CEVENNEN, het nationale park de Cevennen, de vorstelijke Cevenolse natuur, zie de kaart. De status van wereldreservaat van de biosfeer die het park door de Unesco werd toegekend, is een erkenning voor het evenwichtige beheer van het Nationale Park de Cevennen in een zorg voor duurzame ontwikke1ing. Het park, dat in 1970 ontstond en 90.000 hectaren beslaat, vervult een voorbeeldfunctie.
Naar overzicht dep. de Gard, naa regio Languedoc Roussillon.
Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

Het enige bewoonde Franse Nationale Park,
600 personen in de centrale zone, heeft uitstekend de bescherming van cultureel en architectonisch erfgoed geïntegreerd. De plantenrijkdom profiteert van uiteenlopende hoogten, 378 tot 1699 m, en klimaten, zee-, land- en mediterraan klimaat. Van de 2250 bloeiende planten, die allemaal beschermd zijn in het park, zijn er 48 uniek in de wereld.
De fauna,
 

die over zeer diverse biotopen beschikt, is de afgelopen 20 jaar steeds rijker geworden en omvat nu 2410 soorten. Maar genoeg cijfers. Deze hoge landen, tussen de Mont Lozère en de Mont Aigoual, bestaande uit kalksteenrotsen en dalen, verwach­ten u om u al hun magie te ontvouwen. Drie goed gedocumenteerde ecomuseums staan u ter beschikking. Zie hier voor veel meer info


Sauve,
een middeleeuwse parel tussen steen en water  
Sommigen beweren dat de stad haar naam ontleent aan de salie (sauge) die een aantal inwoners van de pest zou hebben gered. Realiteit of legende, wij zijn graag bereid te geloven dat deze geschiedenis deze geur met die aparte frisheid en energie, die vandaag nog tussen haar stadsmuren hangt, in de vooraanstaande stad aan de rand van de Cevennen, heeft achtergelaten
Ook al lijkt de hoofdstad van de Salavès,
met zijn 11de eeuwse Pont Vieux, zijn versterkte poorten, overblijfselen van stadsmuren en hoge torens, wel een middeleeuws museum, toch worden hier het hele jaar door tal van activiteiten ontwikkeld die vooral veel jongeren en kunstenaars trekken.
Het Huis Sauve,
 

dat ooit 10.000 inwoners had, beheerste een gebied dat zich tot voorbij Montpellier uitstrekte en bezat rond de 12de eeuw ook het privilege geld te mogen slaan. Uit de bloeitijd heeft Sauve nog steeds een zekere grandeur overgehouden.
Naast andere bezienswaardigheden,
zoals het interessante Conservatoire de la Fourche en Bois de Micocoulier, Ambachtelijk Museum van de Lotushouten Hooivork, en een ongewone rotsenzee, geeft het ook een sfeer van het goede leven, die je altijd bij zal blijven.


Vézénobres,
het schip op de uitkijk   
Vézénobres is één van die dorpen waar je je meteen toe aangetrokken voelt, en vanaf de eerste stappen die je er zet, wil je nog maar één ding: de straatjes oplopen, die het doorkruisen als de walegangen - langsscheepse gangen onder het hoofddek van een schip -, om steeds hoger te klimmen. Want vanuit de middeleeuwse stad aan de voet van de Cevennen, vastgeklemd op een rotspunt van 219 meter hoog die de samenloop van de Gardon d'Alès en de Gardon d'Anduze domineert, kun je alles overzien.
De oriënteringstafel op de top,
die de wandelaar uitleg geeft van het grenzeloze uitzicht, getuigt hiervan. Voordat Vézénobres over de Voie Régordane waakte, was het één van de 24 versterkte plaatsen die de Romeinse kolonie Nîmes beschermden.
De stad heeft de rijke architectuur
 

van de 12e tot 14e eeuw weten te bewaren tegen de aanvallen van het schreeuwerige modernisme. Het is vanaf de Middeleeuwen beroemd om zijn productie van gedroogde vijgen, welke traditie het onlangs een nieuw elan gegeven heeft.
Een boomgaard
met 800 bomen heeft tot doel een honderd variëteiten te behouden, terwijl twee jaarlijkse feesten tientallen producenten en duizenden bezoekers trekken.

Saint-Jean-du-Gard, belangrijke plaats in het land van de Camisards   
Loom ligt de hoofdstad van de Camisards - scheldnaam voor wegens geloofsvervolging opstandige protestanten in de Cévennes na de herroeping van het edict van Nantes in 1685 - aan de Gardon langs een hoofdstraat en aan de voet van de Tour de l'Horloge, het enige overblijfsel van een Benedictijner priorij uit de 12de eeuw.
Dit Hugenotenbastion
was ook bekend door de zijde-industrie. Hiervan getuigt de zijdespinnerij 'Maison Rouge', die in 1965 als laatste in Frankrijk zijn deuren sloot.

De herinnering aan de zijde-industrie
 

wordt bewaard in het fantastische Musée des Vallées Cévenoles dat met een oppervlak van 600 m2 een beeld geeft van de volkskunst en tradities. De stad, die verder nog een prachtig tropisch aquarium herbergt, is het vertrekpunt voor een:
Wandelgebied
van meer dan 150 km paden. Elk jaar op Hemelvaartsdag en AlIerhei1igen trekt een festival wandelliefhebbers in de voetsporen van hun glorieuze voorganger, Robert-Louis Stevenson, die hier in 1878 zijn beroemde reis met een ezel beëindigde.


Anduze
, geest van vrijheid door de eeuwen heen   
Anduze, de toegangspoort van de Cevennen vanwege zijn ligging aan een sluis langs de Gardon, het Genève van de Cevennen vanwege zijn beschermde rol van de protestanten, trekt nog steeds veel bezoekers.
De machtige Heerlijkheid,
die in 1266 bij de Franse kroon gevoegd werd, maakte een snelle bloei door dankzij de zijdecultuur. In 1296 wordt hier melding gemaakt van de eerste zijdespinnerijen van Frankrijk. Tijdens de hoogtijdagen waren er wel 20. De vele handelscontacten brachten de ideeën van de Hervorming waarvan Anduze in 1570 het leengoed werd.
Van de vestingmuren,
 

die in 1624 verwoest werden, is a11een de Tour de I'Horloge overgebleven, maar je kunt nog steeds de wind van vrijheid inademen al wandelend door de geze11ige straatjes.

Protestantse passie in het Musée du Désert,
 

In het geboortehuis van de leider van de Camisards, Roland, herleeft in het Musée Mialet, vlakbij Anduze, het Hugenotenverleden van de 12de  tot de 18de eeuw. Via 15 zalen en meer dan 4000 voorwerpen wordt het leven van de Protestanten in de Cevennen opgeroepen. De nadruk ligt vooral op de periode van de 'Désert', van de herroeping van het Edict van Nantes tot het Edit de Tolérance en over de vindingrijkheid van de Protestante." om hun geloof te blijven beleven ondanks de repressie door de koningen.
Alès
, door mensen handen gesmeed erfgoed   
Terwijl, in tegenstelling tot de zijde-industrie, het mijnwerkersverleden nog zeer aanwezig is in de geesten van de bevolking, heeft de tweede stad van het departement een geslaagde omschakeling gemaakt naar de industrie en het toerisme. Alès, dat gelegen aan de Gardon de poort van de Cevennen genoemd wordt, heeft ook de voordelen van een zuidelijke stad met 275 zondagen per jaar. En de stad probeert bezoekers te trekken.

De rijkdommen van de oude stad,
 

van het Fort Vauban tot de kathedraal Saint-Jean via de botanische tuin naar de Tour Vieille, worden getoond tijdens vijf stadswandelingen. Alès met zijn vele musea - mijnen, mineralen, archeologie, beeldende kunst, hedendaagse kunst - getuigt van een grote openheid. Was het niet in deze stad dat de
Vrede van Alais
in 1629 getekend werd, die de protestanten vrijheid van godsdienstuitoefening gaf? Ook de culturele sector getuigt van deze vrijheid, wat onder andere geïllustreerd wordt door het interessante filmfestival Itinérances.

Saint-Hippolyte-du-Fort    
De stad die op de eerste voorlopers van de Cevennen ligt, dankt zijn naam aan het fort dat hierin 1704 onder leiding van Vauban werd gebouwd om de protestantse rebellen in het oog te houden. Het heeft de ontwikkeling van uitgebreide textielactiviteiten en de aanwezigheid van talrijke zijdespinnerijen te danken aan zijn positie aan de oever van de Vidourle.
Deze geschiedenis is trouwens niet verloren gegaan,
 

want u kunt hier een zeer compleet ecomuseum bezoeken, waar u alles kunt zien over deze traditionele en moderne activiteit van het kweken van de zijderups tot aan het weven van de stoffen.
Een andere bijzonderheid
van deze stad, die met 23 zonnewijzers en 13 fonteinen zowel de tijd als de koelte in de gaten houdt, herbergt een interessante collectie brandweervoertuigen en -uitrustingen in het brandweermuseum. Ten slotte is Saint-Hippo, zoals men hier zegt, dat zowel zuidelijk als Cevenols is, een zeer aangename plaats om halt te houden.

Ten tijde van de zijde
 

De eerste sporen van de Franse zijdecultuur worden in de 13e eeuw in Anduze aangetroffen. Na de strenge vorst van 1709 neemt de moerbeiboom de plaats in van de kastanje en deze boom krijgt de naam van 'gouden boom' met verwijzing naar de welvaart die hij brengt, De Cevgnolse zijde wordt in Nîmes of in Lyon geweven en ter plaatse worden de bekende zijden kousen vervaardigd.
Rond 1850 wordt de zijderups
getroffen door de peperspikkelziekte. Pasteur weet de ziekte te bedwingen, maar de concurrentie uit het Verre Oosten rond 1880 en de kunstzijdefabricage later betekenen de einde van de industrie. De laatste spinnerij sluit in 1965 zijn poorten.

Génolhac   
Génolhac, aan de voet van de Mont Lozère en op de Voie Régordane, is een vredig typisch Cevenols dorp met granieten huizen. De Romaanse kerk met zijn 'clocher à peigne' is erg representatief voor de religieuze gebouwen van het bovendal van de Cèze, in Bonnevaux treft men hier bijvoorbeeld ook een voorbeeld van aan.
Vlakbij het dorp
biedt het Belvédère des Bouzèdes een rijk panorama over de Cevennen, terwijl de Jardin du Tomple, op de weg naar Concoules, met zijn talrijke bloemen een zee van kleuren vormt.


Saint-André-de-Va1borgne 

Met een gezellige kade langs de Gardon en een Romaanse kerk uit de 13e eeuw is Saint-André­de-Valborgne, van bornha: holte waar het water doorstroomt, een ideaal vertrekpunt voor wandelaars.

Lasalle 

De 'parel van de dalen', volgens Daudet, is een indrukwekkend straatdorp van 1,7 km lang. Achter de voortdurende rij huizen, ontdek je de frisheid en het lover die door de Salendrinque gebracht worden.

Le Vignan   

De stad die in de Middeleeuwen gesticht werd aan de voet van de Aigoual, heeft zich ontwikkeld aan de oevers van de Arre. Voorbij de bekoorlijke Romaanse brug, kronkelen de straatjes en je kunt er prachtige binnenplaatsen en fonteinen bewonderen achter hoge gevels van 17de en 18de ­eeuwse huizen.
De stad van de beroemde Pomme Reinette
is dank zij de talrijke feesten, jaarmarkten en festivals, bijzonder levendig. Vertrekpunt van schitterende wandelingen op de Causse de Blandas, een verlaten kalksteen plateau, herbergt Le Vigan ook een geweldig Cevenols museum. Dit biedt fraaie reconstructies van volkskunsten en tradities in een oude middeleeuwse leerlooierij, omgebouwd tot zijdespinnerij en later handschoenenfabriek.


Le Cheylar d'Aujac 

Na jaren van nauwgezette restauratie heeft het kasteel, of cheylar van Aujac, waarvan het donjon uit de 12e eeuw dateert, zijn oude glorie hervonden op de vooruitspringende berg van het dal van de Cèze. Er worden nu workshops gegeven door kunstenaars en culturele manifestaties georganiseerd.
Vlakbij ligt het Chateau de Brésis, ook uit de 12e eeuw, dat ook zeker een bezoek waard is.

Le castellas de Saint-Bonnet
 

In de Val de Salendrinque, het 'kleine Franse Zwitserland' wemelt het van de versterkte huizen, zoa1s het Chateau de Saint­Bonnet. Dit kasteel werd in de 15e en 16e eeuw volledig gerestaureerd op de plaats van een gebouw dat al in 1156 vermeld werd.

Het meteorologisch observatorium van Mont Aigoual  

De Mont Aigoual, die een hoogte heeft van 1567 meter, het hoogste punt van het departement, heeft een zeer ruw klimaat met stormen die een snelheid kunnen bereiken van 250 km/u en een gemiddelde neerslag van 20000 mm per jaar. Niet verwonderlijk dat zijn naam letterlijk van water is afgeleid, of liever van 'aygues'. Als de hemel echter vrij van wolken is, hebt u een grandioos uitzicht tot aan de Mont Blanc, de Mont Ventoux, de Pic du Midi en zelfs tot de Middel1andse Zee die 70 km verderop ligt.
Météo France,
 

die zo verstandig is geweest al in 1887 al een observatorium op de berg te zetten - nu het laatste bergobservatorium in Frankrijk - , biedt een expositieruimte van 500 m2 over de kunst van de weersvoorspelling.
Voor wandelaars
is het goed om te weten dat het pad genaamd de Quatre-Millé-Marches de top van de Aigoual vanuit Valleraugue kan bereiken via een hoogteverschil van meer dan 1000 meter...

Wat u ook moet zien.
 

-
Durfort,
een tegen een heuvel aangeklemd dorp te midden van de wijngaarden.
-
Bez et Esparon,
vanwege het op een indrukwekkende rotspunt gelegen gehucht.
-
La Grand' Combe
en het aantrekkelijke mijnwerkersmuseum.
- Saint-Martial.
 

geheel rond een 12de eeuwse kerk gebouwd dorp.
-
Peyremale en zijn kerk, een parel van de Romaanse kunst, die een schilderij dat aan Raphaël toegekend wordt, herbergt.

** Uw accommodatie in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets