ORVIETO, is ook geteisterd door de strijd tussen Welfen, Monaldeschi familie, en Ghibellijnen, Filippeschiís. Half 15e eeuw komt Orvieto definitief onder het gezag van de paus en wordt het de hoofdstad van de Kerkelijke Staat.met de prachtige dom, naar overzicht regio UmbriŽ. Naar Stedenlijst ItaliŽ.   Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!

    
De naam Orvieto komt pas in de 6e eeuw voor. Begin 7e eeuw is de stad ingenomen door de Longobarden.
Eeuwen lang probeerden pausen de stad onder gezag te krijgen. In de 12e eeuw komt er een permanente zetel voor de paus en krijgt de stad autonomie. In de loop van eeuwen hebben 37 pausen enige tijd in Orvieto gewoond.

Orvieto, panoramaDom Voorgevel is typisch gotisch.   
Is in de 13e eeuw gesticht naar aanleiding van het wonder van Bolsena, bloed druppelde uit de hostie. Zijmuren hebben elk vijf kapellen, een toegangspoort in de rechter zijdeur. In de linker zijmuur twee. FaÁade opgetrokken  tussen   vier torens. In middelste bovengedeelte bevindt zich een roosvenster. In het vierkant langs het venster aan weerszijden marmeren koppen van de twaalf apostelen, erboven van profeten. Bas-reliŽfs zijn er op de lagere delen van de vier torens: links begin van de wereld, tweede Bijbelse profetieŽn, derde scŤnes uit het leven van Jezus rechts laatste Oordeel. Zie zeker werken van de Italiaanse beeldhouwer en architect Lorenzo Maitani
Op de bronzen deuren zijn werken van barmhartigheid afgebeeld.
Boven hoofdportaal is een marmeren beeld van de Maagd met kind. Wordt gedragen door zes bronzen engelen. Op de pilaren staan bronzen beelden van de vier evangelisten: MattheŁs - engel; Marcus- leeuw met vleugels; Johannes - adelaar; Lucas- gevleugelde stier.
MozaÔeken zijn uit 14e eeuw. Maria is hier vaak de hoofdpersoon.

Orvieto, de dom Interieur: breed middenschip met twee smalle zijschepen.  
Pilaren ertussen bestaan uit afwisselende lagen zwart basalt en   licht   kalksteen. Bij de ingang rechts staat een wijwaterbekken, links een doopvont: achthoekig bekken van rood marmer rustend op acht leeuwen. Later is het witte tempeltje toegevoegd. In het koor staan mooie   ingelegde    houten koorstoelen. Het grote kerkraam vertoont scŤnes uit leven van Jezus en Maria. Op scheiding van linker zijschip met hoofdschip staat een uit een stuk marmer gehouwen kunstwerk. Links vooraan in Capella del Corporale, met marmeren tabernakel waarin relikwie van wonder van Bolsena. In rechter dwarsschip staat Capelle Nuova met prachtige fresco, s handelend over openbaring.

Etruskisch museum. Bevindt zich in Pallazzo dei Papi, staat naast de dom en aan de achterzijde er mee verbonden.  
Er zijn prachtige beschilderde vazen, bewerkte aardewerken grafurnen en een zeldzame 4e eeuwse sarcofaag te zien.
Palazzo Soliano.
Hier bevindt zich Museo dell' Opera del Duomo. In een gigantische zaal ziet men kunst en gebruiksvoorwerpen uit de dom.

Informatie  
* Een goed bruikbare brochure is ORVIETO, cittŗ narrante. Er is een Duitse uitgave van. Er staan mooie foto's en een goede plattegrond in.
* In de brochure Benvenuti a Orvieto vindt u alle gegevens voor hotels, openingstijden etc.
* U kunt het beste parkeren achter het station. Het is de Area spettacoli viaggiante. U wandelt dan onder het station door en komt vůůr het station. Daar gaat u met de "Funiculare" omhoog de stad in. Op Piazza Cahien kunt u de bus naar Piazza Duomo nemen. Beter is echter om er naar toe te wandelen via Corso Cavour. Op de plattegrond staan wandelroutes aangegeven. Ga eens tegenover de faÁade van de Dom op het muurtje zitten en bewonder dan eens de mooiste Dom gevel van geheel ItaliŽ. Vooral tegen zon's ondergang is het zicht adembenemend!

Servizio Turistico Territoriale
 
IAT dell'Orvietano  -  (Comuni di: Orvieto, Allerona, Baschi, Castelgiorgio, Castel Viscardo, Fabro, Ficulle, Monteechio, Montegabbione, Montelcone di Orvieto, Parrano, Porano, San Venanzo)
P.zza Duomo, 24 - 05018 ORVIETO  -  Tel. +39.0763341911-+39.0763343658 - Fax +39.0763344433  E-mail: info@iat.orvieto.tr.it

Internet  
Greatbuildings.Orvieto  -  Kathedraal, architect Arnolfo di Cambio
Initaly, Duomo  -  Dom van Orvieto met 7 uit te vergroten foto's
Toscane.info  -  Stamland van de Etrusken. Ontstaan van de steden. Internetportaal voor Toscane.
UmbriŽ.nl  -  Voor adressen van VVV's en meer links  voor UmbriŽ
Etruskische kust  -  Een boeiende streek tussen Livorno en Piombino

** Uw accommodatie  in Orvieto kunt U goed boeken via Hotels/Orvieto.. 
Er zijn 14 hotels online boekbaar. U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!
Hotels op / nabij luchthaven:  Sant'Egidio (PEG) 53.2 km
Hotels in de populairste steden rondom Orvieto: Orvieto Scalo 1.5 km  -  Baschi 9.9 km  -  Bolsena 13.2 km 

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets