VILLERS-DEVANT-ORVAL
Naar provincie Luxemburg
, naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburg, naar provincie kaart Belg./Lux.  

De Abbaye d'Orval werd aanvankelijk door benedictijnen van CalabriŽ in 1070 gesticht.
In 1132 kwamen er cisterciŽnzers uit Clairvaux, die er hun nieuwe abdij vestigden. Deze kende een grote bloei in de 15de, 16de en 17de eeuw. De abdij werd vaak verwoest en geplunderd, ook tijdens de Franse Revolutie, en uiteindelijk in 1797 verkocht. In 1929 begonnen Vlaamse kunstenaars een nieuwe abdij te bouwen, naar de regel der trappisten, onder abt Albert van der Cruyssen en architect Hendrik Vaes.
De nieuwe abdij is een vergrote kopie van Fontenay;
ze kwam in 1948 gereed. De ruines van de oude abdij zijn niet zo imposant als die van Villers-la-Ville bij Nijvel. Er zijn resten van de vroeggotische kerk, met de typische kenmerken van de cisterciŽnzerstijl. Uit 1680 is niet veel meer overgebleven en van de nieuwe gebouwen uit de 18de eeuw helemaal niets. Als men Orval bezoekt, krijgt men een audiovisuele inleiding over het leven van de monniken en kan men de ruÔnes en de kelders met documenten over de abdij bezichtigen. Er is ook een medische-plantentuin.
Internet

http://www.orval.be/   -  http://www.orval.be/nl/FS_nl.html Kaas, bier, etc

** Uw accommodatie  in BelgiŽ
    kunt U goed boeken via Hotels/Booking/BelgiŽ. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
** Uw accommodatie in Luxemburg
     kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
    
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ ůf kies direct:
     Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets.