ORLEANS, ligt in regio Centre Val de Loire. Orléans is de hoofdstad van het departement Loiret. Ligt aan de rivier de Loire. De universiteit en diverse onderzoeksinstellingen, zijn gevestigd in de universiteitsstad La Source.
 Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

Geschiedenis
Booking.com

Orléans was reeds voor de Romeinse tijd een vesting, Genabum geheten, en hoofdstad van de Keltische Carnuten. In de 1ste eeuw wordt de inmiddels door de Romeinen veroverde stad omgedoopt tot Civitas Aurelias, naar keizer Aurelianus.
In de 4de eeuw werd de stad bisschopszetel,
in 498 wordt zij door Chlodovech bij het Frankische Rijk gevoegd, waarna de stad zich ontwikkelt tot de op een na belangrijkste van het rijk. In de 10de eeuw wordt de stad de eerste machtsbasis van de dynastie der Capetingen; in 987 wordt Robert II de Vrome er tot koning gekroond.
Ten tijde van de Honderdjarige Oorlog,
toen de stad reeds zeven maanden door de Engelsen werd belegerd, verwierf Jeanne d'Arc faam door de vijand met slechts een klein leger te verdrijven, 8 mei 1492. De stad was in de godsdienstoorlogen van de 16de eeuw een belangrijk steunpunt voor de hugenoten, maar in 1572 werd ze ingenomen door de katholieken, die er op St.-Bartholomeüsdag ca. 1000 hugenoten vermoordden.

Place du Martroi
 

Het ruiterstandbeeld van Jeanne d'Arc,  beheerst dit plein in het centrum van de stad. De in 1944 beschadigde en weer opgebouwde voormalige
Chancellerie (1759) en de Chambre de Commerce (19de eeuw)
omzomen de Rue Royale, de grote, zeer goed gerestaureerde straat die naar de Pont-George-V (18de eeuw) voert. Het westelijk deel van het plein werd verwoest en in oude stijl weer opgebouwd.

De dichtbij gelegen kerk Saint-Pierre du Martroi
 

brandde in 1944 uit. Een in de buurt van de Place du Martroi gelegen wijk werd in de oorlog verwoest en bij de Place du Général-de-Gaulle weer opgebouwd. Alleen twee naast elkaar staande gevels van de Porte Renard, 16de eeuw, zijn bewaard gebleven. In deze omgeving stond ook het huis waarin
Jeanne d'Arc tijdelijk woonde.
Na de laatste oorlog werd het in oude stijl gereconstrueerd.
In de Rue du Tabour
zijn in een gebouw uit de 18de eeuw het Centre Charles-Péguy en een klein museum ondergebracht, gewijd aan de in 1873 in Orléans geboren dichter Charles Péguy. In de Rue d'Es­cures zijn elegante burgerhuizen uit de 17de eeuw bewaard gebleven; in de Rue Sainte-Anne heeft het Maison des Oves (eind 16de eeuw) zijn naam te danken aan de afgeronde stenen in de gevel.

Orleans, Sainte-CroixSainte-Croix 

Een in de 17de en 18de eeuw in gotische stijl gebouwde kerk, voor Marcel Proust de lelijkste van Frankrijk. Zij had Gallo-Romeinse, Karolingische, Romaanse en gotische voorgangers. De laatste werd in 1568 door de aanhangers van de Prince de Condé verwoest. De wederopbouw in de oorspronkelijke stijl begon in 1601.
Jacques Gabriël
ontwierp later de hoge majestueuze westgevel, een briljante imitatie. De bizarre kronen op de torens zijn van de architect Trouard. De spits dateert uit de tijd van Napoleon III. De koorbanken in deze laatste gotische kathedraal zijn eveneens door Gabriël ontworpen (1702-1706).
In de apsiskapel
bevindt zich een marmeren piëta, It. pietà (godsvrucht, barmhartigheid, medelijden) voorstelling van Maria met het dode lichaam van Jezus op haar schoot - van Michel Bourdin (1623). Het grote orgel komt uit Saint­-Benoît-sur-Loire.

Crypte
.  

Bij tal van opgravingen werden de over elkaar heen liggende resten van de vroegere kerken vrijgelegd, zoals die van een kleine Gallo­Romeinse basilica, in het Romaanse koor opgenomen. Onder het koor van de kathedraal zijn o.a. stenen doodkist  uit de 12de en de 14de eeuw te zien. De in deze bisschopsgraven aangetroffen insignes zijn nu in de schatkamer tentoongesteld.
In de tuin van het voormalige bisschoppelijke paleis, 18de eeuw, is een stuk van de Gallo-Romeinse vestingmuur te zien.

Voormalige Hótel Groslot, nu Stad­huis
 

Staat in de buurt van de kathedraal, is een renaissancistisch gebouw uit 1530, in de 19de eeuw uitgebreid. Het beeld van de biddende Jeanne d'Arc, bij de trap, is een werk van Marie d'Orléans, dochter van koning Lodewijk Filips.

De necropool Campo-Santo
 

Is  een van de laatste grote middeleeuwse begraafplaatsen, werd eind 1978 tot parkeerplaats gemaakt.

Andere kerken
 

Saint-Aignan
Is  in 1428 verwoest, onder Lodewijk XI weer opgebouwd (1509) en in de laatste oorlog opnieuw beschadigd, beschikt over een groot altaarstuk, een geschenk van Lodewijk XIII. Er is een grote Romaanse crypte (kapitelen).
Saint-Donatien
Van deze kerk zijn vier pijlers uit de 13de eeuw bewaard gebleven tijdens de restauratie in de 17de eeuw.

Notre-Dame-de-Recouvrance
 

Is een in de vorige eeuw gerestaureerde kerk in renaissancestijl.
Saint-Paul
Hiervan bleven na de oorlogsdagen van 1940 slechts een toren en een kapel (waarin Jeanne d'Arc bad), behouden.
Sainte-Euverte
Dateert uit de 12de eeuwen werd sterk verbouwd.

Prefectuur en Salle des Thèses
 

De prefectuur is ondergebracht in een voormalig benedictijnenklooster uit de 17de eeuw, in de 19de eeuw uitgebreid. De vroegere universiteitsbibliotheek is onder de naam Salle des Thèses bekend. Johannes Calvijn studeerde hier in 1528 rechten.

Musée des Beaux Arts,
Place de la République 

Het Hôtel des Créneaux uit de 15de en de 16de eeuw, klokkentoren 1448, was tot de Revolutie als Stadhuis in gebruik en herbergt thans een museum, met belangrijke portretten, schilderijen en pastels, Franse werken uit de 17de en 18de eeuw. Daarnaast bevat de collectie enige Italiaanse, Vlaamse en Nederlandse werken, Franse schilderijen uit de 19de eeuw en verscheidene portretbusten van Houdon.

Musée historique,
Place Abbé-Desnoyers 

In het Hôtel Cabu, een gerestaureerd renaissancegebouw uit 1550, zijn Gallo-Romeinse vondsten en middeleeuwse voorwerpen tentoongesteld. Er bevindt zich ook de bezienswaardige Gallo-Romeinse schat die in Neuvy-en-Sullias, ongeveer 30 km ten oosten van Orléans, werd gevonden.

Office de Tourisme
 

6,rue Albert 1er  -  45000   ORLEANS   -  Tel: 33 (0) 2 38 24 05 05   -  Fax: 33 (0) 2 38 54 49 84  -  Internet: http://www.ville-orleans.fr/    -  E-mail: office-de-tourisme-orleans@wanadoo.fr

Regio Centre-Val-de-Loire met de departementenRégion Centre-Val-de-Loire      
To help you prepare
your holidays or tours in the Centre region, the Regional Tourist and Leisure Board has published a range of brochures (some are available in French, German, English, Dutch, Italian, Spanish, Polish, Czech, Hungarian and Japanese).
Comité Régional du Tourisme et des Loisirs
37, avenue de Paris  - 45000   ORLEANS  -  Tel: 33 (0) 2 38 79 95 00   -  Fax: 33 (0) 2 38 79 95 10  -  E-mail: crtl.centre@crtlcentre.com
CRTL Région Centre  -  B.P.2205 - 45012 ORLÉANS Cedex 1  -  N°AZUR 0 801 811 811  -  Tél. 02 38 70 32 74 - Fax 02 38 70 33 80   -  E-mail : crtl.centre@wanadoo.fr   -  http://www.loirevalleytourism.com/

Informatie
 

 *  Voor campings is aan te bevelen Campings découvrez nos coups de coeur.
U kunt heelgoed brochures via internet bestellen. Eerst wordt er een korte beschrijving van de betreffende brochure gegeven en dan kunt u uw adres opgegeven. Hier volgen enkele voorbeelden.

*  Parks en Gardens: Discover the charms and delights..
 
.
27 marvellous parks and gardens sread throughout the Loire Valley Region in the heart of France, an area as large as Belgium... To ensure you find your way through these oases of verdant paradise, we recommend three routes to take you off the beaten track.

*  10 suggested itineraries through chateaux country:
 

The area is so beautiful that we have decided to write a guide showing how to get the very best out of the Loire Valley Region ; ten detailed itineraries through châteaux country pointing out the must-sees on the way In fact you may be surprised by what you find as you peer into our cultural and natural heritage, for this is a place that is not only full of history, but that teems with colour and life. Our friendly mascot Leo will help you through the practical information in the guide. Is ook in het Ned.!
is a hotel, campsite and bed and breakfast group that applies a quality charter.

*  Vélotel-Vélocamp-Vélogîtes:
 It specialises in services for people who enjoy cycling holidays.

Departement Loiret (45) 
Met de steden Orléans   La Ferté-Saint-Aubin en  Pithiviers

Loiret
ligt in het Bekken van Parijs,
aan de middenloop van de Loire. Hoofdstad is Orléans. Het gebied wordt gekenmerkt door een gevarieerd landschap, waarin grote delen bebost zijn zoals plateau van Solonge, ten zuiden van Orléans en  Forêt d'Orléans.
In het noorden, Beauce, is graanteelt,
in de Loirevallei veel akkerbouw. Belangrijk is hier het toerisme, vooral de tuinen en kastelen, zie Val de Loire. Belangrijkste stedelijk gebied is de agglomeratie Orléans.

Specialiteiten 
Om de ontdekking van de locale producten langzamerhand te beginnen kunt u eerst bij de suiker- en banketbakkerijen van de omgeving van Orléans, bitterkoekjes van Orléans et "Le Loiret Gourmand" koek, en van de Gitinais langs gaan: u bent in het land van honing, van de "pralines" van Montargis, combinatie van karamel en amandel, van Cotignac, kweeperengelei in een doosje van spamhout, en van de Pithiviers, beroemd bladerdeeggebak met amandelen uit de gelijkgenoemde stad!

De Loiret
 
was vroeger één van de grootste Europese producenten van saffraan. De traditie is gebleven en het is een vaak gebruikt ingrediënt in de Loire-visrecepten. Goud in uw bord.
De azijn, van Orléans, enerzijds, de wijnen, van het land van Gien en van Orléans, anderzijds: de wijntraditie is hier evenals in de rest van de Val de Loire de aandacht zeker waard.
Evenals de fruitproductie, voorrecht van een door de hemel gezegend land.- de kersen en de peer van Oliuet onder meer, eeuwige vruchten van de Loiret om in te bijten, te koken en zelfs om na de maaltijd van te genieten in "eau de vie", brandewijn)
.

Comité Départemental du Tourisme:
 

8, rue d'Escures  -  45000   ORLEANS   -  Tel: 33 (0) 2 38 78 04 04   -  Fax: 33 (0) 2 38 77 04 12   -  E-mail: tourisme.loiret@wanadoo.fr

** Uw accommodatie in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 hotels/appartementen online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken! 

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets  

Booking.com