GRANADA en het Alhambra, hoofdstad van de gelijknamige provincie, in de regio Andalusië. Granada ligt op een hoogte van 670 m aan de voet van de Sierra Nevada aan twee riviertjes, de Darro en de Genil op en tussen twee heuvels. Naar overzicht regio Andalusië. Naar Stedenlijst Spanje. Naar regiokaart Spanje.  Naar uw accommodatie!

Kaartje omgeving GranadaGranada was eerst in bezit van de Romeinen en daarna van de Westgoten.
In 711 kwamen de Moren. en die bleven er tot 1492. Als centrum van het Moorse Spanje beleefde Granada in deze tijd een glorietijd. Tengevolge van een burgeroorlog verzwakte Granada met als resultaat dat het zich over moest geven aan de christelijke koning Ferdinand en koningin Isabella.
De industrie van Granada is vooral gericht op verwerking van landbouwproducten uit de omgeving. Het is er ook het handelscentrum voor.

Op een van de uitlopers van de Sierra Nevada ligt het Alhambra en het Generalife,  

het slot van de Moorse koningen met de bekende tuinen. Het is van Granada gescheiden door de rivier de Darro. Op een uitloper ten noorden daarvan ligt de oude Moorse wijk Albaicin (valkenhoudersbuurt). Aansluiten ligt Sacromonte waar in grotwoningen uitgehakt in de steile kalkhellingen zigeuners wonen. De stad bestaat uit de bovenstad, op en tegen de heuvels gelegen en de benedenstad met een modern stratenstelsel en de kathedraal.

Alhambra  

Het Alhambra (=het rode kasteel) is het gebouwencomplex van de Moorse Nasriden-vorsten gebouwd tussen 1238 en 1358. in de 9de eeuw lag op het plateau een Moors fort, het alcazaba. Hier zijn alleen nog maar resten over. In het Alcázar, het Arabische paleis, bevinden zich de woonruimten en representatieve ruimten die gegroepeerd zijn om binnenhoven. De belangrijkste daarvan zijn de Myrtenhof en de Leeuwenhof met twaalf marmeren leeuwen die een albasten fonteinschaal dragen. De galerijen er omheen zijn mooi versierd met stukwerk en stalactieten. Deze worden gedragen door marmeren zuilen.
 
Op deze laatste hof komen uit:  

de Gerechtszaal, Zaal van de twee Zuster (Sala de las dos Hermanas) en Hal van de Abencerrajes. Onderzijde is bezet met azuleos, met goudglans overtrokken blauwe  tegels.   Let   verder op de tapijtachtige stucco-ornamenten. Op friezen en lijsten zien we koran spreuken. Aan de gewelven zien we cederhouten stalactieten. Via de tuin van de Partal komt men bij de Toren de las Damas ( Damestoren). Van hier uit heeft men een mooi uitzicht op de Darro en de wijk Albaicin.

Het renaissance paleis van Karel V  

heeft een grote ronde binnenhof met galerijen in twee verdiepingen. Het museum voor Schone Kunsten en het Nationaal Museum zijn hier in ondergebracht. Het Aleazaba is de vroegere vesting. De muren ervan lopen om het Alhambra heen. De buitenresidentie van de Nasridische vorsten, de Generalife, heeft prachtige tuinen met terrassen, platforms, fonteinen en waterpartijen. 

Openingstijden  

Alhambra-09.00-20.00 en dinsd, dond. en zatd. tot 22.00-24.00.
Informatie:
Alhambra y Generalife. Avda. del Generalife s/n Granada - Tel.: +34.958.22.95.75 - Fax: +34.958.22.82.01  -  E-mail: otalhambra@turismo-andaluz.com  

Kaartjes   "Voorverkooppunt"
Patronato de la Alhambra y el Generalife heeft een overeenkomst voor de voorverkoop via internet afgesloten en wel met ServiCaixa.
Voor een bezoek aan het Alhambra en/of de tuinen van El Generalife surft u vanaf nu naar de volgende websites:
www.alhambra-patronato.es  -  De website van het Patronato de la Alhambra y el Generalife, met algemene informatie; op deze website vindt u ook de link naar ServiCaixa.
www.alhambra-tickets.es Als u deze website intypt, wordt u rechtstreeks doorgelinkt naar de website van ServiCaixa.
Beide websites zijn zowel in de Spaanse als in de Engelse taal.

Reserveren vanuit Nederland  

kan ook telefonisch en wel via het telefoonnummer 00 34 934 923 750.
Om teleurstellingen te voorkomen, is en blijft het raadzaam om uw kaartjes voor het Alhambra van te voren te reserveren.
Bij de ingang van het Alhambra wordt streng gelet op de datum en de tijd die op het kaartje staat!

Santa Maria  

We gaan nu naar het centrum van de stad en verlaten het Arabisch verleden. De bouwwerken die daar te zien zijn getuigen van de overwinning van het Christendom op de Islam.
De renaissancistische kathedraal Santa María de la Encarnación
heeft gotische kenmerken. Het westelijke portaal heeft de bouw van een Romeinse triomfboog. Het interieur is vijfschepig. Boven de Capilla Mayor, het koor, is een hoge koepel. Aan het begin ervan knielen Isabella en Ferdinand. In de Vlaamse ramen zijn taferelen te zien van de lijdens geschiedenis. Verder ziet u  vergulde apostelbeelden, borstbeelden van Adam en Eva, schilderijen en in het koor een barok orgel.
In de kapittelzaal zijn te zien: wandtapijten, goudsmeedkunst, zilveren monstrans en sculpturen. Aan de rechterzijde is de ingang naar de Sagrario, nu parochie kerk, vroeger moskee.

Capilla Real  

De koninklijke grafkapel, staat naast de kathedraal. Een prachtige reja, smeedijzer hek, men zegt wel de mooiste  van Spanje, vormt de afscheiding met de eigenlijke grafkapel.  U ziet er o.a. de marmeren tombe van Isabella en Ferdinand.  In het houtsnijwerk van het hoofdaltaar zijn twee historische scènes uitgebeeld: de gedwongen bekering van de Moren en de verovering van de stad. 
Openingstijden: Capilla Real-10.30-13.00 en 16.00-19.00.   El Albaicín   
Noordelijk van het Alhambra ligt de oude Moorse wijk El Abaicin. Er zijn veel nauwe, bochtige, klimmende en dalende straatjes. De wijk is bezaaid met witgekalkte huizen met tuinen, pleintjes en hoekjes. Vanaf het San Nicolas plein hebt u mooi uitzicht op het Alhambra en de Sierra Nevada. Als u Granada op zijn mooist wil zien moet u hier bij ondergaande zon naar toegaan.

Sacromonte  

Op de derde heuvel ligt de wijk Sacromonte. Halverwege er naar toe liggen de zigeuner grotten, die verfraaid zijn met typisch koperen en aardewerk handwerk. Hier wordt de zigeuner Zambras gezongen, onder handgeklap en gitaarspel en begeleid door de flamenco dans. 

Specialiteiten
Tortilla al Sacromonte, omelet; habas fritas con jamon, gestoofde witte bonen met ham.

Kunstnijverheid  

Keramiek;  inlegwerk bestaande uit meetkundige figuren.

Aanbevolen
Het boek GRANADA, Zien en begrijpen. Edilux. Geeft plattegronden, een werkelijk prachtig uitvouwblad van het Alhambra en veel illustraties. Overal in Granada in het Nederlands te koop.

Oficina de Turismo    
Corral del Carbon C/Mariana Pineda - C.P. 18009. Granada
Tel.: +34.958.22.59.90 - Fax: +34.958.22.39.27. E-mail: otgranada@turismo-andaluz.com  

* Vraag om de brochure: GRANADA, Spanje in het Nederlands. 
* Op het kaartje GRANADA, Guías Prácticas staan een plattegrond en diverse tochten in de omgeving aangegeven. 
* Uitstekende kaart is ook Sierra Nevada, Parque Natural.
* Op de kaart Andalusian Museum Directory staan aan de ene kant alle plaatsen waar musea zijn en op de andere kant alle musea, per plaats geordend, met adres gegevens en openingsuren.

Omgeving
 

Een 46 km lange weg door een droog berglandschap voert tot een hoogte van 3398 naar Pico de Veleta. Na het laatste dorp Pinos Genil gaat de weg stijgen. Het is de hoogste bergweg van Europa. Het panorama is er wonderbaarlijk. Oostelijk ziet u de 3481 m hoge Mulhacen.

Wetenschapspark in Granada    
Granada heeft met haar wereldberoemde Alhambra niet alleen de liefhebbers van moorse kunst wat te bieden, ook de wetenschapsfreaks kunnen hier aan hun trekken komen. Het wetenschapspark “Parque de las Ciencias” is voorzien van de nieuwste snufjes op technologisch gebied.

Het park bevindt zich op weids gebied
met een totale oppervlakte van 20.000 m 2 . Het bestaat uit 8 interactieve tentoonstellingsruimtes, een planetarium en een glazen hal, waar zich een 12 meter hoge pendule bevindt. In de ingangshal begint reeds het wetenschapsavontuur met een gesimuleerde reis naar de maan.

In het planetarium  

stralen door middel van 110 projectoren 7.000 sterren, het zonnesysteem, de planeten, kometen en melkwegen van ons universum. In het astronomisch observatorium staat een Steavenson telescoop die drie ton weegt.
In de biosfeerzaal
kunt u met behulp van een camera de bewegingen van piranha's volgen of het menselijk DNA zien. Ook kunt u te weten komen hoe een vulkaan er van binnen uitziet, hoe een tornado ontstaat of hoe het leven van bijen binnenin een bijenkorf georganiseerd is.
In de waarnemingszaal  

kunt u met licht en geluid spelen of kunt u uw eigen schaduw op een groot beeldscherm vastleggen en stilzetten.
Wie een gyroscoop
wil voelen of een brug wil bouwen, moet in de Eureka-zaal zijn.
De Explora-zaal is alleen aan kinderen voorbehouden. Hier kunnen drie- tot zevenjarigen experimenteren, zichzelf op televisie zien of op een reuzepiano spelen.
Op het terrein van het wetenschapspark  

bevindt zich ook een 50 meter hoge uitkijktoren; de ideale plaats voor meteorologische, geografische of astronomische experimenten.

Parque de las Ciencias  -  Avda. del Mediterráneo, s/n.  -  18006 Granada  -  Tel. 00 34 958 131 900
Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 19.00 uur.  -  zondagen en feestdagen van 10.00 tot 15.00 uur. 

Camping Sierra Nevada
 

Avda. Madrid, 107. 18014 GRANADA  -  Tel.: 958 / 150 062. Fax: 958 / 150 954.  -  Receptie open: 7.30-23.00 uur.  -  Telefoneren bij receptie, met munten en kaart.  -  Wasmachine: munten bij receptie. Geen droger.  -  Goede camping, alle voorzieningen zijn aanwezig.  -  Market open: 9.00-14.00 uur en van 17.00-21.00 uur.  -  Restaurant open van 13.00-16.00 uur en van 19.30-23.00 uur.
Bus:  Naar centrum: Camping La, lijn 3,  laatste bus terug om 23,15. Taxi  is het beste vervoer.
Trip Sierra Nevada: Camping RA, volg de borden Sierra Nevada. Je komt in een ski gebied terecht. 
Andalucia.org  Oficina de Turismo de Granada - Centro Inter. de Turismo de Andalucia. Klik bijv. op Tourist Atlas en kies rechts bijv. Granada
Travelinginspain  Granada, foto's, info. Uitstekend!
Sol.com/granada Granada Online

** Uw accommodatie  kunt U goed boeken via Booking.Granada. 
Er zijn 110 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de hotels via Google Earth bekijken! U kunt de hotels die in de buurt gelegen zijn  van bijvoorbeeld: Oriëntatiepunt, Bezienswaardigheid, Museum, Treinstation, Wijk e.a. vinden door er op te klikken!  

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets  

Booking.com