PALERMO, hoofdstad van de gelijknamige provincie. Ligt aan de noordelijke  kust in een bevloeide en plantenrijke vlakte, die de naam Conca d,Oro, Gouden Schelp, draagt. Palermo, in de oudheid Panormos, met goede ligplaats voor allen, genoemd, werd gesticht door de Phoeniciers en behoorde vervolgens aan de Carthagers; regio SiciliŽ. Naar Stedenlijst ItaliŽ.   Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!

    

De  De Romeinen veroverden haar in de 3de eeuw v.C.
en stichtten er een kolonie. Palermo werd door de Goten veroverd in het begin van de 5de eeuw. Twintig jaar later veroverde Belisarius, veldheer van de Byzantijnse keizer, de stad. In de 9de eeuw kwam de macht in handen van de Arabieren en werd de hoofdstad van het emiraat SiciliŽ. De stad kwam toen tot grote bloei. Ze kregen te maken met een heterogene bevolking met een belangrijke Griekse en   Arabische inbreng.  De Normandische koningen hebben deze verschillende culturen met elkaar laten versmelten.
In de 11e  eeuw werd de stad veroverd door de Noormannen  
en kwam later met SiciliŽ aan de Duitse keizers. Eind 13de eeuw doen de Fransen hun entree. Onder Anion gaat het dan snel bergafwaarts. De onvrede komt tot een bloedig hoogtepunt met de Siciliaanse Vespers. Na de Fransen komen de Spanjaarden. Deze voeren het bewind ven de 15de tot de 18de eeuw. In de tweede wereldoorlog werd de stad om de haven grotendeels verwoest. De wederopbouw is  zeer chaotisch verlopen. Aan de buitenwijken is veel aandacht geschonken, het centrum is helaas verwaarloosd.   

Quattro Canti  
De belangrijkste monumenten stammen uit de 12de eeuwen en hebben een barok voorkomen. Het centrum is de  een plein met vier Barokke hoekgebouwen uit de 17de eeuw. De beide hoofdstraten , de Via Maqueda en de Corso Vittorio Emanuele kruisen elkaar hier. Ze verdelen de middeleeuwse stad in vier ongeveer even grote stukken. Ten oosten van de Porta Maqueda en de Via Cavour en ten noorden van de haven ligt het nieuwe gedeelte, duidelijk herkenbaar aan het rechthoekige stratenplan   

palermokath.gif (68620 bytes)De Dom  
Deze werd in 1185 ingewijd. Is in de 18de eeuw Barok verbouwd. Het oudste gedeelte is in Arabisch-Normandische stijl gebouwd. Het zuidportaal, in Siciliaans-Gotische trant, is uit de 15de eeuw. De koepel stamt uit de 18de eeuw. In twee kapellen zijn de koningsgraven. O.a. vier porfieren sarcofagen van Roger 11, Hendrik VI, Frederik 11 en Constanza.  

Palazzo dei Normanni  
Op de eerst verdieping van het  Palazzo Reale, thans zetel van het Siciliaanse parlement, ligt de befaamde, tussen 1130 en 1140 gebouwde  Cappella Palatina , waarin de stijl van de antieke spolia, de Arabische stalactieten en Christelijke mozaÔeken tot een prachtige eenheid versmolten zijn.
De kapel was Rogers privť kapel binnen zijn paleis.
Het houten plafond is gemaakt door Arabische houtsnijders en bevat een overvloed aan sterren, rozetten en stalactieten beschilderd met letters, bloemen, dieren en hofscŤnes. In de apsis zien we Christus Pantokrater. De vloer is net een groot tapijt van marmer en mozaÔekinlegwerk. De preekstoel rust op zuilen en is een nadere bestudering waard. Er naast staat een hoge kandelaar op vier leeuwen en is met reliŽfs versierd.   

Nationaal Archeologisch Museum  
Is gevestigd in zalen van Casa dei Filippi en wel om twee binnenhoven. Er is vooral veel uit Selinunte. Op de beneden verdieping zijn veel Phoenische en Egyptische voorwerpen  te zien, verder Griekse beelden, inscripties en reliŽfs. Er is een reconstructie gemaakt van tempel uit Selinunte. Ook treffen we er de beroemde metopen uit Selinunte aan. 
Voorgesteld worden:  
Artemis (godin van de jacht) en Apollo (god van de wijsheid en de schone kunsten), Leto (moeder van Apollo en Artemis), gevleugelde sfinx, de Roof van Europa, Herakles (halfgod, bekend om zijn avonturen) en de wilde stier van Kreta door Herakles tot een gewillig rijdier gemaakt). Op de tegenoverliggende muur: de Zonnewagen (vierspan van de zonnegod Helios), Perseus (zoon van Zeus en Danae) die Medusa (een van de drie Gorgonen) het hoofd afslaat, Herakles en de Cereopen (ondeugende bosgeesten).
Op de achterste muur:
Herakles in gevecht met een Amazone, huwelijk van Zeus en Hera, Artemis die Actaeon in een hert veranderd, Athene die met een steen de reus Eneeladus omwerpt en zo SiciliŽ vormt. In de volgende zalen zien we Etruskische verzamelingen maar die hebben niets van doen met SiciliŽ.  

Aanbevolen
Het boek CAPELLA PALATINA, van Giuseppe SchirÚ. Prachtig geÔllustreerd.

APT
 
Piazza Castelnuovo. 35   Tel. +39.091.605.81.00 - Fax: +39.091.58.27.88  E-mai;: edi@aapt.it  Cittŗ di Palermo
Assessorato al Turismo
Via Antonio Salinas, Villa Trabia - 90145 Palermo It.  -  Tel+39.091.740.5950
U kunt aanvragen:  de brochures Palermo &  Monreale, a city of Art; Palermo Itineraries en Unforgettable Palermo
** Internet: www.mediasoft.it  Klik links op Piazze d'Italia, dan Barocche, palermo - Piazza Pretoria. Barok    -   Aapit.palermo  A.P.T. Palermo  -  Comune.palermo.it Gemeente Palermo  -  SiciliŽ.nl  Geschiedenis van SiciliŽ en hoe men er kan komen.

** Uw accommodatie  in Palermo
kunt U goed boeken via Hotels/Appart./Palermo
Hotels nabij:
Monument of oriŽntatiepunt: Cappella Palatina  -  La Cuba  -  The Monreale Duomo  -  Museum: International Marionettes Museum  -  e.a.
Hotels op / nabij luchthaven:
Falcone-Borsellino (PMO) 24.7 km  -  Vincenzo Florio (TPS) 79.8 km
Hotels in populaire steden in de omgeving van Palermo:
Monreale 7.7 km  -  Lido di Mondello 9.7 km  -  Isola delle Femmine 13.8 km  - 

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets