IDAR-OBERSTEIN, sieraden- en edelsteenmetropool -  Felsenkirche -  Burchtruïnes - Museum Idar-Oberstein - Deutsches Edelsteinmuseum - Historische Slijperij.
Naar deelstaat Rijnland-Palts.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland.  Naar uw accommodatie!

    

Oberstein ligt in een diepe kloof die de rivier de Nahe door het vulkanische gesteente van het berglandschap van de Palts heeft geslepen. Het is, met het gunstiger gelegen Idar, tot één plaats samengesmolten. In de omgeving van Idar-Oberstein werd waarschijnlijk al in de Romeinse tijd agaat gewonnen, een mineraal dat als opvulling van natuurlijke holten in vulkanisch gesteente voorkomt en dat o.a. tot siersteen verwerkt wordt. Eeuwenlang is het vervaardigen van agaat voor sierstenen en het verhandelen daarvan een monopolie geweest van de steenslijpers uit Idar en Oberstein. Ook thans nog is het plaatsje bekend door zijn edelsteenslijperijen en sieradenindustrie.
Ingebed tussen de romantische dalen van het Nahe-landschap
 
en omgeven door de schilderachtige heuvels van de Hunsrück, ligt Idar-Oberstein, hét centrum van de Duitse Edelsteen-route. De plaats is een ideaal uitgangspunt voor tochten langs romantische routes en excursies "de paden op, de lanen in" via het uitgebreide en goed gemarkeerde net van wandelwegen.

Idar-Oberstein, Felsenkirche, rotskerk en kasteelBereikbaarheid
 
Per auto: A61 uitrit Idar-Oberstein of Al/A602 uitrit Idar-Oberstein, vanuit Karlsruhe/Mannheim, A6, via Kaiserslautern-Ost B41, Saarbrücken/Frankrijk (Al/A62) via Birkenfeld B41.
Per trein: directe verbinding met Saarbrücken, Mainz, Frankfurt/Main HBF en Frankfurt Rhein-Main-Flughafen
Luchthavens: Frankfurt/Hahn, ca. 30 km, Saarbrücken, ca. 99 km, Frankfurt Rhein-Main, ca. 117 km, In Idar-Oberstein klein vliegveld voor privé- en reclamevliegtuigen

Bezienswaardigheden
 
* Felsenkirche, rotskerk.
Het kleine protestante kerkje is gebouwd tegen de berghelling onder een overhangende rotspunt. Men bereikt het via een (hoge) trap vanaf de Marktplatz in Oberstein. Het stamt uit de 15de eeuwen moest in 1742 en nogmaals in 1927-1929 ingrijpend worden gerestaureerd na schade door vallend gesteente. In het interieur bevindt zich o.a. een waardevol vleugelaltaar uit 1420.
* Burchtruïnes.
Boven de Felsenkirche verheffen zich de ruïnes van de twee burchten van de heren von Stein. Van het oude slot (ca. 1000), dat in de 17de eeuw werd verwoest, is alleen een gedeelte van de donjon bewaard, het nieuwe slot (ca. 1200) brandde in 1865 af, maar is weer gedeeltelijk in gebruik. ­

* Museum Idar-Oberstein, Hauptstr. 436,
 
onder de Felsenkirche. Het museum bezit een omvangrijke collectie mineralen en bewerkte en onbewerkte edelstenen uit de hele wereld. Voorts zijn er o.a. een oude agaatslijperij en een kabinet waarin de minera en door ultraviolette stralen worden belicht.
* Deutsches Edelsteinmuseum
(op de eerste verdieping van de Diamant- und Edelsteinbörse, Schleiferplatz). De verzameling concentreert zich op die mineralen die als edelsteen worden beschouwd, en omvat zowel ruwe als bewerkte, geslepen exemplaren.

* Historische Slijperij,
 
het laatste door een waterrad aangedreven agaatslijper met multi mediale show
* Edelsteenmijn 'Steinkaulenberg",
de enige edelsteenmijn van Europa, die voor bezichtiging is opengesteld.
* Moderne slijperijen Schatzoeken
in de Edelsteenmijn SteinkaulenbergBijzondere tip
 
Bestel eens een originele Idar-Obersteiner gebraad aan het spit met echte Hunsrücker boerenbrood: de traditionele maaltijd van de stad.

Evenementen
 
* Laatste weekeinde in juni 'Spieszbraten-feest", grootste kermis.
* Markt van edelsteenslijpers en goudsmeden - de ambachtslieden demonstreren hun werk, met een kleine markt.
* Begin augustus, Slot-Dagen. Gedetailleerde informatie bij de VVV van Idar-Oberstein.

Hoogtepunten in de omgeving
 
* Duitse Edelsteenroute.
* Hunsrück-, Leisteen- en Burchtenroute.
* Bostalsee, 35 km.
* Barrevoetenpad en Openluchtmuseum in Bad Sobernheim, ca. 31 km.

Shopping
 
* Van maart t/m oktober zijn de winkels 7 dagen per week geopend  * Sieraden- en souvenirwinkels, kleine boetieks en juweliers nodigen de bezoekers in twee passages uit om gezellige te winkelen.

Tourist-information Idar-Oberstein
.
Georg-Maus-Str. 2. 55743  Idar-Oberstein  -  Tel. +49(0)6781/64421, Fax +49(0)6781/64425  -  E-mail: info-idar-oberstein@t-online.de 

** Uw accommodatie in Idar-Obenstein kunt u goed boeken via: Hotels/Appartementen/Idar-Oberstein - Let ook op score van beoordelingen! Laagste prijsgarantie! -Hoge kortingen en online boekbaar. - Favoriet hotel is bijv.:  Diamanthotel Handelshof

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” of kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets   

Booking.com