FIETSPARADIJS LIMBURG, naar overzicht provincie Limburg. De basis van vele kilometer fiets plezier is het fietsknooppuntensysteem. Het systeem is sinds de invoering in 1995 ook overgenomen door andere Belgische en Nederlandse regio's, want het is een groot succes, naar stedenlijst België / Luxemburg, naar provincie kaart Belg./Lux.

     
    
Nog geen kennis gemaakt met dit fietsnetwerk? Het werkt heel simpel. Een knooppunt (dat een bepaald nummer heeft) is in feite een plaats waar een paar fietstrajecten samenkomen. Op het knooppunt zelf kan je kiezen naar welke knooppunt je verder wilt. Onderweg sturen bordjes je de gewenste richting op. Verdwalen is uitgesloten. Je hebt bovendien alle vrijheid je eigen route te bepalen in het netwerk dat op Limburgse grond 1800 kilometer telt. Dus je hoeft niet bang te zijn dat het filerijden is. Van auto's zal je weinig last hebben.

Maar liefst 40° procent is autovrij.
Er is meer. Talloze voorzieningen werden uit de grond gestampt zoals fietskiosken waar je de nodige fietsinformatie kan krijgen. Er is zelfs een weerstation die je de vooruitzichten doorgeeft. Ook werd een soort keurmerk ingevoerd voor fietsvriendelijke cafés en hotels. Die titel krijg je niet zo maar. Je moet er als fietser werkelijk welkom voelen. Dus zijn er fietsstallingen, fietsreparatiesets, fietskaarten, opfrismogelijkheden en droogruimtes voor je natte kleding. Over natte kleding gesproken. Mochten de weersvooruitzichten tegen vallen en je besluit de fiets voor een dag aan de kant te zetten, dan is de zogenaamde 'Slecht Weer Garantie' van kracht. Als je overnacht bij een accommodatie die de SWG hanteert, dan krijg je een bon voor een gratis bezoek aan één van de circa 50° 'waterproof' attracties. Je kan hiermee onder andere naar een museum of bioscoop, op een overdekte ski baan in actie komen of toch nog nat worden in een zwemparadijs.

Onderweg sturen bordjes je de gewenste richting op
Dat het mooi is in het fietsparadijs, spreekt voor zich. Op de fiets ontdek je de schoonheid van de Limburgse Kempen, het Maasland en Haspengouw, gebieden die rijk zijn aan natuur. Bossen, heide, vennetjes, beekjes en boerenland wisselen elkaar af. Haspengouw is vooral bekend om zijn fruitteelt. Eind maart of in april moet je er zeker eens naar toe gaan. Dan is de fruitstreek van België één en al bloesem. Eerst spreiden de pruimen, dan de peren en daarna de kersen en appels hun kleuren en geuren ten toon. Ieder jaar vinden rond deze periode van bloei festiviteiten plaats. Te voet, met de bus, antiek rijtuig, ballon en natuurlijk ook per fiets kan je informatieve tochten met een gids maken. Bovendien zijn er openfruitbedrijfdagen, bloesemfeesten, bloesemarragementen en muziek in de fruitschuur.

Voer voor fietsers en wandelaars
De Voerstreek is ook een stukje Limburg. Omgeven door Waals grondgebied en aangeplakt tegen Nederland's Zuid-Limburg is het een wat vreemde eend in de bijt. Het is hier ook een fietsparadijs, maar dan voor fietsers die niet op zien tegen een pittig bultje, want je vindt hier het hoogste punt van Vlaanderen, 287,5 meter boven zeeniveau. Wandelaars op zoek naar stilte komen in dit land van vierkantshoeven, kapelletjes en kasteeltjes ruimschoots aan hun trekken. De term wandelparadijs lijkt hier zeker op zijn plaats.

Kamperen en trekkershutten
Als je na zoveel kilometers door bos- en heidegebieden nog meer behoefte hebt aan lekker buiten zijn, vanuit je eigen plek de zon onder zien gaan. Dan kan je uitstekend terecht op de vele campings die de provincie telt. Sommige fietsers zweren bij een overnachting in een trekkershut. Je vindt ze verspreid over heel Vlaanderen.
In de houten huisjes, die plaats bieden aan vier personen, tref je bedden, een kookstel, een tafel en stoelen, dus je bagage blijft beperkt. De hutten zijn geïsoleerd, dus ook ideaal voor een verblijf buiten het zomerseizoen. De meeste trekkershutten zijn het hele jaar open.
Bron
:
Vlaanderen Vakantieland mag. 2005, tekst Rutger van den Hoofdakker

Limburg, 15 jaar fietsparadijs   
De Nederlanders en Vlamingen verkozen Limburg voor de vierde keer op rij tot populairs fietsprovincie van België. Onde
r meer dankzij de goede staat van de fietspaden: verhard, goed onderhouden, meestal autovrij en duidelijk bewegwijzerd in twee richtingen. Bovendien kreeg het knooppuntennetwerk Limburg de Vlaamse Prijs voor Sportverdienste omdat het sport en toerisme zo perfect weet te combineren.
Start in een fietsonthaal- en servicepunt
met ruime parking, fietsenstalling, fietscafé, fietsverhuur, picknickplaats, fietsherstelplaats ... of eender waar op het fietsroutenetwerk.
Kies voor vlak 3 of steil
Vlak fietsen doe je in de Limburgse Kempen en het Maasland. In Haspengouw en de Voerstreek kunnen de heuvels dan weer fiks in de kuiten bijten.
Huur een Fietsparadijs Limburgfiets
Zelf geen fiets bij
u ? Huur een Groene Fietsparadijs Limburg-fiets met 7 versnellingen en in 3 maten.
Fietskaart met 2000 km routes
Maak gebruik van de fietskaart Limburg. Op deze kaart staat de afstand tussen twee knooppunten duidelijk vermeld, maar ook hellingen, stations, fietscafés, fietslogies, attracties, ...
Met de veerpont gratis de Maas over
Je rijdt met de fiets recht de veerpont op en steekt gratis de Maas over. Aan de Nederlandse oever
 kun je rechtstreeks nieuwe fietsroutes aansnijden. Kortom ... grensverleggend fietsen.
Verpoos in het fietscafé
Aan het fietsroutenetwerk liggen tal van fietsvriendelijke cafés met fietslabel. De uitbaters verwennen je met streekgerechten en streekbiertjes. Fietscafés die ook Infopunt zijn, bieden je ook toeristische info, brochures, fiets- en wandelkaarten.
Piep door een spotter
Zie je onderweg een periscoopachtig toestel? Deze 'spotters' brengen het decor dichterbij én geven je extra informatie over de omgeving via geluidsfragmenten, filmpjes en interactieve elementen.
Fietsen langs een snoer van Maasdorpjes
Fiets lekker vlak langs de blauwe Maas - van het ene pittoreske Maasdorpje naar het andere. Geniet onderweg in de lokale horeca van smakelijke voordeelbonnen.
Fietszoektocht door het bos
Je passeert Bosland. Daar doe je mee aan een belevingsvolle fietszoektocht Zand en Bos. Elk goed antwoord zet je op weg naar het correcte volgende knooppunt. Met de voordeelbonnen geniet je in de lokale horeca van een lekker hapje, drankje of fikse korting.

Praktische informatie
Fietsonthaal- en servicepunten
Waar?
Alken, Beringen, Bilzen, Dilsen-Stokkem, Genk, Lanaken, Lommel, Meeuwen-Gruitrode, Peer, Sint-Truiden en Voeren.
Open: van 1 april tot 30 september dagelijks van 10 -18 u.
Fietsverhuur
Waar?
In elk fietsonthaal- en servicepunt, in het station en Fietsatelier vzw Basis in Hasselt en in Domein Bokrijk.
Ook te huur:

tandems, kinderzitjes, kinderkarren, aanhangfietsjes en elektrische fietsen.
Info en reservering:

gratis nummer 0800 96 96 7 (optie 2). Vanuit het buitenland: + 32 495 52 42 26 of + 32 11 33 27 56.

Fietskaarten
Te koop in de toeristische infokantoren of via
www.toerismelimburg.be. + 3211 30 55 00. Fietskaart Limburg met fietsinfoboekje. Snoer van Maasdorpjes met 3 lussen en voordeelbonnen. Fietszoektocht Zand en Bos mét voordeelbonnen.

Volg de blauwe fietsbordjes
Onderweg houden blauwe fietsbordjes je op de juiste weg. Elk bordje loodst je naar het volgende knooppunt.
Huur een elektrische fiets
Na een uitgebreid ontbijt is het tijd voor de hellingen in Haspengouw en de Voerstreek. Geen nood: op verschillende locaties kun je een elektrische fiets huren die je vlot over deze heuvels brengt.
Bewonder kastelen
Haspengouw is het kastelen landschap bij uitstek. Achter elke heuvel ontdek je wel een nieuw kasteel, imposante burcht of monumentale vierkantshoeve. Vier fietslussen voeren je langs dit mooie erfgoed.
Strek de benen
Even pauzeren onderweg ... Je doet het midden in het groen op één van de vele rustbanken of picknickplaatsen met schuilhutjes. Of kies je ook vandaag voor een gezellig fietscafé?
Fietsen tussen het fruit
Haspengouw is dé fruitstreek van België. Proef ervan met zes fruitfietslussen die je langs fruitbedrijven, veilingen en locaties uit Katarakt loodsen. In de lente geniet je van een maagdelijk bloesemtapijt, in de zomer van de volle kersenbomen. De oogst van de miljoenen plukverse appels en peren vindt in het najaar plaats. Met de voordeelbonnen drink en smul je extra voordelig in de lokale horeca.

Fietsparadijs
Limburg verwent haar fietsers nog meer met originele fietsactiviteiten. Zoals de fietsnocturnes in het Maasland. Je fietst door feeëriek verlichte Maasdorpjes en landschappen. Of neem deel aan een fietszoektocht in Bosland.

Mis er niets van!
Wil je niets missen van alle nieuwe Fietsparadijs 201
0-activiteiten? En op de hoogte blijven van het toeristisch nieuws uit Limburg? Surf naar www.toerismelimburg.be en schrijf je meteen in op onze gratis nieuwsbrief. We geven ook regelmatig mooie prijzen weg. Doen!

Praktische informatie
Huur elektrische fiets
Waar? In de fietsonthaal- en servicepunten van Sint-Truiden, Bilzen en Voeren.
Info en reservering: gratis nummer 0800 96 96 7 (optie 2). Vanuit het buitenland: + 32 495 52 42 26 of + 32 11 33 27 56.
 
Fietskaarten
Te koop in de toeristische infokantoren van Haspengouw of via
www.toerismelimburg.be. + 32 11 30 55 00. Limburgs kastelen landschap met 4 lussen. Fruitfietsroutes met 6 lussen en voordeelbonnen.

Uw accommodatie in België
kunt U goed boeken via Hotels/Appart./België. Er zijn 4966  Hotels/Appartementen online boekbaar.
Uw accommodatie in Luxemburg
kunt U goed boeken via Hotels/Luxemburg. Er zijn 246 hotels/appartementen online boekbaar.
Algemene informatie over België