REGIO TOSCANE, Stamland van de Etrusken. De zacht glooiende heuvels, beplant met cipressen, die het landschap van Toscane, of eigenlijk Toscana, beroemd maakten, lenen zich tot een vaak nog traditionele vorm van landbouw, gericht op graan, olijven en wijn. Naar Stedenlijst ItaliŽ.   Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!
 

Arezzo Barga omg. Lucca
Carrara Chiusi
Cortona Elba
Florence Florence - links
Grosseto Livorno Lucca
M.Marittima S. Galgano
Montalcino / Abbazia Montecatini 
Montepulciano Pienza, stad van Pius II
Pisa en San Piero a Grado Pistoia met Pescia en Collodi
Pitigliano Populonia en Piombimo
Prato Sansepolcro
San Gimignano Siena en Corso del Palio
Volterra  
Etrusken Etruskische kunst
Gebruiken en gewoonten Etruskische kust
Culinaria    
Toscaanse culinaria Toscaanse wijnen
Toscaanse olijfolie
Toscaanse geschiedenis / diversen  
Prehistorie Romeinse tijd
Signoria Steden Midden ItaliŽ
Tijd van de commune Vroege middeleeuwen
Welfen /Ghibellijnen Boeken pagina
Italiaanse Kunstenaars VVV's in Toscane
Slaaptrein, Livorno Internet
Vakantie in de Maremma Landkaart Toscane

** Uw accommodatie kunt U in Toscane goed boeken via Hotels/Appartementen/Toscane.  Er zijn 1237 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!
Hotels in de populairste steden: Florence  -  Pisa  -  Lucca  -  Siena  -  Viareggio  -  Livorno  -  San Gimignano  -  Tirrenia  -  Montecatini Terme  -  Prato  -  Arezzo  -  Calenzano
Hotels op / nabij luchthaven: Marina di Campo (EBA)  -  Galileo Galilei (PSA)  -  Peretola (FLR)  - 
Forlž Airport (FRL)

    

Toscane, Michelangelo, Dante en Petrarca 
De zacht glooiende heuvels, beplant met cipressen, die het landschap van Toscane, of eigenlijk Toscana, beroemd maakten, lenen zich tot een vaak nog traditionele vorm van landbouw, gericht op graan, olijven en wijn. De 'chiantiroute' tussen Florence en Siena is bijzonder karakteristiek omzoomd door wijngaarden, olijfbomen en ontelbare boerderijen.

Overzichts kaart van ToscaneTerwijl de Arno vlakte sinds kort 

een veel belovende industriŽle expansie beleeft, heeft zich sinds het begin van deze eeuw aan de kust een bloeiend strandtoerisme ontwikkeld. De talrijke kreken, eilanden en duinen, beplant met pijnbomen, bezorgen het gebied een bijzondere charme, die verantwoordelijk is voor het succes van de Toscaanse kust en populaire badplaatsen zoals die op het schiereiland Monte Argentario.

Elba 

Dit eiland is het beroemdste van de Toscaanse archipel. In minder dan een jaar drukte Napoleon een stempel op het eiland door wegen aan te leggen en huizen te bouwen... Hij blijft voortleven in de herinnering van de eilandbewoners. Het toerisme is een van de belangrijkste bronnen van inkomsten van de regione, die de geÔnteresseerde bezoeker, naast de beroemde kunststeden -

Florence  

is de derde toeristische stad van ItaliŽ, verspreid over de heuvels ook nog talrijke kleine steden waar de tijd heeft stilgestaan:

Pienza

 'de ideale stad', die in opdracht van Pius II ingrijpend werd gewijzigd door Bernardo Rossellino;
Montepulciano,  

waarvoor Sangallo de Oude tal van monumenten ontwierp; en
San Gimignano,  
waarvan de hoge middeleeuwse torens zich tegen de hemel aftekenen.
De Etrusken,  

'tusci', bezorgden Toscane de naam en hoewel de meeste plaatsen waar ze leefden werden overwoekerd door Romeinse en middeleeuwse vestigingen, vindt men in Volterra, Chiusi en Cortone nog belangwekkende sporen van hun relatief onbekende beschaving.
De middeleeuwse geschiedenis  

van Toscane wordt gemarkeerd door verbeten gevechten tussen rivaliserende steden; oorlogen die zo hevig waren dat Dante ze heeft beschreven in zijn 'Inferno'. Siena, Arezzo en Pisa moesten stuk voor stuk buigen voor Florence, dat sinds die tijd het gewest domi≠neerde.Arezzo  

De voormalige Etruskische hoofdstad Arezzo bezit geen resten meer uit die primitieve periode van haar geschiedenis en de beroemde 'Chimera d'Arezzo' bevindt zich in Florence. In het hart van een moderne, bedrijvige en geÔndustrialiseerde stad bevindt het oude centrum zich rond de Piazza Grande. De S. Francesco bewaart nog een aantal bijzondere fresco's van Piero della Francesca die de Legende van het H Kruishout verbeelden, waarvan de handeling zich afspeelt in een Jeruzalem dat sterk op ņrezzo lijkt.

Siena  

De commerciŽle en bancaire activiteiten in Siena maakten deze stad tot de aangewezen rivale van Florence en ook tegenwoordig is de dienstverlenende sector nog het belangrijkst: banken, handel en toerisme. Het belangrijkste plein, de Piazza del Campo, lijkt op een grote schelp, die zich opent als een theater, met het Palazzo Publico als decor. Op 2 juli en 16 augustus houdt men er de beroemde 'Palio', een van de verrassendste paardenkoersen van ItaliŽ, waarin de wijken van Siena worden vertegenwoordigd door hun 'contrade', ploegen.
Alle stoten en klappen zijn toegestaan 

om de tegenstander te laten vallen in deze competitie waarin de overwinnaar, net als in het dagelijks leven, de zege dankt aan zijn moed, maar ook aan list en toeval. In hun roman beschrijven Fruttero en Lucentini prachtig de organisatie en drijvende kracht achter deze spectaculaire koers, die de kern vormt van het maatschappelijk leven in Siena.

Niet ver van de Campo  

bereikt men via enkele okergele straatjes de zwart en wit marmeren gevel van de kathedraal, dicht bij het baptisterium en de pinacotheek, waar men de meesterwerken van de Sienese School kan bewonderen.

Pisa  

Hoewel het zich snel industrialiseert, blijft het een kleine, rustige stad, die vooral bekend is vanwege de scheve toren. Dit monument, dat feitelijk de klokkentoren van de kathedraal is, vormt met het baptisterium een fraai gotisch geheel. De grafsculpturen op het nabijgelegen Campo Santo herinneren er aan dat Pisa van de 12de tot de 14de eeuw een belangrijk centrum was van de Europese beeldhouwkunst. D'Annunzio noemde Pisa de 'stad van de stilte'. De zee trok zich terug van de voormalige havenstad, die ooit Genua trotseerde en een heftige strijd voerde met Florence, totdat ze in 1405 uiteindelijk moest buigen.

Livorno 

Van de neergang van Pisa profiteerde Livorno, dat tegenwoordig de tweede stad van Toscane is en waarvan 40% van de be≠volking werkzaam is in de industrie. Toen Livorno in 1421 in handen viel van Florence was het slechts een groot dorp en het dankt zijn fortuin aan Cosimo I, die in 1571 begon met de aanleg van de haven. De bevolking van 865 zielen in 1560 groeide vervolgens met verbazingwekkende snelheid naar 8200 in 1609 en 20000 aan het eind van de 17 de eeuw, een tijdperk waarin het kosmopolitische en open Livorno een vrijhaven werd.
De geboortestad van Modigliani  

was vrij recent het toneel van een opzienbarende grap die uitstekend past binnen de legendarische Toscaanse ironie. Na het besluit om de Fosso Reale uit te baggeren - waarin de kunstenaar in een zwaarmoedige bui zijn beelden had geworpen  werd het gemeentebestuur blij verrast door de vondst van drie gebeeldhouwde koppen, waarvan de grootste internationale deskundigen de authenticiteit bevestigden. Kort daarna onthulden drie studenten dat zij de makers waren van de sculpturen en ze toonden hun talent op de televisie.

Lucca 

In Lucca lijkt de tijd te hebben stilgestaan. De stadswallen uit de 16de en 17de eeuw beschermden de stad tegen de Florentijnse aanvallen en door de zeer trage expansie in de 19de eeuw werd haar schoonheid behoed voor aanslagen van de vooruitgang. Deze geboortestad van Boccherini en Puccini organiseert muzikale manifestaties van hoge kwaliteit en leeft van traditionele Toscaanse activiteiten: weven, landbouwproducten, ambachten, Carrara, het centrum van de marmerindustrie, is niet ver...,  en uiteraard het toerisme.
Het marktplein van Lucca 

heeft nog steeds de vorm van een Romeins amfitheater en de middeleeuwse gevels vormen een hartveroverend geheel. Dicht daarbij herbergt de dom de graftombe van Ilaria dell Caretto, een meesterwerk van Jacopo della Quercia, van wie zich in de San Frediano ook een gebeeldhouwd retabel bevindt.

Omgeving 

De heuvels in de omgeving zijn bezaaid met kleine romaanse kerken en barokvilla's, waarvan sommige openstaan voor het publiek, Villa Garzoni, Torrignani, Mansi. Evenals die in de regio Florence, maar wellicht met nog meer uitstraling, behoren ze tot die Italiaanse vorm van levenskunst die men 'villegiatura' noemt.

Kunstenaars  

Toscane heeft de kunstenaars altijd gefascineerd. Denk maar aan de spraakmakende Franse beeldende kunstenares Niki de Saint≠Phalle, van wie zich tussen Rome en Florence een grote, sprookjesachtige 'Tarottuin' bevindt - Il Giardino dei Tarrochi - waarin zich betonnen reuzen verheffen die zijn bedekt met schubben van keramiek en glas uit Murano.

Gastronomie 

De Toscaanse keuken, ten slotte, is eenvoudig en verfijnd, en dankt haar reputatie aan de uitstekende kwaliteit van de regionale producten, zoals wild, vis, boleten en olijfolie. Niet vergeten mag worden dat Catharina de Medici, nadat ze koningin van Frankrijk was geworden, naar Parijs haar Florentijnse koks meenam, die de basis legden voor de Franse keuken...

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets