VISÉ, provincie Luik. In de 7de eeuw bestond Visé reeds en het kreeg in de 8ste eeuw zelfs een houten brug over de Maas. Het was tot de 13de eeuw een bloeiende nederzetting. Vele malen in zijn geschiedenis werd het verwoest, voor het laatst in 1914.
Naar stedenlijst België / Luxemburg, naar provincie kaart Belg./Lux.
 Naar uw accommodatie.

Saints-Martin-et-Hadelin
De collegiale kerk werd in 1914 verwoest, op het gotische koor na. In 1925 werd de kerk deels gerestaureerd. In een kapel, rechts in het koor, staat het zilveren schrijn van Saint-Hadelin. Dit oudste schrijn in het Maasland is 150 cm lang, 34 cm breed en 54 cm hoog. Het vertoont sterk verhalende taferelen met naar het publiek gekeerde figuren in een expressieve monumentaliteit. Het heeft twee platte zijden uit de 11de eeuw en een middenstuk uit de 12de eeuw. Het schrijn komt uit Celles, waar Hadelinus in 690 was gestorven. De monniken van Celles moesten zich in Visé vestigen en brachten hun schrijn mee. Er is ook nog een zilveren borstbeeld van Hadelinus.
 
Andere bezienswaardigheden
 
Het stadhuis in renaissancestijl werd in 1914 sterk beschadigd.
Het Musée des Arbalétriers heeft een collectie bogen van de 16de tot de 18de eeuw. In het Musée des Arquebusiers zijn vuurwapens en blanke wapens vanaf de 16de eeuw tot heden te zien.
Visé heeft bovendien nog een Musée du Phonographie.

Evenementen
Op de derde zondag van september vindt de Hadelinus- processie plaats, waarbij de relieken meegedragen worden.

Omgeving  
Blégny
, 7 km Z
In 1980 werd de oude steenkoolmijn, van Blégny-Trembleur opengesteld voor het publiek. Vanuit Trembleur rijdt een toeristentreintje door het oude graafschap Dalhem. Het gaat via Montroux naar Warsage.
In het station van Montroux
kan men het kleine Musée de la Roue en de la Vie rurale régionale bezichtigen. Men ziet er een groot aantal landbouwwerktuigen. Vanuit Montroux vertrekt een treintje door het dal van de Berwinne tot aan de abdij Val Dieu te Aubel.

** Uw accommodatie  in België
    kunt U goed boeken via Hotels/Booking/België. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
** Uw accommodatie in Luxemburg
     kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
    
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
     Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets.