VERONA, Stad van Romeo en Julia. Verona ligt gunstig in het dal van de Adige, wat een deel vormt van de weg Italië - Alpen. In de eerste eeuw v.C. was Verona al een Romeinse stad. Dat blijkt nu nog uit: amfitheater, het theater en de Porta dei Borsari, een stadspoort. Naar regio Veneto.  Naar Stedenlijst Italië.   Naar  Regiokaart Italië. Naar uw accommodatie!

    

In de 12e - 14e eeuw is Verona bestuurd door de Scaliger familie.
Hierna kwam het bij het rijk Venetië tot het ging behoren bij de Italiaanse eenheidsstaat. Shakespeare heeft de Welfisch - Ghibellijnse partijtwisten vereeuwigd in zijn “Romeo en Julia”.

veronazeno.gif (128202 bytes)San Zeno Maggiore 
Dit is een Romaanse kerk uit de 12e eeuw. Links naast de kerk staat een rode toren, een restant van een abdijcomplex. De kruisgang met grafmonumenten is er ook nog van overgebleven. Rechts de campanile uit de 11e eeuw. Voor de kerk is een portaal. Leeuwen torsen zuilen en deze weer een baldakijn met een ronde boog. Rechts boven de zuilen staat Johannes de Doper, links Johannes de evangelist. In de lunet, gewelfveld boven de deur, bevinden zich voorstellingen uit het leven van Zeno, een Afrikaanse bisschop van Verona. Hij is hier in de 4e eeuw begraven. Naast de deuren zijn reliëfs met scènes uit Oude- en Nieuwe testament. Vooral opvallend zijn de houten deuren met bronzen reliëfs uit de 12e eeuw. Boven het portaal is een twaalfdelig rozet “La Ruota della Fortuna”.
De kerk is drieschepig.
Er is een verhoogd altaar, met een drieluik, boven een crypte. Het altaar is door een balustrade, met beelden van Christus en de apostelen, gescheiden van de rest. De marmeren doopvont is uit de 12e eeuw. Verder veel fresco’s en een geschilderde kruiswegstatie.

Castel Vecchio 
Ligt aan de Adige. Vlak hiervoor staat de Arco dei Gavi, triomfboog uit de eerste eeuw. Het is het kasteel van de Scaligers.. Is in de 14e eeuw gebouwd tegen de stadsmuur. Nu is er een museum in met veel Venetiaanse kunst. Er zijn drie delen: woongedeelte, vesting met bastions en ponte Scaligero, versterkte brug over de Adige.

Piazza delle Erbe 
Vroeger was hier het Romeinse forum. Dagelijks wordt hier nu markt gehouden (groente, fruit en kleding). Er zijn veel terrasjes. Aan de korte zijde van het plein staat op nr. 42 Palazzo Maffei. Op de balustrade ervan staan marmeren standbeelden. Links ervan staat de Gardellotoren uit de 14e eeuw. Vóór Palazzo Maffei staat en zuil met Marcusleeuw. Op het plein staat een fontein met een Romeinse vrouwenfiguur, madonna de Verona. Op haar sjerp staat “deze stad brengt rechtvaardigheid en wil geprezen worden”. In het marmeren gebouwtje op het midden van het plein vonden vroeger belangrijke openbare gebeurtenissen plaats. Achter op het plein staat een zuil met een stenen lantaarn.
Lopen we de Via Cairoli in dan komen we bij de Torre dei Lamberti, 84m. Met trap of lift kan men omhoog. Men heeft er een mooi uitzicht over de stad.

Piazza dei Signori 
Is een van de mooiste pleinen van het middeleeuwse Italië. Er staan mooie renaissance bouwwerken aan. In het midden staat het standbeeld van Dante. Deze werd in de 13e eeuw ontvangen in het Palazzo del Governo door Cangrande Scaliger. Aan de noordzijde zien we de Loggia del Consiglio, westelijk ligt het hoger gelegen Piazza Mazzanti met een put en balkongevels. Zuidelijk ligt Palazzo del Commune waar een toren boven uitsteekt.

Grafmonumenten van de Scaligers 
Op een met een hek afgesloten binnenplaats bevinden zich twee mausolea in gotische stijl uit de 15e - 16e eeuw.

Casa di Giulietta 
We zien hier op de binnenplaats de gevel met balkon van een 13e eeuws deftig huis. Hier zou de heldin gewoond hebben. Shakespeares tragedie Romeo en Julia speelt zich af in 1302. Het is de periode waarin de Welfen, waartoe de familie Montecchi behoorde, strijd voerden met de Ghibellijnen, de partij van de familie Capuleti.

Mijn lief, nu moet je gaan   
of daglicht zal het beletten:
ze luiden voor de metten,
de morgen breekt al aan.

Anastasia Kerk 

Deze heeft een dubbele toegangspoort met reliëfs in de architraaf en resten van fresco’s. Het interieur is indrukwekkend: drie schepen, veel fresco’s, twee doopvonten, pompeus orgel, Maria kapel met marmeren beeldjes en groot hoofdaltaar.

De Dom 
De Santa Matricolare heeft een schitterende façade en zuilen met griffioenen. De campanile dateert uit de 16e eeuw. Het koor heeft Romaanse vormen en is verder gotisch van stijl. Er zijn veel fresco’s. In de eerste kapel rechts hangt het schilderij Maria Hemelvaart van Titiaan. Links in de kerk kan men naar het baptisterium met een mooie doopvont uit een stuk marmer.

Piazza Bra 

Is een groot plein met er aan gelegen de gigantische Arena, 152 m bij 128 m. Amfitheater is uit de eerste eeuw. Hier vermaakten gladiatoren, middeleeuwse ridders en weer later stierenvechters het publiek. Nu vinden er opera uitvoeringen plaats. Midden op het plein is een parkje met een standbeeld van V. Emanuele. Links Palazzo Municipale, een stuk van de oude stadsmuur en de Porta Nova, poort met twee bogen.

Specialiteiten 
Gepeperde sauzen met kaas en varkensvleeswaren met knoflook Wijnen: Valpolicella, Soave (gerenommeerde wijnstreek) en Bardolino
Kunstnijverheid
Porselein, wandtapijten, zilverwerk.Aanbevolen 
Het boek “HEEL VERONA”, geïllustreerde gids met 123 kleurenfoto’s en plattegrond van Giovanna Magi.
Plattegrond van de Arena, tickets bestellen en gehele jaar programma, zie de Arena internet site.
U moet opgeven: uitvoering, datum, gewenste plaats en hoeveel kaarten u wilt hebben. U betaalt met creditcard het gemakkelijkst. Voor u kunt bestellen moet u zich eerst registreren. De site is o.a. in het Engels.

A.P.T Verona 

Piazza Erbe, 38 - 37121 Verona  -  Tel.: +39.045.800.00.65 - Fax: +39.045.801.06.82  -  E-mail: info@tourism.verona.it
Informatie
* Een bruikbare plattegrond is Pianta della Città Verona,  met tekst.
* Beter kunt u vragen Pianta della Città Verona, Vieni Verona tutto l'anno. een kleurrijke plattegrond met foto's en tekst.

Peschiera 
Ligt schilderachtig aan de zuidpunt van het Gardameer. Hier ontspringt de Fiume Mincio. Vroeger was het al een belangrijke haven omdat men van hier de Adriatische Zee kon bereiken. De oude vestingmuren en de Scaligerburcht zijn bezienswaardig.

Lazise 
Is een oud stadje gelegen aan de zuidoost kant van het Gardameer en 9 km van Peschiera. Van de camping “Ideal” ia het 1.5 km. Het heeft een middeleeuwse ringmeer en een kasteel van de Scaligers. Het kleine Romaanse kerkje S. Nicolo stamt uit de 12e eeuw. Het heeft mooie fresco’s, een Venetiaans tolgebouw uit de 14e eeuw en  een gotische klokkentoren.
Langs de oever van het meer ligt de mooie boulevard Lungolago. Het haventje loopt door tot bijna in het midden van het stadje.

Sirmione 
Ligt op het schiereiland in het zuiden van het Gardameer. Door een smalle landtong waar een weg overheen loopt is het met het vasteland verbonden. De Rocca Scaliger, uit de 13e eeuw, overheerst het hele stadsbeeld. Buiten het stadje op de punt van het schiereiland liggen Romeinse ruïnes. Naast de ruïne is een klein museum. Vanaf hier, Punta Sirmione, heeft men een mooi uitzicht op het met cipressen en olijven begroeide schiereiland. Bij helder weer kunnen de Alpen gezien worden. Zon, wind en stroming geen het water vele tinten. Geheel aan het eind van het eiland ligt een prachtig park.
De zwavelbron “Boiola’ ligt 18 m beneden de waterspiegel. 
Met een temperatuur van 80° wordt het geneeskrachtige water naar enkele exclusieve hotels geleid.

Oficina de Turismo 
Viale Marconi, 2 - 25019 Sirmione.  -  Tel. 0039 030 916 114 - Fax 0039 030 916 222.   -  E-mail: aptbs@ferriani.com  

Lago di Garda 
Is het grootste meer van Italië. Het heeft een lengte van 52 km eneen breedte van 4 tot 19 km. Het meer dankt zijn huidige vorm aan een eeuwen lange schurende werking van geweldige gletsjers uit de laatste ijstijd. Aan het einde van de ijstijd vulde smeltwater het gevormde bekken.
In de winter kan de temperatuur tot -10°  C dalen. Citroen en sinaasappelbomen moeten dan beschermd worden.

Tourism.verona.it A.P.T. Verona
www.mediasoft.it Klik links op Piazze d'Italia, dan op Medioevali en dan bij Verona op Piazza delle Erbe e dei Signori
Arena.it Informatie bureau Arena di Verona. Reserveren

** Uw accommodatie  in Verona kunt U goed boeken via Hotels/Appart./Verona.  Er zijn 44 hotels online boekbaar.
 Hotels in/nabij de wijken: Borgo Milano - Stadio  -  Borgo Trento  -  e.a.
 Hotels nabij monument of oriëntatiepunt: Giulietta's House  -  San Zeno Church  -  Basilica SS. Apostoli
 Hotels in de populairste steden rondom Verona: Mizzole 6.5 km  e.a.
 
Hotels op / nabij luchthaven: Villafranca (VRN) 9.5 km  e.a.
 Hotels nabij treistation:
Porta Vescovo railway station
 Hotels nabij winkelcentra: Centro Commerciale Verona Uno   e.a.
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets