TONGEREN, provincie Limburg. Tongeren is de oudste stad van BelgiŽ, en was waarschijnlijk het Romeinse Atuatuca Tungrorum, hoofdplaats van Germania Secunda. Het werd later zetel van het eerste bisdom in de Nederlanden, met Servatius als eerste bisschop. Het Romeinse Tongeren is grotendeels ondergronds, en deels in de oude muren buiten de stadskern her- kenbaar. In de 4de eeuw werd de stad door de Salische Franken verwoest en in de middeleeuwen was Tongeren, in- middels op kleinere schaal weer opgebouwd, een belangrijk religieus centrum met enige lakenindustrie en een landbouwmarkt. Er waren vele kloosters. Na de verwoesting door Lodewijk IV begon de stad in de tweede helft van de 19de eeuw weer wat aan te trekken.
Naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburg, naar provincie kaart Belg./Lux.
 Naar uw accommodatie.

† † †
    
Onze-Lieve-Vrouwbasillek
Fors en majesteitelijk staat deze kerk in het hart van de stad. De bouw werd begonnen in 1240, de toren in Brabantse gotiek was voltooid in 1586; de andere delen van het bouwwerk zijn in de daartussen gelegen periode gereedgekomen. Het noordportaal is met fijn beeldhouwwerk versierd, apostelen.
In de apsis zijn vier renaissanceglasramen.  
De kerk,is rijk aan kunstschatten, o.m. het retabel van het hoofdaltaar met taferelen uit het leven van Maria, en de koperen lezenaar van Jehan Josť van Dinant, die tevens de paaskandelaar leverde. De zeer rijke kerkschat, Basilica Museum, beval o.m. een Byzantijns blad van een ivoren diptiek, een Merovingische gouden agraaf, twee evangelieboeken uit de 11 de eeuw, een 12de-eeuwse reliekhouder van het H. Kruis, 14 zilveren heiligenbeeldjes uit de 15de en 16de eeuw, weefsels en borduursels.
Onder het koor bevindt zich een vroegromaanse crypte. Bij de kerk sluit een prachtige Romaanse kloostergang aan.

Sint-Jan-de-Doperkerk  
Van deze kerk werd de toren in 1615 gebouwd; het laatbarokke schip kwam in 1770 tot stand en het koor en het transept zijn in neoromaanse stijl gebouwd. Het interieur omvat enkele laatgotische beelden.
 
Sint-Lutgardiskerk  
Deze kerk is gewijd aan Vlaanderens heilige, Lutgardis, en is een moderne schepping van Jozef Ritzen
Zij werd voorzien van een aantal glasramen van hedendaagse Belgische kunstenaars.
Voormalig begijnhof. Het begijnhof werd gesticht in de 13de eeuw; tegenwoordig is het een franciscanenklooster en bestaat uit een pittoresk complex van renaissancehuisjes.

De Sinte-Catharinakerk, of begijnhofkerk
Is in oorsprong 13de-eeuws, maar werd tussen 1683 en 1720 ingrijpend gewijzigd. De kerk bezit nog fraai meubilair en enkele gotische beelden.
 
Kasteel van Betho  
Even buiten de stad ligt dit grote vierkante kasteel, in Maaslandse renaissancestijl opgetrokken. Er is een typische Haspengouwse hoeve in de nabijheid. Rechts van het kasteel bevindt zich de zgn. Pliniusbron, ijzerhoudend water. Dit water was al bekend bij de Romeinen.

Stadhuis
In het gebouw in Maaslandse stijl, is het Stedelijk Museum ondergebracht. Het omvat een collectie schilderijen en zilverwerk evenals vaatwerk uit de middeleeuwen, waaronder stukken uit de Karolingische periode.
 
Stadsmuren
 
Van de grote en eerste Romeinse stadsommuring , 4,5 km lang. uit de 2de eeuw is een deel van ruim 1200 m lang en 4 m hoog alsmede een enorme aarden wal, de Beukenberg, bewaard gebleven. Van de tweede ommuring, veel kleiner, uit de 4de eeuw werd onder het Vrijthof een toren teruggevonden. In het noorden van de stad is het grondplan van een Romeins tempelcomplex opgegraven en in het westen het grondplan van een groot Romeins gebouw uit de 1ste eeuw. Van de middeleeuwse stadsomwalling zijn nog belangrijke delen bewaard, o.a. de Cremer- en de Smeetoren. Van de zes vroegere stadspoorten is de Moerepoort blijven staan. In het museum aldaar wordt men ingelicht over de militaire geschiedenis van de stad.

Provinciaal Gallo-Romeins Museum
Het museum bezit een vaste collectie van Gallo-Romeinse voorwerpen uit  geheel Limburg, die thematisch zijn opgesteld en toegelicht met kaarten en maquettes. Ook vindt men hier voorwerpen uit prehistorische en Merovingische tijden.
 
Andere bezienswaardigheden
 
De kerk van het Sint-Jacobsgasthuis is deels renaissance, deels barok; de binnenhof dateert uit de 19de eeuw. Het bronzen standbeeld van Ambiorix herinnert aan de vorst van de Eburonen, de grote verzetsstrijder tegen de Romeinen. Na de brand van 1677 zijn er nog maar weinig herenhuizen uit de 16de en 17de eeuw overgebleven, o.a. het Spaans Huis, de Munte, Dommershausen; voorts in de Corverstraat enkele voorbeelden van huizen in Maaslandse stijl.
 


Evenementen
 
Jaarlijks heeft de Mei-boomplanting plaats. Om de zeven jaar worden de Kroningsfeesten van de heilige Maagd van Tongeren als causa nostrae lactitiae, 'oorzaak onzer blijdschap', gevierd: een middeleeuwse traditie, in 1890 opnieuw plechtig ingesteld. Aan de stoet nemen ca. 1500 personen deel.

Tongeren, oudste stad van BelgiŽ
Het levendige verleden
Ontdek het vernieuwde 8allo≠Romeins Museum met zijn 2200 authentieke voorwerpen, levensechte figuren, maquettes, animaties en interactieve media.
De Ambiorix-wandeling leidt je naar de andere hoogtepunten zoals de Romeinse muur, de Moerenpoort, het begijnhof en de basiliek met zijn schatkamer.
Schattenjagen
Elke zondag vindt in Tongeren de grootste antiek- en brocantemarkt van de Benelux plaats. Meer dan 40 antiekzaken en 350 standhouders stellen hun schatten tentoon. Een ware belevenis. Ik was er alom 6 uur en ... deed een paar unieke vondsten."

Informatie  
Gallo-Romeins Museum
Kielenstraat 15, 3700 Tongeren, + 32 12 67 03 30,
www.galloromeinsmuseum.be
Ambiorix-menu en Romeins kuren
www.toerismelimburg.be of in de flyer 'Verover Tongeren' gratis verkrijgbaar bij Toerisme Tongeren. 

Omgeving  
Berg, 2 km NO
De schilderachtig gelegen Sint-Martinuskerk is in haar kern nog Romaans; ze werd uitgebouwd in de 16de-18de eeuw; het koor is gotisch en heeft kruisribgewelven. In 1989 werd een restauratie beŽindigd die vooral het Romaanse deel van de kerk, schip, betrof. Hierbij werd de apostelbalk teruggeplaatst. Belangrijk beeldhouwwerk: o.m. een prachtige Anna-te-DrieŽn, een beschilderde apostelbalk met een Salvator mundi . Er zijn talrijke Romeinse vondsten gedaan.

Ďs-Herenelderen, 3 km NO  
De Sint-Stefanuskerk
is een laatgotische kerk. Op de muren van de middenbeuk vijf renaissancemedaillons met bustes van profeten; in het koor vijf grote renaissanceglasramen; op het hoogaltaar een Antwerps retabel met uitbeelding van het leven van Christus. Er is ook een opmerkelijke kerkschat.

Neerrepen, 5 km NW  
De Sint-Ludgeruskerk
is oorspronkelijk Romaans, in silex en baksteen opgetrokken. Het koor is 18de-eeuws. In de 16de eeuw werd de toren boven de westelijke travee gebouwd. De kerk bezit grafstenen van de familie Van Repen en voorts prachtige beelden. Het kasteel van Repen bezit nog een 16de-eeuwse toren.
Het kasteel van Rooi,
deels gotisch -deels renaissance, werd gerestaureerd in de 19de eeuw.

Overrepen
, 4 km NW  
De Sint-Laurentiuskerk
met Romaanse toren, werd in 1773 herbouwd door de landcommanderij van AldeBiezen, waarbij de kerk hoorde. Het meubilair is 17de- en 18de-eeuws. Het reliekschrijn is het werk van de Tongerse goudsmid Binon.
Op een heuvel staat de burchtruÔne van Kolmont met Romaanse en gotische delen.

Rutten
, 5 km ZW  
De Sint-Martinuskerk
heeft een Romaanse toren met een gotisch raam.
De Sint-Evermaruskerk
bezit beeld van Evermarus. Op 1 mei wordt hier jaarlijks het Evermarusspel opgevoerd. Evermarus was een Friese bedevaartganger die op de terugweg van Compostela in Rutten door een roverhoofdman werd vermoord.
Het oudste gedeelte van het kasteel van Hamal is een Romaanse toren uit de 12de eeuw.

Vreren
, 5 km ZO  
De Sint-Medarduskerk
bezit, naast meubilair, een 15de-eeuwse koperen lezenaar, processiekruis, doopvont, zilverwerk uit de 16de en 18de eeuw en twee reliekbustes. 

** Uw accommodatie  in BelgiŽ
    kunt U goed boeken via Hotels/Booking/BelgiŽ. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
** Uw accommodatie in Luxemburg
     kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
    
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ ůf kies direct:
     Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets.  

Algemene informatie over BelgiŽ
Algemene informatie over Luxemburg