HET DAL VAN DE CÈZE, verbinding tussen de Cevennen, waar hij ontspringt, en de Rhône, waarin hij uitmondt, verenigt een gevarieerd gebied dat doordrenkt is van een ongelooflijke levenszachtheid. Meer dan waar ook, dat is zeker, geeft de rivier vele genoegens, zowel op sportief als beschouwelijk gebied. Maar het dal van de Cèze is ook een geconcentreerde weergave van de Midi met Provençaalse landschappen en oude stenen die wegdromen in de zon. Overal verspreid langs het water liggen kostbaarheden, en niet alleen goudklompjes.
Naar overzicht dep. de Gard, naar regio Languedoc Roussillon.
 Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

Bagnols-sur-Cèze, baden in kunst en historie. Bagnols-sur-Cèze, een beroemde marktplaats in de Romeinse tijd, een grote dynamiek in de Middeleeuwen, een tienvoudige expansie met het centrum voor kernenergie van Marcoule vanaf 1954, is altijd met zijn tijd meegegaan. Niet verwonderlijk wanneer je weet dat zijn naam afkomstig is van 'balnolae', Romeinse zwavelhoudende baden! Voor de bezoeker ontrolt de oude stad zich rond het geplaveide en met arcaden omgeven Place Mallet.
 
Via een stadswandeling
 

in 30 etappes kan iedereen in zijn eigen ritme kennis maken met de architectonische bijzonderheden, zoals fraaie herenhuizen uit de 17de en 18de eeuw.
Kaartje met dal van de Ceze
Aan ritme ontbreekt het trouwens niet in de stad die iedere zomer meetrilt met de blues en reggae van twee befaamde festivals.
De tijdlus wordt gesloten met een bezoek aan het nabij gelegen oppidum van Gaujac en de vele overblijfselen van bezettingen van de 4e eeuw voor Chr. tot de 13e eeuw na Chr.

Open venster op een verrassend  museum
 

Het museum dat in 1854 gesticht is en in 1918 aan Albert André is toevertrouwd, draagt de naam van de kunstschilder en heeft veel te danken aan zijn vriendschap met de artiesten van zijn tijd. Het omvat een belangrijke collectie waaronder werken van Matisse,Van Dongen, Bonoard en Marquet. Beelden van Maillol en Camille Claudel, een prachtige collectie tekeningen, waar Renoir naast Picasso hangt, en een energieke zaal met provinciale hedendaagse kunst, de meest boeiende in zijn soort in de Gard.


Barjac
, eeuwige wedergeboorte der ontdekking   

Barjac, dat op een klein plateau van 170 meter hoogte ligt tussen Ardèche en Cévennes geeft een prachtig beeld van de stadsstructuur uit het midden van de 18de eeuw. Uit die oude door de zon vergulde stenen rijzen een 12de eeuws donjon, een 17e-eeuws kasteel, een Renaissancepoort en talloze andere opmerkelijke gebouwen op.
Dit historische kader
gaat uitstekend samen met de sfeer van de twee zo beroemde brocantemarkten die hier met Pasen en op 15 augustus gehouden worden en veel kooplui en nieuwsgierige bezoekers trekken. In de omgeving is zo veel te zien dat je niet weet waar te beginnen.

De woeste Gorges de l'Ardèche
 

in het noorden zijn vlakbij. Niet ver daar vandaan staat een reeks van 15 dolmen uit de Bronstijd, de oudste bekende door de mens overeind neergezette constructies wier mysterie ons niet loslaat. In het zuiden grenst Barjac aan
Saint-Privat-de-Chamclos
en zijn negen gehuchten die weggedoken liggen tussen de wijngaarden en lavendelvelden. Even verder kronkelt de Cèze tussen het frisse groen.


La Roque-sur-Cèze   

U wordt meteen bekoord zodra u de smalle Pont Charles-Martel overgaat, waarvan de twaalf 13e­ eeuwse bogen op de monumentenlijst staan.
Op een rotspunt
ontdekt u nu een aantal voorname gebouwen, gedomineerd door een Romaanse kapel. Het dorp dat op de lijst staat van uitzonderlijke plaatsen in Frankrijk, is beslist één van de mooiste plaatsjes in de Gard. De straatjes die geplaveid zijn met ronde keien brengen u steeds weer nieuwe opwindende ontdekkingen: oude huizen, tuinen, poorten...
Naar beneden 

vertonen de waterval1en van de Sautadet, met een niveauverschil van ongeveer 10 meter, talloze holtes en scheuren en een van de beste voorbeelden van 'kolkgaten' in Frankrijk. Let op, door de kolkwerking is het hier streng verboden te baden, verder stroomafwaarts is dat echter wel toegestaan.

Goudargues langs het water   
Werd vroeger het Venetië van de Gard genoemd en dit is nauwelijks overdreven. De door de Benedictijner monniken gekanaliseerde beek omgeven door eeuwenoude platanen, die het dorp doorkruist, nodigt de bezoeker uit om hier neer te strijken op een van de talrijke terrassen.
De hier vlakbij gelegen
12de eeuwse abdijkerk met zijn twee Lombardische vierkanten torens, de oude priorij uit de 12de eeuw en de Chapelle Saint-Michelet uit eind 8ste eeuw maken uw bezoek af.


La Chartreuse de Valbonne  

De Chartreuse de Valbonne, vlakbij Saint-Paulet-de-Caisson, is een ware parel ten midden van een koninklijk woud van '400 hectaren. Het werd gesticht in 1203 op de plek van een Benedictijner klooster en in de 17de en 18de eeuw opnieuw opgebouwd door de Kartuizen die er tot 1901 leven. De geglazuurde pannendaken, de verscheidenheid aan gewelven, de grote kloostergang en een gereconstrueerde monnikscel zorgen voor een buitengewone sfeer.

Saint-Ambroix  

Saint-Ambroix, gedomineerd door de Rocher du Dugas, waarop de ruïnes van een 12de eeuws kasteel tegenover een 'sprookjeskapel' uit 1867 staan, ademt een prettige sfeer uit. De stad, die bekend is om zijn markt vanaf 1363, telde ook meer dan zo zijdespinnerijen.

Er zijn naast troglodietenwoningen
 

enkele voorname huizen bewaard gebleven. In de omgeving moet u beslist de grot van la Cocalière in Courry en het kasteel van Montalet in Molières-sur-Cèze bezoeken.


Montclus  

Montclus, gelegen tussen de wijngaarden en de Cèze, heeft een opmerkelijke architectuur. Het hoofdplein wordt opgeluisterd door een fraaie barokfontein en een sierlijke klok van siersmeedwerk. Het dorp markeert ook een etappe van de kanotocht vanaf de Pont de Tharaux die voortgezet kan worden (en wel in 7 uur!) tot aan Goudargues.
De goudkoorts
Breekt u het record van de goudklomp van 543 gram die in 188g bij het dorp Montclus gevonden is? Je kunt er altijd over dromen, niets is onmogelijk, bovendien er worden goudzoekerstages georganiseerd in het dal van de Cèze. Verschillende organisaties leren u omgaan met de goudwasserszeef, het meest gebruikte gereedschap op de zoektocht naar goudpoeder en -korrels.

Aiguèze  
Deze middeleeuwse plaats met geplaveide straten en natuurstenen muren die loodrecht boven de Gorges de l' Ardèche ligt, is in 2005 geklasseerd als 'mooiste dorp van Frankrijk'. De twee torens, die trots van een rotspunt boven de rondgang oprijzen, zijn de getuigen van de Honderdjarige Oorlog.

Allègre-Les Fumades
, een kuuroord  

Allègre-les-Fumades, een kuuroord gespecialiseerd in de behandeling van aandoeningen van huid en luchtwegen, heeft alles te bieden waar kuurgasten en toeristen behoefte aan hebben. Er staat zelfs een casino dat dansmiddagen organiseert ter beschikking van hen die genoeg krijgen van de 2500 hectaren natuurgebied rond het kuuroord.
Enkele kilometers verderop
vlak bij het fraaie dorp Boisson, heeft u van het kasteel van Allègre, een samenhangende ruïne van de 12e eeuw, een buitengewoon panorama over het dal en vooral de bergengte van Argensol.

** Uw accommodatie in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets    
** Zie ook onze boeken pagina eens.