SEVILLA, is de hoofdstad van de provincie en regio Andalusië  en ligt aan de Guadalquivir. Deze gaat over in een kanaal en is zo via een 70 km lange vaarweg met de zee verbonden. Naar overzicht regio Andalusië. Naar Stedenlijst Spanje. Naar regiokaart Spanje.  Naar uw accommodatie!
Inleiding Wijken De kathedraal Santa Maria
Bezienswaardigheden Feria in Sevilla Specialiteiten
Oficina de Turismo Internet / accommodaties Autotrip
Camping Villsom Op safari in de provincie Sevilla Excursie naar Santiponce
Flamenco dans museum    
    

Inleiding
Sevilla  In de buurt liggen de mijnen van de Sierra Morena. Daar trokken de Feniciërs. Grieken, Carthagers en Romeinen al naar toe. In 481 werd het de hoofdstad van een Westgotisch koninkrijk. De Arabieren veroverden de stad. In de Moorse periode, 12e en 13e eeuw was Sevilla een rijke stad. In 1248 veroverde de christelijke koning Ferdinand III de stad. Tijdens de ontdekking van Amerika stroomden grote rijkdommen naar Sevilla. In de 17e eeuw verzandde de Guadalquivir en zette het verval in. Nu de 20e eeuw neemt de stad weer een belangrijke plaats in de economie in.

Er worden veel producten geproduceerd:
ijzer, staal, elektronica, chemische, voedingsmiddelen, keramiek, zilver en parfums. Is een centrum van olijf -, graan - en wijnhandel en voor bewerkingen voor hout, kurk en leer. De haven is voor zeeschepen toegankelijk. Er zijn verder een luchthaven, universiteit, bibliotheek met kostbare handschriften. 18e eeuwse arena en stierenfokkerijen.

Wijken     
De stad heeft een aantal schilderachtige wijken. Het centrum wordt gevormd door Plaza Nueva. Barrio de Santa Cruz is de voormalige jodenwijk. U ziet er steegjes, witgekalkte huizen, patio’s, erkers, hekwerk en bloemen. Calle de las Sierpes is een lange, smalle, overdag met doeken overspannen winkelstraat. Het is er altijd druk.

Santa Maria   
De grootste kathedraal van Spanje, de Santa Maria  gebouwd in de 15e eeuw, staat op de plaats waar vroeger een moskee stond en daarvoor een West-Gotische dom. In grootte is het de derde van Europa (na de Sint Pieter en Saint Paul in Londen). De Patio de los naranjos, binnenplaats van de sinaasappelbomen met aan weerszijden galerijen, is nog over van de moskee. De marmeren fontein stamt uit de West-Gotische tijd. Via de indrukwekkende Puerta del Perdon. aan de noordzijde, komt men daar. De bronzen deuren dragen Koranteksten.

De klokkentoren, La Giralda, is 97 m hoog.
Er staat een 4 m hoog draaibaar beeld met banier op. Dit dient als windwijzer, giraldillo komt van girar= draaien. Van oorsprong was de toren een minaret. Vanaf het platform heeft men een goed uitzicht op stad en omgeving. De vijfbeukige kathedraal is 76 m breed. 

Aan de zijkanten zijn kapellen gebouwd.
De plattegrond is die van een moskee. De hoofdas wordt bepaald door het koor met fraaie koorbanken, silleria. Capilla Mayor, hoofdaltaar met een groot retabel van verguld hout, en de koninklijke kapel Capilla Real. Deze kapel is gewijd aan Ferdinand de Heilige, de veroveraar van Sivilla. Sacristie en kapittelzaal bevatten veel kunstwerken zoals  edelsmeedwerk en schilderijen. De “Mater Dolorosa” van Murillo vindt u in de sacristie, een “Inmaculata” van hem in de kapittelzaal.
In het dwarsschip bevindt zich de graftombe van Columbus.

Bezienswaardigheden      
Beurs
De Casa Lonja is een bouwwerk uit de renaissance, 16e eeuw. Het herbergt een archief, bestaande uit documenten, oorkonden e.d. betreffende de ontdekkingen en veroveringen van Amerika.

Alcázar
Is door de Moren gebouwd ten dele in mudéjarstijl. Het behoort tot de mooiste bouwwerken in Spanje. Er zijn fraaie tuinen. 
In de twaalfhoekige Torre del Oro is een scheepsvaartmuseum gevestigd.

Museum
Het museum voor Schone Kunsten, Museo de Bellas Artes, ligt aan Plaza del Museo. Het ligt in het klooster de la Merced. Het is een belangrijk museum voor de schilderkunst. Er zijn belangrijke werken van Sevillaanse schilders uit de gouden eeuw. Verder is er veel middeleeuwse, Italiaanse en Vlaamse kunst.

Casa de Pilatos 
Het Casa de Pilatos staat aan het Plaza de Pilatos. is gebouwd naar het voorbeeld van de villa van Pilatus. Is in mudéjarstijl gebpuwd, Het bestaat uit een reeks   patio’s en appartementen met caissonplafonds.

Maria Luisa Park
Het Maria Luisa Park maakt deel uit van het paleis van San Telmo. U ziet er verschillende boomsoorten zoals palmen. ceders., magnolia’s en platanen. Hier is ook het Spaanse Paviljoen gebouwd voor de wereldtentoonstelling in 1929.
Sevilla is ook bekend om zijn flamenco.

Feria in Sevilla         
Sevilla in April.
Twee weken na Pasen, wanneer de verrukkelijke geur van de oranjebloesems als een tere sluier over de stad ligt, viert men een week lang dag en nacht feest. Met hetzelfde  vuur waarmee de Sevillanos gedurende de week voor Pasen (Semana santa) geboet hebben, geven ze zich tijdens de feria over aan uitbundige vrolijkheid. Op het reusachtige feestterrein in de zuidelijke wijk Los Remedios staan honderden kleurige kramen (casetas) dicht op elkaar. De feestgangers schuifelen door de stegen, muziek dreunt, overal wordt gedanst.
Vrouwen in bonte flamencojurken met grote stippen,
ooit de dracht van zigeunerinnen, staan te wiegen en te draaien. Hun hakken klakken op de houten vloer, rappe handen ontlokken meeslepende ritmes aan de castagnetten. Af en toe galopperen paarden met ruiters in feestkledij door de menigte en doen zand en zaagsel opstuiven.,Enthousiast geklap en gejuich klinkt op.

De traditie van de feria stamt uit het jaar 1847.
Destijds was de feria een graan- en veemarkt, gecombineerd met een landbouwtentoonstelling. In de loop der jaren groeide de markt uit tot een lentefeest en tegenwoordig is het een mengeling van kermis, dans en show - een groots spektakel voor werkelijk alle zintuigen. De feria maakt van de nacht dag. Elk uur is er wel iets te beleven:  sevihanas (volksdans uit Sevilla), voorstellingen met paarden en calèches, feestelijk geklede mensen in Sevillaanse klederdracht.
Alle sociale lagen, van ambachtslieden tot prominenten uit de politiek,
de wetenschap, de kerk en de kunst, komen om te zien en gezien te worden. De meeste casetas zijn gehuurd door families, sportclubs of partijen; alleen genodigden worden binnengelaten. In de nauwe straatjes vermengt de geur van de paarden zich met de aroma’s uit de honderden kramen: gebraden vlees, geroosterde sardines, groenten en kruiden, zoetigheid en sherry.
Men verkoopt er gefrituurde visjes, 
gevulde Gordales-olijven met amandelen, vleesballetjes in rode paprikasaus en gegrilde, met grof zeezout bestrooide garnalen. Het aanbod van verfijnde tapas is onuitputtelijk en men drinkt er het liefst veel, heel veel wijn bij. Hier en daar wordt rode en witte wijn geschonken, maar de Andalusiërs geven de voorkeur aan droge sherry: tijdens de feria worden er enkele honderdduizenden liters fino en manzanilia geschonken.Specialiteiten      
Gazpacho, koude soep met tomaten, komkommers en gebakken vis (pescaos fritos); torrijas, eensoort appelbol met honing; aperatiefs met sherry en Montilla. Zie verder bij Andalusië!

Aanbevolen
Voor wie echt alles over over Spaanse specialiteiten wil weten: CULINARIA ESPAÑA, Könemann.  Geeft warenkennis, achtergrondinformatie, wetenswaardigheden en 220 recepten.

Kunstnijverheid
Pottenbakkers produkten:  potten met diermotieven en bontgekleurd; azuleos, aardewerktegels.

Openingstijden
Kathedraal en Giralda: maand., woensd.-vrijd.-I1.00-16.00 zaterd.-I1.00-16.00, zond.-I4.00-16.00.  Alcazar-maand.-zaterd.-I0.30-17.00, zond.-I1.00-13.00. Museo de Bell. Art.-dinsd.-vrijd.-I0.00-14.00 weekend-10.00-14.00. Casa de Pilatos-maand.-vrijd.-l0.00-18.00. 

Oficina de Turismo     
Avda. de la Constitución, 21 B - 41004 Sevilla.
Tel. +34.954.221.404. Fax: +34.954.229753. Gemeentelijk: Paseo de las Delicias, 9 - 41012 Sevilla. - Tel.: +34954.234.465. Fax: +34.954.273.078. 
Centro de Información: Fax: +344.505.605.  - E-mail: cis@sevilla.org
Turismo de Sevilla, Patronato Provincial
Adolfo Rodríguez Jurado, 2  -  41001 Sevilla  -  Tel. 00 34 954 211 091 -  Fax 00 34 954 218 764
E-mail: sevillatur@sevsigloxxi.org

Internet    
** Uw accommodatie  kunt U goed boeken via Booking.Sevilla.  Er zijn 134 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! U kunt de hotels die in de buurt gelegen zijn  van bijvoorbeeld: Oriëntatiepunt, Bezienswaardigheid, Museum, Treinstation, Wijk e.a. vinden door er op te klikken!  U kunt de hotels via Google Earth bekijken!

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets

Turista Virtual de Sevilla Geeft info over de stad, Sp..
Turismosevilla.org Provinciaal Toeristenbureau van Sevilla
Dipusevilla.es Deputacion de Sevilla
Sol.com/sevilla, Sevilla online
Spain/sevilla All About Spain, goede site

Omgeving
De Romeinse stad Italica, ligt 7 km ten noorden van Sevilla. Er is een vrij goed bewaard amfitheater, een theater en een museum met plaatselijk gevonden voorwerpen.

Autotrip   
Vanuit Dos Hermanas, ten zuiden van Sevilla gelegen, neemt men de N IV ri. Los Palacios. Voorbij Maribanez RA ri. Los Cabezas de San Juan, de C 441. Volg deze tot Lebrija. Het is een echt Andalusisch stadje met gezellige straatjes.

Camping Villsom
     
Ctra Madrid - Cadiz N - IV, Km 554.8 E - 41700 Dos Hermanas (Sevilla)

Vanaf 9.00 uur is de receptie open.  Telefoon, achter restaurant, met munten en kaart. Kaartautomaat aanwezig. Elektriciteit, 5 Ampères.
Winkeltje achter bij de receptie, kassa is bij de receptie. Open van 9.00-14.00 uur en van 18.00-21.00 uur.  In restaurant kan men van 9.00-12.00 uur ontbijten.
Wasmachine in toiletgebouw, 500.00 Pst, in 30 minuten is de was klaar.
Mooi zwembad, open van 11.00-20.00 uur.  Chemisch toilet tegen herentoilet.
Noodhulp: 8.00 – 17.00 uur tel. 954 72 98 11. van 17.00 – 8.00 uur tel. 955 01 99 00.
Supermarkt   “Continente”
Camping LA, meteen links voorsorteren, op viaduct de voorrangsweg op, over viaduct en op rotonde LA. Op volgende rotonde LA en dan bijna direct rechts. Er is van alles te koop. Op zondag gesloten. Open van 10.00 – 22.00 uur. 

Op safari in de provincie Sevilla   
U kunt nu ook op safari in de provincie Sevilla (Zuid-Spanje); om precies te zijn in het natuurgebied “Castillo de las Guardas”. Hier kunt u olifanten, giraffen, neushoorns, nijlpaarden, tijgers en leeuwen van dichtbij bekijken. Ieder half uur rijdt er namelijk een treintje met luchtbanden door het safaripark. Tijdens de rit wordt u van alles verteld over de gewoontes van de dieren en over de bijzonderheden van het omringende beschermde natuurgebied.
Op het 230 hectare grote terrein,
met o.a. kurkeiken en eucalyptusbomen, leven zo’n 800 dieren in semi-vrijheid. Deze dieren komen uit diverse dierentuinen en natuurreservaten. Het doel van “Safari Reunidos” is om beetje bij beetje dieren op het terrein uit te zetten die met uitsterven bedreigd worden.
En wilt u ook eens een nacht doorbrengen in de ‘wilde natuur’ dan kunt u een kleine bungalow op het terrein boeken. Gedurende de dag heeft u dan de beschikking over een fiets waarmee u de nabije omgeving kunt verkennen.
Voor meer informatie kunt u zich wenden tot:
Safari Reunidos  -  Finca Herrería Baja, s/n.  -  Ctra. A-476, km. 6,8  -  41890 Castillo de las Guardas  -  Tel. 00 34 955 95 25 68  -  Fax 00 34 955 95 25 3  
    
Excursie naar Santiponce
Santiponce ligt slechts 7 kilometer ten noordwesten van de Andalusische stad Sevilla. Het is een oud landelijk gelegen dorp met een rijk artistiek en cultureel erfgoed. De Romeinse stad Itálica en het klooster Monasterio de San Isidoro del Campo zijn hiervan goede voorbeelden.
Tel daarbij op de rust,
de uitstekende gastronomie en de traditionele kunst- en handnijverheid en u heeft een leuk en interessant doel voor een dagexcursie vanuit bijvoorbeeld Sevilla. Bovendien maakt Santiponce ook nog onderdeel uit van een tweetal belangrijke toeristische routes, t.w. “La Ruta de la Plata” (Zilverroute) en de Romeinse Baetica Route.

Santiponce bevond zich oorspronkelijk aan de oevers

van de rivier Guadalquivir, op een plaats met de naam “Isla de Hierro”. Heden ten dage is hier het Olympisch Stadion van “La Cartuja” gevestigd. Vanwege de nabijheid van de rivier is Santiponce vele malen overstroomd en tijdens één van deze overstromingen, op 20 december 1603, verdween het dorp volledig. De bevolking vroeg toen bescherming aan de monniken van het Monasterio de San Isidoro del Campo en zij gaven hen land in een hoger gelegen gedeelte. Daar boven op de Romeinse stad Itálica werd het nieuwe Santiponce gebouwd.
En besluit u een bezoekje te brengen aan Santiponce
dan kunt u aldaar (tegen betaling) gebruik maken van het toeristische treintje op luchtbanden om een “paseo turístico” te maken. Dit is een rondrit, onder leiding van een gids, die zo’n 40 minuten duurt. Het treintje rijdt niet alleen door Santiponce zelf, maar ook langs het Romeins theater van Itálica en de Romeinse baden.

Het toeristische treintje rijdt op de volgende dagen en tijden:
oktober - maart:  dinsdag - zaterdag: tussen 10.30 en 14.00 uur en tussen 15.00 en 17.30 uur  -  zondag: tussen 10.30 en 15.30 uur
april - juni:  dinsdag - zaterdag: tussen 9.00 en 15.00 uur  -  zondag: tussen 10.00 en 15.00 uur
Voor meer informatie kunt u zich wenden tot het VVV-kantoor van Santiponce: Oficina de Turismo, C/ La Feria, s/n., Santiponce, Tel. 00 34 95 599 80 28  

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”!       

Booking.com