SINT-TRUIDEN, provincie Limburg. Sint-Truiden ontstond rond de abdij die de Haspengouwse edelman Trudo ca. 660 liet bouwen; in 850 werd deze een benedictijnenabdij, die al vlug over zeer uitgestrekte domeinen beschikte en steenrijk was. Een tweede kern van de stad werd gevormd door de koopmansnederzetting, met een scherpe scheiding in het midden van de stad tussen belde delen. Tijdens het Ancien Rťgime was Sint-Truiden de dichtstbevolkte stad van het graafschap Loon. Opvallend zijn ook het grote aantal parochies die de stad telt en het grote aantal kloosters tijdens het Ancien Rťgime: een stad van vrome klerken en vlijtige begijnen. Thans is Sint-Truiden het centrum van de Haspengouwse fruitteelt.
Naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburg, naar provincie kaart Belg./Lux.
 Naar uw accommodatie.

† † †
    
Onze-Lieve-Vrouwkerk of hoofdkerk
Het heterogene gebouw heeft een hooggotisch koor, een monumentale middenbeuk met 14de- eeuwse elementen, laatgotische zijbeuken en transept. De westtoren is neogotisch. Opmerkelijke beeldhouwwerken: triomfkruis, Christus in het Graf, een Madonna met de inktpot, reliekschrijn van de heilige Remaclus.

Sint-Gangulfuskerk  
De fraai gerestaureerde kerk heeft een 11 de-eeuwse middenbeuk van mergelsteen, koortravee en apsis
; de transeptarmen zijn in de 16de eeuw toegevoegd. Op de apsis
na is de kerk met hout afgedekt. In het timpaan van het westportaal bevindt zich een 14de-eeuws reliŽf met Christusfiguur; ook het meubilair is belangrijk.

Sint-Martinuskerk
Het neoromaanse Sint-Truiden gebouw bezit een toren uit de 16de eeuw. De viering is afgedekt met fraai beschilderde cassetten. Als beeldhouwwerk zijn noemenswaardig: een sterk gerestaureerde Sedes Sapientiae, een Anna-te-DrieŽn en een Rijnlands kruisbeeld.

Sint-Pieterskerk  
De Romaanse driebeukige basiliek zonder transept, met een lage westtoren, is ontstaan uit een oude kapel. De rechthoekige koortravee heeft een halfronde afsluiting. In het koor een grafsteen met mozaÔek, een Romaanse doopvont en een Anna-te-DrieŽn. De kerk is gedekt met kruisgewelven, misschien wel de oudste van BelgiŽ.

Voormalige benedictijnenabdij
Van Trudo's stichting zijn na de Franse Revolutie nog behouden: een kloeke toren maar later vele malen verhoogd, met barokke spits, een classicistische abtsvleugel, dito poortgebouw en een barokke poortruÔne. In de abtsvleugel trekt de zgn. Keizerszaal de aandacht door het plafond en de muurschilderingen. Van de eertijds indrukwekkende kloosterkerk is de crypte  blootgelegd. De kerk zelf is classicistisch en werd in 1845 gebouwd.

Voormalig kapucijnenklooster
 
Bij dit fraai bewaarde complex uit de barok hoort een eenvoudige bakstenen kerk met een faÁade uit 1624.
 
Sint-Agnesbegijnhof in Schuurhoven
Het oudste deel van dit in 1258 gestichte begijnhof is een vroeggotische kerk met belangrijke frescoís op wanden en zuilen. Er zijn nog enkele begijnhuizen aan de zuidoostzijde uit de 17de eeuw, de meeste dateren uit de 18de eeuw.

Minderbroedersklooster
 
Na het bombardement van 1940 is alleen nog de kloosterkerk origineel. Het nieuw gebouwde klooster bezit waardevolle religieuze kunst.
 
Stadhuis
De oorspronkelijke markthalle werd in 1755 verbouwd in Lodewijk XV-stijl. De stadhuistoren heeft een 13de-eeuwse onderbouw en een bovenbouw in Maaslandse renaissance .

Musea
 
Provinciaal museum voor Religieuze kunst
, in de begijnhofkerk.
Hier zijn de muurschilderingen te bezichtigen; zij vormen een van de indrukwekkendste ensembles van BelgiŽ. Er is ook barok kerkmeubilair.

Astronomisch Compensatie-uurwerk Festraets
Dit in het begijnhof ondergebrachte uurwerk, is waarschijnlijk de grootste astronomische klok ter wereld.
Brustempoort
Militaria uit verscheidene eeuwen: onderaards labyrint met kanonnen en munitie, modellen en tekeningen.
 
Museum Vroom Verleden  
Liturgische gewaden en religieuze voorwerpen.

Andere bezienswaardigheden  
De Heilige-Kruiskapel, in Guvelingen,
is eenbeukig en bezit een hoofdaltaar in Louis XV-stijl, een Catharinabeeld en een Nood Gods uit de 16de eeuw.
De Brustempoort
is het enige overblijfsel van de middeleeuwse stadsomwalling.
Voorts zijn bezienswaardig: voormalig klooster der cellebroeders, refugiehuizen van abdijen, commanderij van Bernissem.
De kastelen
van Menten de Horne, Nieuwenhoven, Speelhof, Terkeelen, Terbiest. Ook nog resten van de abdij Nonnemielen.

** Uw accommodatie  in BelgiŽ
   kunt U goed boeken via Hotels/Booking/BelgiŽ. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
** Uw accommodatie in Luxemburg
    kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
   
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ ůf kies direct:
    Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets.  

Algemene informatie over BelgiŽ
Algemene informatie over Luxemburg