PROVINCIE NAMEN / NAMUR, naar provincie kaart België / Luxemburg, naar stedenlijst België / Luxemburg.  Naar uw accommodatie.
Andenne Annevoie-Rouilion Celles
Chevetonge Dinant Floreffe
Fosses-la-Ville Franc-Waret Gembloux
Hastière Maredsous Mariembourg
Namen / Namur Philippeville Rochefort
Walcourt Wallonië  
     
     
De provincie Namen
,
het Land van de Valleien met zijn mix van natuur en authentieke charme op de rand van de Belgische Ardennen.
Een land van kastelen, met een rijk en gevarieerd erfgoed. Een land van feestvierders met liefde voor folklore en tradities. Een uitgelezen bestemming voor gezinnen en voor wie houdt van ontspannende attracties of sportieve openluchtactiviteiten.
Internet: http://www.paysdesvallees.be/nl/nl.html?IDC=25809

Namen
 
ligt aan de samenvloeiing van Samber en Maas en is hoofdplaats van de provincie Namen, eertijds van het graafschap, en zetel van een bisdom.

Geschiedenis
De heuvel tussen Samber en Maas, Champeau, was al een nederzetting in het Neolithicum. Ten tijde van Caesar bevond zich hier een oppidum. Aan de voet van de heuvel en op de linkeroever van de Samber ontwikkelde zich een belangrijke vicus, wijk. Bij de invallen van de Germanen verliet men de linker-Samberoever maar men bleef in de schaduw van Champeau. In de 10de eeuw vestigde graat Berengarius zich op Champeau en spoorde de bevolking aan zich weer op de linkeroever van de Samber te vestigen. Namen was dus toen eerder een Samber- dan een Maasstad.

Strategisch  
Speelde Namen een kapitale rol in de oorlogvoering van de 15de tot het begin van de 20ste eeuw. De citadel moest meermalen verbouwd worden; voor het laatst werd dat gedaan door Willem I, 1815-1830. In 1893 werd de citadel buiten gebruik gesteld.

Citadel
Het uitgebreide complex is bereikbaar via een kabelbaan of via de 'route Merveilleuse'. Er zijn overblijfselen van het Gallische oppidum, van de grafelijke burcht, 12de-13de eeuw, de Donjon genoemd en gebouwd in bruin ijzersteen met o.m. de Tour Joyeuse en de Tour César, die de brug over de Maas naar Jambes beschermen. In de 14de en 16de eeuw werd een nieuwe vesting gebouwd, La Médiane, niet o.m. het nog resterende kerkje Saint-Pierre. In 1640 kwam op het hoogste punt van Champeau een nieuwe vesting tot stand, Terra Nova. In de loop van de 17de eeuw werkte zowel Coehoorn, Oranje-fort, als Vauban aan de versterking hiervan. De vesting is grotendeels voorzien van onderaardse gangen.
Bij het recreatiepark 'Koningin Fabiola' op de citadel bevindt zich het Musée provincial de la Forêt.
In de benedenstad, aan de Maas, staat de Halle á la Chair, Vleeshalle, een prachtig renaissancegebouw, 1588- 1590, waarin het Musée archéologique is ondergebracht.
Internet.
 http://www.ftpn.be/xml/index_fede_nl.html  Toeristische site voor de provincie, Nl.

Uw accommodatie in de provincie Namen kunt U goed boeken via Booking.Prov.Namen. Er zijn 42  hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!
Hotels in populaire steden: Namen   -    Rochefort   -  Dinant 
Hotels op / nabij luchthaven: Brussels South

 ** Uw accommodatie  in België
   kunt U goed boeken via Hotels/Booking/België. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
 ** Uw accommodatie in Luxemburg
    kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
   
 ** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
    Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets.  

Algemene informatie over België
Algemene informatie over Luxemburg