MAASEIK, provincie Limburg. Maaseik-Aldeneik ligt in het uiterste noordoosten van BelgiŽ, aan de Maas. In het gehucht Aldeneik stichtten ca. 730 de twee gezusters Harlindis en Relindis een klooster, later benedictijnenabdij. Na de inval van de Noormannen bleek het daar niet meer zo veilig en men verhuisde naar het Nieuwe Eyck, later Maaseik.
Naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburg, naar provincie kaart Belg./Lux..
 Naar uw accommodatie.

† † †
    
Het is goed mogelijk dat de gebroeders Van Eyck
uit dit Eyck afkomstig zijn. Ze hebben in elk geval een standbeeld te Maaseik. Zeer bezienswaardig zijn de ca. 25 oude gevels en panden in dit stadje.

Sint-Annakerk, of Oude abdijkerk van Aldeneik.  
Basilicale kerk, 12de eeuw, met Maas-romaans westwerk en vroeggotisch koor; de zijbeuken zijn in 1855 op oude fundamenten op- getrokken. Het middenschip is vlak en met hout afgedekt. Men ziet hier ook de overgang van kruis- naar kruisribgewelf. Voorts een triomfkruis, 1300, en een Anna-te-DrieŽn, begin 16de eeuw, van de Meester van Elsloo. De kerkschat is ondergebracht in Maaseik.

Sint-Catharinakerk, hoofdkerk van Maaseik
Classicistische kerk met een kerkschat en een marmeren zuilenaltaar, 17de eeuw.

Sint-Jacobskerk  
De voormalige kruisherenkerk werd door J.J. Couven uit Aken gebouwd  in de 18de eeuw; prachtig rococo-interieur.

Apotheek- en Regionaal Archeologisch Museum, Lekkerstraat
Dit museum is ondergebracht in een huis uit 1704, en bevat een geheel ingerichte apotheek uit de 16de en 17de eeuw. Sinds eind 1985 is daar een archeologisch museum bijgekomen, met voorwerpen vanaf de prehistorie tot het begin van onze tijdrekening. Voor het museum bevindt zich een kruidentuin. In de 17de-eeuwse kelder is bovendien een Bakkerijmuseum ingericht.

Kerkmuseum  
De schatten van Aldeneik, die zijn ondergebracht in de Catharinakerk, omvatten o.a.: het Evangeliarium van Aldeneik, 8ste eeuw, ook de Codex Eyckensis genoemd, volgens de traditie door Angelsaksische monniken vervaardigd; drie kostbare weefsels, een Velamen en de Casula, de oudste Angelsaksische weefsels in Europa; een 10de-eeuws reliekschrijntje in de vorm van een obelisk; een zilveren reliekhouder; zilveren beelden; en een medallionvormig doosje , 14de eeuw, met het oudste Agnus Dei ter wereld.

Andere bezienswaardigheden  
In het stadhuis is een toeristisch ontvangstcentrum ingericht. Dit biedt een voorbeeldige diamontage over de stad als inleiding tot uw bezoek, alsmede een permanente tentoonstelling van 54 torenhaantjes, 17de-20ste eeuw.

** Uw accommodatie  in BelgiŽ
   kunt U goed boeken via Hotels/Booking/BelgiŽ. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
** Uw accommodatie in Luxemburg
    kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
   
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ ůf kies direct:
    Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets

Algemene informatie over BelgiŽ
Algemene informatie over Luxemburg