UZÈS EN DE PONT DU GARD, een wereld vol wonderen. Nauwelijks enkele kilometers scheiden de Toscaanse verfijning van het hertogdom Uzès van de Romeinse pracht van de Pont du Gard. Dit kunstwerk waar de eeuwen langs gegleden zijn, vormt een antwoord op het door de mens voortgebrachte landschappen. De Gardon waarvan de zinnenprikkelende kloof de meest geblaseerde versteld doen staan.
Naar dep. de Gard, Naar regio Languedoc Roussillon
Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

Van Uzès naar Nîmes.
Rond het aquaduct
Kaartje met ligging van Pont du Gard
Aangezien Rome tijdens het hoogtepunt van haar bloei meer dan 1000 baden telde, is te begrijpen dat de Romeinen, die hun keuze hadden laten val1en op Nîmes, geen genoegen namen met de Source de la Fon­taine. Om de 20.000 m3 water te vinden die de hoofdstad van Augustus kolonie dagelijks nodig had, hebben zij midden 1ste eeuw de bron van de Eure, vlak bij Uzès, opgezocht. Door garrigue en slenken moesten de ingenieurs van de Oudheid een opeenvolging van bruggen en tunnels aanleggen om de verbinding met Nîmes tot stand te brengen.
Het aquaduct dat zo ontstond,
 

strekt zich uit over een lengte van 50 kilometer en heeft een niveauverschil van in totaal slechts 17 meter! Deze bewonderenswaardige prestatie getuigt van het niveau van de bouwers, net als het beroemdste kunstwerk, de

Pont du Gard
 

met zijn 49 bogen. Dit monument, dat een recordboek op zichzelf is, staat op de lijst van werelderfgoed van de Unesco. Aan de bovenkant is het 275 m breed, het is 49 hoog, sommige rotsblokken zijn groter dan 2 m3 en het bestaat in totaal uit meer dan 50.000 ton steen. Het is gebouwd om - met succes - het woeste wassende water van de Gardon te weerstaan. In de directe omgeving is er een museum met exposities, films, ruimte voor de kinderen en mediatheek. Het geheel staat garant voor een onvergetelijk bezoek.


De betovering van
Uzès  

Uzès, dat een reputatie heeft als Kunststad, karakteriseren als bekoorlijk is eerder een understatement. Vanaf 419 was het Eerste Hertogdom van Frankrijk de zetel van een bisdom. Lange tijd was het gespecialiseerd in zijden kousen en het is ook beroemd geworden, omdat hier in 1472 een van de eerste boeken van het koninkrijk gedrukt werd.

Het hertogelijk paleis,
 

waarvan de bouw in de 11de  eeuw werd begonnen, omvat een uitgebreid gebouwencomplex, de 12de eeuwse Tour Fenestrelle die veel weg heeft van een Lombardische campanilla en de kathedraal Saint Théodorit met een uitzonderlijk orgel zijn enkele van de 48 geklasseerde bezienswaardigheden die u niet mag missen.

Maar Uzès is ook,
 

en misschien vooral, een stad met een bijzonder levenszachtheid, met zijn prachtige Place aux Herbes, dat u beslist eens op marktdag moet bezoeken, zijn indrukwekkende herenhuizen en pittoreske straatjes. Het enthousiasme van Racine, die er in 1662 verbleef en wie dankzij de lokale schoonheden definitief zou hebben afgezien van een religieuze carrière, is goed te begrijpen. Schreef de jonge dichter niet aan zijn neef in Parijs: 'Onze nachten zijn mooier dan uw dagen...'

Middeleeuwse tuin van Uzès
 

In het centrum van de stad ligt de middeleeuwse tuin van Uzès, een plek waar de tijd is stil blijven staan, die al tien jaar lang verzorgd wordt door een team enthousiaste vrijwilligers. Aan de voet van de torens van Koning en Bisschop worden 400 eetbare, medicinale en decoratieve planten gekweekt. Ook worden er tentoonstellingen georganiseerd in deze 11de eeuwse gebouwen waarvan enkele ruimtes, kapel, gevangenen cellen, voor het publiek geopend zijn.

Saint-Quentin-la-Poterie  
Sinds tijden her is Saint Quentin een belangrijk aardewerkcentrum. Deze historie heeft archeologische rijkdommen voortgebracht, die nu tentoongesteld worden in een toeristisch centrum,

het Maison de la Terre,
 

en een museum waar u door tijd en ruimte reist. Het dorp, dat een opmerkelijke architectuur heeft, geeft bovendien door middel van een dertigtal artiesten een breed panorama van hedendaags aardewerkkunst en pottenbakkerij. Deze kunstvorm komt ook tot zijn recht in een druk bezochte Europese biënnale.


La Capelle en Masmolène
 

Het bij de plaatselijke bevolking weinig bekende erfgoed van La Capelle en het naburige gehucht Masmolène, is zeer gevarieerd. Zo ontdekken we er, teruggaand in de tijd, een kasteel uit de 13de eeuw, de vroegere residentie van de bisschoppen van Uzès, en een Romaanse kapel.
Het 56 hectare grote meer
van Masrmolène is in voorjaar en herfst een pleisterplaats voor trekvogels. Het hele jaar door is dit beschermde natuurgebied een eldorado voor liefhebbers van fauna en flora. Het grenst bovendien aan indrukwekkende zandsteen – en kwartsietrotsen.


Les Fosses en Saint-Amand  

Vlak bij het op een rotspunt gelegen dorpje Fournès tonen Les Fosses met dezelfde naam een verrassend door erosie in dikke kleiafzettingen vormgegeven maanlandschap. De wandeling door het okerkleurige landschap dat de groeve en de tegelfabriek domineert, kan goed gecombineerd worden met een bezoek aan de iets zuidelijker gelegen Chapel1e Saint-Amand de Théziers.

Castillon du Gard  
Vanaf het bekoorlijke met eeuwenoude olijfbomen beplante pleintje van Castillon du Gard ontvouwt zich een doolhof van koeltebrengende in okerkleuren beschilderde en geplaveide straatjes. De fijn gebeeldhouwde Renaissancevensters, de waterspuwers, de fraaie bogen en doorgangen trekken meteen de aandacht, net als de prachtig gerestaureerde voorgevels van de 13e-eeuwse huizen. Het op een rotspunt gelegen dorp biedt naar het zuidoosten ook het enige vergezicht op de Pont du Gard.

De hermitage van
Collias
 

Op twee kilometer van het dorp Collias, belangrijke toeristische trekpleister aan de Gardon, ademt de hermitage Notre-Dame­de-Laval een serene rust uit. Op de betoverende plaats van een Preromeins heiligdom rijst naast een rotswand een Romaanse kapel op, terwijl een bron en een grot de wandelaar verkoeling bieden.

Wat u ook moet zien
 

- Pouzilhac,
met zijn 14e-eeuwse burcht en de door de hertog van Rohan gebouwde vestingmuren.
- Sernhac
 

met wandelingen om de geschiedenis en de natuur te leren kennen.
- De Pont Saint-Nicolas,
kunstwerk uit de 12e eeuw. De brugvloer die door de overstroming van 2002 beschadigd werd, is prachtig gerestaureerd.
- Saint-Maximin.
 

met zijn 17e-eeuwse kasteel en het bekoorlijke naburige dorp Saint-Siffret.
- Blauzac
 waar u een wandeling langs de capitelles waaronder een zeer zeldzame drievoudige capitelle kunt maken.
- Remoulins,
 

met prachtige 12e-eeuwse gebouwen, zoals de Eglise de Bethléem.  


** Uw accommodatie
in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!


** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets