SAINT-HUBERT, provincie Luxemburg. Saint-Hubert ligt in het hart van de donkere Ardennen en is bij alle jagers ter wereld bekend. De plaats heette vroeger Andage. In 825 werd het lichaam van de heilige Hubertus naar Andage overgebracht en vanaf dat ogenblik tot de dag van vandaag stromen de pelgrims toe. De naam Andage verdween en werd Saint-Hubert.
Naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburg, naar provincie kaart Belg./Lux.
 Naar uw accommodatie.

† † †
    
Basiliek Saint-Hubert
De kerk is een ware kathedraal. De monumentale barokke voorgevel met de twee torens heeft drie horizontale geledingen. De basiliek zelf is een laatgotische vijfbeukige kerk, gebouwd tussen 1526 en 1564. Er is een crypte uit de 11 de eeuw, die in 1526 werd gerestaureerd en gotisch overwelfd is. De gewelven van de kerk dateren uit 1683. De altaren zijn vervaardigd van marmer uit Rochefort en hebben alle dat statige en grootse dat de hele kerk siert.
Het mausoleum van Sint-Hubertus
is vervaardigd door Willem Geefs in 1847 en is een geschenk van koning Leopold I, die zelf een verwoed jager was. Het koorgestoelte van de kerk dateert uit 1733. Het orgelbuffet is van Antoine Le Picard.

Saint-Gilles-au-Prť
, in het gehucht Saint-Gilles  
De oorspronkelijk Romaanse kerk werd zowel in gotische als in renaissancestijl verbouwd en was tot 1806 parochiekerk. Het koor dateert uit 1567. In 1739 werd de kerk nogmaals vernieuwd en kreeg een voorportaal. Het hoofdaltaar werd na 1569 geplaatst.

Andere bezienswaardigheden  
Links van de basiliek staat het paleis van de abt van de benedictijnenabdij uit 1727. Het is alles wat rest van de abdij die tijdens de Franse Revolutie verdween.

Omgeving
 
Fourneau Saint-Michel
, 7 km N
In de 18de eeuw heeft de laatste abt van Saint-Hubert hier een ijzergieterij gebouwd. In de oude smederij is een ijzermuseum ingericht, dat het leven van de 18de eeuw in de Ardennen uiteenzet. In de kelder een aardige collectie smeed- en gietijzeren haardplaten, 'Taques'.
Noordelijk in het groene Masblettedal
een openluchtmuseum, Musťe de la Vie rurale en Wallonie, uit gereconstrueerde gebouwen uit de 17de, 18de en 19de eeuw.

** Uw accommodatie  in BelgiŽ
   kunt U goed boeken via Hotels/Booking/BelgiŽ. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
** Uw accommodatie in Luxemburg
    kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
   
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ ůf kies direct:
    Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets.  

Algemene informatie over BelgiŽ
Algemene informatie over Luxemburg