NAMEN, provincie Namen. Namen ligt aan de samenvloeiing van Samber en Maas en is hoofdplaats
van de provincie Namen, eertijds van het graafschap, en zetel van een bisdom.
Naar stedenlijst België / Luxemburg, naar provincie kaart Belg./Lux.
 Naar uw accommodatie.

     
    
Geschiedenis
De heuvel tussen Samber en Maas, Champeau, was al een nederzetting in het Neolithicum. Ten tijde van Caesar bevond zich hier een oppidum. Aan de voet van de heuvel en op de linkeroever van de Samber ontwikkelde zich een belangrijke vicus, wijk. Bij de invallen van de Germanen verliet men de linker-Samberoever maar men bleef in de schaduw van Champeau. In de 10de eeuw vestigde graat Berengarius zich op Champeau en spoorde de bevolking aan zich weer op de linkeroever van de Samber te vestigen. Namen was dus toen eerder een Samber- dan een Maasstad.
 
Strategisch  
Speelde Namen een kapitale rol in de oorlogvoering van de 15de tot het begin van de 20ste eeuw. De citadel moest meermalen verbouwd worden; voor het laatst werd dat gedaan door Willem I, 1815-1830. In 1893 werd de citadel buiten gebruik gesteld.

Citadel  
Het uitgebreide complex is bereikbaar via een kabelbaan of via de 'route Merveilleuse'. Er zijn overblijfselen van het Gallische oppidum, van de grafelijke burcht, 12de-13de eeuw, de Donjon genoemd en gebouwd in bruin ijzersteen met o.m. de Tour Joyeuse en de Tour César, die de brug over de Maas naar Jambes beschermen. In de 14de en 16de eeuw werd een nieuwe vesting gebouwd, La Médiane, niet o.m. het nog resterende kerkje Saint-Pierre. In 1640 kwam op het hoogste punt van Champeau een nieuwe vesting tot stand, Terra Nova. In de loop van de 17de eeuw werkte zowel Coehoorn, Oranje-fort, als Vauban aan de versterking hiervan. De vesting is grotendeels voorzien van onderaardse gangen.
Bij het recreatiepark 'Koningin Fabiola'
op de citadel bevindt zich het Musée provincial de la Forêt.
In de benedenstad, aan de Maas,
staat de Halle á la Chair, Vleeshalle, een prachtig renaissancegebouw, 1588- 1590, waarin het Musée archéologique is ondergebracht.

Hôtel de Gaiffier d'Hestroy, rue de Fer  
In dit gebouw uit de 18de eeuw, met een groot portaal en afsluitingsmuur, bevindt zich het Musée des arts anciens des Namurois, zie daar.

Eglise Saint-Jean-Baptiste, Marché-aux-Légumes
De oudste Naamse kerk is laatgotisch, begin 16de eeuw, maar heeft een baroktoren en een eigenaardig grondplan: het is bijna vierkant. In de 18de eeuw werd ze verbouwd. Er zijn fraaie barokaltaren.

Eglise Saint-Loup, rue du Collège  
De vroegere jezuïetenkerk, Saint-Ignace, werd gebouwd in barokstijl door, de bekende jezuïet Pieter Huyssens in 1621-1645. Het is een krachtig bouwwerk met een imposante triomfantelijke drieledige voorgevel. Het interieur is in rood en zwart marmer opgetrokken. De tongewelven hebben zeldzame sculpturen. Het meubilair, 17de eeuw, is, zoals gebruikelijk in goede barok, geïntegreerd in de architectuur en dat maakt van deze kerk een der mooiste in Namen en omgeving.Eglise Notre-Dame, rue Saint-Nicolas  
De vroegere conventkerk van de minderbroeders thans Parochiekerk is in classicistische stijl door de Naamse architect J.F. Malican in 1749-1753 opgetrokken. Het interieur is 18de- eeuwse en voor het grootste deel door Naamse kunstenaars verzorgd. Ten zuiden van de kerk ligt het Maison Harscamp, een deel van het vroegere klooster, later ziekenhuis, 18de en 19de eeuw, in 1974 grotendeels gesloopt.

Musea  
Etablissement des Soeurs de Notre-Dame, rue Julie Billiart
Hier bevindt zich het mooiste wat er in Namen te bezichtigen is: de Schat van Hugo d'Oignies, begin 13de eeuw. Broeder Hugo was een edelsmid die de veertig hier bewaarde pronkstukken zelf vervaardigde. De schat is een van de Zeven Wonderen van België. Hij bestaat uit evangeliaria en reliekhouders in Maaslandse edelsmeedwerk, met virtuoos filigraanwerk en niëllo-versieringen. In de laatromaanse tijd verstrekte de Kerk veelvuldig opdrachten aan kunstenaars die hun kunstenaarschap in kleine, geminiaturiseerde godsdienstige voorwerpen tot uitdrukking brachten; relieken van heiligen werden als uiterst kostbaar beschouwd en daarom in edelsmeedwerk werden gezet.
 
Musée archéologique, in de Vleeshalle
De collecties zijn ondergebracht in het prachtige renaissancegebouw Halle le  à  la Chair en zijn vooral gewijd aan Romeinse en Merovingische sieraden, glaswerk.

Musée Groesbeeck de Croix, rue J. Saintraint  
Het museum bevindt zich in de Ancien refuge de l'abbaye de Villers en Brabant, een prachtig herenhuis in Louis XV-stijl, en bevat eiken meubilair met inlegwerk, een vestibule met stucwerk in rococostijl, Delftse tegels enz.
 
Musée des arts anciens du Namurois, rue de Fer
Collectie voorwerpen en kunstwerken uit de middeleeuwen en de renaissance van het Naamse. Dat behelst o.a. edelsmeedwerk, 12de- 13de eeuw, houten en stenen sculpturen, geelkoperwerk, schilderijen, van o.a. Henri met de Bies.

Musée diocésain et trésor de la cathédrale, rue du Séminaire  
Een uit 1735 daterend gebouw herbergt een fraaie collectie religieuze voorwerpen, voornamelijk uit de bloeiperiode van de Maaskunst, 1I de, 12de, 13de eeuw, vooral edelsmeedwerk.
 
Musée Félicien Rops, naast het Musée des arts anciens
Gewijd aan het werk van deze Naamse beeldend kunstenaar, 1833-1898: lithografieën, etsen, tekeningen en schilderijen, o.m. de Pornokrates, 1878; reconstructie van het gravure-atelier.

Omgeving  
Marche-les-Dames, 12 km 0
Hier verongelukte op 17 februari 1934 koning Albert I na een val van de rotsen, Rocher Royal. Een kruisbeeld duidt de plaats aan waar zijn lijk werd gevonden.
De abdij Notre-Dame-du-Vivier is een cisterciënzerstichting uit 1236. Thans is er het Institut des Arts et Techniques Artisanales de Namur gevestigd. Het grote complex heeft mooie gotische delen bewaard, voorts 17de- en 18de-eeuwse constructies.

 ** Uw accommodatie  in België
   kunt U goed boeken via Hotels/Booking/België. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
 ** Uw accommodatie in Luxemburg
    kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
   
 ** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
    Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets.  

Algemene informatie over België
 Algemene informatie over Luxemburg