CAMARGUE EN DE MIDDELLANDSE ZEE, een magisch gebied tussen aarde en zee. Zo te zien lijkt het woest natuur, maar in feite is het het doorzettingsvermogen van de mensen dat samen met de grilligheid van de Rhône en de beweging van de zee, vorm heeft gegeven aan de Camargue gardoise. Deze 40.000 hectare van strandmeren, moerassen en lage gronden bezitten een fauna, een flora en kleurrijke gewoontes waarvan de zware stier, het witte paard en de flamingo de opvallendste verschijningen zijn. Op de achtergrond de duizenden schakeringen blauw van de nabije zee.
Naar overzicht dep. de Gard,  naar regio
Languedoc Roussillon.
Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

Aigues-Mortes, Haven van het Franse koninkrijk  
De rede van de Eaux-Mortes, die op 6 km van zee ligt, wordt in de 12e eeuw aangedaan door koopvaardijschepen die opvaren tot Saint-Gilles. Lodewijk de Heilige gelast de bouw van een diepzeehaven dichter bij de kust. De privileges die de koning verleent spoort de bevolking aan zich op deze onvruchtbare grond te vestigen.
Vanaf 1241 kent
 

de haven en de 'nieuwe stad' een grote bloei, dankzij de belasting van een zilverling per pond. Met het geld wordt de ommuring betaald die in 1300 tijdens de regering van Filips de Stoute voltooid wordt. De stad is welvarend, maar heeft te lijden van de inlijving van Marsei1le bij het koninkrijk in 1481 en zelfs het graven van de vaargeul naar Grau du Roi kon het verva1 van de zoutstad niet voorkomen.
De huidige haven
 

aan de voet van de vestingmuur dateert uit de 19de eeuw. Aigues-Mortes, een middeleeuwse stad middenin de Camargue, is nu door de voetgangersstraten, de mooie kapel1en en de talrijke activiteiten een bijzonder aangename pleisterplaats aan het Canal du Rhöne à Sète.

De laatste kruistocht
 

Het is in 1248 dat Lodewijk de Heilige zich in Aigues-Mortes met 40.000 kruisvaarders voor de eerste keer gereedmaakt voor de tocht naar de Levant. Het is de zevende kruistocht van een Franse koning. In 1270 gaat Lodewijk de Heilige opnieuw scheep naar het Nieuwe Land, dit keer met zijn drie zonen, een leger van 60.000 man en een vloot van 1.800 schepen! Op 25 augustus 1270 sterft hij in Tunis aan de pest.
Vanaf de Tour Carbonnière
De imposante toren tegelijkertijd met de vestingmuren van Aigues-Mortes gebouwd. vormt aan het eind van de 13e eeuw de enige toegangsroute over land. Dit geklasseerde historische monument. Later omgebouwd tot tolpost. biedt een bevoorrecht uitzichtpunt om de fauna en flora van de Camargue te bekijken.


Le Grau du Roi / Port-Camargue,  Vissersdorp en toevluchtsoord voor watersporters

Le Grau du Roi, oorspronkelijk bewoond door enkele vissersfamilies rond een 'grau' (een kreek tussen zee en strandmeer), ontstaat langzamerhand aan weerskanten van de vaargeul die in 1725 gegraven werd. De inwoners vestigen zich er definitief aan het eind van de 19de eeuw. In 1910 wordt de spoorlijn aangelegd en vanaf dat moment krijgt de plaats het statuut van' officieel strand' van Nîmes waarna het zich tot een badplaats ontwikkelt. Deze badplaats, die in 1969 allure krijgt met de aanleg van Port-Camargue, wordt jaarlijks door 200.000 vakantiegangers bezocht. Aan de ene kant een luxe en autovrij jachthavengebied waar marina's worden afgewisseld met vaargeulen. Aan de andere kant een historisch dorp, dat zich uitstrekt rond het kanaal en langs de stranden, en dat de bezoeker een breed scala aan attracties en diensten biedt.

Saint-Gilles  
Er wordt verteld dat Sint Gil1is hier als kluizenaar woonde, nadat hij zijn bezittingen aan de armen gegeven had. Zijn graftombe trok zoveel pelgrims dat er een stad ontstond die op een gegeven moment 30.000 inwoners telde. De stad is gevestigd rond een abdij die vanaf de 7de  eeuw op de weg naar Santiago de Compostella gebouwd werd, door de Unesco als werelderfgoed geklasseerd.
Van de abdijkerk,
die door conflicten door de eeuwen heen zware schade heeft opgelopen, bestaat nog de voorgevel in Provençaals Romaanse stijl, 1180-1240, versierd met fijn beeldhouwwerk van de beste ateliers uit die tijd en een crypte met de sarcofaag van de heilige en beroemde Vis de Saint-Gilles, de meest zeldzame spiraalvormige trap ter wereld. Maar afgezien van dit bijzondere monument, is Saint-Gi1les ook een bezoek waard vanwege zijn haven, zijn oude straatjes, de prachtige voorgevels en het charmante museum, la Maison romane.

In het teken van het riet
 

Het riet dat aan de rand van de strandmeren groeit wordt door de rietsnijders met een sagnadou, een klein soort zeis, geoogst en als dakbedekking gebruikt. Het riet dat de Camargue gardoise tot de grootste geëxploiteerde rietlanden van Europa maakt, wordt vooral naar Noord-Europa geëxporteerd. 


Le Cailar en zijn weiden   

Le Cailar is, met zijn cirkelvormige straatjes, zijn Romaanse kerk uit de 11de eeuw en zijn geklasseerde arena, een bijzonder representatief dorp van de Camargue. De stierentraditie is hier zeer aanwezig en in de weilanden rond het dorp ziet u talrijke kuddes. Andere bijzonderheid: een uitgesproken voorliefde voor eigentijdse kunst met ambitieuze exposities en een unieke bewegwijzering van kunstschilder François Boisrond. 

De 'taureau' van de Camargue
 

Vooral niet te verwarren met de 'toro' aan de andere kant van de Pyreneeën. De stier uit de Camargue is veel tengerder dan zijn Spaanse soortgenoot is zelden zwaarder dan 400 kg, maar is bijzonder levendig, zowel in de wei als in de arena of in de dorpstraten Hij heeft de bouw van een draver en is te herkennen aanzijn liervormige hoorns op zijn smalle voorhoofd. Met ongeveer honderd kuddes wordt het fokken en de tradities die erbij horen in ere gehouden


Saint-Laurent-d’Aigouze   

'Saint-Laurent l’'acqueuse', temidden van de moerassen, strandmeren en de Vidourle, is één van de dorpen van de Camargue die hun charme hebben weten te behouden. In het historische centrum van het dorp op het cirkelvormige door platanen omzoomde Place de la République, staan twee gebouwen die op een wonderlijke manier met elkaar verbonden zijn.
De 17e-eeuwse kerk,
opgesteld in het hart van de cirkel, wordt geflankeerd door een arena met mooi versierde borden. Het bouwwerk, dat op de lijst van historische monumenten staat, getuigt van de andere religie die de inwoners delen: vergeet niet, wij zijn hier in het land van de stieren.

Het zout der aarde
 

Veel zon en een krachtige Mistral: ideale voorwaarden voor een maximale verdamping. Daarom bestonden hier in de oudheid al zoutpannen. Vanaf midden 19de eeuw exploiteert de Compagnie des Salins du Midi meer dan 200 km2. Het zeewater stroomt er tussen maart en september door kleine kanaaltjes en iedere dag wordt er 15.000 ton zout gewonnen, gewassen en op lange witte zoutbergen, 'camelles' genaamd, opgeslagen. Dit alles rechtvaardigt een indrukwekkend bezoek gecombineerd met dat aan de 'vins des sables', wijn van de zandgronden, hier vlakbij.

Wat u ook moet zien.
 

-
Vauvert,
 een groot en pittoresk landbouwdorp en één van de grootste natuurgebieden van Frankrijk.
- Het Centre du Scamandre
 en de ontdekkingpaden van fauna en flora van de Camargue.
- De stranden van fijn zand
 

 over een lengte van bijna 20 km.
- Le bac du Sauvage
 voor een overtocht van 320 meter over de Petit Rhóne .
- Aimargues
 en het prachtige panorama vanaf de uitkijktoren van het kasteel van Teillan. 

Naar uw accommodatie! in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets