BASKENLAND, Pais Vasco, Basque Country, haar drie provincies barsten van de stimulansen voor de bezoeker.  Terug naar regio kaart Spanje.     Naar stedenlijst Spanje  Naar uw accommodatie!

Vitoria Bilbao Irún
San Sebastian, Guernica y Luno Internetportaal
Diversen
Pelote basque Museo de la Paz Internet
Baskenland culinair
Inleiding Bacalao Groenten
Heek Idiazábal Paling
Rioja Alavesa Txacolí Zeekreeft
** Uw accommodatie
kunt U goed boeken via Booking.Region.Basque-Country.  Er zijn 174 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de hotels via Google Earth bekijken!
Hotels in de populairste steden:
Stad: Bilbao  -  San Sebastián  -  Vitoria-Gasteiz  -  Hondarribia  -  Irún  -  Zarautz  -  Sondika  -  Laguardia  -  Ribabellosa  -  Derio  -  Lekeitio  -  Oiartzun
Hotels op / nabij luchthaven: Vitoria (VIT)  -  Bilbao (BIO)  -  San Sebastián (EAS)
    
Van het stenen naar het titanium tijdperk
Achter het volk dat 5000 jaar geleden grote keien verzamelde om hunebedden te bouwen om zo gewichtigheid te geven aan hun begrafenissen en het overweldigende aanzicht van het Guggenheim Museum, schuilt de geschiedenis van een prachtige plek en een intrigerend volk.
Euskadi is een land dat aan de Cantabrische Zee ligt
en waar men weet te werken en zich te vermaken. Haar drie provincies barsten van de stimulansen voor de bezoeker.
Zachte stranden en groene bergen.
Oneindige mogelijkheden voor cultuur en sport. Prachtige steden en pittoreske dorpjes. Eeuwenoude tradities en een vooruitziende geest. Magische plekken en schitterende restaurants.
Euskadi raakt je vijf zintuigen.
Het zicht, met de oneindige groene en blauwe kleuren van haar natuurlijke omgeving. Het gehoor, met haar folkloristische muziek en haar passie voor jazz. De reuk, met doordringende geuren zoals van vers gemaaid gras of de zilte zeelucht. De smaak, dankzij een gastronomische cultuur die het sociale leven markeert. Het gevoel, door de nauwe banden binnen een pluralistische en dynamische maatschappij.
Euskadi is één maar heeft duizend gezichten.
De bezoeker voelt zich ondergedompeld in een wereld die rijk is aan nuances en intense ervaringen.

Eeuwenoude geschiedenis en taal
De herkomst van het baskische volk blijft een mysterie. Er bestaan verscheidene studies die uitsluiten dat de primitieve Basken uit verre oorden kwamen; waarschijnlijk stammen ze af van de Cromagnon stam, waarvan vele resten zijn gevonden aan de kust, de binnenlandse valleien en de vlaktes van Alava.
De voorouders van de Basken bestonden al
100.000 jaar geleden. Naarmate zij zichzelf ontwikkelden, begonnen deze voorouders ook hun eigen taal te spreken, het Euskera.
Sommige theorieën beweren dat deze taal,
met slechts hier en daar een kleine variatie, al 7000 jaar geleden werd gesproken. Het bergachtige landschap en de geografische ligging van Euskadi hebben ertoe bijgedragen dat het baskisch op dezelfde wijze geconserveerd is gebleven als de cultuur en het karakter van de mensen.
Het Euskera, zijnde een pre-indoeuropese taal,
lijkt in linguïstisch opzicht op geen enkele andere levende taal, waardoor het een erfgoed vormt van universele waarde.

De schoonheid van de baskische kust
Euskadi is op de zee georiënteerd. Met haar 252 kilometer lange kust langs de Golf van Biskaje, worden haar landschap en persoonlijkheid bepaald door de Cantabrische Zee, een zee die normaal gesproken kalm is, maar woest in stormachtige dagen.
In beiden gevallen is het heerlijk
om vanaf de boulevards de wisselende kleuren aan de horizon te aanschouwen en de zilte lucht op te snuiven terwijl de avond valt of op welk moment van de dag dan ook. De baskische kust heeft steile rotswanden, waarin het groene mos opgaat in het blauw van de zee. Maar deze wanden wisselen zich af met zachtere landschappen, waarin stranden en dorpjes om de uitmondingen van tientallen riviertjes en stroompjes samenkomen.
De grote hoeveelheid strandjes die te vinden is in Euskadi
bestaan uit fijn zand, beschikken over alle nodige voorzieningen en hebben, normaal gesproken, schoon en helder water om een frisse duik in te nemen.
Er zijn vele pittoreske vuurtorens te vinden
langs de kust van Euskadi, een land waarin havens en scheepswerven altijd een belangrijke rol hebben gespeeld gedurende de geschiedenis, evenals de figuur van de zeeman. Een voorbeeld: Juan Sebastián Elkano, uit Getaria (Guipuzcoa), was de eerste persoon die per boot een reis om de wereld maakte!

Watersport
De liefhebbers van watersport kunnen volop genieten, zowel aan de kust als op de stuwmeren van Alava. De golven van de Cantabrische zee trekken op stranden van Mundaka (Vizcaya) en Zarauts (Guipuzcoa) surfers van over heel de wereld.
Verse vis
Hoewel minder dan vroeger, houdt Euskadi een aanzienlijke vissersvloot in stand, gespecialiseerd in de kustvangst. Naast op de markt verkocht te worden, kan deze vers gevangen vis geproefd worden in de restaurantjes die zich in en om de haventjes bevinden.Natuurreservaten
In de zeven natuurreservaten en beschermde vier biotopen die in Euskadi zijn gelegen is het mogelijk dicht bij de flora en fauna in haast pure staat te komen. Baskenland bezit ook een gebied dat tot Reservaat van de Biosfeer is uitgeroepen door de UNESCO.
Groen, groen en nog eens groen.
Als er iets is dat Euskadi karakteriseert is het het intense groen van haar vegetatie. Het vochtige klimaat en de groene heuvels zorgen voor schitterende bossen en velden die uitnodigen tot het vullen van de longen met deze frisse lucht.
De afwisseling tussen middelhoge berggordels
en met riviertjes doorkruiste valleien maakt van Euskadi een landschap vol met aantrekkelijke plekjes om te relaxen in de open lucht. Wie goed oplet kan de verschillende fasen van de natuur ontdekken, die ervoor zorgen dat een zelfde landschap er ieder jaar anders uitziet, door veranderende lichtval, het uitvallen van de bladeren of juist het in bloei staan.
Gorbeia, Urkiola, Aizkorri en Aralar
zijn namen van de belangrijkste bergketens. De Basken, tegelijkertijd de actiefste bezoekers, doorkruisen ze al fietsend of wandelend. Weer anderen genieten liever op een rustigere manier van het landschap vanaf een van de recreatiezones of laten zich doordringen van de geur van pas gemaaid gras in een van dorpjes of landhuizen die opdoemen tussen de vegetatie.
De vochtige en bergachtige landschappen
gaan langzaam over in droog en vlak gebied ten zuiden van Vitoria-Gasteiz. Dit is een ander Euskadi in meer okerachtige schakeringen, dat het overneemt van de duizend kleuren groen van het noorden.
De ontwikkeling van de bebouwde gebieden
gaat in Euskadi op in de reeds bestaande dorpskernen die zich met het verloop van de tijd zonder grote veranderingen gehandhaafd hebben. De intensieve veeteelt en landbouw hebben hun basis in de "caserios", oude landhuizen, die vandaag de dag deel uitmaken van het zogenaamde platteland toerisme.

Traditioneel en tegelijkertijd avantgardistisch.
Baskenland is een land dat vasthoudt aan haar eeuwenoude tradities en trots op het feit dat zij de oudste taal van Europa, het "euskera" levendig houdt. Maar Euskadi leeft niet van het verleden maar kijkt ook naar de toekomst, zonder angst en met een innovatieve en zich steeds ontwikkelende geest. De vitaliteit van de baskische bedrijven,
gepaard met de grote staatsprojecten met betrekking tot infrastructuur en voorzieningen, zorgen ervoor dat Euskadi in een vooraanstaande positie komt te staan in het nieuwe millennium.
De innovatie van het baskische bedrijfsleven
strekt zich uit tot het sociale, artistieke en culturele leven, en komt het best tot uiting in het Guggenheim Museum waarvan de vormen zich weerspiegelen in het kanaal van Bilbao en is reeds het meest bezochte punt van Euskadi.
Het spectaculaire gebouw van titatium en glas,
ontworpen door Frank O. Gehry is een wereldwijd referentiepunt voor degenen die de nieuwe tendensen volgen van de eigentijdse kunst en treedt eveneens op als trekpleister voor Bilbao en in grotere zin voor heel Euskadi.

Het Guggenheim museum
is geen op zichzelf staand geval. Het Kursaal­centrum, in Donostia (San Sebastián), of het paleis Euskalduna, ook in Bilbao, zijn nieuwe ruimtes die open staan voor de cultuur en de politiek activiteit, met een architectuur die opvalt in deze dynamische, meervoudige, onrustige en innovatieve maatschappij. Een avantgardistisch Euskadi.
Standbeelden in de open lucht,
voetgangerspaden, socio­culturele voorzieningen en ruime groene zones maken de baskische hoofdsteden - in 't bijzonder Vitoria-Gasteiz en San Sebastián- tot ruimten waarin men gerieflijk kan wandelen en leven. Het zijn mensvriendelijke steden waarin men een zeer hoge kwaliteit van leven geniet.~
De baskische creativiteit
komt het meest tot uiting in individuen die de genialiteit raken. De artiesten Eduardo ChilIida - wiens Windkam op een magische manier één is met de kustlijn van Donostia (San Sebastián) en Jorge Oteiza zijn de hoofdfiguren van het culturele debat van de laatste decaden.

Smaakvol en feestelijk
De aantrekkelijke schotels van de baskische keuken worden uitstekend aangevuld door het hoofdstuk drank, waarin de heerlijke rode Riojawijnen een belangrijke rol spelen. Andere dranken die opvallen zijn de "txakoli", een witte wijn met een eigen persoonlijkheid, en de cider, die in het seizoen direct van het vat wordt gedronken.
De Basken weten van het leven te genieten
en zich te vermaken, en dat doen ze middels hun voornaamste liefhebberijen: de gastronomie en de volksfeesten. Het van goed eten houden is een liefhebberij die iedereen deelt, vandaar dat het sociale leven van de Basken zich in en rond de keuken afspeelt. Bijeenkomsten met vrienden, familiefeesten of zakenlunches spelen zich vaak rond de tafel af.
Ciderbarretjes, bars, restaurants
of gastronomische verenigingen zijn getuige van de culinaire passie van de Basken. De traditionele keuken, gebaseerd op vis en vlees, leeft in harmonie met de creaties van prestigieuze internationale
De restauranthouders die de keuken tot een kunst hebben verheven. Het eten is heerlijk in Euskadi, en wie ervan proeft, wil altijd herhalen.
Een andere bron van vermaak vormen de volksfeesten,
die de dagelijkse routine doorbreken op het ritme van eeuwenoude instrumenten, folkloristische dansen en dorpssporten. De volksfeesten van Euskadi hebben duizend verschillende gezichten. Ieder dorp handhaaft met trots de eigen variaties, vol met kleur en opvallendheden en die dankzij de deelneming van de bewoners zich ieder jaar herhalen maar steeds met de frisheid van iets nieuws. De straten zijn vol met tamboers, gemaskerde menigten met smaak naar vroeger, voorstellingen van historische wapens of dorpsvertegenwoordigingen.
Dit hard werkende volkje, dat van zijn feesten weet te genieten,
ontvangt haar gasten met open armen zodat deze zich één voelen met de menigte in dagen van een blije geest, vernieuwde tradities, onophoudelijke muziek en goed humeur.
De passie voor cultuur en spektakel
is een van de meest opvallende karaktertrekken van de Basken, waar feesten van hoog niveau worden gevierd zoals het Jazzfestival van Vitoria-Gasteiz, de opera van Bilbao of het Internationale Filmfestival en de Muziekfeesten van San Sebastián.
Internet: www.basquecountrytourism.net

** Voor geheel Spanje
  kunt u goed uw accommodatie boeken via Hotels/Appartementen/Spanje. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets