VAL DE LOIRE / HET LOIRE-DAL, in het hartje van Frankrijk, is blij u het mooiste en meest nobele te tonen, dat ooit door mensen, koningen en dichters, in harmonie met een buitengewone natuur. werd verwezenlijkt.
Naar overzicht regio Centre Val de Loire.
  Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!
Het Loire-dal omvat de departementen: Indre - Indre-et-Loire - Loir-et-Cher - Loiret - Eure-et-Loir - Cher - Vendée - Maine-et-Loire - Loire-Atlantique en Sarthe.


Maak uw keuze
    

Val de LoireDe Val de Loire,  
Een bruisend gebied waar kastelen elkaar overtreffen in schoonheid et waar Frankrijk u voortdurend terugvoert naar vervlogen tijden in een vernieuwd decor van goed bewaarde bossen, Koninklijke tuinen en ridderfilms. U zult daar vast en zeker niet ongevoelig voor zijn.
In het dal van de Loire en aan haar zijrivieren
vindt je veel kastelen. De vallei, waar middeleeuwse koningen en edellieden zich verpoosden, was ook de wieg van de artistieke explosie van de Franse Renaissance. Vandaag de dag behoren de weelderige paleizen en kastelen met hun statige tuinen tot de grootste attracties van Frankrijk. Enkele kleinere bieden accommodatie aan, zodat bezoekers la vie de chateau kunnen ervaren.

Al eeuwen bezingen dichters la douce vie
 

van deze grote vallei, die zich uitstrekt over het hart van Frankrijk, en noord en zuid netjes scheidt. De vruchtbare alluviale grond en een buitengewoon mild klimaat zorgen samen voor uitstekende wijnen en een hoorn des overvloeds aan fruit en groenten.
De meeste grote kastelen
liggen dichtbij de oevers van de Loire of zijn zijrivieren en elke reis voert naar of over de rivier. Het is de kunst om op het juiste tijdstip aan de juiste kant van de rivier te zijn. Dit vergt goede planning, vooral omdat de rivier door de levées soms niet vanaf de weg te zien is. Verlaat de Loire af en toe om het achterland en de zijrivieren te verkennen.

UNESCO    
Sinds 2000 zijn de Loire en de Loire-oevers door de UNESCO geklasseerd onder het Wereldpatrimonium van de mensheid. Het is het meest uitgestrekte, natuurlijke culturele gebied ooit geklasseerd in Frankrijk.
Dit bijna 300 km lang gedeelte
loopt door drie departementen en strekt zich uit over 160 gemeenten waaronder Orleans, BLois, Tours en Angers. Een waar sieraadkussen van water en aarde, waarop één van de juwelen van Frankrijk ligt te schitteren : de Val de Loire..

Rivier de Loire     
Is de langste rivier van Frankrijk. Zij stroomt zo'n 1000 km lang van zijn bron in de Ardèche tot zijn trechtermonding bij St.- Nazaire aan de Atlantische kust. Meestal is de rivier een wijd, rustig water, maar soms overstroomt hij.
Er zijn verhoogde kades,
levées, aangelegd en er worden jammer genoeg stuwdammen gepland. Hoewel de Loire eeuwenlang een cruciale route was voor handel en communicatie, is hij nu zo dichtgeslibd en ondiep dat hij bijna onbevaarbaar is.

Men onderscheidt drie delen
 

De
Loire supérieure
omvat ongeveer de loop in het Massif Central; de stroom ontspringt op 1400 m hoogte bij de Gerbier-de-Jonc in de Ardèche en vloeit met groot verval noordwaarts door een bergland met kloven, afgewisseld met vruchtbare dalbekkens.
De Loire moyenne
begint bij Nevers, stroomt door het Bekken van Parijs in noordwestelijke richting naar Orléans en vandaar in een breed dal westwaarts naar Angers; dijken beschermen de vlakten tegen overstroming.

De Loire inférieure
 

stroomt na zijn doorbraak door het Armorikaans Gebergte bij Nantes in een breed moerassig estuarium, dat bij St-Nazaire in de Atlantische Oceaan uitmondt..
De belangrijkste zijrivieren van de Loire zijn
de Allier, Cher, Indre, Nièvre, Vienne, Sèvre en Loir.
Deze laatste rivier, in het Bekken van Parijs, is 311 km lang, ontspringt ten westen van Chartres in de heuvels van Perche en mondt benoorden Angers uit in de Sarthe. Deze rivier vormt het dal "Vallée du Loir".

Bestuurlijke eenheden. 

Het Loiregebied is onderverdeeld in twee bestuurlijke eenheden:  Centre de la Loire en Pays de la Loire. Het prachtige Orléans
is de hoofdstad van Centre de la Loire, waar ook Tours en Bourges liggen. De streek omvat de uitgestrekte korenvelden van Beauce ten noorden van de Loire en de meren en bossen van de Sologne ten zuiden ervan, vroeger een geliefd koninklijk jachtgebied. De golvende heuvels van de streek Berry, nog verder naar het zuiden, behoren tot de meest landelijke van Frankrijk.
Touraine,
 

de oude naam voor het gebied rond Tours, is het hart van het Loire-dal. Op de rijke grond verbouwt men meloenen, asperges, pruimen, aardbeien en een aantal van de beste toirewijnen. In Touraine staan veel prachtige kastelen.
Pays de la Loire
begint net ten westen van Tours en omvat Angers, Le Mans, Nantes (de hoofdstad) en de Vendée in het zuiden.

Anjou,
 

de oude naam voor het gebied rond Angers, was eens een machtig hertogdom, met bezittingen in Provence en Sicilië. Het is in het Loire-dal dat de gedenkwaardige overwinning van Jeanne d'Arc op de Engelsen bij Orléans plaatsvond en de herinnering aan haar wordt dan ook in het hele gebied gekoesterd.

Tuinen in Val de LoireTuinen van Val de Loire    
De botanische kunst

Is hier 700 jaar geleden geboren voor een bloembed van gekroonde hoofden, hovenieren van de proza en meesterbotanici. Een ware inspiratiebron voor schrijvers, kunstschilders en nu ook voor bezoekers. Doorstroomd door de Loire barst de hier zogenoemde "Tuin van Frankrijk" uit in een gigantisch boeket bloemen: in de rozentuinen op het vrije veld van de Anjou, in de tuinen van Villandry en in de ludieke of meditatieve tuinen van de Touraine, in het bloemenpark van Orléans en in de romantische tuinen van de Loiret.Bloemenpark van La Source
 

Dichtbij Orléans, een 35 ha groot vuurwerk van bloemen, ook zeer bijzonder omdat men hier de rivier de Loiret ziet ontspringen. Om zonder haast te bezichtigen: voor zijn wolken van exotische vlinders, zijn groentetuin, zijn grote volière en zijn collectie irissen, uniek in Europa.

Groentetuin van het kasteel van La Bussiere
 

Beroemde tuinen ontworpen door Le Nótre. Hier groeit net als in de 18e eeuw kardoen, koolraap, zomerspinazie en boterperen. In het kasteel is een verbazingwekkende kunstcollectie te zien op het thema van zoetwatervisserij.

Tuinen van het kasteel van Chamerolles in Chilleurs aux Bois
 

Zestiende eeuwse architectuur, pronktuinen en een fantastische wandeling te midden van heerlijke geuren: drie redenen om zich zonder aarzelen naar het kasteel van Chamerolles te laten leiden. In de nabijheid, de Arboretum des Grandes Bruyères in Ingrannes.

Arboretum des Barres
 

In Nogent-sur-Vernisson, een collectie bomen die als één van de meest rijke collecties van de wereld wordt beschouwd. Amerikaanse thuya's met de 80 stammen, karamelbomen, reuzensequoia's  ... drie routes voor de jonge en oudere botanisten. Niet ver van hier bevinden zich de tuinen van Courtoiseau in Triguères.

Tuinen van Villandry
 

Hun enorme beroemdheid heeft die van het kasteel overtroffen! Eén van de mooiste botanielessen ter wereld. 7 hectare, 5 adembenemend mooie tuinen, verrukking en extase ... waar geen eind aan komt.
 
Prieuré de Saint-Cosme
 

Vlakbij Tours, de woonresidentie van een beroemde prozatuinier, Ronsard. De typisch, Franse tuin in de stijl van abdijtuinen is een waar loflied... op de roos! Prachtige boomgaard, groentetuin en kleurrijke irisbedden.

Kasteel van Le Riveau
 

Tussen Richelieu en Chinon, een opeenvolging van natuurschilderijen ontleend aan iconografieën uit de Middeleeuwen, origineel uitgedacht en aangelegd: Geheime Tuin, Tapijt van duizend bloemen, Genotsrand, Toverbos.
 
Oosters park van Maulevrier
 

Oosterse wetenschappen en sereniteit in de Val de Loire! Khmerse tempel en monumenten, Japanse lantaarns en wolken van water geven de richting aan van een inwijdende route, waarlangs maar liefst 200 boomsoorten uit het land van de Rijzende Zon met elkaar wedijveren.

De Rozenroute
 

In Doué-La-Fontaine, wereldhoofdstad van de roos, nodigt het 7 ha grote park u uit u terug te voeren naar vervlogen tijden en toe te geven aan de charme van de beroemdste rozen ter wereld. Meer dan een tuin, een maalstroom van zingenot.

Kasteel van Montriou
 

Onder toezicht van een charmante 15e-16e- eeuwse woning en een als historisch monument geklasseerde kapel leveren bloementuinen en groentetuinen hier een duel van kleuren en geuren. Eerst worden de ogen getroffen, dan de reukzin en dan het hart. Een pure verleiding: honderdjarige perenbomen, een verrukkelijke verzameling van pompoenen, sequoia gigantea met een omtrek van 9m80 en bloemen in overvloed. In Feneu.

De tuinen van La Chatonniere Azay-le-Rideau
 

Na een klein dalletje te hebben verlaten ontdekt u deze 8 terrastuinen aan de voet van een elegant Renaissance kasteel, waarin de vele fantasierijke plantencreaties verschillende thema's aanhouden. Elegantie, Stilte en Onwaarschijnlijkheid.

Bomentuin van les Grandes Bruyères in Ingrannes
 

In het hartje van het woud van Orléans biedt deze grote eigentijdse bomentuin de gelegenheid tegelijkertijd te genieten van een bloemenvoorstelling en tropische bomen te ontdekken (kornoeljesbomen, magnolia's ... ). U zult het vooral bijzonder op prijs stellen, dat er zoveel aandacht is besteed aan de balans van de natuur en van het bosland, dit zowel voor de groei van de plantensoorten als voor het oog.

Dierenparken
 

Deze hebben de eigenschap volledig op te gaan in de natuurlijke omgeving. Aliotis, Het Aquarium van de Val de Loire voor verkenning van de waterwereld. Het landgoed van Ciran in Ménestreau-en-Villette en de verbazingwekkende troglodietachtige dierentuin van Doué-laFontaine, voor die van de fauna.

Kasteel ChambordChambord     Foto's: Henk Griffioen, Assen
Is het grootste kasteel aan de Loire. Het is een meesterwerk van de Renaissance met 440 kamers, 85 trappen en 365 schoorstenen - een haard voor elke dag van het jaar. Het was een eenvoudig jachtslot tot Frans 1 in 1519 besloot het kasteel der kastelen te bouwen.
Hij bewonderde de Italiaanse architectuur
en nodigde Leonardo da Vinci uit in Amboise te komen wonen. Waarschijnlijk heeft da Vinci de eerste ontwerpen voor het kasteel getekend, inclusief een plan om de Loire erlangs te leiden.
Bijna 2000 vaklui en metselaars hebben 25 jaar lang aan Cháteau de Chambord gewerkt.

Lantaarntorens van kasteel ChambordIn de lantaarntoren
 

tussen de vier donjons in de vorm van een kruis, rijst een trap naar een lantaarn die vroeger open was; het glas is van later. Deze beroemde dubbele wenteltrap is zo ontworpen dat twee mensen die naar boven of beneden  gaan elkaar steeds kunnen zien maar alleen boven of beneden tegenkomen.
Aan alle zijden van de trap bevinden zich vertrekken en overal zijn afbeeldingen van de salamander, het embleem van Frans 1 te zien., Het weelderigst zijn de staatsie vertrekken en met name het overdadige, met geborduurd fluweel beklede slaapvertrek dat Lodewijk XIV, die het kasteel in 1685 afbouwde, toevoegde terwijl Versailles werd gebouwd.

Het dak is het meest  bijzondere deel
 

van het kasteel met vele puntgevels, torentjes en spitsen. Op de dakterrassen kon men in de zomer schouwspelen bekijken en de komst van de koning aankondigen. De grote van het landgoed is 5550 ha. 

Office de Tourisme

Mairie , tél. 02.54.20.31.53, télécopie : 02.54.33.31.01 - Renseignements Château et Domaine, tél. 02 54 50 40 00 Renseignements hébergement : Comité Départemental du Tourisme, tél. 02 54 57 00 41/télécopie : Tel.: kasteel: 02 54 57 00 47.Tel.  02 54 50 40 00.  Internet: www.loirevalleytourism.com  - E-mail: crtl.centre@crtlcentre.com

Kastelen informatie  
* Zie voor kastelen ook bij het departement Indre
* Vraag beslist de folder 10 wegwijzers rondom kastelen voor uw vakantie, 31 pag. Nl., aan bij Comité Regional du Tourisme. Hier staan tien uitgekiende routes in. Deze routes gaan uit van een kasteel en dan naar bezienswaardigheden in de Loirestreek. Achterin staan verder 9 brochures beschreven. Een uitstekende start dus.

** Uw accommodatie
in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 11.000 hotels/appartementen online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets