BERNSTEIN 7434 naar overzicht Burgenland met Burcht. Naar stedenlijst Oostenrijk. Naar kaart van Oostenrijk. Naar uw accommodatie!

    
De imposante, hooggelegen burcht domineert het omliggende landschap.
Bernstein was in het verleden een belangrijke schakel in de ketting van burchten die dit grensland beschermde. Een explosie in de 17de eeuw maakte restauratie noodzakelijk: de burcht werd omgevormd tot een schitterend kasteelcomplex. Van de donjon, die zich midden op de binnenplaats verhief, bleef niets over. Thans steekt alleen nog een barokke toren boven de daklijn uit.
Burcht in Bernstein
Burcht 1 Toegang tot de burcht; 2 Kapel; 3 Ridderzaal; 4 Toren; 5 Rots waarop vroeger de donjon stond; 6 Trappenhuis

Bezichtiging:
een door pijlen gemarkeerde ommegang voert de bezoeker langs en door het slot, waarbij men zowel schitterende vergezichten als kijkjes in de kleine expositieruimten
, prehistorische vondsten, wapens, een alchimistenkeuken, martelwerktuigen, enz., krijgt aangeboden. Van het interieur is vooral de Ridderzaal vermeldenswaard, een schitterend voorbeeld van Italiaanse stucwerkerkunst. Aan het plafond ziet men zeven voorstellingen uit de mythologie, en daartussen putti, amazones, mascarons, enz. en voorts in kleine medaillons de portretten van Dante en Ariosto. Jachttaferelen sieren de diepe vensternissen.
Het slot is in gebruik als hotel-restaurant.
De Ridderzaal herbergt het res
taurant en is dus voor bezoekers die wat willen consumeren vrij toegankelijk. Toegang tot andere vertrekken is voorbehouden aan hotelgasten.
In de omgeving van Bernstein
, Burgenland, komt serpentiniet voor: een groenachtig ge
steente dat o.a. in sieraden wordt verwerkt.    

Forchtenstein 7212 - Burgenland
In de middeleeuwen werd dit gebied beheerst door twee machtige dynastie
Žn: in het zuiden de GŁssingers, in het noorden de Mattersdorfs, de plaats Mattersdorf werd omgedoopt in Mattersburg nadat zij stadsrecht had gekregen. Toen hun stamslot in 1294 geslecht was, richtten de Mattersdorfs op de 'Forchtenstein' een nieuwe bezitting op en zij noemden zich voortaan ook Forchtenstein. Zij namen de adelaar van het Burgenland in hun wapen op.
 
Kasteel ForchtensteinBurg Forchtens
tein
Het kasteel heeft een imposante ligging tegen de helling van het Rosaliengebergte. Het is omgeven door verdedigingswerken en wordt beheerst door een machtige donjon. Aan de oostzijde verheft zich, als een soort pendant van de donjon, een sierlijke, barokke, uivormige toren. Het huidige complex is in hoofdzaak het resultaat van bouwactiviteiten in de 17de eeuw. Het hoofdportaal, dat men via een brug ov
er een diepe gracht bereikt, is versierd met figuren van heiligen. Op de binnenplaats herinnert een stenen ruiterstandbeeld aan de verheffing van Paul EsterhŠzy tot prins, 1687, door Leopold I.
Het belang van de collectie van Forchtenstein ligt voornamelijk in het arsenaal,

dat, naast die van Wenen, Graz en Ambras, de grootste verzameling in zijn soort herbergt. Verder zijn te vermelden: de zgn. Turkenbuit
, o.a. een Turkse staatsietent, staatsiekarossen, een portrettengalerij van het geslacht EsterhŠ
zy en portretten van de prinselijke jachthonden. De 142 m diepe regenput is gegraven door gevangengenomen Turken.
Het gehele jaar door rondleidingen.
's-Zomers Burgfestspiele; opvoeringen van werken van Grillparzer. Inlichtingen: Burgenl
šndischer FV-Verband, Eisenstadt (tel. 02682-3384).

Omgeving

Ca. 6 km ten zuidwesten van Forchtenstein ligt de RosalienKapel
le.
De Heuberg, met zijn 746 m de hoogste top van het Rosaliengebergte, wordt sedert 1666 bekroond door een aan de heilige Rosalia gewijd kerkje. Deze in Oostenrijk alom vereerde heilige behoorde tot de hemelse helpers in tijden van pestepidemie
Žn. De vroegbarokke aankleding van het kerkje is zeer harmonisch en van grote kwaliteit. Het hoogaltaar toont de heilige in de voor haar karakteristieke voorstellingswijze: liggend in een grot, zoals men haar ook op veel pestzuilen aantreft. Bijzonder fraai is de kansel, in zwart en goud. Dieven hebben een kostbare reliekhouder uit de kapel ontvreemd.
Ca. 6 km ten noordoosten van Forchtenstein ligt Mattersburg,
het voormalige Mattersdorf
. In de middeleeuwen was het plaatsje de residentie van het vooraanstaande geslacht Mattersdorf. De statige kerk maakte deel uit van een aanzienlijk verdedigingscomplex, waarvan nog steeds overblijfselen te zien zijn. Het getto is verdwenen; er is nog wel een joods kerkhof.   

Bad Tatzmannsdorf 7431 Burgenland
Deze reeds in de 17de eeuw bekende badplaats maakte in de 19de eeuw een enorme bloei.
Openluchtmuseum
Dit is in 1967 aangelegd aan de rand van het park en het is nog steeds in aanbouw: boerderijen, schuren, 'Kittinge'
, voor het Burgenland typische houten voorraadschuren, wijnkelders, stallen, een klokkenstoel, een put met hijsrad en een smederij.

Omgeving
.

Mariasdorf:
Burgenland
enkele kilometers ten noorden van Bad Tatzmannsdorf. Op een terras boven het plaatsje ligt de kerk. Helaas onderging dit mooie gotische gebouw aan het eind van de 19de eeuw een minder gelukkige 'restauratie'; geheel nieuw zijn de dakruiter en de erker met het Mariabeeld aan de westgevel. Het timpaan van het westportaal, dat twee wapenschilden met leeuwen en een eenhoorn draagt, geeft nog het beste de oude plastische bouwvorm weer. Het sacramentshuis is vernieuwd.
 

 
  ** Uw accommodatie in geheel Oostenrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Oostenrijk     
  ** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ! 
  ** U vindt er o.a.:
   Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets  
 ** Algemene info over Oostenrijk