TOLEDO, Stadsgebied als geheel nationaal monument! Is de provinciehoofdstad van de regio Castilla La Mancha, ligt aan de Taag. Er zijn veel edelsmeden bedrijven waar metalen met draadgoud ingelegd worden vervaardigd. Naar overzicht Castilla La Mancha. Naar Stedenlijst Spanje. Naar regiokaart Spanje.  Naar uw accommodatie!
 
    

Toledo ligt op een granietrots aan de oever van de Taag.
Het middeleeuwse centrum herinnert aan de overheersing door de Moren. Het stadsgebied van Toledo is tot nationaal monument verklaard.

De stad was reeds vůůr de Romeinse tijd door zijn ligging een belangrijk centrum  
en werd in 192 v.C. door de Romeinen veroverd, die het Toletum noemden. Vanaf de 7de eeuw was het hoofdstad van het Visigotische rijk in Spanje. In 712 werd het door de Moren onder Tarik veroverd en beleefde in de 11de eeuw, na de rebellie van de emir van Toledo tegen de kalief van Cůrdoba, als hoofdstad van een zelfstandig Arabisch rijk een bloeiperiode. Na de verovering door Alfonso VI van CastiliŽ (1085) werd Toledo de Castiliaanse hoofdstad, welke positie het na 1561 aan Madrid moest afstaan.

Kathedraal  
Deze heeft  vijf beuken uit de 13e en 14e eeuw en prachtig gebeeldhouwde gotische portalen en een 90 m hoge toren. In het interieur ziet u smeedijzeren hekken,  beeldhouwwerk zoals de reusachtige barokke altaarombouw en notenhouten koorstoelen. Er zijn zijkapellen van diverse stijlen en gebrandschilderde ramen uit 14e-18e eeuw. Een gotische kruisgang sluit aan de kathedraal aan evenals de sacristie. die u zeker opzoekt, met stukken van El Greco en Goya. U ziet er o.a. El Espolio, de ontkleding van Christus. Achter in de kathedraal is de toegang tot de schatkamer, tesoro, met een 3m hoge monstrans uit de 16e eeuw. Op sacramentsdag wordt die door de stad gedragen. Zie ook "De drie grote kathedralen".

Santo Tome  

Hier ziet u "Begrafenis van de graaf van Orgaz" van El Greco. De graaf is in 1586 voor de kerk geŽxecuteerd. St. Augustinus en St. Stefanus wachten de net overleden graaf op. Ze zullen hem begeleiden naar het hemelse rijk. Vooraanstaande burgers uit Toledo slaan dit wonder gade. Compositie en prachtige kleuren doen u versteld staan.

Casa y Museo de El Greco
Het woonhuis van El Greco is als museum ingericht. U ziet er het werk "Treurende Petrus". Ook is er "Gezicht op Toledo", een schilderstuk van de stad bij avondlicht.

Juderia  

Dit is de oude joodse wijk. Er staat de El Transito Synagogue. In het Sefardi museum zijn veel herinneringen, zoals graftomben en voorwerpen uit de eredienst, aan de grote joodse gemeenschap uit de middeleeuwen. De steile straatjes in Juderia zijn geplaveid met baksteen en keitjes. De winkeltjes bevatten veel produkten van de kunstnijverheid. Degens, messen en juwelen bestaande uit metaal en ingelegd met goud- of zilverdraad.

Santa Maria la Blanca Synagogue
Deze was in de 12e eeuw de hoofdsynagoge. Is in 1405 gewijzigd in een kerk. De kerk heeft vijf beuken en hoefijzervormige bogen.


San Juan de los Reyes  

Is een  klooster van de franciscanen, is als dank aan God gebouwd naar aanleiding van de overwinning op de Portugezen bij Toro in 1476. De natuursteen is mooi gebeeldhouwd.

San Roman
Is in de 13e eeuw gebouwd op het hoogste punt van de stad.

Plaza de Zocodover  

Dit gezellige plein is het hart van Toledo. Het is een soort forum en het is er altijd druk. U ziet er de Arcode la Sangre, die deel uitmaakt van de in de 17e eeuw herbouwde Arabische muur. Er zijn cafťs, terrasjes en restaurants.

Santa Cruz Museum
Is oorspronkelijk gebouwd door Kardinaal Gonzalez de Mendoza als een ziekenhuis. Men vindt er wandtapijten, schilderijen en beeldhouwwerken.
De beroemdste inwoner van Toledo is El Greco, de Griek. Hij is ca 1541 op Kreta geboren. In 1577 heeft hij zich gevestigd in Toledo en is er in 1614 overleden. Met name voor de Markies van Villena vervaardigde hij veel kunstwerken. Toledo is echt de stad van El Greco

Openingstijden  

Kathedraal-10.30-13.00 en 15.30-21.00 Santo Tome-10.00-13.45 en 15.30-18.45. 
Casa de El Greco-dinsd.-zatd.-I0.00-14.00 en 16.00-18.00. Zond. 10.00-14.00 El Transito Synagoge- als boven.
San. Maria-10.00-14.00m en 15.30-21.00 San. Juan -10.00-13.45 en 15.30-21.00 San. Roman-dinsd.-zatd.-l0.00-14.00.
en 16.00-18.30. Zond.-l0.00-14.00. San. Cruz -10.00-18.30. Zond.10.00-14.00. Alcazar   -Dagelijks, niet op maand.-09.30-13.30 en 16.00-18.30.

Marsepein uit Toledo   
Toledo, VenetiŽ en de OriŽnt twisten erover waar marsepein is uitgevonden. Ooit brachten de Arabieren een zoet mengsel van amandelen en honing naar het Iberisch schiereiland. In VenetiŽ beweert men dat marzipane als 'brood van Sint-Marcus' aan de beschermheilige van de stad is gewijd. En ook Tolosa heeft een eigen verhaal over de herkomst van de lekkernij.

In 1212 tijdens de slag bij Navas de Tolosa,  

zouden nonnen uit het klooster San Clemente de christelijke soldaten verzorgd hebben. Ze stampten, naar men zegt, hun amandelvoorraden fijn in de vijzel, en kneden er met suiker een soort deeg van. Deze met de stamper (maza) gemaakte soort brood (pan) zou de naam maza-pan gekregen hebben.

In de Middeleeuwen was het zoete amandelmengsel  

in elk geval al erg geliefd in Midden-Spanje. Ook de geneesheren wisten het te waarderen: marsepein kon de smaak van bittere medicijnen verzachten en werd ook als versterkend middel voor zwakken en zieken gebruikt. In 1613 legde de suikerbakker Gaspar de Atienza in Toledo vast hoe echte marsepein gemaakt moest worden: de voornaamste ingrediŽnten waren toen amandelen, suiker en honing. Tot op de dag van vandaag bestaan de fijnste soorten Toledo-marsepein alleen uit suiker en amandelen; goedkopere soorten mogen ook rijstmeel en aardappelzetrneel bevatten.

Oficina de Turismo
 

Puerta de Bisagra, s/n - 45003 - Toledo.  -  Tel. +34.25.220.843. Fax: +25.252.648.   -  Ook: Plaza del Ayuntamiento, 1 - 45071 - Toledo. 
Specialiteiten
Mazapan (marsepein); jachtschotels in speciale saus (escabeche).

Omgeving
Aranjuez ligt 45 km van Toledo. U vindt hier Koninklijke paleizen en parken
Oficina de Turismo. Plaza de San Antonio, 9 - 28300 Aranjuez.

** Uw accommodatie
kunt U goed boeken via Booking.Toledo.  Er zijn 44 hotels online boekbaar. U kunt de hotels die in de buurt gelegen zijn  van bijvoorbeeld: OriŽntatiepunt, Bezienswaardigheid, Museum, Treinstation, Wijk e.a. vinden door er op te klikken! Laagste prijsgarantie! U kunt de hotels via Google Earth bekijken!

** Voor geheel Spanje kunt u goed boeken via Hotels/Appartementen/Spanje. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets  

Booking.com