DEELSTAAT RIJNLAND-PALTS
Naar kaart met de 16 deelstaten. Naar Steden - en Regiolijst van Duitsland. Naar uw accommodatie!.

Bad Neuenahr - Ahrweiler Boppard Cochem
Deidesheim Hachenburg Idar-Oberstein
Kaiserslautern Koblenz Linz
Mainz Neustadt Speyer
Trier Worms am Rhein De Eifel
De Rijn met z'n zijrivieren  
    
** Uw accommodatie 
in Rijnland-Pats kunt U goed boeken via
Hotels/Appart./Rhineland-Palatinate. Er zijn 745 hotels/appartementen online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de hotels via Google Earth bekijken! Op basis van de beoordelingen van gasten zijn de populairste hotels in veel steden per thema gerangschikt.
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” of kies direct:
 
Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets   

Kaart Rheinland-PfalzRheinland-Pfalz;  
door voor een bestuurlijk wangedrocht; een bij elkaar geraapte verzameling gebiedsdelen van oude provincies die als los zand aan elkaar hingen. Maar na de oorlog maakte deze zwakheid het juist mogelijk van de grond af aan opnieuw te beginnen. De sanering van de economie voltrok zich door reorganisatie van de landbouwsector, wat het ontstaan van een omvangrijke chemische industrie tot gevolg had. Daarnaast heeft de deelstaat twee derde van de Duitse wijngaarden.

De
Rheinsteig, wandelroute, omgeven door sagen

Dromerige uitzichten, vredige dalen, wilde kloven, burchten met een legendarisch verleden, maar ook behoorlijke stijgingen via smalle paadjes - dit alles staat de sportieve wandelaar te wachten op de nieuwe 320 kilometer lange topwandelroute "Rheinsteig".

De wandelaar over de Rheinsteig geniet hier van een afwisselend en prachtig natuurlandschap, 

dat door het Zevengebergte, de twee traditionele wijnbouwgebieden van de Middenrijn en de Rijngau en door en langs talrijke culturele hoogtepunt voert. Alleen al het dal van de Middenrijn, dat sinds 2003 bij het UNESCO Werelderfgoed behoort, liggen tussen Bingen en Koblenz maar liefst 40 burchten, kastelen en vestingen aan beide oevers van de Rijn. Voor natuurliefhebbers heeft de Rheinsteig een bijzonder interessante dieren- en plantenwereld in petto. Zo'n een derde van alle soorten, die in Duitsland voorkomen, existeren in de omgeving van de Rheinsteig, waaronder zelfs planten en dieren uit de Alpen en mediterrane regio's.

Duizenden bordjes, stickers en op palen bevestigde rechthoeken met een slingerende R, symbool voor de Rijn, wijzen de weg.  
Daarbij worden nog eens 270 kilometer zijpaden naar grote steden en kleine dorpjes extra gemarkeerd, want de Rheinsteig is geen gewone wandelroute. Hij volgt de dalen en heuvels van de zij stromen van deze belangrijkste Duitse rivier. Met behulp van een wandelroutesysteem, dat bestaat uit een basismarkering en wegwijzers met kilometervermelding, kan men zelf korte of langere tochten uitzetten. De wandelaars lopen aan de rechterkant van de rivier dikwijls verweg van de bekende paden, volgen hun weg over slingerende, smalle paadjes naar steeds nieuwe hoogtepunten en kuieren rustig over zonnige paden door wijngaarden maar soms ook over rotsachtige weggetjes.

Het wandeltraject, dat door de deelstaten Noordrijn­Westfalen, Rijnland-Palts en Hessen loopt,
 
begint heel rustig bij het oude raadhuis van Bonn en eindigt romantische voor het Slot van Wiesbaden. Daartussenin liggen ontelbare heuvels, plateaus, dalen, kloven en spleten. Voor de sportieve wandelaar is de Rheinsteig een grote uitdaging, zoals bijvoorbeeld de Ruppertsklamm bij Niederlahnstein of de weg naar de Wilhelmshöhe bij Kamp-Born­hofen. Het wandelroutesysteem wijst ook op andere interessante routes en volgt soms bestaande trajecten. Informatieborden zijn ideaal voor een goede oriëntatie en attenderen op rustplekken. Ook de toegangswegen naar de stadscentra en stations staan aangegeven, zodat het gebruik van openbaar vervoer wel erg gemakkelijk gemaakt wordt. Deze uitstekende vermelding maakt ook vertrek en aankomst erg eenvoudig. Behalve een fijnmazig net stations, buslijnen en parkeerplaatsen biedt de personenscheepvaart op de Rijn in de zomer een afwisselend alternatief. Op die manier heeft de wandelaar een scala aan startpunten en combinaties van tochten, waarin ook tochtjes met de stoeltjesliften van Koblenz, Rüdesheim en Assmanns­hausen kunnen worden geïntegreerd. Ook loont het moeite om de Drachenfels bij Königswinter en de Kasbachtal bij Linz met de kabelbaan te bezoeken.
Sagen en legendes langs de kant van de weg
 
Mythen en legendes begeleiden de wandelaar voortdurend langs de route tussen weiden, bossen en wijngaarden. Zoals bijvoorbeeld op het traject door het met sagen omgeven Zevengebergte. In het spoor van Siegfried bereikt men de legendarische Drachenfels en lopend over de zeven bergen openen zich hemelse uitzichten tot ver in de Eifel. Gezellige schenkerijen en hutten nodigen uit om de benen even te strekken, zoals in het wijndorp Leutesdorf. Als een adelaarsnest troont de Edmundshut hoog boven het dal, dit is een perfecte locatie voor een rugzak picknick, die hier boven de wijnbergen wel een heel romantisch tintje krijgt. In de vesting Ehrenbreitstein in Koblenz kan men de diep gelegen kazematten bezoeken en bij Kestert heeft men een prachtig uitzicht op de grootste meander in de Rijn, waar de rivier een bocht van bijna 300 graden maakt. Tussen St. Goarshausen en Kaub waant de wandelaar zich middenin de middeleeuwen. De route loopt hier over een afstand van 20 kilometer door het hart van de Middenrijn, een UNESCO Werelderfgoed. Alle beroemde romantici hebben hier hun sporen nagelaten: Goethe, Brentano, Heine, Schlegel, Eichendorff, Hugo - zij hebben met hun gedweep en hun poëzie de basis gelegd voor de toeristische ontsluiting van het Rijndal.
 

Burcht Katz en Loreley aan de RijnGrandioze uitzichtpunten liggen als parels aan een snoer langs de route.  
Wat te denken van het uitzicht op de drie burchten, burcht Rheinfels, burcht Maus en burcht Katz op de Patersberg: geweldig. Langs de rotswand loopt de route verder naar de aller beroemdste rots van Duitsland: de Loreley, zie afb., heeft een hoogte van 132 meter en wordt omgeven door de legende van een blonde schoonheid, die destijds met haar verleidelijke gezang de schippers op de Rijn liet vergeten dat zij in de vaargeul moesten blijven, echter vele schepen vergingen hier. Niet zo bekend, maar daarom niet minder fascinerend is het zicht op de vlakbij gelegen Spitznack, waar de aarde spreekwoordelijk haar geschiedenisboek openslaat. Aan de bladerdeegstructuur kunnen ook leken zien, dat hier een indrukwekkende verschuiving van de aardplaten moet hebben plaatsgevonden. Via Kaub met de beroemdste waterburcht middenin de Rijn, loopt de Rheinsteig nu richting wijnranken en Riesling naar de Rijngau met bezienswaardigheden zoals het voormalige cisterciënzerklooster Eberbach, de kastelen Volkrads en Johannisberg en de bakermat van de wijnbouw.


Projektbüro Rheinsteig c/o
Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH Löhrstraf3e 103-105 56068 Koblenz Te/.:OI805648328 www.rheinsteig.de
info@rheinsteig.de

Bezienswaardig Boppard 
Bij Kamp-Bornhofen heeft de wandelaar vanaf de Rheinsteig een prachtig uitzicht op de populaire vakantieplaats Boppard. De meeste historische gebouwen van de stad bevinden zich binnen de middeleeuwse muren, waarvan op sommige plaatsen nog restanten aanwezig zijn. Daartoe behoort ook de Binger Poort. Een statige adellijke waning is het Ritter-Schwalbach­Haus uit de 15e eeuw. De keurvorstelijke burcht, die Balduin von Trier in 1327 hier liet bouwen, is indrukwekkend. De kleine vesting fungeerde ook als tolburcht. In het Archeologische Park Boppard wordt de bezoeker teruggevoerd door de Romeinse Tijd. De muren van de citadel zijn een bijzonder voorbeeld van de Romeinse techniek, volgens deskundigen het best bewaard ge­bleven metselwerk aan een vesting uit de late Oudheid aan deze kant van de Alpen. Ook de overwegend laat-Romaanse St. Severuskerk aan het Marktplein is de moeite van een bezoekje zeker waard.

Zicht op LinzIn Linz is het leven goed
 
Linz is een van de meest populaire en meest bezochte plaatsjes aan de romantische midden loop van de Rijn (tegenover de monding van de Ahr). Dromerige hoekjes en steegjes, een schilderachtige, historische oude binnenstad, patriciërshuizen uit 5 eeuwen; dat is Linz - en nog veel meer... vrolijke feesten en bezienswaardige markten:
Rijnlands carnaval, antiek- en rommelmarkten, meifeest, de Rijn in vlammen, draaiorgelfeest, kermis, wijnfeest, kunstmarkt, kerstmarkten

*
grote premium wandelroute "Rheinsteig" van Bonn tot Wies baden, dwars door Linz
* "
Rijnlandse Sagenroute" - de "Strünzer" van Linz .....maakt hier ook deel van uit
* thematische rondleidingen door de oude binnenstad I
* de burcht van Linz met de Romeinse glasblazerij

* meer dan 100 detailzaken en gastronomische bedrijven

Wij staan u graag te woord:
 
Stadlenlwicklungs- und Tourislikgesellschaft Linz am Rhein mbH
Marklplatz . 53545 linz  . Tel.: +49 (0)2644/ 2526  -  , Fax: +49 (0)2644 / 981126 
info@linz.de

Dal van de Lorely 

Historisch Romeins kasteel  -  Wijnbouw in het steilste aanbouwgebied van Duitsland  -  Wereldwijd hoogste dichtheid van kastelen  -  Grootste Rijnlus  -  Romantische boottocht op de Rijn  -  en nog veel meer! Het werelderfgoed Oberes Mittelrheintal wacht op u!
Bestel een gratis brochure en Tourist Information Boppard  in de Nederlandse en Franse taal: Tel. +49 (0)6742-3888 http://www.boppard.de/

Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH
 

Löhrstraße 103-105  -  56068 Koblenz
e-mail
info@rlp-info.de -internet www.rlp-info.d

Hoogtepunten
Mainz
hoofdstad, oude stadswijk, dom, Gutenbergmuseum  -  Kaiserslautern Barbarossastad, natuurpark Pfälzer Wald, muziekschool    -  Worms dom, Nibelungenmuseum  -  Speyer de keizerdom, sculpturentuin  -  Koblenz Deutsches Eck, kasteel Stolzenfels, burcht Ehrenbreitstein  - Nürburg Nürburgring - formule 1  - Trier Porta Nigra, kasteel Quint  -  St. Goarshausen  Loreley-rots  - Idar-Oberstein  edelstenenstad , vakwerk, rotskerk  -  Bad Dürkheim Vitapark, wijnvat

  ** Uw accommodatie in geheel Duitsland  kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Duitsland.
 
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”