LIER, provincie Antwerpen. Lier dankt zijn bestaan aan de kluizenaar Gummarus, die bij de Nete een kluis zou hebben gebouwd. In 1212 kreeg de plaats stadsrechten van Hendrik I van Brabant. In de middeleeuwen kende de stad een bloeiende lakennijverheid; in de 16de eeuw werd overgeschakeld op goedkoper laken en linnenweverijen. Ook de veemarkt, hoofdzakelijk schapen, was belangrijk. Na de recessie kwam een wederopbloei in de 18de eeuw, veemarkt en bierbrouwerijen. Lier is tevens de stad van Felix Timmermans, Isidoor Opsomer, Lodewijk van Boeckel, Louis Zimmer en Renaat Veremans.
Naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburg, naar provincie kaart Belg./Lux..
 Naar uw accommodatie.

† † †
    
Sint-Gummaruskerk
Een van Vlaanderens kleine kathedralen en een prachtig voorbeeld van Brabantse gotiek, met volledige straalkapellen, waaraan architecten als Hendrik Mijs, De Waghemakere, Keldermans hebben meegewerkt. De 80 m hoge toren, de zgn. 'peperbustoren', dateert uit 1378. Het interieur is zeer de moeite waard: prachtig laatgotisch koordoksaal, Mechels werk; laatgotische glasramen; schilderijen, o.m. de Colibrant-triptiek Huwelijk van de H. Maagd, eind 15de eeuw, toegeschreven aan Gossaert van Mabuse; preekstoel van Artus Quellien, 1642; beeldhouwwerk; rijke kerkschat.

Begijnhof
Stichting uit begin 13de eeuw; huidig aanzicht uit de 17de eeuw; barokke toegangspoort en barokke Sint-Margarethakerk, 1664, met rijk interieur, o.m. hoogaltaar van Pieter Scheemaeckers; stemmige en schilderachtige hoekjes, sfeervol beschreven door Felix Timmerrnans.

Andere kerkelijke gebouwen
De Sint-Jacobskapel,
rechts van het stadhuis, is na 1918 gerenoveerd.
De laatromaanse Sint-Pieterskapel
is het oudste gebouw van de stad.
De Kluizekerk
of dominicanenkerk dateert uit 1413 en bezit een mooi interieur: o.a. een zittend Comeliusbeeld, begin 15de eeuw.

Stadhuis en belfort
Op de Grote Markt bevindt zich de wonderlijke combinatie van een gotisch belfort uit 1369, gebouwd door Hendrik Mijs als deel van een verdwenen Lakenhalle, met een fraai rococostadhuis, gebouwd in 1741 door Jan Pieter van Baurscheit de Jonge. In het stadhuis: eiken rococo- wenteltrap; Gevecht van arend met draak, een smeedijzeren kunstwerk van Lodewijk van Boeckel; talrijke schilderijen; plafondschilderingen.

Stadsmuren
Over een lengte van 4 km zijn de middeleeuwse stadsmuren bewaard gebleven; ertoe behoren ook de Gevangenpoort en de Zimmertoren; in deze laatste vervaardigde de Lierse uurwerkmaker Louis Zimrner een astronomische studio en een wonderklok, 1930, die 4,5 m hoog is en niet minder dan 93 wijzerplaten en 14 automaten heeft.

Musea
Timmermans-Opsomer
Werkkamer van de schrijver Felix Timrnerrnans, 1886-1947, en schildersatelier van baron Isidoor Opsomer, 1878-1967.

Museum Wuyts-Van Campen en Baron Caroly
Schilderijen van oude Vlaamse en Hollandse Meesters.

Andere bezienswaardigheden
Op de Grote Markt staan enkele Gildenhuizen, vaak vele malen gerestaureerd, maar wel sfeervol, o.m. het Vleeshuis, het Bakkershuis en de rederijkerskamer D'Eyckeboome uit 1709.
Aan de Werf, waar vroeger schepen aanlegden op de Nete, enkele pakhuizen, o.m. De Fortuin.
Internet
: http://www.lier.be/

** Uw accommodatie  in BelgiŽ
   kunt U goed boeken via Hotels/Booking/BelgiŽ. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
** Uw accommodatie in Luxemburg
    kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
   
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ ůf kies direct:
    Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets

Algemene informatie over BelgiŽ
Algemene informatie over Luxemburg