PROVINCIE  WAALS-BRABANT of Brabant Wallon, maakt u zich klaar voor een uitstapje ten zuiden van Brussel. Ze is vrij groen en biedt veel geschiedenis en kunst. Hier liggen stadjes op mensenmaat. die hun culturele schatten zorgvuldig koesteren: romaanse kunst, art nouveau, abdijen, oude molens, kastelen, modernistische gebouwen.
Naar provincie kaart BelgiŽ / Luxemburg, , naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburg
.  Naar uw accommodatie.
 
Nivelles, Nijvel Villers-la-Ville Waterloo
Waver of Wavre WalloniŽ Tuinen en Parken

† † †
    
Waals-Brabant, culturele achtertuin van Brussel
Waals-Brabant, een verrassende bestemming ten zuiden van Brussel. Ervaar er de emoties op het Slagveld van Waterloo, de romantiek van de cisterciŽnzerabdij van Villers, de grootsheid van de romaanse Collegiale Sainte-Gertrude in Nivelles, Louvain-la-Neuve met het beroemde Hergť-museum, de prachtige landschappen van de Brabantse Haspengouw... Geniet van de verrukkelijke specialiteiten en zijn gastvrije inwoners.

Waterloo
 
We beginnen op een steenworp van Brussel, in Waterloo, een naam die continent breed bekend in de oren klinkt. Hier weerklonk de zwanenzang van het Franse keizerrijk en het slagveld ligt er nog grotendeels bij zoals op 18 juni 1815. Men organiseert er sinds kort een 'Battiefield Tour' voor toeristen. De Heuvel met de Leeuw werd aangelegd op de plaats waar Prins Willem van Oranje gewond raakte.
Vlakbij ligt het Wellington Museum,
waar zich het Britse hoofdkwartier bevond, en de boerderij met het Laatste Hoofdkwartier van Napoleon. In de zomer van 2010 herdenkt men de 195' verjaardag van de veldslag. Het is een gelegenheid om het 'gehucht van Waterloo'
met zijn verschillende bezienswaardigheden te bezoeken of een van de historische reconstructies bij te wonen.

Kasteel van La Hulpe / TerhulpenKasteel van La Hulpe / Terhulpen    
Vlakbij, in La Hulpe/ Terhulpen, bevindt zich het park van Solvay. Het fungeert als groen decor voor de Stichting Folon. In het museum Folon zijn meer dan 300 werken te zien van de Belgische kunstenaar en aquarellist Jean-Michel Folon. Iedereen die er komt. is aangenaam verrast door zijn werk.

Nivelles is de stad van de romaanse kunst.
Vanuit het Parc de la Dodaine met zijn prachtige Franse en Engelse tuinen, kijkt men uit op de kapittelkerk Sainte-Gertrude. Op
 deze plaats liet Ida, de grootmoeder van Karel de Grote, in 645 een abdij bouwen. De kerk is ongetwijfeld een van de mooiste Rijnlands-romaanse gebouwen van Europa. Onder de kerk bevinden zich de fundamenten van vijf oudere kerken en verschillende graven, waaronder deze van de heilige Gertrudis, de kleindochter van de Franse koning Hugo Capet en de eerste vrouw van Karel de Grote. Wie Nivelles bezoekt, moet ook even rondstruinen in de oude wijken, zoals de 'quartier Saint-Jacques'.

Abdij van Villers
 
Amper enkele kilometers verder verbergen de bossen de ruÔnes van een cisterciŽnzerabdij. De 
abdij werd in 1146 opgericht onder impuls van Sint-Bernardus. Ze werd verlaten in 1796 en verviel langzaam tot een romantische ruÔne. De abdij leert ons veel over het leven van de monniken. Kunstenaars en schrijvers, waaronder Victor Hugo, hebben tussen de ruÔnes inspiratie gevonden. Naast thematische rondleidingen, vinden op deze poŽtische plek ook verschillende evenementen en spektakels plaats.

Louvain-
la-Neuve  
Het contrast kon niet groter zijn. Het is de jongste stad van BelgiŽ, waar universitaire functionaliteit, kunstbeleving en levenskwaliteit hand in hand gaan. Het Museum van Louvain-
la-Neuve belicht naast enkele grote beschavingen ook de belangrijkste Belgische en Europese kunststromingen en staat in het teken van de dialoog.
Nieuwkomer is het Hergť-museum dat in juni 2009 werd geopend.
Het vond onderdak in een bijzonder ogend gebouw en is volledig gewijd aan de vader van stripfiguren zoals Kuifje, Kwik en Flupke ... Hergť was een man met een brede interesse en een van de grote scheppers van de Europese avonturen strip van de 20
ste eeuw. In het museum bevinden zich honderden voorwerpen die het publiek zelden of nooit te zien heeft gekregen. De inrichting van het museum werd verzorgd door de Nederlandse kunstenaar Joost Swarte.

Gobertange
 
Het oosten van Waals-Brabant is dan weer bekend voor iets heel anders: de witte steen van Gobertange. Deze korrelige zandsteen werd gebruikt bij de bouw van heel wat monumenten, zoals de stadhuizen van Brussel en Leuven of de kathedraal van St-Michiel en St-Goedele in Brussel.

Gastronomie  
Overal langs de route van de cultuursteden is er ruim gelegenheid om te genieten van een gastronomische keuken of te proeven van typische streekgerechten. In Waals-Brabant is dat niet anders. Ook het verwennen van de smaakpapillen is een kunst. Bieren, chocolade, escargots en specialiteiten zoals de 'al djote'-taart van Nivelles zorgen beslist voor een goede herinnering aan Waals-Brabant.

Informatie: www.waalsesteden.nl http://www.brabantwallon.be/  -  tourisme@brabantwallon.be

Uw accommodatie in Waals-Brabant kunt U goed boeken via Booking.Waals-Brabant. Er zijn 23  hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!
Hotels in populaire steden: Waver  -  Waterloo  1

 ** Uw accommodatie  in BelgiŽ
   kunt U goed boeken via Hotels/Booking/BelgiŽ. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
 ** Uw accommodatie in Luxemburg
    kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
   
 ** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ ůf kies direct:
    Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets.  

Algemene informatie over BelgiŽ
Algemene informatie over Luxemburg