TOULOUSE, ligt in het departement Haute-Garonne, en is de hoofdstad van de regio Midi-Pyrénées De stad Toulouse is bijna geheel opgetrokken uit rode baksteen. Hier staat de grootste Romaanse kerk ter wereld. Andere bezienswaardigheden zijn de Saint Etienne kathedraal, het Musée des Augustins, de prachtige patriciërshuizen en het Place du Capitole met het mooie stadhuis.
 N
aar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!
Booking.com

Basiliek van de Heilige Saint Sernin
In de vlakte van de Garonne ligt Toulouse, een van de oudste steden van Frankrijk. Hier leefde in de derde eeuw de Heilige Sernin die als missionaris door Languedoc reisde en later de eerste bisschop van Toulouse werd. Na zijn martelaarsdood - hij werd door een stier gedood - bouwde men boven zijn graf een kerk die door Karel de Grote rijkelijk met kostbaarheden beschonken werd.
Toulouse, Saint-Sernin, 12de eeuw Tegenwoordig bezit de Saint- Sernin
in Toulouse nog altijd de grootste reliekschatten van Frankrijk. Ze is bovendien de grootste bewaard gebleven Romaanse kathedraal van dit land.
 
Op weg naar Santiago 

Met de bouw van de tegenwoordige kerk werd in 1060 begonnen. In1096 werd het koor ingewijd en in 1119 waren de zijbeuken klaar. Rond het midden van de 12de eeuw moet de bouw, met uitzondering van de façade die nooit werd aangebracht, voltooid geweest zijn.
De vijfschepige kerk
 met haar drieschepige transept, het grote koor met de omgang en de vijf straalkapellen behoort tot de groep bedevaartkerken die onderling grote overeenkomsten vertonen. Ook zij lag langs de weg naar Santiago en ook hier werd de Heilige Jakobus vereerd. Tot de grote verbazing van vele pelgrims werd ook in Toulouse het gebeente van de heilige getoond, hoewel zijn graf zich in Santiago bevond.
 
Toulouse, Saint-Sernin, Timpaan, Hemelvaart van Christus, voor 1118Porte Miègeville 

Vormt het zuidportaal, en werd rond 1119 voltooid, samen met de zijbeuken. Hier wordt Jakobus uitgebeeld tussen twee cipressen, in de ene hand het boek van de Evangelist, met de andere een zegenend gebaarmakend. Een dergelijke figuur treft men in Santiago aan de Fuertas de las Plaierias, zodat de gedachte voor de hand ligt dat deze als voorbeeld gediend heeft. Stilistische verschillen weerspreken dit echter, hoewel er tussen de kunstenaars langs de bedevaartroute een levendige uitwisseling geweest is.
Het trappenportaal
met de Hemelvaart van Christus in het timpaan, zie afb., en de twaalfapostelen als hoogreliëf langs de muren komt geheel overeen met de slanke, plastische stijl van de bedevaartkerken.

Majestas Domini 

In de kooromgang bevindt zich een opvallend marmeren reliëf, de “Majestas Domini” met de symbolen van de evangelisten. Het moet rond 1100 ontstaan zijn. Het is een van de zeven reliëfs van de beeldhouwer Bernard Gilduin, waarvan de oorspronkelijke plaats waar het aangebracht was onbekend is. Tot Gilduins vroegere werken behoren ook het altaar en de kapitalen met hun monumentale en decoratieve stijl.
Mijlpaal
De stad Toulouse was sinds de vijfde eeuw reeds een belangrijk kunstcentrum. De kathedraal Saint-Sernin is als het ware een kolossale mijlpaal langs de oude bedevaartroute en een van de indrukwekkendste bedevaartkerken van Zuidwest-Europa. Zie ook Het verre luchtruim in.

Gascogne and Languedoc 
Toulouse is the  crossroad of two different regions and a happy alliance of two ways of life. Enriched by varied influences, Toulouse is a dynamic town where life is vibrant and carefree.

Office de Tourisme
 

Donjon du Capitole, BP 0801 , tél. 05.61.11.02.22, télécopie : 05.61.22.03.63, / 
Mairie-toulouse.fr  Gemeente   E-mail: ottoulouse@mipnet.fr  | Station Touristique Email : infos@ot-toulouse.fr

** Uw accommodatie in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 hotels/appartementen online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets  

Booking.com