DEELSTAAT BRANDENBURG
Naar overzicht
Kaart met de 16 deelstaten.  Naar Steden - en Regiolijst van Duitsland.

Beeskow Belzig Brandenburg
Jüterbog Luckau Neuruppin
Potsdam Wijken en omgeving van Potsdam Rheinsberg
Naar Historische stadskernen in de deelstaat Brandenburg
Uw accommodatie
in Brandenburg kunt U goed boeken via
Hotels/Brandenburg. Er zijn 300 hotels/appartementen online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de hotels via Google Earth bekijken! Op basis van de beoordelingen van gasten zijn de populairste hotels in veel steden per thema gerangschikt.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” of kies direct:
 
Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets   

    

Kaart Deelstaat BrandenburgDe deelstaat Brandenburg met zijn hoofdstad Potsdam ligt in het oosten van Duitsland  
rondom de bruisende metropool Berlijn. Talloze kristalheldere meren en waterwegen, weidse landschappen, groene lanen, fruitboomgaarden en ongerepte natuur met prachtig flora en fauna drukken hun stempel op dit gebied. In beschouwelijke dorpjes en cultuurplaatsen werd hier geschiedenis geschreven. De voormalige garnizoensstad Potsdam is in de laatste 300 jaar veranderd in een van de mooiste residentiesteden van Europa.

Brandenburg, een van de nieuwe deelstaten van Duitsland

is een met historie beladen gebied. De streek, die wel de 'zandafgraving' van Duitsland wordt genoemd, heeft door zijn schraal landschap met uitgestrekte, dikwijls moerassige bossen van beuken, dennen en berken, een sobere charme. Wie zich met Theodor Fontane (1819-1898) overgeeft aan zwerftochten door de mark Brandenburg, zal onder andere
Neuruppin ontdekken. Dit aan een meer gelegen stadje met neoklassieke architectuur, was de geboorteplaats van de uit een familie van Franse hugenoten stammende schrijver en ook van de vermaarde architect Schinkel. Vervolgens kan men halt houden in Brandenburg, de oude bisschopsstad met zijn fraaie 14de- en 15de-eeuwse patriciërshuizen. Daarna kan men, beginnend met het klooster van Zinna, een bezoek brengen aan de cisterciënzer abdijen in de voor Noord­Duitsland zo karakteristieke rode-baksteen­stijl, zoals die van Lehnin en Chorin. De cisterciënzer monniken tekenden voor de ontginning van het gebied, die ervoor zorgde dat Brandenburg weer meetelde.

De sfeer in Brandenburg 

is bijzonder aangenaam, bijvoorbeeld in Buckow, een plaats waar Brecht graag verpoosde, of in het Spreewald, waar men zich in een platte schuit door een Sorb in klederdracht kan laten voortbomen. De Sorben - een Slavische minderheid - hebben hun oude tradities weten te bewaren in Ober- en Niederlausitz, met name in de omgeving van Lübbenau, Cottbus en Bautzen.

In de afgelopen 300 jaar 

is de garnizoensstad
Potsdam uitgegroeid tot een van de mooiste residentiesteden van Europa. Net als zijn voorgangers en opvolgers heeft de Pruisische koning Friedrich II in en om Potsdam tal van barokke bouwwerken en 17 kastelen en paleizen met prachtige landschapsparken gebouwd. Tegenwoordig komen veel mensen naar de hoofdstad Brandenburg om niet alleen de kastelen en de tuinen, maar ook de biosfeer Potsdam, het kroondomein Bornstedt of het filmpark Babelsberg te bezichtigen.

Zoals de stad is, is ook het land. De stad Brandenburg aan de Havel  

heeft de deelstaat zijn naam gegeven. Brandenburg aan de Havel is in meer dan één opzicht uniek: het is de oudste stad in de Mark en ligt prachtig te midden van het rivieren- en merenlandschap van de Havel. De stad is rijk aan bouwmonumenten uit drie historische stadskernen, de Altstadt, de Neustadt en het Dombezirk, maar ook de kerken, het raadhuis en de poorttorens van de stadsmuur zijn een bezichtiging waard.

Kaart, Frankfurt-OderAls knooppunt  van belangrijke Europese handelswegen kan Frankfurt (Oder)  
terugkijken op een afwisselend verleden. De stad heeft een van de grootste hallenkerken uit de Noord-Duitse baksteengotiek en een van de oudste middeleeuwse raadhuizen van Noord-Duitsland, met prachtige gevels uit de 14e /15e eeuw .Een beroemde zoon van de stad is de dramaturg en novellist Heinrich von Kleist.

De op één na grootste stad van Brandenburg en centrum van het Spreewald is Cottbus.  

De stad, die tijdens de DDR-periode het centrum van de kolen- en energiewinning was, dateert uit de 12e eeuw. Hier ligt een van de belangrijkste parken van de 19e eeuw, het door Fürst von Pückler-Muskau geschapen park Branitz. In de historische stadskern van Cottbus vindt u de liefdevol gereconstrueerde Altmarkt en prachtige herenhuizen met barokke gevelfaçades en het Staatstheater met zijn fraaie Jugendstilfaçade.

Pruisen 

Oorspronkelijk een tussen de Weichsel en de Neisse gelegen gebiedsdeel, dat in 1521 een hertogdom werd. In 1573 volgde de eenwording met Branden burg en in 1701 werd het een koninkrijk toen Frederik I in Königsberg gekroond werd. Onder het bewind van Frederik II groeide Pruisen uit tot een grootmacht. Tussen 1815 en 1870 tekende zich het Pruisische machtsoverwicht steeds duidelijker af. Onder leiding van Pruisen bereidde het Duitse tolverbond de staatkundige eenheid van Duitsland voor. De oppositie van Oostenrijk tegen de Pruisische hegemonie leidde tot een oorlog tussen de twee landen, die op een verpletterende nederlaag van het Oostenrijkse leger bij Sadowa uitliep. De Frans-Duitse oorlog van 1870 maakte het ten slotte voor Bismarck mogelijk de Duitse eenheid ten gunste van de koning van Pruisen door te drukken.

TMB Tourismus-Marketing Brandenburg GmbH 
Am Neuen Markt 1/Kabinetthaus  14467 Potsdam  -  e-mail
hotline@reiseland-brandenbu...  -  internet www.reiseland-brandenburg.de

** Uw accommodatie in geheel Duitsland  kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Duitsland.
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”

Booking.com