ZARAGOZA met de Virgen del Pilar.  In Zaragoaza, zie de plattegrond ,wordt de Virgen del Pilar vereerd, sinds de heilige Maagd in het jaar 40 in die plaats aan de Ebro aan de apostel Jacobus verscheen. Als bewijs liet zij een zuil, pilar, na. Is de hoofdstad van de regio Aragón, aan de Ebro, daar waar de Gallego en Huerva erin uitmonden.  Naar overzicht regio Aragon. Naar Stedenlijst Spanje. Naar regiokaart Spanje.  Naar uw accommodatie!
    


Vóór de Romeinse overheersing
heette Zaragoza Salduba en maakte de nederzetting deel uit van het Keltisch-Iberisch rijk. In 27 v.C. vestigde keizer Augustus er een Romeinse kolonie met de naam Caesarea Augusta, waarvan de naam Zaragoza is afgeleid. 
In 712 maakten de Moren zich meester van de stad
tot 1118. In 1317 werd Zaragoza, na de Morentijd opnieuw bisdom geworden, zetel van een aartsbisschop. Van dec. 1808 tot febr. 1809 belegerde de Franse maarschalk Lannes de stad; hij kreeg haar pas op de knieën, nadat ca. 50.000 mensen door honger en oorlogshandelingen waren omgekomen. De zwaar verwoeste en nog slechts 10.000 inwoners tellende stad herleefde pas weer in de 19de eeuw na de aanleg van de spoorwegen naar Madrid, Barcelona en Bilbao.

Kathedraal La Seo    
De uit baksteen opgetrokken kathedraal ligt aan de Plaza del Pilar. Werd op de plaats van een vroegere moskee gebouwd tussen 1189 en 1530 en vertoont Romaanse, gotische, mudéjar -, renaissance - en barokkenmerken. De monumentale toren dateert uit 1685,  de koepel is uit de 16de-eeuw. Er is een prachtig gotisch retabel te zien. 

Zaragoza. Basiliek Nuestra Senora del PilarNuestra Señora del Pilar
De basiliek, 17de eeuw, is de eerste Mariakerk van het Christendom. Aanvankelijk  is de kerk in vroege barokstijl gebouwd, later werd het ontwerp ingrijpend veranderd. De kerk kreeg elf met vierkleurige tegels bedekte koepels. Opvallen zijn ook de vier hoektorens. In het interieur o.a. een wit marmeren retabel  en koorgestoelte. De koepel werd beschilderd door Gonzáles Velázquez, Francisco Bayeu en door de jonge Goya. De koepel van de Capilla de la Virgen toont een fresco van Goya. Het kleine standbeeld van de Virgen del Pilar staat op een zilveren zuil en wordt iedere dag met een andere mantel bedekt. 
Veel van de vroegere paleizen zijn verdwenen

om plaats te maken voor moderne bouwwerken; een aantal is echter gespaard gebleven, zoals het 16de-eeuwse Palacio de Lara met vier hoektorens. Van het 11de-eeuwse Moorse paleis is weinig uit de bouwtijd bewaard gebleven; het werd door de koningen van Aragón in de 14de eeuw ingrijpend verbouwd. Zeer fraai is het beursgebouw, de La Lonja, in renaissancestijl (1541).
Mooie gobelins, uit de tijd van de gotiek en de renaissance, kan men zien in Museo de Tapices.

Specialiteiten
Migas de pastor, brood op herdersmanier klaar gemaakt; Sopa de ajo, knoflooksoep; Pollo al chilindrón, kipspecialiteit; Melocoton con vino, perzik met wijn.     |
Oficina de Turismo

Torreon de la Zuda, Glorieta de Pio XII. en Plaza del Pilar, Tel.976 20 12 00; Fax 976 20 06 35; 50003 Zaragoza. E-mail: ofturismo.zaz@sendanet.es

Guía de servicios turisticos de Aragon bevat alle verblijfsaccommodaties in de regio. Zo zijn er ook gidsen voor Alojamientos hoteleros en Campings.
*  Stadsgids brochure is Live it intensely, Saragossa.
Entra en la historia, is een brochure waarin de bezienswaardigheden in vier groepn verdeeld zijn: middeleeuws -, Goya y los sitios -, renaissance - en klooster wandeling.
Tourist map, is een uitstekende plattegrond.
*  Er zijn twee aparte folders voor The Pilar of Saragossa en Iglesia de San Pablo.

Zaragoza en de toeristen   

Tussen 30 juni en 31 oktober zult u overal in de straten van de stad Zaragoza in het geel geklede informateurs/informatrices tegenkomen die u toeristische informatie over de stad kunnen geven. Daarnaast bestaat bovendien de mogelijkheid om o.l.v. een gids op bepaalde dagen en tijden een bezoek te brengen aan een aantal monumenten, musea en andere interessante gebouwen in Zaragoza en door het historisch centrum van de stad. Deze extra service is een initiatief van het VVV-kantoor van Zaragoza.

Daarnaast rijdt van 30 juni tot 14 oktober

de toeristische bus “Bus Turístico” door de stad. Met deze bus, één met gesloten dak en één met open dak, kunt u de meest interessante plaatsen in een kort tijdsbestek bezoeken. De bus brengt u namelijk naar 8 informatiepunten waar bezoeken o.l.v. een gids mogelijk zijn.

De route van de Bus Turístico

is rond, m.a.w. het begin - en eindpunt zijn hetzelfde. Onderweg kunt u zo vaak u wilt in - en uitstappen bij de in totaal 16 haltes. Op de bus is ook een informateur/informatrice aanwezig die u een complete gids zal geven over de stad en tevens zal informeren over de bezoeken o.l.v. een gids op de 8 verschillende plaatsen.

De bus rijdt dagelijks tussen 10.00 en 13.00 uur

en tussen 17.00 en 20.00 uur, iedere 36 minuten. De dagkaartjes worden verkocht in de bus zelf en kosten 500 pesetas per persoon (kinderen onder de 5 jaar gratis).
Iedere zaterdagavond om 23.00 uur rijdt er bovendien ook nog de “Bus Turístico Nocturno”. Deze bus rijdt een panoramaroute door de nachtelijke verlichte stad. De rondrit duurt een uur en een kaartje kost 800 pesetas per persoon (kinderen onder de 5 jaar gratis).

Met de nachtbus door Zaragoza   

Niet alleen overdag, maar ook ’s avonds - wanneer de stad sfeervol verlicht is - kunt u met de toeristische bus Bus Turístico door de stad Zaragoza rijden. En wel vanaf 1 juli t/m 13 oktober.
Om 21.30 en 23.00 uur vertrekt deze bus vanaf de straat C/Don Jaime 1; de rondrit duurt ongeveer een uur. Onderweg kunt u niet alleen genieten van het mooie verlichte Zaragoza, maar leert u ook de typische plaatsen in de stad kennen waar u kunt genieten van tapas en een glas wijn (bijvoorbeeld na afloop van de rondrit).
Voor meer informatie:Tel. 00 34 902 20 12 12 of 00 34 976 20 12 00
E-mail: turismo@ayto-zaragoza.es  -  www.turismozaragoza.com

Geschiedenis van Zaragoza   

Romeins theater

Meer over de geschiedenis van de stad Zaragoza kunt u te weten komen in een galerij-museum en een historisch centrum die in de loop van dit jaar zijn geopend.
Na 19 jaar van opgravingen
is het spectaculaire Romeinse theater in het centrum van de stad blootgelegd. Dit Romeinse theater van Caesaraugusta werd gebouwd in de 1ste eeuw en is één van de grootste van het Spaans-romeinse Rijk dat behouden is gebleven in deze bewoonde en alsmaar groeiende stad. U kunt het theater bewonderen vanaf een galerij-museum.

Museo del Teatro de Caesaraugusta

San Jorge, 12  -  50001 Zaragoza  -  Tel. (00 34) 976 205 088  -  Fax (00 34) 976 204 936
Het galerij-museum is geopend van dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 21.00 uur; op zon- en feestdagen van 10.00 tot 14.00 uur; op maandag is het gesloten.

Centro de Historia de Zaragoza

Dit werd in april jl. in het het historisch centrum  geopend. Dit centrum is gevestigd in het voormalig klooster en gevangenis van San Agustín. Op thematische wijze krijgt u informatie over de evolutie van de stad en de verschillende culturen die in Zaragoza geleefd hebben: Romeinen, Christenen, Moslims en Joden.
De openingstijden zijn van dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 20.00 uur; zon- en feestdagen van 10.00 tot 14.00 uur; ’s maandags gesloten.

Centro de Historia de Zaragoza

Plaza de San Agustín, 1  -  50002 Zaragoza  -  Tel. (00 34) 976 205 640  -  Fax (00 34) 976 399 738
E-mail: centrodehistoria@ayto-zaragoza.es  -  Bron: Spaansverkeersbureau

** Uw accommodatie  kunt U goed boeken via Booking.Zaragoza.  Er zijn 55 hotels online boekbaar. U kunt de hotels die in de buurt gelegen zijn  van bijvoorbeeld: Oriëntatiepunt, Bezienswaardigheid, Museum, Treinstation, Wijk e.a. vinden door er op te klikken! Laagste prijsgarantie! U kunt de hotels via Google Earth bekijken!

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets