MÜNCHEN, een ware droomstad in het zuiden van Duitsland.
Naar deelstaat Beieren.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland.  Naar uw accommodatie!

    

Tussen kunst en bier is München als een dorp tussen de heuvels gesitueerd',
noteerde Heinrich Heine ongeveer 150 jaar geleden. Dat klopt ook in het 3e millennium nog helemaal. In het spanningsveld tussen Oktoberfeest en Opera, Hofbräuhaus en Pinakotheek, BMW en FC Bayern gaan Oud-Beierse tradities een alliantie aan met tolerante internationaliteit. Diepgewortelde oorspronkelijkheid vermengt zich met dynamische innovatie, soevereine gelatenheid met bruisende activiteit. 

Munchen: het KarlspleinMen onderscheidt in München de Altstadt, de binnenste stadskern, en de Innenstadt,
 
 waartoe ook de zogenoemde Stadtviertel, de kwartieren die onmiddellijk aan de Altstadt aansluiten, behoren. In deze Stadtviertel liggen de meeste musea en galerieën, waaraan München zijn faam als kunststad dankt. Middelpunt van de Altstadt is de Marienplatz, met de door keurvorst Maximilian I in 1638 opgerichte Mariensäule en met het Neue Rathaus dat door zijn klokkenspel een toeristische attractie is. Op de Marienplatz snijden de twee grote winkelstraten die de Altstadt doorkruisen elkaar: de westoostas (Neuhauserstrasse, Kaufingerstrasse) en de noordzuidas (van de Odeonsplatz tot de Sendlinger- Tor-Platz).

De Neuhauserstrasse,
 
een der bekendste en levendigste straten van München, omzoomd door winkels, kerken en bierlokalen, begint bij de Karlsplatz, door de Münchenaren Stachus genoemd (naar een voormaige herberg ter plaatse). Door de Karlstor, een restant van de 14de-eeuwse stadsversterking, komt men de Neuhauserstrasse en daarmee de Altstadt binnen. Wat verderop staat een der bekendste stadsfonteinen van München: de Richard Strauss- of Salomebrunnen, een 6 m hoge bronzen reliëfzuil van Hans Wimmer (1962).

Een hoofdstuk apart
 
in de culturele geschiedenis van de stad vormt het stadsdeel Schwabing, dat ten noorden van de Siegestor begint en dat door de Leopoldstrasse wordt doorsneden. In het begin van de 20ste eeuw, toen het avantgardistische kunstklimaat in München hele horden bevleugelde kunstenaars en intellectuelen naar de stad trok, groeide Schwabing uit tot een kunstenaarskolonie waar de nieuwe creatieve generatie domicilie koos. En nog steeds is Schwabing, het Münchense Montmartre, een kleurrijke artiestenwijk en smeltkroes van nationaliteiten.

München met AlpenpanoramaBezienswaardigheden 
 
Toppers: De gotische Frauenkirche -  Het Hofbräuhaus - Het Olympiastadion - Deutsches Museum - Sprookjeskasteel Neuschwanstein
Met de uivormige torenkoepels is de gotische Frauenkirche
het duidelijk herkenbare symbool  van München. Niet ver daarvandaan op de  Marienplatz weerklinkt dagelijks het carillon. Wie drie straten verder loopt, staat voor het wellicht beroemdste brouwerijcafé ter wereld, het Hofbräuhaus. De Münchense heren bezaten niet alleen een brouwerij, maar ook een representatieve zomerresidentie: het barokpaleis Nymphenburg, het geboortehuis van koning Ludwig II.

Frauenkirche/Metropolitan- und Stadtpfarrkirche
, Frauenplatz 1, zie plattegrond
 
De laatgotische kerk, opgetrokken in rode baksteen, werd tussen 1468 en 1488 gebouwd door Jörg von Polling (ook Halspach). Het is een drieschepige hallenkerk met kooromgang. De 99 m hoge torens met hun karakteristieke koperen bekroningen die in 1525 werden toegevoegd, domineren de Altstadt en zijn het waarmerk van München. In 1821 werd de kerk tot kathedraal verheven (Metropolitankirche). Van de middeleeuwse inrichting is een groot deel verloren gegaan. Bewaard bleven de gebrandschilderde ramen in het koor (14de-16de eeuw), waarvan het middelste (van Peter Hemmel uit Straatsburg, 1473) het fraaiste is. In het nieuwe koorgestoelte werden 24 sculpturen (apostelen, heiligen en profeten) van Erasmus Grasser (begin 16de eeuw) opgenomen.

Jezuïetenkerk St. Michael, Neuhauserstrasse 52, zie de plattegrond
 
Gebouwd tussen 1583 en 1597 in de stijl van de Italiaanse barok en duidelijk geïnspireerd op de toonaangevende jezuïetenkerk in Rome, Il Gesu. Aan de rijkgelede façade, in nissen, beelden van Duitse keizers en Beierse heersers die het katholieke geloof bevorderden. In een nis tussen de portalen de H. Michaël (H. Gerhart, 1592). Het éénschepige interieur wordt overkluisd door een reusachtig tongewelf, dat op zware wandpijlers rust. In het linkerdwarsschip het marmeren grafmonument van Eugène de Beauharnais (1830), de stiefzoon van Napoleon en schoonzoon van koning Maximilian I. In de Fürstengruft liggen 30 Wittelsbachers begraven onder wie koning Ludwig II.

St. Peter, Rindermarkt 1, zie de plattegrond
 
De oudste parochiekerk van de stad, vermoedelijk gebouwd op de plaats van de eerste (monniken)nederzetting. Een 12de-eeuwse romaanse kerk werd eind 13de eeuw door een gotische vervangen, die na de stadsbrand van 1327 opnieuw werd opgebouwd. In de 17de en 18de eeuw werd het interieur van de kerk respectievelijk in laatrenaissance­ en rococostijl vernieuwd. Tot de vele belangrijke inrichtingsstukken die aan de oorlogsverwoestingen ontsnapten behoren de Petrusfiguur.
 St. Johann Nepomuk/Asamkirche, Sendlinger Strasse
 Naast zijn, door hemzelf rijk gedecoreerde woonhuis, bouwde Egid Quirin Asam tussen 1733 en 1746, samen met zijn broer Cosrnas Damian, zijn 'Iiab's Kircherl' (lief kerkje), onder eigen beheer en op eigen kosten. Het werd, zowel wat de architectuur als wat de decoratie betreft, een juweel van late, Beierse barok (of rococo).

Schloss Nymphenburg, op 8 km van het centrum van de stad
 
De voormalige zomerresidentie van de Beierse keurvorsten en koningen is een der grootste slotcomplexen van Europa. Het slot werd tussen 1664 en 1758 gebouwd en bestaat uit verscheidene, door arcaden en galerijen met elkaar verbonden hoofdgebouwen. Agostino Barelli bouwde in 1664 naar Italiaans voorbeeld het middengedeelte met de dubbele staatsietrap. Onder keurvorst Max II Emanuel (1679-1726) werden door architect A. Viscardi de paviljoens ter weerszijden gebouwd, die door arcaden met het middengebouw werden verbonden. In 1716 kreeg bouwmeester Joseph Effner opdracht het slot verder uit te bouwen. Onder de keurvorsten Carl Albrecht (1726-1745) en Max III Joseph (1745-1777) ontstonden de in een halve cirkel aangelegde bijgebouwen.

Schloss Nymphenburg in München, Lola MontezEen andere trekpleister
 
in het slot is de Schönheitengalerie van koning Ludwig 1. De koning, wiens zwak voor vrouwelijk schoon een publiek geheim was, liet in de jaren 1827-1850 door Joseph Stieler een reeks schilderijen maken van vrouwen die hem om hun schoonheid bijzonder aantrokken. Onder hen de danseres Lola Montez, de vrouw die hem ten slotte zijn troon kostte.
In het slot zijn twee musea ondergebracht.

Het Marstallmuseum,
 
in de zuidelijke vleugel, exposeert een schitterende collectie koetsen, karossen en sleden uit de 18de en de 19de eeuw, de pronkjacht- en reiswagens die de Wittelsbachse hertogen en koningen ten dienste stonden. Zo bijvoorbeeld de in Parijs geconstrueerde kroningskaros van Carl Albrecht en de pronkslee waarmee de geplaagde koning Ludwig II zijn romantische, nachtelijke sledetochten maakte van zijn kasteel Neuschwanstein naar Linderhof.
De Zoologische Staatssammlung,
in de noordelijke vleugel, heeft een verzameling die het gehele dierenrijk omvat.Park
 
Het park, dat in 1671 voor het eerst werd aangelegd, is sindsdien verscheidene malen van aanzien veranderd. In zijn huidige aanleg stamt het uit de jaren 11004-1823, toen F.L. von Sckell er een Engels landschapspark van maakte. De beelden op de zogenoemde Grosse Parterre stellen figuren uit de Griekse mythologie voor en stammen uit hei eind van de 18de eeuw. In het park liggen nog een paar kasteeltjes.

Amalienburg,
 
het kleine jachtslot dat keurvorst Carl Albrecht tussen 1734 en 1739 voor zijn vrouw Maria Amalia liet bouwen door architect François Cuvilliés. Het is een juweel van hoofse rococobouwkunst: in het midden een ronde zaal, de spiegelzaal, daaromheen de woonvertrekken. Opmerkelijk is ook de sierlijke decoratie met stucwerk van J.B. Zimmermann, intarsia van J. Dietrich en schilderingen van J. Pasqualin Moretti.

Pagodenburg,
 
gebouwd van 1716-1719 door Joseph Effner, en opgetrokken op een achthoekige plattegrond. Naar de smaak van de tijd is de aankleding op Aziatische voorbeelden geïnspireerd.

Magdalenenklause,
 
een kunstmatige ruïne met grotkapel, die Effner in 1725 voor keurvorst Max II Emanuel bouwde.

Nymphenburger Porzellanmanufaktur
 
De op initiatief van keurvorst Max III Joseph in 1747 te Neudeck (München) opgerichte porseleinfabriek werd in 1761 overgebracht naar Nymphenburg. De fabriek kwam tot bloei onder de eerste 'Modellmeister' F.A. Busielli (1723-1763). Hij en zijn opvolgers D. Auliczek en J.P. Melchior bezorgden mei hun rococobeeldjes de fabriek haar naam. Later werd het assortiment van de fabriek, die ook thans nog in bedrijf is, uitgebreid met gebruiksporselein.

Botanischer Garten.
 
Aan de noordzijde van het slot bevindt zich de botanische tuin, die door de plantkundige Karl Goebel tussen 1909 en 1914 werd aangelegd. Voor het oog heeft de tuin meer van een park dan van een wetenschappelijke instelling, vooral door de kleurige bloemperken waartussen decoratieve producten uit de Nymphenburger Porzellanmanufaktur zijn opgesteld en door de weelderige rododendronbeplanting, die in de bloeitijd één schitterende kleurenzee is.

Nationaltheater in MünchenKunst en cultuur
   
De grote orkesten in München, waaronder drie grote orkesten van wereldfaam, garanderen puur muziekgenot. Een hoogtepunt in het muziekjaar is het beroemde operafestival in juli. Bij de klassieke openluchtconcerten op de Odeonsplatz, eveneens in juli, vermengen muziek en mediterrane sfeer zich tot een belevenis voor alle zintuigen. De Beierse Staatsopera is met 350 voorstellingen per jaar het wereldwijd productiefste operatheater.

Musea
 
De Pinakothek der Moderne verenigt moderne en contemporaine schilder- en beeldhouwkunst, sieraden, design, grafische kunst en de collectie van het architectuurmuseum onder één dak. Samen met de Alte Pinakothek, Neue Pinakothek, Glyptothek, Antikensammlung en het Lenbachhaus maakt hij deel uit van een unieke, de tijdperken overkoepelende museumwijk Het Deutsches Museum is een must voor iedereen die belangstelling heeft voor natuurwetenschappen. Met zijn dependance, het Verkeerscentrum, is een richtinggevend museum over het thema mobiliteit ontstaan.

Parken en plantsoenen
 
München fascineert met zijn heerlijke grootsteedse oases. Wereldberoemd zijn de uitgestrekte Englischer Garten en het romantische park van het slot Nymphenburg. Een speciale tip: de centraal gelegen, betoverend mooie Hofgarten.

Shopping
 
Haute couture in de Maximilianstrasse, kostbaarheden in de winkelpassages 'Fünf Höfe' en 'Maximilianshöfe', hippe hebbedingetjes in de wijk rondom de Gärtnerplatz, souvenirs op het Platzl bij het Hofbräuhaus, culinaire lekkernijen op de Viktualienmarkt - München verleidt tot kooplust vol genot.

München, biertuin bij de Chinese TorenEten en drinken
   
In de Oud-Münchense eetgelegenheden worden Beierse specialiteiten geserveerd, bijvoorbeeld knapperig gebraden varkenspootjes met zuurkool, mals varkensgebraad met broodknoedels, de 'Weisswurst', een gekruide kookworst van kalfsvlees die wordt opgediend met zoete mosterd en zoute krakelingen, of het 'Leberkäs' genaamde gebakken vleesbrood. Wat dranken betreft is bier de favoriet, bijzonder goed smaakt het in de biertuin. Wie dat wil, mag in

Excursietips
 
Het sprookjeskasteel Neuschwanstein van koning Ludwig II vormde niet alleen het voorbeeld voor het Cinderella-kasteel van Disney, maar ook voor Tsjaikovski's ballet 'Het Zwanenmeer'. De tocht voert verder naar het lievelingsslot van Ludwig, slot Linderhof, waar Franse tuinkunst en architectuur op bekoorlijke wijze versmelten met het landschap.

Aanrijroute: München Hauptbahnhof (CS): ICE-/IC-/ECaansluitingen  -  Autosnelwegen: A8, A92, A99, A94   -  Luchthaven: München, 32 km
Fremdenverkehrsamt München -
Sendlinger Strasse 1, 100331 München
Tel.: +49 (0) 89 / 233-9 65 00 - Fax: +49 (0) 89 / 23 33 02 33
E-mail: tourismus@muenchen.de  Internet:
www.duitsverkeersbureau.nl   -   www.duitsland-vakantieland.be 

Bezienswaardigheden in de omgeving.
Het Münchense stadsgebied breidde zich in de loop der jaren uit en slokte daarmee een aantal omliggende gemeenten op. Een aantal daarvan heeft bezienswaardige kerken.

Bodenhausen.
 St. Georg, een 18de-eeuws, laatrococokerkje, met een kerkhof waar vele prominente kunstenaars uit de stad begraven liggen.
 
 München, Berg am Laim. St. Michael Berg am Laim.
  
 St. Michael, een rococokerk, gebouwd van 1737-1752 door M. Fischer. Stucwerk en plafondschildering van J.B. Zimmermann, altaren van J.B. Straub.
 
 Blutenburg.
 Slotkerk, gesticht door hertog Sigismund in 1488 als hofkapel bij zijn jachtslot. Toi de belangrijkste inrichtingsstukken van de gotische kerk behoren de 14 beelden (Christus, Maria en de 12 apostelen) in de wanden van schip en koor: schitterende voorbeelden van laatgotische houtsnijkunst, vervaardigd door een anonieme meester, die als de Blutenburger Meister wordt aangeduid.
 
 Ramersdorf.
 
 Laatgotische bedevaartkerk Mariae Himmelfahrt, gebouwd in de eerste helft van de 15de eeuw, werd eind 17 de eeuw van binnen in barokstijl omgebouwd en van een rijke stucwerkdecoratie voorzien. Het kostbaarste stuk van de inrichting is hei 15de-eeuwse vleugelaltaar, met een reliëf (Kruisiging) van Erasmus Grasser.
 
 Schloss Schleissheim,
 20 km N. Het tweede grote kasteelcomplex in de omgeving van de stad herbergt onder andere een zeer bezienswaardige schilderijencollectie.  

** Uw accommodatie in München kunt u goed boeken via:Hotels/Appartementen/München
 
 
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” of kies direct:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets   

Booking.com