REGIO ANDALUSIË, schakel tussen West en Oost. Historie, kunst en natuur. In deze drie woorden kunnen we de essentie samenvatten van Andalusië, een van de warmste streken van Europa. Van oudsher heeft de regio immer een sterke aantrekkingskracht uitgeoefend op de reiziger.  Zie de kaart.  Naar Stedenlijst Spanje. Naar regiokaart Spanje.  Naar uw accommodatie!

Algeciras Almeria Andújar
Baeza Cadiz Carmona
Córdoba Écija El Puerto de Santa Maria
Gibraltar Granada Huelva
Jaén Jerez de la Frontera Malaga
Marbella Melilla Ronda
Sevilla    
Diversen:
Doñana Nacional Parque Boeken Andalusië Feria in Sevilla
Kurkeik Internetlinks Flamenco  
Culinaria Andalusië: zoals conseveringsmethoden, gazpacho's, granaatappel, jamón serrano, brandy de Jerez, olijven, e.a.. / Geschiedenis en bestaansmiddelen.
Costa del Sol: één van de meest aantrekkelijke vakantiebestemmingen ter wereld!
Costa de la Luz: met belangrijke toeristencentra, fijne zandstranden en interessante reisroutes.
Costa Tropical, kust met talrijke beschut gelegen stranden, afgewisseld door inhammen met kristalhelder water
** Uw accommodatie in Andalusië
kunt U goed boeken via
Booking Andalusia . Er zijn 1334 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten.
Populairste steden zijn: 

Sevilla  -  Málaga  -  Granada   -  Córdoba   -  Marbella   -  Torremolinos   -  Ronda   -  Nerja   -  Fuengirola   -  Jerez de la Frontera  -  Almería   en Benalmádena

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets   

Inleiding
    

Ligging van AndalusieDe zuidgrens van deze, qua inwonertal qua en oppervlak twee na grootste, autonome gemeenschap van Spanje, ligt op het raakvlak van twee continenten en vormt het ontmoetingspunt tussen Afrika en Europa. Het contrastrijke landschap biedt een goedaardig klimaat, lange en goudgele stranden, scherpe bergkammen en immense vlakten met dorpen en steden van grote monumentale rijkdom.

De kusten van Andalusië
kijken uit zowel over de Middellandse Zee als over de Atlantische Oceaan. Vijf van de acht provincies liggen aan het water, en de rest vormt het Andalusische binnenland.

Sevilla

is de hoofdstad van deze regio die een bevolking heeft van meer dan 7.300.000 inwoners inwoners. De stad ligt omarmd door de Guadalquivir, een rivier die Andalusië van oost naar west in tweeën deelt; het meest bekende symbool van Sevilla is de Giralda, de toren van de kathedraal.
Het Alhambra, een van de meest bezochte monumenten ter wereld, staat in Granada. De Mezquita is het identiteitssymbool van

Córdoba.

De Moorse citadellen vormen het kenmerk van Almeria en Málaga. De baai, la Bahia, staat symbool voor Cádiz en het getijdengebied, la marisma, is het kenmerk van Huelva. De olijfboom vertegenwoordigt Jaén.
Maar de aantrekkingskracht van Andalusië schuilt niet alleen in de provinciale hoofdsteden.

Elk van de streken kent zijn eigen bekoring.
Zonnebaden op zachte zandstranden, wintersporten in het meest zuidelijke wintersportgebied van Europa of wegduiken in de geschiedenis van de oude kerken en paleizen die in alle uithoeken van het gebied verscholen liggen, zijn slechts enkele van de talloze mogelijkheden die Andalusië te bieden heeft.

Voortgestuwd op de golven

van onze moderne tijd, biedt de streek een goud geoutilleerde infrastructuur. Het is ook voor de meest veeleisende bezoeker niet moeilijk om zich tevredengesteld te zien, met tradities als de tauromachie of de flamenco­muziek, en een gastronomie uit de bergen en de zee die je niet snel vergeten zult.

Het territorium, het klimaat, de voorzieningen

Andalusië beslaat het hele zuiden van Spanje en is twee na grootste autonome gemeenschap van het schiereiland. Met zijn acht provincies beslaat het gebied in totaal 87.268 vierkante kilometer. Een oceaan en een zee omspoelen de kusten: de woelige Atlantische Oceaan breekt haar golven op de kusten van Huelva en Cádiz en de lauwwarme Middellandse Zee kabbelt aan de stranden van Málaga, Granada en Almeria. De streek grenst noordelijk aan Extremadura, Castilla-La Mancha en Murcia, en in het westen aan Portugal.

Via de kloof van Despenaperros

gaat u van de Spaanse Meseta in de richting van de Guadalquivir. Na de kloof komt u langs een lang gebergte, de Sierra Morena, dat de ruggengraat vormt van de provincies van Jaén, Córdoba, Sevilla en Huelva. Aan de zuidzijde daarvan ligt het dal van de langste en waterrijkste rivier van Andalusië, de Guadalquivir, die vanaf Sevilla bevaarbaar is. De laagstgelegen gronden van de streek omvatten getijdengebieden die erg geschikt zijn voor gewassen die veel water behoeven.

Het Andalusisch gebergte bereikt in de Siërra Nevada
twee van de hoogste toppen van heel Spanje: de Mulhacén (3.481 meter) en de Veleta (3.398 meter). De uitlopers gaan tot aan het berggebied van Ronda en de streek van Axarqufa.

Bij Granada ligt de hoogvlakte

van Baza en Huéscar en Almerfa wordt merendeels in beslag genomen door de Desierto de Tabernas, Europa's enige woestijn. Andalusië omsluit vele sterk verschillende gebieden met elk een eigen microklimaat.

Aan de kust worden meer dan 3000 zonne-uren
per jaar gemeten. We bevinden ons hier dan ook in een van de warmste streken van heel Europa. Het lauwe Middellandse-zeeklimaat zorgt voor warme en droge zomers en gematigde winters, met wisselvallige neerslag. Ook hierin is Andalusië contrastrijk; de bijna totale afwezigheid van regen in bijvoorbeeld de woestijn van Tabernas steekt scherp af bij de hoge regenval in de bergen van Grazalema, een van de natste streken van Spanje. Maar er is meer: de Alpen koude van de Sierra Nevada vormt een schril contrast bij het zachte klimaat aan de Costa Tropical: binnen
33 kilometer kun je er van min tien naar plus tweeëntwintig graden gaan, en dat binnen één enkele provincie: Granada.

Andalusië heeft een wijdvertakt net van wegen,

autobanen en tolwegen. De Autovia de Andaluca, de N-IV, gaat vanaf de Meseta door de kloof van Despeiiaperros naar Córdoba, Sevilla en Cádiz, langs de belangrijkste steden aan de oevers van de Guadalquivir. De A-92 verbindt Sevilla en Granada met Murcia, en de Autopista del Quinto Centenario gaat van de Andalusische hoofdstad naar Huelva. Ook vanuit Sevilla gaat de N-630 die loopt tot in Extremadura. De snelweg Bailén-Granada doorkruist Jaén en de snelweg van de Mediterráneo verzorgt de verbindingen langs de kust.

Ook het spoorwegnet is goed vertakt.
Door Andalusië rijden enkele van de drukst bezette treinen van Spanje, waaronder de AVE, de hogesnelheidslijn die Sevilla verbindt met Madrid.

Twee internationale luchthavens,

Pablo Ruiz Picasso in Málaga en San Pablo in Sevilla vormen de toegang voor het merendeel van de binnenvliegende bezoekers. Bovendien zijn er de luchthavens van Córdoba, Almerfa, Granada en Jerez de la Frontera die de verbindingen verzorgen met de rest van de Spaanse provinciehoofdsteden.
De belangrijkste zeehaven van Andalusië is Algeciras. Daarna komen die van Almeria, Motril, Cádiz, Huelva, Málaga en Sevilla. Tenslotte telt de Andalusische kust maar liefst 38 jachthavens.Geschiedenis

Volgens de legende brak de klassieke held Hércules Europa los van Afrika, waardoor de Middellandse Zee en de Straat van Gibraltar ontstonden. Deze zoon van Zeus werd daarmee een belangrijk symbool en siert tot op heden samen met de twee mythische zuilen het wapen van de groenwitte Andalusische vlag.

Andalusië wekte al bijzondere belangstelling

onder de meest primitieve volken. Verondersteld wordt dat de eerste bevolking in het Neolithicum vanuit Noord-Afrika via Andalusië Europa is binnengetrokken. De Tartessische beschaving heerste in deze regio vanaf de Bronstijd.

Grieken en Carthagers
volgden elkaar op. Maar het zou in de derde eeuw v. Chr. zijn dat Rome, de Baetica als wingewest inlijfde bij het Romeinse Rijk. Zeven eeuwen lang zou deze provincie metalen, olie, graan en wijn aanleveren. In ruil daarvoor kreeg het een taal en een solide infrastructuur. In Baetica zouden Trajanus en Adrianus worden geboren, twee van de meest illustere keizers van het Romeinse rijk.

Met de ondergang van het Romeinse rijk

vestigden zich in 411 n. Chr. de Vandalen van boven de Rijn in het Dal van de Guadalquivir. Hun verblijf zou kortstondig zijn.
In 711 stak de Islam er de kop op. Het kalifaat van Cordoba was het centrum van rijkdom en wetenschap, en hiervan zijn nog steeds de overblijfselen terug te vinden in elk van de acht Andalusische provincies.

De uiteindelijke politieke versnippering van deze cultuur

moedigde de christelijke koningen aan tot de voltooiing van de Reconquista. In 1212 behaalden de christelijke troepen in Navas de Tolosa, ten noorden van Jaén de overwinning. In 1236 viel Córdoba en in 1248 Sevilla. Maar het koningshuis van Castilië zou nog twee eeuwen moeten wachten totdat definitief afgerekend kon worden met de Moorse aanwezigheid op het Iberische schiereiland. In 1492 trokken de Katholieke Koningen Granada binnen om er de laatste Moorse monarch, Boabdil, te verstoten. Datzelfde jaar zouden vanuit de haven van Palos de la Frontera drie karvelen uitvaren onder de leiding van Christophorus Columbus. Hiermee werd een begin gemaakt met de ontdekking van Amerika.

Voor Sevilla zou de 16de eeuw

het meest welvarende tijdperk inluiden. 150 Jaar lang was het toenmalige Hispalis het economisch middelpunt van de wereld. Zijn havens werden aangedaan door schepen afgeladen met zilver en goud. Deze rijkdom vond zijn weerslag in indrukwekkende gebouwen, kerken en monumenten die heden ten dage nog te bezichtigen zijn. De daarna volgende eeuwen brachten Andalusië zowel licht als duisternis. De romantische reizigers van begin 19de eeuw tekenden tal van tegenstellingen op.

De 19de eeuw werd ingeluid met de Onafhankelijkheidsoorlog.

De Andalusiërs wisten de Napoleontische opmars te stuiten bij Cádiz.ln 1808 zouden Spaanse troepen de overwinning behalen op de Fransen in de slag van Bailén. In deze woelige tijd, werd in 1812 de eerste Spaanse Grondwet aangenomen.

Andalusië is tegenwoordig een welvarende streek,

waarvan de economie is gebaseerd op de industrie, de landbouw en het toerisme. In 1981 werd het Autonoom Statuut aangenomen. Het Parlement van Andalusië is het instituut waarin de wens van het volk wordt vertegenwoordigd, en de Raad van Andalusië is het orgaan van de autonome regering.

De routes van El Legado Andalusí

EI Legado Andalusí, het 'Andalusisch erfgoed', is een toeristisch en cultureel project dat is opgezet om de historische kenmerken uit de vergetelheid te halen van een beschaving die gedurende meer dan acht eeuwen het zuidelijk deel van het Iberische schiereiland bevolkte. EI Legado Andalusi heeft zijn zetel in de Corral del Carbón, in Granada;

de organisatie heeft zeven toeristische routes uitgezet

 die alle acht provincies van Andalusië doorkruisen. We noemen in het bijzonder de 'route van het kalifaat' of Ruta del Califato, tussen Córdoba en Granada langs witgepleisterde dorpjes en door beschermde natuurgebieden als de Sierras Subbéticas; de Ruta de Washington Irving, vernoemd naar de 19de-eeuwse avonturier uit de VS, tussen Sevilla en Granada, langs dorpen met een markant Arabisch verleden als Carmona, Antequera of Loja; en de route van de Nasriden, Ruta de los Nazaríes, tussen Navas de Tolosa, provincie Jaén, en Granada, langs monumentale steden als Ubeda en Baeza.
www.legadoandalusi.es

Kunstbezit

De archeologische vindplaatsen die in Andalusië bewaard zijn gebleven zijn het stilzwijgend bewijs van het belang van de streek voor de eerste inwoners. De stammen van het Neolithicum vestigden zich in het Guadalquivirdal. In andere zones, zoals Antequera (Málaga), zijn indrukwekkende dolmens te zien, sterk gelijkend op die van het Sevillaanse stadje van Valencina de la Concepción, of het dorp Trigueros, uit Huelva. Gades, het huidige Cádiz, werd gesticht door de Feniciërs. Uit die cultuur zijn fantastische sarcofagen gevonden die nu tentoongesteld zijn in het museum van Cádiz. In Jaén vestigde zich de Iberische beschaving, een pre-Romeins volk met georganiseerde handelsactiviteiten. Het museum van Jaén herbergt buitengewoon waardevol beeldhouwwerk. Resten van de Romeinse wereld zijn te bezichtigen op de archeologische vindplaatsen van Itálica en Carmona, in de provincie Sevilla.

Het islamitisch erfgoed

is over heel Andalusië verspreid maar is het sterkst aanwezig in de steden Granada en Córdoba. Het Alhambra en de Mezquita, verklaard tot werelderfgoed, zijn twee van 's werelds meest bezochte historische monumenten. Moskeeën, kastelen en Moorse uitkijktorens liggen over het hele Andalusische gebied verstrooid als herinnering aan de rijkdom die gedurende acht eeuwen heerste op dit kruispunt van de islamitische en christelijke culturen.

De binnenkomst van de Katholieke Koningen

bracht een belangrijke groei met zich mee van gotische gebouwen en monumenten. Jaén, ooit de ingang voor de christelijke legers, was de eerste onder de plaatsen die de nieuwe artistieke stromingen zou omhelzen. In steden als Ubeda en Baeza werden tal van kerken en paleizen, herenhuizen en openbare gebouwen opgetrokken die in de loop der jaren de stijlkenmerken van de renaissance zouden overnemen.

Het zou echter in Sevilla zijn waar de gotiek
zijn ware hoogtepunt bereikte. Het beste voorbeeld daarvan is de Kathedraal, een enorm bouwwerk uit de nadagen van de Andalusische middeleeuwen.

De renaissance weerspiegelt zich

op de hoofd pleinen van vele steden uit de provincies Jaén en Granada. Het paleis van Karel V in Granada, gebouwd binnen de muren van het Alhambra, of de kathedraal van Jaén zijn de meest tekenende voorbeelden van deze architectuur.

Voor wat betreft de barrok,
kunnen we niet heen om de rijkdom van plaatsen als Ecija of Carmona, in de provincie Sevilla. Tientallen tempels, conventen en kloosters werden in deze stijl gebouwd over het hele Andalusische grondgebied. Het kartuizerklooster, la Cartuja, in Granada is, hoewel uniek, niet het enige voorbeeld. In de Cordobese plaatsen Priego en Lucena zijn de sacramentshuisjes van, respectievelijk, Maria-ten­Hemelvaart en de Heilige Mattheüs bewaard gebleven, rijkelijk geornamenteerd en ware pronkstukken.
De koloniale architectuur die zich, dankzij de uit Amerika aangebrachte rijkdommen, sterk verspreide door heel Andalusië, is terug te vinden in het West-Indisch Archief, te Sevilla, het klooster van La Rábida in Huelva, of de Kathedraal van Cádiz.

De volksarchitectuur sluit nauw aan

bij de witte boeren hoven uit het Andalusische platteland. Stierenvechtersarena's als die van Ronda vormen de zogenoemde romantische architectuur.
In de 20ste eeuw zou Andalusië meegaan met de nieuwe Europese architectonische stromingen. Industriële ontwerpen, art-nouveau, historistische en moderne architecturen zijn overal in de gemeenschap te vinden. De wereldtentoonstelling van 1992 liet Sevilla een rijke verzameling na.

Natuurbezit

Procent van het Andalusische grondgebied is gecatalogeerd als beschermd natuurgebied. De regio heeft twee nationale parken, Doñana en Siërra Nevada, en tweeëntwintig natuurparken verspreid over de kust en de binnenlanden. Verder bezit de gemeenschap 28 natuurreservaten, merendeels wetlands met beschermde flora en fauna. Tenslotte komen op de ecologische kaart van Andalusië nog zo'n dertig gewone natuurgebieden voor, waaronder enkele geologisch bijzonder waardevolle plekken.

Donana en Sierra Nevada

werden door de UNESCO verklaard tot Biosfeerreservaat, een predicaat dat tevens werd verleend aan vijf andere natuurbeschermingsgebieden: Sierra de las Nieves, in Málaga; Sierra de Grazalema, in Cádiz; Cabo de Gata, in Almeria; las Marismas del Odiel, in Huelva, en Cazorla, Segura y las Villas, in Jaén. Het laatstgenoemde is het grootste van heel Spanje en het tweede grootste van Europa.
Een groot deel van het Andalusische natuurbezit ligt in het kustgebied. Dit geldt bijvoorbeeld voor het natuurpark van Cabo de Gata-Nijar, in Almeria, de Bahia de Cádiz, in Cádiz, of het nationaal park Doñana.

De kust

wordt onderverdeeld in vier kuststroken of Costas: in Almerra, de Costa de Almeria, in de provincie Granada, de Costa Tropical, en in Málaga, de Costa del Sol; in de provincies Cádiz en Huelva ligt tenslotte de Costa de la Luz.
Bron: Brochure Andalusië, Spanje, Turespaña.

** Voor geheel Spanje kunt u goed uw accommodatie boeken via Hotels/Appartementen/Spanje.
U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!  
** Waarom zouden we voor onze accommodatie kiezen voor
Booking?
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets