MARIAPFARR - 5571 - Salzburg, met Parochiekerk hl. Maria

    
Mariapfarr is de oudste parochie in het hooggelegen 1100 m Lungaudal:
zij wordt al in 923 vermeld.
Deze parochie ressorteerde onder het Domkapittel van Salzburg. Een geestelijke die nog steeds in de herinnering voortleeft, is de kunstzinnige Petrus Grillinger, die hier van 1419 tot 1447 pastoor was. Zijn bijbel, de zgn. Grillinger-bijbel, wordt thans bewaard in de Staatsbibliotheek in MŁnchen. Het zgn. Grillinger-altaartje is alleen nog maar te zien tijdens de processies op Sacramentsdag.

Parochiekerk hl. Maria:
het oorspronkelijk Romaanse bouwwerk kreeg zijn huidige aanzien vn
l. in de periode van de gotiek. Een machtige toren bekroont het van oorsprong Romaanse koor. De torenspits stamt uit de tijd na de brand van 1854. De koorpartij is uit 1360. Werd uitgebouwd tot een gotische, drieschepige basilica. Al in ca. 1421 had men de Georgskapelle aangebouwd aan het zuidelijk zijschip. Door restauratie in 1946 kwamen belangrijke resten van middeleeuwse fresco's aan het licht. In het koor een frescocyclus uit ca. 1200, met voorstellingen uit het leven van Jezus.
In de Georgskapelle zijn scŤnes te zien uit het leven van St. Joris
en voorts een interessante iconografische voorstelling van het lijdensverhaal. Tot de belangrijkste middeleeuwse stukken in het interieur behoren een crucifix uit 1430, dat nog de oude polychromie bewaard heeft
en de in het neogotische hoogaltaar opgenomen vleugels van een verloren gegaan gotisch retabel. Een staande Madonna met Kind dateert uit 1400. Gotisch triomfboogkruis. In de crypte, in gebruik als herdenkingskapel voor gevallen soldaten, een barokke crucifix uit de 17de eeuw, met zeer realistische trekken.

Rauris 5661 Salzburg
Sedert het midden van de 14de eeuw is Rauris zetel van een arrondissementsrechtbank. In de 15de en de 16de eeuw kwam het plaatsje tot grote bloei door de exploitatie van de goudmijnen in het Tauerngebergte
, Kolm≠Saigurn. Uit deze tijd stammen de voorname fabrikantenhuizen, die het plaatsje - pas in 1884 als markt erkend - reeds lang daarvoor het uiterlijk van een welvarende handelsstad verleenden. De laatste tijd is het bekend geworden door culturele manifestaties van eigentijdse kunstproducten van de inheemse bevolking 'Rauriser Literaturtag' in het voorjaar; 'Rauriser Malertage' in de herfst.

Parochiekerk Jacobus de Meerdere en Martin:

toren en koorpartij laatgotisch
, schip vernieuwd. Op het voorste rechterzijaltaar nog twee beelden van het voormalige hoogaltaar. Een beweninggroep van dezelfde houtsnijder bevindt zich in de in 1497 gebouwde Michaelskapelle. Op het kerkhof een dodenlantaarn uit 1499.
 

St.-Gilgen 5340 - Salzburg
Het rondom de Wolfgangsee gelegen land kwam als schenking van de Agilolfingen in de loop van de eerste helft van de 8ste eeuw aan Salzburg. Onenigheid over bezittingen met het klooster Mondsee leidde tot de bouw van een vesting
, Alt-HŁttenstein, en misschien ook tot de instelling van een gerecht. Ten tijde van de herbouw van het tegenwoordige rechtsgebouw was Nikolaus Pertl, Mozarts grootvader, rechtercommissaris.
Mozarts moeder Anna Maria werd in 1720 in het nieuwe rechtsgebouw geboren en tussen 1784 en 180 I woonde Mozarts zuster daar.
 
Parochiekerk St.-
ńgyd.
Deze in 1376 voor het eerst genoemde kerk werd in 1727 verbouwd. Van de 18de-eeuwse verbouwing dateren ook de drie altaren in de overgangsstijl van rococo naar classicisme, versierd met schilderingen. De Madonna me
t Kind in het koor is
uit het begin van de 18de eeuw.
 
Omgeving.
Zichtbaar vanaf de weg naar Salzburg ligt aan de overkant van het Fuschlmeer het voormalige aartsbisschoppelijke jachtslot Fuschl. De eerste melding ervan vindt men in 16de-eeuwse rekeningen voor onderhoudswerkzaamheden. Sinds 1865 is het massieve torenachtige gebouw privť-eigendom en tegenwoordig is het als hotel in gebruik.
 

St.-Johann i. Pongau 5600 - Salzburg
Bestuurscentrum van het district Pongau. Mogelijk reeds in 924 genoemd; marktrecht in de 13de eeuw; een der plaatsen waar de arrondissementsrechtbank voor Pongau zitting hield.

Decanaatparochiekerk Johannes de Doper.
Na de verwoestende brand in het dorpje werd de kerk van de grond af nieuw opgebouwd.
Het is een neogotische driebeukige basilicale kerk met de polygonale koorafsluiting. De kerk beheerst het dal van de Salzach, en het majestueuze interieur maakt deze 'Pongauer Dom' tot een belangrijk voorbeeld van de kerkelijke architectuur van het historisme in Salzburg. De neogotische altaren bevatten een groot aantal laatgotische beelden.

A
nnakapelle ten noordwesten van de kerk:
voormalige Ka
rner van twee verdiepingen. Op het altaar van de met een kruisgewelf overdekte benedenverdieping bevindt zich fraai houtsnijwerk: de tronende heiligen Hendrik II en Kunigunde.

Omgeving.
Bij St.-
Johann monden de Kleinarler- en de Grossarler Ache in de Salzach uit.
Centrum van het Grossarital is GrossarI, Salzburg
met de parochiekerk St.-Ulrich. Het is een eenbeuklg zaalkerkje uit 1768 1769 met een rococo-interieur. Langs de weg naar Grossari staat de Alte Wacht, een houten poortgebouw, oorspronkelijk uit de middeleeuwen.Ook in de omgeving vindt u:
Het Kleinarltal met Wagrain als centrum, Salzburg
waar
Josef Mohr, de dichter van Stillenacht, heilige Nacht, begraven ligt, gest. in 1848.  

Energiek en levenslustig
Je bent de laatste tijd erg druk geweest en hebt weinig tijd voor jezelf gehad. Wat is er fijner dan er echt even helemaal uit te zijn. Even weg van huis en nieuwe energie opdoen.
Tijdens een wintervakantie in Wagrain-Kleinarl

 beleef je een heerlijke tijd in het winterse berglandschap. Je beleeft met z'n tweeŽn, als gezin of met vrienden de leukste avonturen in de sneeuw. Zo ontstaan dierbare herinneringen die je niet snel meer zult vergeten.

WITTE COMPOSITIE
Wagrain-Kleinarl ligt midden in het SalzburgerLand en maakt deel uit van de
Salzburger Sportwelt en Ski amadť, Oostenrijks grootste skiplezier. Supermoderne liften, absolute sneeuwzekerheid, prachtige pistes en honderden pistekilometers in alle moeilijkheidsgraden staan hier tot je beschikking.
Nieuw sinds vorig jaar is de G-L
INK WAGRAIN. Deze skilift verbindt de 2 ski bergen Grafenberg & Grieszenkareck, die tegenover elkaar liggen. De indrukwekkende skilift zweeft over het dal, waardoor je gemakkelijk en comfortabel van het ene naar het andere skigebied komt. www.g-link.at

THREESIXTIES EN MEER
Klaar voor de start, springen en ... vliegen maar. Of je nu skiŽr of snowboarder bent, je je op de piste of in vrij terrein bevindt, hier vind je vast en zeker de kick waar je naar op zoek bent. Het Absolut Park is de perfecte plek om de gekste
trendsporten uit te oefenen. Dit snowpark is met 1,5 km de langste van Europa en zorgt dagelijks voor de mooiste avonturen.

SAMEN MET DE KINDEREN
In Wagrain-Kleinarl zullen je kinderen zich geen moment vervelen. Sneeuw zorgt altijd voor het grootste plezier. Professionele skileraren leren de kinderen hun eerste bochtjes, terwijl de ouders zich op de moeilijkere pistes wagen. Na een drukke dag in de sneeuw is niets leuker dan samen nog even met de rodel naar beneden te sjezen.

DE NATUUR ALS GIDS
Ontspannen door het besneeuwde landschap glijden of op sneeuwschoenen de prachtige witte wereld ontdekken. Het werkt bijna meditatief.
Hier beleef je avonturen in de sneeuw, belevenissen, die voor altijd in herinnering blijven.
De meer dan 220 km gespoorde loipes zijn bij vele langlaufliefhebbers tot ver buiten de regio bekend. Populair is de tocht bij de Jšgersee. Waarschijnlijk ook vanwege de vele plekken waar je even heerlijk kunt pauzeren.

ONTSPANNING NA HET SKIňN
Buiten de piste zorgt 'Wasserwelt Wagrain' met een oppervlakte van 1000 m
2 voor een gevarieerde vakantie. Dit waterparadijs heeft een
aangename temperatuur van 30 graden, zowel binnen als buiten, en tal van coole en snelle waterglij banen . Een waterparadijs voor kinderen en volwassenen. Na een dag in de sneeuw kan je
in heerlijk ontspannen in de royale saunawereld van het complex. Even tijd voor jezelf.

MAAK KENNIS MET ...
Christoph Baumann was vanaf het eerste moment betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe liftverbinding. "Hoe konden we de 2 skibergen Grafeneck & GrieBeneck zo goed mogelijk met elkaar verbinden? De nieuwe spectaculaire liftverbindmg G-LiNK WAGRAIN zweeft over een lengte van 230 m over Wagrain en brengt gasten in ca, 6 minuten naar de overkant. Daardoor is het skigebied uitgebreid met 120 km piste van Wagrain naar Flachau en Alpendorf. Missie geslaagd zou ik zeggen."
Ch
ristoph Baumann, bestuurslid van de Bergbahnen Wagram

Informatie
Wagrain-Kleinarl Tourismus
-
Tel.: 0043-6413-8448 - info@wagrain-kleinarl.at, - www.wagrain-kleinarl.at  -  Dagelijks entree in Wasserwelt Wagrain, www.wasserwelt.at

St.-Michael i. Lungau 5582 - Salzburg  
Parochiekerk St.-Michael.

De kerk van de parochie die in 1225 door paus Innocentius
III ten overstaan van het Salzburgse domkapittel werd erkend, wordt voor het eerst genoemd in een oorkonde van 1147. Toen zou reeds het nu als koor gebruikte gedeelte bestaan kunnen hebben. Later is blijkbaar de eenvoudige gotische overwelving aangebracht. Het brede schip, met laatgotisch netgewelf, is door een machtige triomfboog van het koor gescheiden. De noordzijde van het schip sluit aan op een zijbeuk met stergewelf. Het historisch gezien waardevolste onderdeel van de inrichting is de beschildering.

Aan de zuidwand van het koor restanten van romaanse fresco's
uit de eerste helft van de 13de eeuw: in drie zones boven elkaar
, van boven naar beneden, een gedeeltelijk bewaard gebleven Val in de hel (patronaat van MichaŽl), het tronende koninklijke paar Hendrik II en Kunigunde, en de gestalte van keizer Karel, die alleen nog is te reconstrueren uit het fragmentarische opschrift.

Op de dagkanten van de gesloten vensters
daarnaast staan de heiligen Leonardus en Ulrich. De scŤne uit de legende van Dorothea dateert uit de late 14de eeuw. Tegen de zuidwand van het schip afbeeldingen van de heiligen Dorothea en Agnes met het kind Jezus. De populierbarokke wandschildering met de uitbeelding van de zeven hoofdzonden is rijk aan verhalende details.
 
Opmerkelijk zijn ook de beide zijaltaren
met mooi werk van
een houtsnijder. Van zijn hand zijn ook de beelden boven de triomfboog, afkomstig van het gesloopte barokke hoogaltaar. In het noordelijke voorportaal bevindt zich een Romeinse grafsteen in de vorm van een tondo met drie portretbusten. Op het kerkhof staat een achthoekige 14de-eeuwse Kamer van twee verdiepingen, voorzien van een koepel met octogonale lantaarn.

Omgeving.
Filiaalkerk hl. Agidius
:
buiten het plaatsje tegen de berghelling gelegen, vermoedelijk op de plaats van het in 1244 genoemde 'Castrum ad sanctum Michaelem'. Het romaanse karakter van de toren doet vermoeden dat de kerk is ontstaan uit de oorspronkelijke burchtkapel. St. Martin, met de gelijknamige filiaalkerk: opgegraven Romeinse muurfragmenten, alsmede het in de toren ingemetselde deel van een grafstŤle
, portret van een vrouw met 'norische'  = uit Noricum afkomstige muts op en van een man in toga met schrijfgerei; 2de eeuw na Christus, en het in het Salzburger Museum terechtgekomen reliŽf met Actaeon verwijzen naar de Romeinse oorsprong van het plaatsje.
Op de noordelijke buitenmuur van het schip twee fresco's uit de bouwtijd.
In de kerk een opmerkelijk gotisch vleugelaltaartje met een uit hout gesneden
Heilige Martin uit de late 15de eeuw.

 
** Uw accommodatie in geheel Oostenrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Oostenrijk     
 ** Via Hotels/Appartementen/Wereldwijd kunt u goed zoeken naar een accommodatie in 110 landen.
     Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, boeken in uw taal is mogelijk!
 ** Algemene info over Oostenrijk