NÎMES EN DE GARRIGUES, In het licht van de historie. Dat uitzonderlijke licht dat de omtrekken van alles accentueert, die zachte lucht waarmee je je longen vult, terwijl je op een andere plaats rilt van de kou, die bijzondere monumenten die ons er bij elke stap aan doen herinneren dat hier een deel van onze gemeenschappelijke geschiedenis ligt. Lotusbomen, palmen en tijm, een anijsachtige geur die zich op subtiele wijze , vermengt met de wat scherpe geur van olijven De hartelijke mensen met dat warme accent. Zoek niet verder, u bent in Zuid Frankrijk.  
Naar overzicht dep. de Gard, naar regio
Languedoc Roussillon.  
Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

Nîmes en de schatten van het “Franse Rome”.  
Je kunt op zijn minst stellen dat de hoofdstad van de Gard een paradox in zich draagt. Nîmes werd gesticht door de Kelten die er de god van de bron aanbaden, welke eredienst door de Romeinen werd overgenomen. Het dankt er zijn naam aan, die afgeleid is van Nemausus.
Maison carrée, arena,
tour Magne, porte Auguste... overblijfselen uit de Romeinse tijd in overvloed zijn op zich al een bezoek aan de stad waard.

Kaartje van departement de gard
Twee duizend jaar later 
vormen de werken van innoverende architecten en beeldende kunstenaars,  (Foster, Nouvel, Starck, Wilmotte...) hierop een zelfverzekerd antwoord. Tussen deze twee uitersten getuigt een veelheid aan architectonische en culturele schatten van de rijke identiteit van Nîmes. Nîmes dat doordrenkt is van protestantse gereserveerdheid, straalt ook een wilde zuidelijke uitbundigheid uit die vooral tot uiting komt tijdens de feria's. Deze complexiteit die de stad een eeuwige schoonheid geeft, kunt u het beste doorgronden lopend door de talrijke voetgangersstraatjes. Lopen is immers een ideale manier om de geschiedenis in zich op te nemen.
Ga de arena binnen
 

Het amfitheater van Nîmes, waarschijnlijk gebouwd tussen 50 en 100 na Chr. en geďnspireerd op het Colosseum in Rome, is de best bewaard gebleven arena van de Oudheid.
Deze harmonieuze ellips
van 113 bij 101 meter telt 24.000 plaatsen verdeeld over 34 tribunes rond een vloer van 70 bij 38 m. Achter de regelmatige vorm van de 21 meter hoge gevel op twee niveaus van elk 60 arcaden, bevindt zich een uiterst ingenieus circulatiesysteem, vooral in het kelderverdieping.
De arena van Nîmes,
 

ontworpen voor gladiatorengevechten, werd in de middeleeuwen verbouwd tot een versterkt dorp, en telde tot 1812 twee kerken, een klein kasteeltje en meer dan 200 huizen. In 1840 staat de arena op de lijst belangrijkste historische monumenten. Nu worden er naast stierengevechten, vanaf 1863, ook uiteenlopende concerten en voorstellingen gegeven.


Sommičres   

Sommičres, gevestigd bij een 17 bogen tellende Romeinse brug over de Vidourle, die in de 1ste eeuw onder Tiberius gebouwd werd, krijgt pas vanaf de 9de eeuw bekendheid. Huid, wol, de distillatie van aromatische essences samen met de vanaf de Middeleeuwen beroemde markten, verklaren de rijke herenhuizen die er nu te bewonderen zijn.
Naast de koele straatjes,
pleinen en arcaden, kunt u er genieten van een prachtig panorama vanaf de enige 25-meter hoge toren van het op een rotspunt gelegen kasteel. Lawrence Durell, de beroemde Britse schrijver die tot zijn dood in 1990 in deze stad woonde, schreef: 'Ik moet toegeven dat ik niets mooiers gezien heb dan Sommičres'.

Calvisson 
 
Op de top van de Roe de Gachonne , plaats vanwaar men bespiedt, rijzen de grote silhouetten op van drie molens, die eind 18de eeuw gebouwd werden. Bovenop een van hen geeft een oriënteringstafel het uitzicht aan, dat zich uitstrekt van de zee tot aan de Cevennen.
 Een voetpad
 van 16 kilometer is rond de heuve1 aangelegd. In het Maison du Boutis in het charmante dorp Calvisson worden bijzonder interessante voorwerpen uit de 18de en 19de eeuw tentoongesteld.

 
 Het plateau des Costičres   

 
Op het plateau des Costičres dat in het zuiden de Camargue en in het noorden het Bekken van Nîmes domineert, wemelt het van de leuke weggetjes die door de wijngaarden slingeren. Op de bodem van ronde keien en gneiss komt hun typerende karakter volledig tot recht.
 De boerderijtjes
 en andere aantrekkelijke landgoederen die langs de weg liggen geven je onder de avondzon zin om stil te houden en onder de wijnstokken een toost uit te brengen.Capitelles en mazets, mysterieuze bouwsels van de Gard
 

Er zijn 150 gave en evenveel verwoste capitelles in het landschap rond Nîmes. De oorsprong van deze gewelfde iglooachtige bousels blijft een mysterie.
De capitelle,
die elders borie genoemd wordt, zou de voorloper zijn van de mazet, of kleine mas (boerderij). Deze rudimentaire bouwwerken, begrenst door muren van droog opgestapelde stenen, clapas, die vrijkwamen toen het stuk land van stenen is ontdaan, werden soms aangekleed tot hoofdwoning.
Het oppidum van Nages  
Het oppidum, gelegen aan de Via Domitia, domineert het dorp Nages vanaf de Colline des Castels. Het is een van de best bewaarde Preromeinse bouwwerken, 3e eeuw voor Chr., van Zuid Frankrijk. Van dit geklasseerde historische monument zijn de immense middentoren, vestingmuren en sporen van bewoning te midden van imposante rotswanden overgebleven.

Verhalen en geuren van de garrigue
 

Tussen leemachtige vlaktes en berghellingen ligt de garrigue, een typisch mediterraan gebied van heuvels, terrassen en kalkrijke plateaus. De garrigue is een gebied met een gedegradeerde vegetatie ten gevolge van de massale ontbossing, nadat mensen zich 3000 jaar voor onze jaartelling in deze streek vestigden.
Van het Occitaans 'garric',
de naam geeft de meest voorkomende boom aan hier, de kermeseik, een groenblijvende eik met taaie wortels en bladeren die leerachtig zijn om beter de brandende zon te verdragen en stekelig om geiten en schapen op een afstand te houden. Een verdieping lager voelen cistus, buxus, jeneverbes en andere struiken zich thuis. De bodem is bedekt met de zo kenmerkende geurende planten als tijm, rozemarijn, lavendel en met brem.


Saint-Julien de Salinelles met zijn twee kapellen   

Tussen Sommičres en Salinelles staat, op een heuvel midden in de wijngaarden, de chapelle Saint-Julien bestaande uit twee constructies uit de 11de  en 12de eeuw die naast elkaar staan achterin een kerkhof.
Het gewelf van het monument, zelf een volmaakt symbool van de Romaanse stijl uit de Languedoc trekt liefhebbers van religieuze architectuur, terwijl muziekliefhebbers er komen genieten van concerten.
In Salinelles
werd ook jarenlang de aarde uit de grond gehaald die onjuist Aarde van Sommičres genoemd werd en bekend is om zijn absorberende werking van vetvlekken.


De groeve van
Junas 

De oude groeve van Junas, die vanaf de Middeleeuwen in gebruik was en in 1939 verlaten werd, vormt nu het decor van de 'Rencontres de la Pierre' en van een jazzfestiva1. Maar zelfs zonder evenementen nodigt deze imposante plaats midden in de garrigue uit tot wandelingen en de door het licht getekende vormen roepen lange overpeinzingen op.

Wat u ook moet zien.

- Ambrussum
  met het oppidum aan de Via Domitia en de enige van de elf bogen van de Romeinse brug over de Vidourle die over is.
- Aubais,
  een mooi dorpje in de vlakte van de Vaunage met het 17de eeuwse kasteel dat nu in verschillende stukken verdeeld is, maar dat in zijn tijd beschouwd werd als niet minder dan het 'Versailles van de Languedoc'.
- Montpezat,
 

  een dorpje dat hele­maal rond het uit de 15de en 16de eeuw daterende kasteel gebouwd is.
- Het kasteel van Villevieille,
  waarvan de bouw begonnen werd in de 10de eeuw en dat in de Renaissance gerestaureerd is, bleef gespaard voor de Franse Revolutie, omdat de kasteel­heer een vriend van Mirabeau en Voltaire was.  


** Uw accommodatie
   in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!


** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets