ZEEKREEFT uit Baskenland, naar overzicht Mediterrane Culinaria

Terecht wordt de zeekreeft of hommer (bogavante of lubigante) wel de koning onder de kreeften genoemd.
Deze favoriet van de fijnproevers houdt zich het liefst op in wateren met rotsachtige bodem. Met twee grote scharen die nooit identiek zijn, houdt hij bij zijn onderdanen de wind eronder. De sterker ontwikkelde schaar (meestal de rechter) gebruikt bij om zijn prooi te grijpen en te kraken, de zwakkere schaar is zijn tastorgaan en doet het fijnere knipwerk. Hij is eenvoudig te onderscheiden van de langoest, die geen scharen heeft. Overdag verbergt de zeekreeft zich in holen of onder stenen. 's Nachts gaat hij op jacht naar zijn lievelingskostje: inktvis, kreeftjes en visjes. Tijdens de groei verwisselt de zeekreeft herhaaldelijk van schaal. Door de toenemende lichaamsomvang barst de buitenste schaal open. De kreeft is dan naakt en moet zich een paar weken in de beschutting van een holte terugtrekken. Daarna is de sterke lederhuid uitgehard en heeft het dier een nieuw pantser.
In Spanje vangt men zeekreeft van juni tot en met augustus met manden of sleepnetten
die over de zeebodem getrokken worden. Omdat kreeften meestal levend verkocht worden, dienen ze na de vangst voorzichtig behandeld te worden, want van stress gaat de kwaliteit van hun vlees achteruit.

Door de absolute overbevissing in de meeste wateren heeft de Europese zeekreeft (Homarus gammarus) inmiddels de status van welhaast onbetaalbare specialiteit verworven.
Daarom worden er op Baskische markten ook wel Amerikaanse hommers aangeboden (Homarus americanus). Deze komen meestal uit de kustwateren van Oost-Canada, waar de populatie nog wat groter is. Amerikaanse zeekreeft is over het algemeen meer gedrongen en heeft grotere scharen met daarin meer vlees. Zijn schaal is roodzwart van kleur, waar zijn Europese verwant een donkerdere, ietwat blauwachtige schaal heeft. Pas tijdens het koken neemt die de kenmerkende rode kleur aan. U kunt het beste kreeften kopen die levend in een bassin aangeboden worden. Aan het uiterlijk is moeilijk te zien of u met een vlezig exemplaar te maken hebt. Til hem dus uit het water en bekijk zijn reflexen. Haalt hij stevig en snel uit met zijn scharen, dan zit er veel vlees onder de schaal. Als hij echter sloom is, duidt dat op het tegendeel. Onder een vochtige doek in de koelkast blijft een kreeft twee dagen goed. Een kooktijd van 15 tot 20 minuten is voldoende; het vlees is dan nog mals en heeft zijn fijne smaak behouden.
 
Bron  
CULINARIA ESPAÑA, Könemann. ISBN: 3-8290-1964-5. U vindt hier ook een keur van recepten behorend bij bovengenoemde producten. Prachtig geillustreerd werk! Van Uitgeverij Könemann is ons geen URL, WAP of EMAIL bekend 

 
Een accommodatie in Nederland kunt u goed vinden via Hotels/Appartementen/NL (6527).
 Uw accommodatie in België kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Belgi
ë.
 Via Hotels/Wereldwijd kunt u goed zoeken naar een juiste accommodatie in 102 landen.