REGIO CASTILLA-LA MANCHA, Toledo, Guadalajara, Cuenca, Albacete en Ciudad Real, de vijf provincies direct ten zuiden en oosten van Madrid, vormen de deelstaat Castilla-La Mancha. Terug naar regio kaart Spanje.  Naar Stedenlijst Spanje. Maak uw keuze. Naar uw accommodatie.
 
Albacete Ciudad Real Cuenca
Guadalajara Talavera de la Reina Tierras de Beteta
Toledo, hoofdstad Uclés
Diversen
Rivier de Júcar La Alcarria, gewest in Guadalajara Bergland van Sigüenza en Atienza
Brochure Don Quichot Internetlinks
Culinair Castilla-La Mancha
Castilla la Mancha Culinair ingeleid Pottenbakken in La Mancha Saffraan
Aubergines uit Almagro Honing Knoflook uit Las Pedroñeras
Sopa de Ajos of Knoflooksoep Knoflook mythe, magie en medicijn  Manchego kaas
** Uw accommodatie in de regio Castilië la Mancha kunt U goed boeken via Booking.Region.Castile-Mancha.  Er zijn 153 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de hotels via Google Earth bekijken!
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets
    

Castilla-La Mancha
Toledo, Guadalajara, Cuenca, Albacete en Ciudad Real, de vijf provincies direct ten zuiden en oosten van Madrid, vormen de deelstaat Castilla-LaMancha, 79.226 km2 groot en 1,6 miljoen inwoners tellend. Voordat de streek autonomie verwierf,
stond hij bekend als Castilla la Nueva, een naam die we in het Nederlands heel consequent vertalen met Nieuw­Castilië en die al iets vertelt van de geschiedenis van deze streek.
Na de eerste successen tijdens de Reconquista
(in 1085 stonden de christenen al op de oever van de Tajo) werd de zuidelijke meseta herbevolkt door boeren uit (Oud- )Castilië, die grond kregen op het territorium van succesvolle ridders aan wie op grote schaal land werd geschonken als dank voor de bewezen diensten (en om te voorkomen dat ze zouden overlopen naar beter betalende vorsten). De herbevolking leidde niet tot de stichting of uitbreiding van steden.

Toledo was de enige stad van betekenis
op de zuidelijke meseta en bestond al ver vóór de komst van de moslims. De groei van steden als Guadalajara, Alcalá en Aranjuez dateert van veel later; de bevolkingsexplosie die van het tot dusver onbeduidende Madrid een miljoenenstad maakte, is het directe gevolg van de verplaatsing en stichting van industrieën, banken en kantoren en de daarmee gepaard gaande immigratie van Spanjaarden uit alle windstreken die na 1700 heel geleidelijk op gang kwam en zich in de 19de en 20ste eeuw in steeds hoger tempo voortzette.

een sterk heterogeen volk gemaakt, zodat elke poging tot het geven van een karakterschets van de 'castellano' in dit deel van Spanje gedoemd is te mislukken. Misschien kunnen we alleen de bewoners van het zeer dun bevolkte gedeelte ten zuiden van de Tajo (La Mancha, La Alcarria en de Serrania de Cuenca) nog vergelijken met de ook al tegen hitte, droogte en isolement worstelende plattelandsbevolking van het Tierra de Campos in het noorden.

Toeristisch gezien is alleen het gedeelte tussen
de Sierra de Guadarrama en de dwars door de meseta stromende Tajo echt interessant.  Wat hier ter beschrijving overblijft is een smalle zone, de diepe okerkleurige kloof van de rivier die wij Taag noemen.
Op de noordelijke oever ligt Toledo,
dat bij elke reis over de meseta 'de show steelt'. Deze schitterend gelegen stad, bijna perfect middeleeuws van uiterlijk, is al zo vaak door dichters en schrijvers bezongen en door schilders, filmers en fotografen vereeuwigd, dat hij geen aanbeveling meer behoeft.
Wat ten zuiden van de Tajo ligt is teleurstellend,
zeker als we afgaan op de romantiek die velen menen te kunnen destilleren uit de avonturen van Don Quijote, de figuur wiens naam onverbrekelijk verbonden is met de droge, saaie en door weer en wind geteisterde hoogvlakte van La Mancha. Voor het ontdekken van natuurschoon moet u uitwijken naar de randgebieden (Sierra de Guadarrama, Serrania de Cuenca) of enkele afgelegen rivierdalen.

Wegwijzer

Castilla-La Mancha is verdeeld in drie regio's. Serrania de Cuenca, met de steden Sigiienza en Cuenca. Verder Valle del Tajo, het dal van de Taag, met het schitterende Toledo. Dan nog La Mancha, de kale en barre vlakte die Castilla verbindt met Andalucia.

** Voor geheel Spanje
kunt u goed uw
accommodatie boeken via Hotels/Appartementen/Spanje. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!  
** Waarom zouden we voor onze accommodatie kiezen voor Booking?