CÓRDOBA is de hoofdstad van de gelijknamige provincie in de regio Andalusië en ligt aan de oever van Guadalquivir aan de voet van Sierra Morena. De stad is gesticht door de Carthagers. In 152 v. C. veroverden de Romeinen de stad. Naar overzicht regio Andalusië.   Naar Stedenlijst Spanje. Naar regiokaart Spanje.  Naar uw accommodatie!
Booking.com

In 711 veroverden de Moren Córdoba op de Westgoten
en maakten de stad tot middelpunt van hun machtig rijk. In de 10de  en 11de eeuw beleefde de stad onder het kalifaat van de Omaijaden haar grootste bloei. De stad is nu nog bekend om zijn leernijverheid, Corduaans leder en zijn zilverbewerking.
Het bezat een uitstekend irrigatiesysteem
en telde ca. een half miljoen inwoners. De overwinning van de christelijke koningen in 1236 maakte een einde aan de Moorse suprematie. Het centrum heeft nog steeds het karakter van een oude Moorse stad.
Schilderachtig is de Barrio de la Juderia,
de oude joodse wijk. U ziet er wit gekalkte huisjes met vensters. Ook is er hekwerk versierd met geraniums. In Calle de la Muralla staat een 14e eeuwse synagoge.

La Mezquita in CordobaLa Mezquita  
Belangrijkste bouwwerk is de voormalige moskee La Mezquita, 786-990. De moskee, een ruimte voor politieke en religieuze bijeenkomsten, bood plaats aan twintigduizend mensen. Het was na die van Mekka de grootste moskee van de islamitische wereld.
Is gebouwd op de plaats van een vroegere Westgotische Kathedraal.
Delen daarvan zijn er ook voor gebruikt. Deze op zijn beurt stond op de plaats van een Romeinse tempel. Indrukwekkend zijn de ongeveer 850 marmeren zuilen. Hier rusten bogen op van afwisselend rood en wit marmer.
De kapiteel versieringen zijn afkomstig uit
Romeinse en Westgotische gebouwen. Het rechthoekige bouwwerk wordt door achttien rijen zuilen in negentien schepen verdeeld.
De in de 16de eeuw ingebouwde kathedraal
is gebouwd op het grondplan van een Latijns kruis.

Via de Puerta del Perdón  
komt men in de Patio de los Naranjos, hof van de sinaasappelbomen. Er staan rijen sinaasappel- en palmbomen en fonteinen. Het gehele complex is omgeven door een muur. In de westelijke muur bevindt zich nog een Moorse poort. De Torre del Alminar, 93m, beheerst het gebouw. Er bovenop staat het beeld van de aartsengel Rafaël, beschermheilige van de stad.

Alcazar  
Het Alcazar, met de Moorse tuinen, zoals het er nu uitziet stamt uit de 14e eeuw. Er is een museum in met Romeinse mozaïeken Romeinse en een sarcofaag uit de 3de eeuw. In de tuinen zijn veel fonteinen en bassins.

De brug over de Guadalquivir      
Ter hoogte van de kathedraal, is in de 8e eeuw de brug over de Guadalquiver gebouwd op fundamenten van een Romeinse brug. De brug verbindt de oude binnenstad met de voorstad Campo de la Verdad. De brug wordt verdedigd door de toren van la Calahorra, een oude Arabische vesting. Er in bevindt zich het Historisch Museum.

Plaza de los Dolores  
Het bekendste plein is Plaza de los Dolores. Het Christusbeeld, omgeven door lantaarns, steekt af tegen de witgekalkte muren.

Beroemdheden uit Cordoba zijn:  
de redenaar Seneca en zijn zoon Seneca de filosoof. Opvoeder van Nero;  Latijnse dichter Lucanus; de in de 10de eeuw levende Arabische chirurg Aboe al Kasim; de  arts en filosoof Maimonides, 1135-1204, de belangrijkste joodse denker uit de middeleeuwen en de beroemdste stierenvechter van Spanje Manolete.

Paleis van Viana, CordobaPaleis van Viana, Plaza de Don Gome 2l, open: oktober t/m mei  
Het van de Romeinen geërfde concept van het impluvium, oorspronkelijk afkomstig uit de Arabische cultuur, was de inspiratiebron voor de Andalusische binnenplaats, een beschermde ruimte binnenshuis waar het gezinsleven zich afspeelt en bezoekers worden ontvangen.
In Córdoba zijn talrijke buitengewoon fraaie patio's
bewaard gebleven, maar de mooiste bevinden zich in het Paleis van Viana
, ook wel het Paleis met de Tralies van Don Gome genoemd, dat elf verschillende binnenplaatsen herbergt die allemaal even bijzonder zijn, met tot de verbeelding sprekende namen als Patio van de Hoveniers, Patio van de Dame, van de Put, van de Tralies, van de Oranjebomen ... en daarnaast nog een bijna 1200 m2 grote tuin in barokstijl met Moorse elementen.

Wat zijn de “patios”? 
 
Vanwege de geografische ligging heeft de stad Córdoba, in Zuid-Spanje, een zeer droog klimaat. De Romeinen en Moslims hadden daarom geen problemen om hun traditionele huizenbouw aan te passen aan hun nieuwe woonplaats.
Het Romeinse huis was gebouwd
rondom een centrale binnenplaats met een fontein en een afvoer voor de opvang van het regenwater.
De Moslims pasten hun traditionele huizenbouw
 
aan het lokale klimaat en bouwden een entree die vanaf de straat direct toegang gaf tot een binnenplaats oftewel “patio”. Ook brachten zij andere plantensoorten mee die zij in de “patios” neerzetten. Het merendeel van de huizen in Córdoba, maar eigenlijk ook in andere plaatsen in Zuid-Spanje, zijn dus van oudsher gebouwd rondom een patio, waarvan de fontein en de planten niet alleen de noodzakelijke verkoeling verschaffen, maar ook licht, frisse lucht, water en begroeiing.

Soorten patios
 
Een exacte classificatie van de soorten patios is onmogelijk, maar er zijn wel een tweetal soorten huizen met patio die duidelijk in het oog springen.
De eerste is een eengezinswoning
waarvan alle kamers rondom de patio liggen. Meestal met pilaren en bogen langs alle of bijna alle muren en met een fontein in het midden of langs één van de muren zonder pilaren.
Het andere type patio behoort bij een huizenblok
en wordt gedeeld door de verschillende huizen. Vanaf de straat komt men via de patio bij de ingang van de huizen. Aangezien dit soort patio wordt omringd door huizen met twee verdiepingen wordt de schoonheid ervan nog eens extra benadrukt door de balkons, trappen en stenen afdakjes. Het onderhoud van de “privé patio” komt voor rekening van de huiseigenaar. De bewoners van de huizen die aan de “gezamelijke patio” liggen moeten met elkaar zorgen voor het onderhoud.

Waar vindt u de patios?
 
Alhoewel u patios vindt in alle delen van de stad Córdoba zijn er toch een aantal wijken waar er al sinds mensenheugenis patios zijn. De meest vermaarde is wellicht toch de wijk
Alcázar Viejo,
tussen het fort Alcázar de los Reyes Cristianos en de parochiekerk San Basilio.
Hier vindt u het grootste aantal patios op een klein oppervlak. Ook wanneer u de Santa Marina-zone verlaat via de straat Calle Costanillas en vandaar doorloopt naar San Lorenzo, La Magdalena en de kerk Iglesia de los Padres Trinitarios komt u een groot aantal patios tegen.
In de Joodse wijk La Judería
en rondom de Mezquita-Catedral vindt u diverse mooie oude patios. In veel van deze patios ziet u nog enkele overblijfselen uit de geschiedenis.

El Concurso de los Patios    
Sinds 1918 organiseert de gemeente Córdoba een wedstrijd voor de mooiste patio, “el Concurso de los Patios”. In de eerste week van mei wordt de wedstrijd van de kruisingen, “Concurso de Cruces”, gehouden. Gevolgd in de tweede en derde week van mei door de patio- en balkonwedstrijd, “Concurso y Festival de Patios, Rejas y Balcones”.
Gedurende een maand worden de patios opengesteld
voor het publiek, terwijl ze meedingen naar diverse prijzen zoals die van het balkon met de mooiste bloemen. Tegelijk met de wedstrijd wordt er ook een muziek- en dansfestival gehouden in de patios en straten van Córdoba. De beste zangers/zangeressen, dansers/danseressen en muzikanten uit de streek treden dan op.
Uit: Nieuwsrubriek van het Spaans Verkeersbureau

Oficina de Turismo

Plaza Judá Leví, s/n 14003 Cordoba. Tel. en Fax: +34.957.200.522.  Torrijos, 10 (Palacio de Congresos) 14003 Cordoba. Tel.: +957.471.235. Fax: +34.957.491.778. -  E-mail: cpd@ayuncordoba.es

Informatie
* Córdoba, datos practicos  geeft alle gewenste adressen voor de provincie Córdoba.
* Een uitstekende plattegrond is  Córdoba guías practicas. Aan de rugzijde vindt u routes door de provincie.
* Route of the Caliphs geeft een interessante route aan tussen Granada en Córdoba

** Uw accommodatie
kunt U goed boeken via Booking.Cordoba.  Er zijn 58 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de hotels via Google Earth bekijken! U kunt de hotels die in de buurt gelegen zijn  van bijvoorbeeld: Oriëntatiepunt, Bezienswaardigheid, Museum, Treinstation, Wijk e.a. vinden door er op te klikken! 
Ayuncordoba.es Oficina de Turismo de Córdoba
Andalucia.org Andalucia, toeristische informatie
E-mail: otsa@turismo-andaluz.com
Cyberspain.patrimonio World Heritage Cordiba, echt de moeite waard
Aytopriegodecordoba.es/ Córdoba, gemeente
Virtourist.com/europe/cordoba Virtourist Córdoba, prachtige foto's
Spain/Cordoba All About Spain, geeft overzichtelijke info en prachtige foto's met korte tekst, Engels, Duits.
Travelinginspain Córdoba, veel info en links. Echt goed!
 ** Waarom zouden we kiezen voor Booking?

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets

Booking.com