REGIO ÎLE DE FRANCE, de exacte grenzen van deze streek vallen niet eenduidig aan te geven. De landschappen verschillen onderling sterk van elkaar en worden door brede rivieren doorsneden. de regio valt samen met het oorspronkelijke koninkrijk waaruit later de Franse natie ontstond door toevoeging van de veroverde provincies. Het Île-de-France neemt een centrale plaats in het uitgestrekte Franse territorium in. 
 
 Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

Comitée Régional du Tourisme Dep. Seine-Saint-Denis Dep. Seine-et-Marne
Dep. Yvelines Dep. Essone  
Steden
Fontainebleau Marie Etampes Melun
Parijs Provins Rueil Malmaison
Saint-Denis Versailles  
Diversen
Les Plus Beaux Detours du France Kathedraal Saint-Denis Nuttige Links voor Parijs
Ontdekkingen in Ile-de-France, onverwachte ideeën! Rendez vous met Ile-de-France Bezienswaardigheden in Parijs
Activiteiten in Ile-de-France Kaartje dep. Île de France Een vakantie of omweg waard in Île de France
    

** Uw accommodatie
in de regio
Île de France kunt U goed boeken via Region.Ile-de-France.  Er zijn 1490  hotels/appartementen online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!
Hotels in populaire steden in regio Île de France: Parijs  -  Magny-le-Hongre  -  Bussy-Saint-Georges  -  Roissy-en-France
Hotels op / nabij luchthaven:
Orly (ORY)   -  Charles De Gaulle (CDG)
(Voor meer luchthavens, 5 en steden, 12 zie "Region.
Île de France
")

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets  

Kaart: Île-de-FranceHet hart van het land 
De exacte grenzen van deze streek vallen niet eenduidig aan te geven. De landschappen verschillen onderling sterk van elkaar en worden door brede rivieren doorsneden. de regio valt samen met het oorspronkelijke koninkrijk waaruit later de Franse natie ontstond door toevoeging van de veroverde provincies.
Het Île-de-France neemt een centrale plaats
in het uitgestrekte Franse territorium in. De rest van Frankrijk houdt deze landstreek, die voorbestemd was om het centrum van de macht te worden, met een zekere achterdocht in de gaten.

Qua natuurschoon
 

is het gebied uitzonderlijk goed bedeeld. De allerlieflijkste valleitjes, landelijke contreien met hun geheel eigen karakter, bossen en weidse vlakten waren van oudsher wijkplaatsen voor Parijzenaars die het jachtige leven van de hoofdstad beu waren. En er valt dan ook een fabelachtige hoeveel­heid kunstschatten en ander cultuur bezit van historisch belang te ontdekken.

Burchten, forten
 

Al in de middeleeuwen liet de belangrijke adel er burchten en forten bouwen - ondermeer in Chevreuse, La Roche-Guyon, Houdan - en de ruïnes ervan worden nog altijd door dichters bezongen. De Franse koningen gaven opdracht voor de bouw van abdijen, Royaumont, Maubuisson, kapellen en kathedralen.

De bouwmeesters van de gotiek
 

verrichten ware wonderen, waarvan de kathedralen van Saint-Denis, Saint-Médard de Soissons, Senlis en Beauvais het overtui­gend bewijs zijn. De in deels romaanse, deels gotische stijl gebouwde kathedraal van Chartres, in het hartje van de Beauce, torent hoog boven de omgeving uit.

Vorstelijke onderkomens
 

Tijdens de renaissance en het classicistische tijdperk bezorgde het bloeiende hofleven het Île-de-France de bijnaam 'tuin der koningen'. De vorstelijke onderkomens zijn er bijna niet te tellen: in het noorden de kastelen van Écouen (tegenwoordig een museum voor renaissancekunst), Pierrefonds, Compiègne en Chantilly, waarin het Musée Condé en een openluchtmuseum voor paarden zijn ondergebracht. Dat van Compiègne was een van de favoriete residenties van Napoleon.
In het zuiden ligt Vaux-le-Vicomte,
dat in opdracht van een minister van Lodewijk XIV, Fouquet, naar een ontwerp van Le Vau gebouwd werd. De prachtige tuinen eromheen zijn van Le Nötre. De pracht hiervan inspireerde Lodewijk XIV tot de aanleg van het paleis van VersailIes.
Het kasteel van Fontainebleau
stond aan de wieg van nieuwe bouwkundige opvattingen die onder de naam 'School van Fontainebleau' bekend werden. Net als het kasteel van Rambouillet ligt het midden in een prachtig bos.

Schilders
 

Veel schilders lieten zich verleiden door het getemperde licht in de landschappen van het Île-de-France. Barbizon kwam indertijd dankzij de landschapschilders Rousseau en Millet in de mode. De plaatsnaam groeide uit tot een begrip in de kunstgeschiedenis voor de stijl die aan het impressionisme voorafging. De impressionisten werkten in Chatou, Argenteuil en Giverny.

Parijs 
Parijs is het hart van de regio. Rondom de stad schoten 'nieuwe tuinsteden' de grond uit, maar desondanks blijft het Île-de-France van levensbelang voor de Parijzenaars die in het weekend de hoofdstad willen ontvluchten en er een tweede huisje hebben. Weer anderen gaan er alleen maar heen om uitgebreid te tafelen in de schilderachtige restaurantjes langs de Marne.

** Uw accommodatie in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken! 
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”!