PROVINCIE  ANTWERPEN. 'We gaan naar de Trappisten' is in stad Antwerpen en omgeving een populaire uitdrukking. Een godsdienstig karakter heeft deze uitdrukking niet. Het uitstapje heeft tot doel het café 'De Trappisten' in Westmalle. Met de kloostergemeenschap aan de overkant van dit café was deze naamgeving niet bepaald een wonder van creativiteit.
Naar stedenlijst België / Luxemburg, naar provincie kaart Belg./Lux.
 Naar uw accommodatie.
 
Antwerpen Bornem Brech
Geel Heist-op-den-Berg Herentals
Hoogstraten Lier Mechelen
Mol Puurs Ranst
Sint-Amands Turnhout Westerlo
Willebroek Tuinen en Parken  

     
    
Wel een wonder op zich, is het trappistenbier. Of je nu de voorkeur geeft aan dubbel, tripel of een mix van beide, het is een engeltje op je tong. Sommigen zijn er heilig van overtuigd dat er een ondergrondse bierleiding is vanuit de brouwerij in het klooster naar de tapkraan. Maar dat is een kwestie van geloof. Het klooster is niet te bezoeken, maar vanaf het café zijn er diverse prachtige wandeltochten mogelijk. De acht kilometer lange 'trappistenwandeling' leidt je over brede rustige dreven langs weilanden en door bossen. Een combinatie van wandelen en daarna een abdijbier drinken, kan bij de priorij Corsendonk of de abdij Postel. Deze laatste abdij is bekend vanwege zijn bibliotheek die een collectie van 40.000 boeken bevat. Beide vroegere abdijen bieden de mogelijkheid om te overnachten, al verschilt de sfeer. Bij Corsendonk staat binnen de kloostermuren een drie sterren hotel. Bij de abdij van Postel staat het verblijf meer in het teken
van rust en bezinning.

Keuzes maken
 
Het achterland van de steden Mechelen en Antwerpen biedt aantrekkelijke fietstochten.

De fietsroutes gaan over comfortabele, rustige fietspaden. Zo ontdek je de enorme diversiteit van het Kempenland en het Rivierenland in de provincie Antwerpen.
Natuurlijk is er een 'trappistenroute' rond Zoersel, Malle, Brecht en Beerse en de 'Corsendonkroute' in de omgeving Turnhout en Arendonk.
Daarnaast kan je kiezen uit circa vijftig andere routes.
Wat te denken van de Aardbeienroute (bij Hoogstraaten) of de Aspergeroute (in Klein-Brabant net ten zuiden van Antwerpen)? Is het niet het oogstseizoen? Ga dan terug in de geschiedenis met de Keizer Karelroute, de Prinsenroute of de Kastelenroute?
Voor wie op zoek is naar natuur gaat er natuurlijk niets boven de 'heideroute'.
Deze route gaat rond de Kalmthoutse heide, het grootste natuurreservaat van de provincie, 1830 hectare groot.

Fietsen over grenzen  
Intrigerend is de enclaveroute rond Baarle-Nassau en Baarle-Hertog. Zo loopt in het centrum van Baarle de grens dwars door sommige huizen heen.
Alleen de plaats van de voordeur bepaalt in welk land men woont. Niet ver daar vandaan is er een themaroute rond de oude spoorweglijn 'Het Bels Lijntje'. Eén van de favorieten is wel de Scheldedijkroute. Een kilometer of 20 ten zuidwesten van Antwerpen ligt het dorpje Sint­Amands, dat samen met Bornem en Puurs vormt. Klein Brabant is met zijn nostalgische vissersplaatsjes langs de meanderende Schelde, oevers met rietkragen, dijken en buitendijkse vennetjes, populieren en wilgen eigenlijk het Rivierenland in een notendop.

Rondje varen in Scheldeland
 
Het Scheldeland van de provincie Antwerpen heeft rust, karakter en charme, stille natuurgebieden, oude vissersdorpjes en vooral veel water. Juist vanaf dat water laat het landschap zich het beste bekijken, de sfeer zich het beste proeven. Je ziet de pittoreske dorpen zoals Rupelmonde of Sint­Amands en boeiende monumenten waaronder de overblijfselen van de baksteenindustrie.
Huur een boot (met kapitein en catering)
of stap in op een van de vele rondvaarboten! Maar het Scheldeland laat zich ook goed wandelend of fietsend ontdekken, temeer daar aan de oevers van de Schelde, de Rupel en de Durme tal van veerboten klaarliggen om je naar de overkant te brengen (de fiets kan mee). En zo ben je dan toch weer aan het varen, op het water dat de kracht van het Scheldeland is.
Bron: brochures van www.toerisme-vlaanderen.nl  - Internet: http://www.provant.be/  

 ** Uw accommodatie  in België
   kunt U goed boeken via Hotels/Booking/België. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
 ** Uw accommodatie in Luxemburg
    kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
   
 ** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
    Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets.  

Algemene informatie over België
Algemene informatie over Luxemburg