FLORENCE  kunststad. Etrusken kozen Fiesole als woonplaats aan de Arno. Pas in 59 voor Chr. is de Romeinse stad Florentia, de bloeiende, door Caesar gesticht als vestiging voor zijn  veteranen; naar regio Toscane. Naar Stedenlijst ItaliŽ.   Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!

    

De rechthoekige plattegrond, met loodrecht op elkaar staande wegen, is in het Florence van heden nog goed herkenbaar. Op de Piazza della Republica was vroeger het Romeinse forum.
Vooraf
*  We hebben de te bezoeken monumenten in vijf groepen, zo dicht mogelijk bij elkaar gelegen, ingedeeld. Elke groep is een  halve dag waard.
*  Door de vele verbindingen via internetlinks met kunstwerken in Florence hoeft u niet te wachten met ze te "bewonderen" tot u in Florence bent!
*  Aanbevolen om "Vooraf" bij Barok - Schilderkunst te lezen!
*  Hieronder volgt, voor hen die ťťn dag tot hun beschikking hebben, een korte schets van de belangrijkste bezienswaardigheden van Florence. Wilt u van een onderwerp meer weten kijk dan op "Meer info".

Monumenten rond de Piazza del Duomo
Duomo, Santa Maria del Fiore  -  Campanile  -  Battisterio San Giovanni  -  Museo dell'Opera del Duomo  -  Or San Michele.
Rond Piazza della Signoria
Piazza della Signoria met Palazzo Vecchio  -  Galleria degli Uffici  -  Santa Croce   -  Palazzo e Museo del Bargello.
Van San Lorenzo naar Santa Maria Novella
San Lorenzo  -  Biblioteca Laurenziana  -  Capelle Medicee  -  Palazzo Medici-Riccardi  -  Santa Maria Novella
Ponte Vecchio en zuidelijk van de Arno
Ponte Vecchio  -  Palazzo Pitti  -  San Minianot al Monte  - Piazzale Michelangelo  -  Santa Maria del Carmine  -  Santo Spirito 
Omgeving van San Marco
Convento e Museo di San Marco  -  Galleria dell'Accademia  -  Chiesa Santissima Annunziata  -  Ospedale degli Innocenti  -  Museo Archeologico
Diverse links
Oficina di Turismo   -  Omgeving  -  Uw acommodaties  -  Internetlinks  -  Adressen  -  Aanbevolen boeken  -  Boeken Florence  -  Boeken ItaliŽ  

Na de val van het Westromeinse Rijk
werd Florence ingenomen en geplunderd door Byzantijnen. Later veroverden Longobarden grote delen van Toscane en ook Florence. Onder de Franken liep het aantal inwoners nog verder terug. Rond het jaar 1000 begint de stad te herleven. Ondanks veel oorlogen en interne strijd duurt de opbloei verschillende eeuwen voort.

In de 12e eeuw wordt Florence een stadstaat.
Dan begint de botsing tussen de Guelfen (pausgezind) en Ghibellijnen (keizergetrouw). Dat duurt tot het eind van de 13e eeuw. In de 15e eeuw is Florence een bloeiende handelsstad. De Medici-familie regeert tot de eerste helft van de 18e eeuw. Florence is een leiding gevende stad tijdens Humanisme en Renaissance( Leonardo da Vinci en Michelangelo). In 1860 sloot Toscane zich aan bij het Italiaanse Rijk. Florence is kort de hoofdstad.

De Dom       
Eind 13e eeuw is er aan de huidige dom begonnen ter vervanging van de Santa Reparata. De koepel is in 1420 ontworpen door Brunelleschi en ook onder zijn leiding gebouwd. Het is een dubbel spitsbooggewelf met tussenruimte. Doorsnede is 45m9 de hoogte is 91m. De lantaarn heeft de vorm van een tempeltje. Later komt daar nog de vergulde kogel op. De totale hoogte komt dan op 107m.
De gevel werd pas in de 11e eeuw voltooid.
Men heeft er dezelfde soorten marmer voor gebruikt als voor de rest van de dom: het witte marmer uit Carara. Het groene marmer uit Prato en het roze marmer uit de Maremma. Er zijn drie portalen met afb. van het leven van Maria, erboven bevinden zich lunetten met van links naar rechts: Barmhartigheid, Madonna met de Schutspatronen en Trouw.
Het interieur vertoont sterke verticale en horizontale ruimtewerking
(153m. lang 38m. en bij transept 90m. breed). Om het hoofdaltaar zijn drie tribunes gegroepeerd met elk vijf kapellen. Het plaveisel is uitgevoerd in veelkleurig marmer, Let in het linkerschip op de oorspronkelijk als fresco's geschilderde ruitermonumenten.' In de muur van de faÁade zijn drie glas-in-lood ramen: H. Stefanus. Maria Hemelvaart en H. Laurentius. De kerk heeft twee zijschepen en een groot middenschip.
Is gewijd aan Santa Maria del Fiore. Enkele eeuwen is er aan de dom gewerkt. Zie ook Duomo Santa Maria del Fiore

Museo dell'Opera del Duomo
In dit museum zijn voorwerpen bijeengebracht uit de kathedraal, de campanile en het baptisterium.
De collectie bestaat o.a. uit: beelden afkomstig van de oude gevel; de beroemde Pietŗ van Michelangelo; tribunes, cantorie, die voor de koorzangers bestemd waren; bas-reliŽfs van de campanile; vier panelen van de Poort van het paradijs; het beroemde zilveren altaar en altaarparament met scŤnes uit het leven van Johannes de Doper. Zie ook
Museo dell'Opera del Duomo

Toren van Giotto      
De toren is 84m. hoog en heeft zijden van 14m.. Is geheel versierd met zeshoekige en ruitvormige reliŽfs. Heeft blinde nissen en nissen met beeldjes. Afbeeldingen in de onderste rand stellen het leven van de mens in de Schepping en in de Kunst voor. In de bovenste rand zijn afbeeldingen van planeten, deugden, vrije Kunsten en sacramenten. Zie ook Campanile

Santa Reparata
Is de antieke kathedraal, ooit gebouwd op de resten van een Romeins domus (huis), die plaats heeft moeten maken voor de huidige dom. De nieuwe dom is om deze kerk heen gebouwd en werd pas afgebroken toen deze in 1375 klaar was. Tijdens restauratie werkzaamheden in 1966 kwamen resten van de vroegere kathedraal aan het licht. Resten kunnen nu bewonderd worden in een ruimte onder de dom (fresco's, grafplaten).

Baptisterium        
De doopkerk is gebouwd in de 4e en 5e eeuw bij de noordelijke poort van het Romeinse Florence. Heeft een acht hoekige plattegrond en een verhoogde halfronde apsis (nisvormige afsluiting). De huidige kerk stamt uit de lle-13e eeuw. De buitenkant is bedekt met groene en witte stukken marmer. Elke zijde is in drieŽn verdeeld door blinde arcaden (bogen rustend op pilaren). In elk.zit een venster.
De kerk van de H. Johannes heeft drie bronzen deuren.
De Paradijsdeur (oostelijk) is de beroemdste. De 10 panelen stellen elk een scŤne voor uit het Oude Testament: Verleiding in het paradijsKaÔn en Abel, Noachís dronkenschap, Offer van Abraham, Izaak zegent Jacob, Jozef verkocht door zijn broers, Mozes die de wet ontvangt, Jozua neemt Jericho in, David en Goliath, Salomo met koningin van Sheba. Bijbelse figuren en kunstenaars sieren de omlijsting.
Binnen zijn de wanden bedekt met marmer inlegwerk.
Het zijn geometrische figuren en die zetten zich voort op de vloer. Het plafond is bedekt met mozaÔeken: Christus op de troon en van boven naar beneden in zes banen: scŤnes uit het leven van Johannes de Doper, van Christus en van Jozef, scŤnes uit Genesis, de hemelse hiŽrarchie met Christus en de Serafijnen.  Zie verder Battistero San Giovanni

Or San Michele
Een kerk die vaak ten onrechte niet bezocht wordt door bezoekers van Florence!
Als u van de Duomo  via de Via del Calziuoli naar Piazza della Signoria loopt komt u rechts halfweg bij de Or S. Michele.
De beelden van de patronen van de gilden in de nissen van de gevels vormen een waar beeldhouwkunstmuseum. Er zijn hier werken van de allergrootste kunstenaars zoals Donatello, Ghiberti en Verrocchio. Pronkstuk is het gotisch tabernakel, door Orcagna met polychroom marmer versierd. Zie ook Or San Michele

Piazza della Signoria

Dit rechthoekige plein behoort tot de mooiste pleinen van ItaliŽ. Het Palazzo Vecchio beheerst het plein. Rechts bevindt zich de Loggia dei Lanzi met beroemde beelden (Perseus, Hercules en de Centaur). Links is de Fondant de Piazza. Midden in de fontein staat het beeld van de zeegod, op de rand prachtige bronzen figuren. Er naast staat het ruiterstandbeeld van Cosimo I.

Palazzo Vecchio      
Het is een groot rechthoekig blok met kantelenrand. De toren is 94m. hoog. Muren zijn bekleed met grof afgewerkte natuurstenen. Op de gevel onder de kleine bogen bevinden zich fresco's van de negen schildwapens van de stad. Aan beide kanten van de poort staan marmeren kettingdragers. Er voor staan beeldhouwwerken o.a. de kopie van de David van Michelangelo en de beeldengroep van Hercules en Cactus. Het monogram van Christus boven de ingang, op een blauwe achtergrond, geflankeerd door leeuwen, vraagt om uw aandacht.
Oorspronkelijk was het Palazzo de verblijfplaats van de gildenregering.

Palazzo e Museo del Bargello
Als u van Piazza della Signoria links om Palazzo Vecchio loopt komt u in de Via dei Leoni. Daar gaat u links af en even verder komt u rechts bij Museo Bargello.
Het binnenlpein, voorzien van een zuilengang en een loggia, is een van de meest schilderachtige van ItaliŽ. U treft hier Florentijnse en Italiaanse beeldhouwkunst uit de renaissance. U treft hier werken aan van: Michelangelo; Benvenuto Cellini; Donatello; Settignano, Agostino di Duccio; Lucca Della Robbia en Verrocchio.  Zie ook Palazzo e Museo del BargelloSanta Croce
In deze gotische kerk bevinden zich beroemde kunstwerken. Van alle kerken in Florence is de 5. Croce het rijkst aan fresco's, beeldhouwwerken, grafmonumenten en gebrandschilderde vensters. Het is een van de grootste kerken van de stad (lengte 116m., breed 38m. ). Is gebouwd in de 13e en 14e eeuw. De gevel met drie spitsen en de klokkentoren zijn uit de 19e eeuw.
Het interieur is verdeeld in drie schepen
door slanke achthoekige zuilen. Deze dragen spitsbogen met dubbele lijst. De vloer is bedekt met grafstenen. In het transept (dwarsvleugel) zijn veel kapellen. Let in het hoofdschip op de prachtige achthoekige marmeren preekstoel met vijf scŤnes in reliŽf uit het leven van H.   Franciscus.    In  het  rechterschip staan    beroemde grafmonumenten: o.a. voor Michelangelo, Dante, Machiavelli, Galileo Galilei en Rossini. Zie ook Santa Croce.

Uffizi Galerij      
Oorspronkelijk  waren de Uffici bestemd voor administratieve en juridische doeleinden. Ze bestaan uit twee langgerekte gebouwen met een zuilengang op de begane grond, die aan de Arno afgesloten worden door een derde gebouw. Ze bevatten nu de beroemdste schilderijen van ItaliŽ. Ze geven een uitgebreid overzicht van de verschillende scholen binnen de schilderkunst van Florence.
Er zijn zeer belangrijke werken en authentieke meesterstukken.
Ook zijn de Venetiaanse en Vlaamse scholen vertegenwoordigd. Verder zijn er veel beeldhouwwerken uit de Klassieke Oudheid en een uitgebreide collectie wandkleden. De galerij is pas in 1737 openbaar bezit geworden door een schenking van Anna Maria Ludovica de Medici, de laatste vertegenwoordigster van de beroemde familie. De galerij bestaat uit 45 zalen.
Enkele namen die men tegen zal komen zijn:
Waterventer van Velasquez, Maria Boodschap van Leonardo da Vinci, Aanbidding van de Herders van Lorenzo di Credi. Portretten van de Hertog van Urbino en zijn Vrouw van Piero della Francesca, Madonna van het Magnificat van Botticelli, de Primavera (lente)  en de Nascita di Venere, Geboorte van Venus, van Botticelli, Portinari,  drieluik van Hugo van der Goes, Sacra Famiglia (Heilige Familie) van Michelangelo, Kindermoord van da Volterra, Venus en Cupido van Allessandro Allori. Kruisafneming van Rogier van der Weijden. Een keur van schilders vindt u bij Renaissance. U kunt hier via links naar o.a. de genoemde schilders en schilderijen. U komt niet uitgekeken!
Zie zeker ook: Galleria degli Uffizi

Ponte Vecchio
Dit is de oudste van de tien bruggen van Florence. Het is de enige authentieke brug. Ze overbrugt evenals haar drie voorgangers de Arno op hetzelfde punt. De huisjes aan beide zijden van de brug zijn uit de 14e eeuw. In het midden van de brug heeft men een mooi uitzicht over de Arno.

Piazza della Republica
Hier was ooit het Romeinse f orum. In de Middeleeuwen was er het centrum van de Oude Markt. Tot 1887, toen een deel van het centrum van Florence afgebroken is, waren hier antieke torens, huizen kerken, werkplaatsen en marktkramen.

San Lorenzo en de Medici Kapellen       
Oudste kerk van de stad. Door Sint Ambrosius in 393 ingewijd en in 1060 herbouwd. In 1423 heeft Brunelleschi het huidige aanzicht er aangegeven. De gevel is zonder marmeren bekleding.

Medici Kapellen
Hierin bevinden zich de graven van de Medici. Het complex bevindt zich achter de San Lorenzo. De toegang leidt naar een grote en lage ruimte waar zich de graven bevinden. Vandaar gaat men   naar   de  Vorstenkapel. De wanden zijn bedekt met edelstenen" halfedelstenen en marmersoorten. Boven de onderste rand met 16 wapenschilden van de steden van het Groothertogdom, bevinden zich de grafkisten van de Groothertogen.
Via een gang gaat men van de Vorstenkapel naar de Niewe Sacristie. Hier bevinden zich Graftomben van de Medici van Michelangelo. De ene graftombe wordt bewaakt door beelden van de Dag en de Nacht, de andere door de Avondstond en de Dageraad. Zie ook San Lorenzo en Capelle Medicee. Van hier kunt u bijv. via de Via del Melarancio of Via del Giglio naar de

Santa Maria Novella    
 
Kerk en klooster zijn in de 13e eeuw gesticht door de dominicanen. Het gebouw staat aan een plein waar vroeger wagenrennen werden gehouden.
Op de muur van de derde travee bevindt zich het befaamde fresco van de DieŽenheid met de H. Maagd en de H. Johannes. Beroemd zijn ook de fresco's in de Stozzi di Mantova-kapel en de fresco's in het koor. Zie ook Santa Maria Novella.

Piazzale Michelangelo

Met de auto - Via de Viale dei Colli komt men op dit plein.
Te voet - Volg de weg in oostelijke richting langs de linkeroever van de Arno tot de middeleeuwse toren aan de Piazza Giuseppe Poggi. Neem vervolgens de aan de voetgangers voorbehouden straat die slingerend omhoogloopt naar het plein.
Plein is aangelegd in de 19e eeuw. Vanaf het terras heeft men een mooi schitterend uitzicht over Florence. Het plein wordt verfraaid door een beeldengroep van bronzen kopieŽn: kunstwerken van Michelangelo.
Niet ver van dit plein staat hoog boven Florence, de

San Miniato al Monte
Is een mooi voorbeeld van romaans-Florentijnse stijl. Voor meer info zie San Minianot al Monte

Boboli Tuinen
Dit grootste park is al 4 eeuwen oud. We zouden kunnen bezoeken: de Grot; het Amfitheater met Romeinse Badkuip en de Egyptische Obelisk; de Vijver van Neptunus met bronzen beeld van de zeegod en het beeld van de Overvloed; de Ruitertuin en de Oceaanfontein met de beelden van de rivieren Nijl, Ganges en Eufraat.

Specialiteiten
Gewoon vlees en gevogelte "alla griglia" met Toscaanse wijnen, met name chianti.

Kunstnijverheid
Filigraan en zilversmeedwerk, keramiek, albast, mozaÔeken van kostbare steen, siersmeedwerk en borduurwerk.

Winkelen
Winkels tussen Ponte Echo en Via Calimala. De vlooienmarkt in de Via Pietrapiana en boekwinkels op de Via Cavour.

Aanbevolen      
* Het goudenboek van FLORENCE, een uitgave van Casa Editrice Bonechi, in het Nederlands overal in Florence te koop. 
* Florence en de Renaissance, het quattrocento.Uitg. Atrium/Terrail
* Heel goed is de Agon gids voor FLORENCE door Eve Borsook
Oficina di Turismo   
Via A. Manzoni 16 Ė 50121 Firenze ItaliŽ.  -  Tel. :0039 055 233 20. Fax: 0039 055 234 62 86.  -  E-mail: apt@firenze.turismo.toscana.it .  -  Toeristische informatie: e-mail info@firenze.turismo.toscana.it

* Vraag om een Florence, Map and Tour Itineraries.
* Wilt u uitgebreide informatie vraag dan de brochure: Guida all'ospitalitŗ  Firenze.
Omgeving     
Certosa del Galluzo: Zes km Z., een kartuizerklooster uit de 14e eeuw. San Gimignano, een middeleeuwse plaats.  

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets