NAPELS, hoofdstad van de regio Campania. De Griekse vestiging in de 7e eeuw voor Chr. lag op de heuvel Pizzofalcone, zuidelijk van het huidige centrum. In de 3e eeuw stond het al volledig onder invloed van de Romeinen. Het werd toen een van de belangrijkste steden van die streek. Naar Stedenlijst ItaliŽ.   Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!

    
Na de val van het Westromeinse Rijk veroverden de Goten Napels.
In de 6e eeuw viel Napels in handen van de Byzantijnen. In de 10e eeuw riepen de hertogen van Napels de hulp in van de NomandiŽrs tegen de Saracenen. Zij vestigden zich al snel in geheel Zuid-ItaliŽ inclusief SiciliŽ,
Ook de Fransen en later de Spanjaarden hebben geregeerd in Napels. 
In 1860 is Napels bij de staat ItaliŽ gekomen.

Er zijn talrijke prachtige kerken  in Napels te bezichtig en zoals:  
Napels, hoofdingang van Castel Nuovo De Dom S. Gennaro
die in de Via del Duomo staat is in de 13e eeuw in Frans-Gotische stijl gebouwd.
In de loop van de tijd zijn er veel veranderingen aangebracht. In de 19e eeuw is de faÁade  naar het voorbeeld van Orvieto en Siena vernieuwd. De drie schepen worden gescheiden door spitsbogige arcaden. Onder de hoofdapsis is een crypte met het gebeente van de H. Januarius, patroonheilige van de kerk. Via het linkerschip komt men in de S. Restituta, een basikiek uit de 5e eeuw. Via de rechterzijde van de dom komt men in de Capella S. Gennaro uit de 17e eeuw. Hier wordt de schedel van de H. Januarius bewaard en twee ampullen met zijn bloed, dat jaarlijks op bepaalde tijden vloeibaar wordt.  
S. Anna dei Lombardi
ligt aan het Piazza Montoliveto. In Capella Piccolomini is het marmeren grafmonument van Maria van Aragon. Wordt beschouwd als een meesterwerk onder de Napolitaanse koningsgraven.
S. Annunziata  
vindt u in de Via dell'Annunziata. 
De SS. Apostoli in de gelijknamige straat
is de mooiste barokkerk van Napels. De koepel heeft prachtige versieringen en de gewelven mooie fresco's. 
Verder  zijn nog te noemen:
de Gesķ Nuovo aan het gelijknamige Piazza; S. Giovanni a Carbonara; S. Lorenzo Maggiore; S. Maria del Carmine en de S. Maria la Nova.
Castel Nuovo
de burcht, vindt u bij het Piazza del Municipio.

Museo Archeologico Nazionale  -  Piazza Museo 10, Napels Een bezoek aan dit museum is een absolute must.  
Bent U op de camping in Pozzuoli ga dan vanaf de camping RA. Vůůr viaduct RA. is het Metrostation. Het is 20 a, 25 min. lopen. Acht haltes verder uitstappen bij Piazza Cavour. Metro uit RA en na 400 m. is rechts het museum. Voor 60 plus gratis op vertoon van  pas. Open van 9-13 uur.

Het reusachtige museum was in de XVlde eeuw een cavalerie kazerne.  
Het bevat alle bekende  schatten van de Farnese's familie. Zo zien we er de Stier, de Hercules, de Flora, de beker van Lorenzo de Prachtlievende, duizende beelden in brons en marmer. Er zijn vertrekken met zilver, goud en juwelen. zalen vol met fresco's van grote kunstenaars. vertrekken met bronzen gereedschappen die ooit dagelijks werden gebruikt zoals chirurgische sondes en tangen. Zalen met keukenpotten en pannen en verkoold fruit, brood en vlees uit Pompeji en Herculaneum. Nergens is er een groter gevoel van betrokken zijn met de klassieke oudheid dan hier. Hopelijk vindt  u ook de oorspronkelijke dansende Faun uit het Huis van de Faun uit Pompeji en de prachtige mozaÔekvloer uit het zelfde huis.

Openingstijden:  
dagelijks van 9.00 - 19.30 Zaterdag: 9.00-20.00 en 21.00-24.00 uur. Zondag: 9.00-20.00 uur. Tel: 0039.08144.0166.  E-mail: sanc@interbusiness.it

Ente Provinciale per il Turismo di Napoli
 
Piazza dei Martiri, 58 Cap 80121 NAPOLI  Tel. 0039 081 405311 Fax 0039 081 401961  E-mail ept@netgroup.it

A.P.T. Napoli  -  E-mail: info@aziendaturismonapoli.com  
* U kunt vragen om:  Pianti di Napoli, 2727 omni Arte; POMPEI The archaeological Pompei of Pompei Das archšologische Pompei
* Goede kaart is ook:  Napoli, Piantina turistca della cittŗ
* Qui Napoli, A monthly magazine for tourists   houdt u maandelijks op de hoogte van wat er in Napela te doen is. 
* Door de Regio Campania wordt uitgegeven:   Agenda del Turistica: Informazioni  utili, Monumenti en Alberghi Napoli

Pozzuoli, Forum van VulcanusPozzuoli   
Naar het centrum is het ca 15 minuten lopen. Van hier uit is de Solfatara, een krater, goed te bezoeken. In de oudheid was deze plaats bekend als het Forum van Vulcanus, een groot plein. De zwaveldampen veroorzaken een doordringende geur. De Grieken moeten hier op het idee van de hel gekomen zijn. Er is een voetpad uitgezet.
Pozzuoli heeft heel wat stijgingen en dalingen van de bodem meegemaakt.
Het gehele gebied is vulkanisch. Nu nog kan in korte tijd de bodem enige centimeters zakken en stijgen.
Aan de rechterkant van de weg is het amfitheater van Flavius uit de lste eeuw, in grootte het derde van ItaliŽ.  
De loopgangen en passages en ondergrondse vertrekken zijn goed bewaard. Zestig   dieren konden tegelijk worden losgelaten uit de kooien die van beneden omhoog gekrikt werden en voorzien waren van valdeuren.
In het oude centrum ligt de dom gewijd aan de heilige Proculus. Hier stond eerder een Romeinse tempel. Zes Dorische zuilen die er nog van over waren zijn in het geheel opgenomen.
Via de haven westelijk wandelend komt men bij het Macellum, vroeger een grote markthal.
Nu een soort vijver met kleine en grote zuilen er in. Bij de bouw lag de vloer op zeeniveau. Door bodembewegingen is de vloer gedaald en gestegen. Op de drie grote zuilen is te zien op welke hoogte schelpdieren zich hebben vastgezet. Heeft dus ooit tot de bovenste rand in het water gestaan.
Op zondag ochtend is er bij de haven grote vismarkt in de overdekte markt (tempel van Separis.

Ufficio Informazioni Turistiche  
Piazza Matteotti,1/a - 80078 Pozzuoli (Na)  -  Tel.: 0039 081.5266639 - Fax 0039 081.5265068 

Cumae  
Via de Via Domiziana komt men na ongeveer 15 km in Cumae.
Het was ooit een Etruskische nederzetting, later een Griekse kolonie die onderworpen werd door de Romeinen. Voorbij Lago di Averno LA en we komen bij de Arco Felice Vecchio, een grote Romeinse boog. Een eindje verder liggen links de resten van een amfitheater. Daar rechts kunt u de akropolis bezoeken. Het is een hoge heuvel met op de top een tempel en de basis is doorzeefd met gangen.Via een gewelfde ruimte komt men binnen. Direct links is het heiligdom van de  Sibille.  Het orakel was een van de meest geraadpleegde in de klassieke oudheid. Vanaf de akropolis
heeft men een mooi uitzicht. 

Herculaneum,  voor meer info  
Het was een modieuze badplaats waar rijke zakenlieden villa's hadden laten bouwen. De gewone mensen waren er vissers. Is bereikbaar per trein; gelegen aan de spoorlijn Napels-Sorrento, halte Ereolano. 'S maandags gesloten.
De opgravingen zijn laat opgang gekomen. Er zijn te zien: resten van de Palaestra, waar sportdemonstraties werden gehouden; de Terme Suburbane, een van de badcomplexen; Casa d'Argo, het huis van Argus met een beschilderde kamer; Terme del Foro met aparte mannen en vrouwen baden; huis met het Neptunusmozaiek; in de Cardo 1V huizen met verdiepingen; huis met het bronzen Hermesbeeld; aan het eind van Cardo V staat het gigantische huis met de herten.

Camping Internazionale Vulcano Solfatara in Pozzuoli  
Via Solfatara 161. I - 80078 Pozzuoli
Manager Giorgio Angarano. Ugo Pisano regelt indien gewenst tour naar Capri.   Op weinig campings is alles zo goed geregeld als hier!

Comune, Napoli  -  Gemeente Napels, it.

Medivia.citta/napoli  -  Goede site. U kunt een van de hoofdcategorieŽn aanklikken en dan verder kiezen.

Napolis, Worldl Centro Antico di Napoli. U kunt inzoomen op een plattegrond en dan tekst bij de gebouwen etc. oproepen, it.

www.mediasoft.it  -  Klik links op Piazze d'Ialia, Barocche en dan Napaels - Piazza Plebiscito.

Agenda, Online  -  Online agenda van de regio Campania. Info, cultuur, sport en recreati

Medivia, Index  -  De site voor geheel de regio Campania.


Tourist offices uit de site van ENIT
 
A.A.C.S.T.(Azienda Autonoma di Cura Soggiorno e Turismo)  -  PIAZZETTA I. CERIO,11 - CAP 80073  Tel 081.8370424 - 081.8375308 - FAX: 081.8370918
URL: http://www.capritourism.com   E-MAIL:touristoffice@capri.it  

NAPOLI
 Assessorato Regionale al turismo
VIA SANTA LUCIA,81 - CAP 80132   Tel 081.7961111 - FAX: 081.7962027  -  Note: GIUNTA REGIONALE SETTORE SVILUPPO E PROMOZIONE TURISMO  -  URL: http://www.regione.campania.it 

SORRENTO  A.A.C.S.T.(Azienda Autonoma di Cura Soggiorno e Turismo)

VIA L.DE MAIO,35 - CAP 80067  Tel 081.8074033 - FAX: 081.8773397  -  URL: http://www.sorrentotourism.com 

** Uw accommodatie  in Napels kunt U goed boeken via Hotels/Appart./Naples.  Er zijn 102 hotels online boekbaar.
Hotels in / nabij wijken:
Capodimonte  -  Centro Storico  -  Chiaia  -  etc.
Hotels nabij:
Bedrijf: Centro Direzionale   -  Conferentiecentrum: Mostra d'Oltremare  -  Haven Molo Beverello  en Stazione Marittima   -  etc
Hotels op / nabij luchthaven:
Capodichino (NAP) 6.8 km  -  Salerno Costa d'Amalfi Airport (QSR) 60.6 km
Hotels in de populairste steden rondom Napels:
San Giorgio a Cremano 7.0 km  -  Casoria 7.9 km  -  Ercolano 9.2 km   -  etc..

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets