur met talrijke theaters, musea en galerieŽn en die zich kan roemen op de filharmonija, ťťn van de oudste concertzalen van de wereld. Het is een stad van concerten en allerlei evenementen, een wetenschappelijk en universiteitscentrum en een plaats voor talrijke zakencontacten. Het is ook een stad, waar in de zomermaanden de talrijke cafe's en bars zich uitbreiden naar buiten, naar de oevers van de rivier de Ljubljanica en naar de pleinen van het oude stadscentrum. Vanwege de geografische ligging is de hoofdstad ook een uitstekend uitgangspunt voor het ontdekken van de grote verscheidenheid aan gezichten en schoonheden van SloveniŽ.Het vrolijke Pohorje
Op het circa 1000 km≤ grote en met naaldbossen begroeide bergplateau Pohorje ontwikkelden zich hier en daar skigebieden (Areh, Rogla, Kope), ergens anders biedt het weer uitgestrekte wandelpaden voor bergwandelaars en voor liefhebbers van fietsen en paardrijden. Pohorje wordt ook bezocht door liefhebbers van parasailing, hanggliding en ballonvaart, maar ook door diegenen, die er van houden nog oerbos te ontdekken met ongerepte waterpartijen.

Maribor
met zijn iets minder dan 115.000 inwoners geldt als het tweede belangrijkste centrum van SloveniŽ. Het is trots op de oudste wijnrank van de wereld, die al meer dan 400 jaar groeit in de stadskern aan de rivier de Drava. Langs de rivier ligt ook het schilderachtige en levendige Lent, bekend om zijn internationaal multicultureel Festival Lent. De uitgestrekte wijnvelden, die vanaf de rand van stad omhoog kruipen langs de heuvels in de directe omgeving, worden doorsneden door meer dan 50 km aan wijn≠routes. Overal vindt men wijnschenkerijen en toeristische boerderijen. Maribor met zijn capaciteiten voor con≠gresactiviteiten in het hotel Habakuk ontwikkelt zich ook meer en meer tot een belangrijk congrescentrum van SloveniŽ.

Actieve kuuroorden
De rijkdom aan natuurlijke en ongerepte schatten van het land hebben gezorgd voor de ontwikkeling en bekendheid van talrijke kuuroorden. De belangrijkste zijn het thermale water met verschillende eigenschappen en temperaturen (van 32 tot 73į C) en mineraal water (het zeer bekende water Donat Mg en Radenska met de drie harten), maar daarnaast is er ook nog zeewater en andere zoutoplossingen, organische en anorganische peloiden en het zee-, pannonische, vooralpen- en middelgebergte klimaat. In vijftien toeristische kuuroordgezondheidscentra heeft men onder de leus "Met de natuur naar gezondheid", een eigentijds programma ontwikkeld op het gebied van wellness en nieuwe programma's voor het behoud van de gezondheid en het voorkomen van ziektes.
In de kuuroorden kan men echter ook aangename familievakanties doorbrengen.
Doe iets voor uzelf, voor uw lichaam en geest, zorg voor uw lichamelijke en geestelijke conditie.
In de modern ingerichte kuuroordrecreatieve centra
kunt u zwemmen, hardlopen en wandelen, trainen op verschillende toestellen en sportvelden, golf en tennis spelen, kegelen, paardrijden, skiŽn, fietsen en tegelijkertijd leert u gezond te leven.

Zakelijke ontmoetingen
SloveniŽ is, vooral met Ljubljana, Bled en Portoroz, al twee decennia aanwezig op de internationale congresmarkt en laat zich ondanks de scherpe concurrentie steeds meer gelden als aantrekkelijk land voor de organisatie van verschillende internationale deskundige en wetenschappelijke ontmoetingen op regerings- en landelijk niveau, evenals de organisatie van ontmoetingen met een economischzakelijk karakter.
De traditie van de organisatie van congressen in SloveniŽ reikt terug tot het jaar 1821,
toen in Ljubljana het congres van de Wereldalliantie werd georganiseerd. Tegenwoordig beschikt het land over talrijke grotere en kleinere moderne congrescentra, die ieder jaar gasten ontvangen uit de hele wereld.

Het kansspel
Het Sloveense kansspel- en amusementstoerisme vormt een belangrijk en aantrekkelijk element van het toeristische aanbod. Het vindt zijn oorsprong in een dertigjarige traditie en is gebaseerd op het complete aanbod op het gebied van toerisme en kansspel. Naast de casino kansspelen omvat het aanbod echter ook een kwalitatief hoogstaand hotelaanbod met een afwisselende keuken, mogelijkheden tot ontspanning, recreatie en ontspannen inkopen doen, culturele evenementen, dans en amusement, modepresentaties en schoonheidswedstrijden, maar ook congresevenementen en zakelijke ontmoetingen. De basis van het product kansspel wordt gevormd volgens het concept spel, amusement en een ontspannen sfeer.
In SloveniŽ zijn twaalf casino's en kansspel- en amu≠sementscentra werkzaam.
Het aanbod van het kansspel is vooral geconcentreerd in de bekende toeristenplaatsen en de grotere steden. Het eerste casino werd voor het eerste geopend bijna 40 jaar geleden in Portoroz, gevolgd door het casino van Bled. In 1984 kwam er met de opening van het casino in Nova Gorica een nieuwe trend in de ontwikkeling van het aanbod van het kansspel in SloveniŽ. In de volgende tien jaar werden er meerdere nieuwe lokalen voor het kansspel geopend, onder andere in Rogaska Slatina, Maribor, Lipica, Ljubljana, Kranjska Gora en Otocec. Het grootste en tegelijkertijd ook het jongste amusementscentrum is Perla van de firma HIT in Nova Gorica, die in zijn geheel de verwezenlijking betekent van een nieuwe filosofie over het kansspelen in SloveniŽ.

Winkels
Winkels zijn ononderbroken geopend: op werkdagen tussen 08.00 en 19.00 uur (sommige privť-winkels tot 21.00 uur), op zaterdagen tussen 08.00 en 13.00 uur, sommige ook op zon- en feestdagen. Men dient in tolars te betalen, de meeste winkels accepteren echter ook credietkaarten American Express, Diners, Mastercard-Eurocard en Visa.

De postkantoren
De postkantoren zijn op werkdagen geopend van 08.00 tot 18.00 en op zaterdagen van 08.00 tot 12.00 uur. In de meeste grotere steden is het hoofdpostkantoor ook 's avonds en op zaterdagen geopend. Voor de telefooncellen kan men op de postkantoren en in de krantenkiosken telefoonkaarten kopen. - www.posta.si
Het internationale verbindingsnummer is 00, het internationale toegangsnummer voor SloveniŽ is 386. - www.telekom.si
Bijna het hele land is bereikbaar voor mobiele telefonie. De operateurs hebben contracten met de grotere operateurs in Europa en over de hele wereld.

Electrische spanning: 220 V, 50 Hz.

Drinkwater
In het hele land is het leidingwater geschikt als drinkwater.

Het weer
Vanwege het wisselende klimaat, het mediterrane klimaat aan de kust, het Alpenklimaat in de Alpen en de Karawanken en het pannonische klimaat in het noordoosten van het land, is het aan te bevelen uw garderobe aan te passen aan het jaargetijde. De gemiddelde temperaturen in de maand juli bedragen meer dan 20 graden en in januari 0 graden Celsius, maar het kan 's zomers aan de kust heel heet worden en 's winters in de bergen zeer koud. Wij bevelen u dan ook aan, om voor uw komst naar SloveniŽ uzelf er eerst van te overtuigen welk weer u te verwachten hebt. - www.rzs-hm.si

Vervoer
Na de toetreding tot de EU zal het vervoer van huisdieren tussen de Republiek SloveniŽ en de andere lidstaten van de EU verlopen volgens de voorschriften, die het vervoer regelen voor de gehele europese unie, Bij het vervoer tussen de lidstaten van de EU zijn veterinaire controles niet meer noodzakelijk,
De Europese Unie zal ingang van juli 2004 de wetgeving hieromtrent veranderen. Overeenkomstig hiermee zal ook SloveniŽ als lidstaat haar bepalingen veranderen.

Verplicht in SloveniŽ is:
* het gebruik van dimlicht ook overdag,
* het gebruik van de veiligheidsgordel op alle zitplaatsen, waar de gordel is aangebracht,
* het gebruik van gehomologiseerde motorhelmen door de bestuurder en passagier van motors,
* het gebruik van mistlampen is alleen dan toegestaan, als het zicht tot 50% verminderd is.

Benzinepompen
Benzinepompen langs auto. en snelwegen zijn ononderbroken geopend. Op aUe benzinestations is loodvrije benzine verkrijgbaar. www.petrol.si  
Het alcoholpercentage in het bloed
Voor bestuurders van voertuigen van de categorieŽn A en B is tijdens het rijden een alcoholpercentage van 0,5 milligram per milliliter bloed toegestaan.

AMZS
De AMZS, de Sloveense automobielbond, verzorgt een 24-urige hulpdienst. In 16 grotere steden bevinden zich technische centra; de automobilist, die zich in moeilijkheden bevindt, kan het nummer 1987 bellen. Langs de snelwegen zijn er om de twee kilometer telefoons beschikbaar: www.amzs.si
Belangrijke telefoonnummer: Politie: 113  -  Brandweer: 112  -  Eerste hulp: 112 - AMZS (Sloveense automobielbond) 1987

Met de auto
Het land kan men het beste verkennen, als men op bezoek komt met de eigen auto. Men komt dan het land binnen aan ťťn van de grensovergangen aan de grens met ItaliŽ, Oostenrijk, Hongarije of KroatiŽ. Men kan natuurlijk ook een auto huren bij ťťn van de verhuurbedrijven. De wegen en bewegwijzering zijn goed, langs de wegen bevinden zich rustplaatsen, pensions en hotels voor overnachtingen.

Met de bus
Vanuit de buurlanden is SloveniŽ ook per bus bereikbaar. Het plaatselijke busverkeer is goed georganiseerd en naar verhouding goedkoop. De dienstregeling en alle informatie vindt men op de site. www.ap-ljubljana.si

Met de trein
Bijna alle toeristisch interessante plaatsen in SloveniŽ zijn met moderne en comfortabele treinen te bereiken. Er zijn ook goede verbindingen met het buitenland: naar SloveniŽ zijn er rechtstreekse treinverbindingen vanuit ItaliŽ, Hongarije, KroatiŽ, JoegoslaviŽ en MacedoniŽ. Reizen per trein is comfortabel en goedkoop.

Door de lucht
De Sloveense luchtvaartmaatschappij Adria Airways verzorgt lijnvluchten naar hoofdsteden in heel Europa. Er zijn vluchtverbindingen tussen Ljubljana en Frankfort, MŁnchen, ZŁrich, Brussel, Parijs, Londen, Dublin, Manchester, Amsterdam, Kopenhagen, Moskou, Split, Sarajevo, Skopje, Ohrid, Tirana, Tel Aviv, Podgorica, Prishtina en Istanboel. - www.adria.si

Over zee
De baai van Piran is een vriendelijk uitgangspunt voor zwerftochten over de Adriatische Zee. De nautische toerist kan aan de Sloveense kust van Adriatische Zee een keuze maken uit de modern ingerichte jachthavens van Portorot, Koper en Izola, waar op de plaatselijke scheepswerf ook een speciaal jachtcentrum is opgericht, bestemd voor technische dienstverlening. In alle jachthavens is brandstof te krijgen, pompen vindt men ook op de openbare pieren in Piran en Izola. Aan de Sloveense kust is de internationale zeegrensovergang in Koper en Piran het gehele jaar geopend, van mei tot oktober werkt ook de grensovergang in Izola.

** Via Hotels/Appartementen/Wereldwijd kunt u goed zoeken naar een accommodatie in 120 landen.
** Waarom zouden we voor onze accommodatie kiezen voor Booking?
** Hoe maak ik een printversie van de pagina"?