POTSDAM, wijken en omgeving..
Naar Potsdam,
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar deelstaatBrandenburgNaar uw accommodatie.

    

Potsdam-Babelsberg
De kern van de plaats wordt gevormd door het in 1375 vermelde Neuendorf en het in 1754 als Boheemse wevers- en spinnerkolonie aangelegde Nowawes; in 1907 werden zij samengevoegd, in 1924 tot stad verheven en in 1939 zijn zij bij Potsdam gekomen.

Caputh bij Potsdam, westfacade van de dorpskerkFriedenskirche, Weberplatz 
In 1754 als zaalkerk met westtoren gebouwd, door J. Boumann de Oudere. Aan de oostzijde uitgebreid in 1912 en aan de westzijde in 1923. In de kerk een kanselaltaar uit ca. 1754.

Paleis en park Babelsberg  
 
Het zomerpaleis voor prins (later keizer) Wilhelm I tegen de helling van de Babelsberg boven de Havel werd in 1833 door Schinkel ontworpen (museum voor pre- en protohistorie). Het vertoont de romanistneogotische stijl van een Engels landhuis en geldt als eerste voorbeeld van deze stijl in Duitsland.

Park  
 
Door Peter Joseph Lenné werd de Babelsberg veranderd in een Engelse landschapstuin, die in 1843 werd uitgebreid door Hermann Fürst v. Pückler-Muskau. In het park treft men o.a. aan een kolossale bronzen beeldengroep met Michaël en de draak (1849) van August Kiss, een keukengebouw (1849) van Strack, aan de oever van het Glienicker Lake een ketelhuis in de stijl van een kasteel (1845) van Persius en Rudolf Wilhelm Gottgetreu, aan de oever van de Havel het neogotische Kleine Paleis (1842), daarnaast de stallen (1842) van Persius en het matrozenhuis (1842) van Strack, met baksteengeve1s in navolging van het raadhuis te Stendal. Op de berg staan de Flatowtoren (1856), een kopie van de laatgotische Eschenheimer poort in Frankfurt am Main, en resten van de vierschaar van het oude Berlijnse raadhuis (13de eeuw), hier in 1872 als paviljoen neergezet. Aan de zuidwestkant op de heuvel staat een triomfzuil met Victoria van Christian Daniel Rauch; langs de afrastering van het park staan diverse poortgebouwen.

Potsdam-Bornim
Het dorp, dat sinds 1935 tot Potsdam behoort, wordt in 1268 voor het eerst genoemd en kwam in 1663 in het bezit van de keurvorst. Het in 1672-1677 gebouwde lustslot werd in 1756 gesloopt. In 1844 werd een nieuw landhuis gebouwd aan de Fahrländer See door Ludwig Persius; de tuin, aangelegd door Peter Joseph Lenné, is thans geheel gewijzigd.
Woonhuis Florastrasse 6.
Huis uit 1934 van Hans Scharoun met binnen een wandschilderij van Oskar Schlemmer uit 1936.

Potsdam-Bornstedt
 
Het in de 12de eeuw gestichte dorp was vanaf 1664 keurvorstelijk bezit en behoort sinds 1939 bij Potsdam.
Kerk
Gebouwd naar ontwerp (1842) van Ludwig Persius en Friedrich August Stüler in 1854-1857 opgetrokken door Johann Heinrich Haeberlin. Bouwornamentiek in terracotta, apostelbeelden van Friedrich Wilhelm Koch. In 1881-1882 werd door Reinhold Persius aan de oostzijde een drie­beukig koor toegevoegd en aan de zuid­oostzijde verrees een campanile met zuilen­gang. In de kerk een mooi gietijzeren reliëf met Christus met de doornenkroon (1820­1830) van Friedrich Tieck.
Kerkhof
 
Grafmonumenten van belangrijke 19de-eeuwse architecten en kunstenaars.

Voormalig landgoed
 
Aangelegd na 1847 in de stijl van een Italiaanse villa door Johann Heinrich Haeberlin (gebouwen) en Peter Joseph Lenné (tuin).

Schloss Lindstedt, ten noorden van het Nieuwe Paleis
 
In nauwe samenhang met de parkaanleg door Lenné kwam onder leiding van Ludwig Persius en zijn opvolgers in 1859-1860 het landhuis naar ontwerp van Frederik Willem IV tot stand, in stijl aansluitend bij de Charlottenhof. Het is een asymmetrische villa met ronde toren, belvédère met zuilen, open paviljoen met hoge bordestrap en lange zuilengang van toren naar straat.

Viaduct of duivelsbrug
 
Ter verfraaiing van het park tussen Bornstedt en Lindstedt aangelegd in 1843 door Ludwig Persius in de vorm van een Romeins aquaduct.

Potsdam-Drewitz  

Dorpskerk
Vierkant gebouw met tentdak uit 1732, vernieuwd in 1888. Het is een van de weinige bewaard gebleven voorbeelden van dit type in de Mark.

Potsdam-Sacrow 

Voormalig landgoed
Het landgoed, dat in 1375 voor het eerst wordt genoemd, werd vanaf 1840 door Lenné en Persius opnieuw aangelegd en met romantische bouwsels aangekleed.
Heilandskirche
De kleine eenbeukige bakstenen kerk op een landtong tussen Havel en Jungfernsee werd in 1841-1844 gebouwd naar een schets van Frederik Willem IV. De kerk heeft een apsis
en een campanile, omgeven door een zuilengang.
Predikantenwoning
Oorspronkelijk een paleis uit 1774 dat door Persius werd verbouwd tot een landhuis in Italiaanse stijl.
Omgeving


Caputh
  7 km ZW 
De dorpskerk, een pijlerbasilica met veelzijdige apsis
en voorhal aan de westzijde, werd in 1848-1852 gebouwd door F.A. Stüler. De toren aan de noordzijde is in vorm geïnspireerd op romaanse voorbeelden in Italië.
Het vroegbarokke slot werd in 1662 door Philipp de Chieze gebouwd
 
op de plaats van een voormalig jachtslot. Als zomerverblijf voor de Brandenburgse keurvorstinnen werd het in 1673 onder keurvorst Frederik Willem uitgebreid voor zijn gemalin Dorothea en onder Frederik III in 1689 voltooid voor Sophie Charlotte. Van de eens zo prachtige inrichting bleef die van de feestzaal bewaard: fries met reliëfwerk, plafondschildering van Augustin Terwesten de Oudere (Triomf van de Wijsheid over de Onwetendheid) en deurstukken met in reliëf scènes uit de Bevrijdingsoorlogen (na 1813). Aan de westzijde bevinden zich de vertrekken van de keurvorstin met het porseleinkabinet in het paviljoen, eveneens met schilderingen van Terwesten. Stucwerk bevindt zich in het oudste gedeelte van het gebouwen ook in de vertrekken uit de tijd van Frederik III; in de laatste met allegorische en plantaardige motieven. De noordoostelijke hoekkamer heeft een plafondschildering uit 1687 van Samuel Theodor Gericke. De wanden van de zomereetzaal in het souterrain zijn bedekt met 17 de­eeuwse Delftse tegels. De tuin naar de Templiner See werd in 1820 door Peter Joseph Lenné aangelegd.

Geltow 8 km ZW  
 
 De zomervilla op de Franzensberg, in 1926-1928 gebouwd door Henry van de Velde, is opgebouwd uit streng geometrisch geordende kubussen van baksteen met platte daken en heeft een uitstekend terras aan de Schwielowsee. De inrichting in de stijl van het Bauhaus bleef bewaard in de vestibule met haard en trap.
 Potsdam Tourismus Service
 
Friedrich-Ebert-Strasse 5, Am Alten Markt 14467 Potsdam  -  Tel.: +49 (0) 331 / 27 55 100   -  Fax: +49 (0) 331 / 2 75 58-29  -  E-mail: information@potsdam.de  -  Internet: www.potsdamtourismus.de

Accommodatie:
 
Hotels/Caputh Aanbevolen:  Ringhotel Landhaus Haveltreff A secret tip on Berlin´s doorstep just six kilometres from Potsdam and direct on the River Havel
** Uw accommodatie in geheel Duitsland kunt U goed boeken via Hotels.Appartementen.Duitsland.
 
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets