NIVELLES, provincie Waals Brabant. De plaats Nivelles, Nijvel, gaat terug op een abdij die Ida, echtgenote van Pippijn van Landen hier liet bouwen in 645 en waar haar dochter Gertrudis later abdis werd. Deze vroegere benedictinessenstichting, de eerste vrouwelijke abdij in de Nederlanden, was voorbehouden aan adellijke dames en genoot keizerlijke steun. De hertogen van Brabant wisten zich tot lekenabt, voogd, te laten benoemen en palmden het gebied later in.
Naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburg, naar provincie kaart Belg./Lux.
 Naar uw accommodatie.

† † †
    
Sainte-Gertrude
Deze voormalige collegiale kerk was eerst gewijd aan Saint-Pierre en was begraafplaats van Gertrudis zelf. Onder de huidige kerk liggen de resten van oudere heiligdommen. Ze zijn opgegraven en te bezichtigen. Helemaal beneden bevond zich een primitieve basiliek met vlakke koorafsluiting. Daarboven lag een tweede Karolingische bouw, een kerk met drie beuken die 50 m lang is. Hier tegenaan stond al een westelijk deel.
De huidige kerk werd in twee bouwfasen opgetrokken.  
De eerste begon met het oostelijk deel en was in 1046 voltooid en werd ingewijd door de bisschop van Luik, in aanwezigheid van keizer Hendrik III. De tweede fase nam het westelijk deel in beslag. De westbouw is in die tijd voltooid, maar werd in latere eeuwen verbouwd. De eerste fase is een prachtig voorbeeld van de Ottoonse stijl in de Maasstreek, de tweede een voorbeeld van Rijn-Maasstijl.
De kerk is meer dan 100 m lang,
heeft drie beuken en acht traveeŽn die door een gordelboog worden geleed. Er zijn twee transepten; het westelijke is het oudste. Het oostelijke wordt met een grote gordelboog afgesloten van het verhoogde koor, dat uitmunt door de fraai versierde wandgeleding. Het gewelf is 19de-eeuws.
Crypte  
Er is een grote hallencrypte onder het oostkoor, die met drie beuken en zes traveeŽn de grootste van BelgiŽ is. Op de benedenverdieping van het westkoor bevindt zich een grote gewelfde zaal die uitkomt op twee portalen, het Samson en het Michielsportaal, die Romaans beeldhouwwerk hebben. Boven is een tweede zaal, de keizerzaal, met koepelgewelven.
Toren
De centrale toren is in gotische stijl verbouwd in 1641; de enorme ijzeren spits daarvan stortte neer in 1859. In het zuidelijke torentje fungeert ridder Jean de Nivelles, als jaquemart, een mechanische klokkenluider. Het interieur van de kerk is na de brand van 1940 ten gevolge van Duitse bombardementen zeer sober gerestaureerd. Er zijn schilderijen in Rubensiaanse stijl en een mooie preekstoel van L. Delvaux.
Het beroemde gouden reliekschrijn van Sainte-Gertrude, 1272-1298,  
is in de brand van 14 mei 1940 weggesmolten. Door de vakkundige restauratie van o.a. Brigode en Lemaire is de kerkruimte een van de ontroerendste monumenten van het christelijke avondland. Aan de noordkant van de kerk is een kloostergang: een klein deel daarvan is 11de- of 12de-eeuws; de rest is 19de-eeuws.Andere bezienswaardigheden  
Er zijn in Nijvel nog enkele kleinere kerken, kapellen en kloosters, zoals de parochiekerk Saints-Jean-et-Nicolas, een gerestaureerde eenbeukige kerk in late gotiek.
De Tour Simone is een overblijfsel van de eerste stadsmuur uit de 12de eeuw.
Nijvel bezit ook fraaie herenwoningen uit de 17de, 18de en 19de eeuw.
Op de Grote Markt pronkt de Fontaine du Perron.

Evenementen
Op de zondag na 29 september vindt sinds 1276 jaarlijks een processie plaats, Tour de Sainte- Gertrude, door Nijvel en omgeving.

Omgeving  
Braine-le-ChŠteau, Kasteelbrakel, 12 km N
 Op de plaats van een oude, 12de-eeuwse Henegouwse burcht bouwde de familie Home in 1434 een nieuw kasteel. Sinds 1835 is het van de graven Robiano. Niet te bezichtigen.
Op de Grote Markt staat een opmerkelijke schandpaal met korf uit 1521. Hier staat ook het mooie, 16de-eeuwse baljuwhuis, Maison du Bailli.
In de nabijheid staan prachtige U-vormige Brabantse hoeven,
veelal 18de-eeuws, maar enkele zijn de 16de: Ferme Deschamps op de weg naar Wauthier-Braine, Ferme Binchefort, rue Bailli, Ferme Potterie, route de Clabecq.
In de watermolen is een molenmuseum ingericht, route des comtes de Robiano.
 
Ophain-Bois-Seigneur-Isaac, 6 km N  
Bezit een vroeger augustijnenklooster, in 1413 gesticht. De kloostergebouwen zijn 15de- en 16de-eeuws. Het is sinds 1903 van de norbertijnen. De Chapelle-du-Saint-Sang is een eenbeukige kloosterkerk met gewelven uit 1703. Het hoofdaltaar is van L. Delvaux.
Belangrijke lambrisering en meubilair in Louis XVI-stijl. Er zijn voorts nog de sacristie, een onvoltooid kloosterpand, gastenkwartier, prelaatskwartier, en een oude abdijhoeve in U-vorm met op elke hoek een vierkante toren
Internet
: http://www.nivelles.be/

 ** Uw accommodatie  in BelgiŽ
   kunt U goed boeken via Hotels/Booking/BelgiŽ. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
 ** Uw accommodatie in Luxemburg
    kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
   
 ** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ ůf kies direct:
    Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets.  

Algemene informatie over BelgiŽ
Algemene informatie over Luxemburg